Haberler

Diyarbakır: Diyarbakır'da "Kürt Müzik Konferansı" Yapılacak

"Geçmişten Günümüze, Günümüzden Geleceğe Kürt Müzik Konferansı", 23-24 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır'da yapılacak.

Konferansa, İngiliz Kraliyet Ailesi Senfoni Orkestrası'ndan keman ustası Dilşad Said, Amerikalı araştırmacı Dieter Christtensen, arp ustası Tara Caf gibi müzisyen ve araştırmacılar da katılıyor. Her Yerde Sanat Organizasyonu'nun (HYS) Diyarbakır'da düzenleyeceği 'Kürt Müzik Konferansı', 23 Aralık'ta başlıyor. Konferansa davet edilen hukukçu, yorumcu, yapımcı, müzisyen ve akademisyenler, Kürt müziğinin dünü, bugünü ve geleceği konusunda tartışma yürütecek. Bağlar Belediyesi'nin toplantı salonunda yapılacak konferansa, Amerika, Kafkas ülkeleri, Ortadoğu ve Türkiye'den Kürt müziğinde araştırmaları olan akademisyenlerin yanı sıra, yapımcı, hukukçu, yorumcu ve müzisyenlerin aralarında bulunduğu 140 delege katılacak. Kürt müziği üzerine araştırmaları bulunan Amerikalı Dieter Christtensen, "Geleneksel Kürt Müziğinin Biçimsel Karakteristikleri; Kürtler'in Müziği Hakkında Kürdi Olan Nedir?" başlıklı bir tebliğ sunacak.

HYS Müdürü Serhat Yaruk, 2 yıldır gündemde olan konferansın hazırlıklarının 2 ay sürdüğünü söyledi. Hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Yaruk, konferansa katılmak için çok fazla talep olduğunu, ancak salon kapasitesi ve teknik eksiklikler nedeniyle sadece 140 delegenin katılacağını kaydetti. Müziğin, kitleleri etkileme, duyguları şekillendirme, davranış belirleme gibi konularda önemli bir disiplin ve sanat olduğun vurgulayan Yaruk, "Kürt müziğinin Kürtler'in kültürünün bugüne taşınmasında, yaşatılmasında önemli bir yere sahip olmasından herkes hem fikir. O açıdan Kürt müzik konferansının, Kürt kültürünün taşıyıcısı olan müzik dalında, bütün alandaki çalışmaları yapan akademisyenlerden, yorumculara, bestecilerden, yapımcılara kadar tüm tarafları biraraya getirip, Kürt müziğinin geçmişi, bugünü ve geleceği konusunun tartışılacağı bir platform oluşturmak istedik" dedi.

Kürt müziği konusunda ne tür çalışmalar yapıldığını, varılan sonuçların neler olduğunun tartışılmasının zeminin oluşturulmasını istediklerini dile getiren Yaruk, şöyle dedi:

"Kürt müziğinin Kürtler'in kültürünün bugüne taşınmasında, yaşatılmasında önemli bir yere sahip olmasında herkes hemfikir. O açıdan Kürt müzik konferansının, Kürt kültürünün taşıyıcısı olan müzik dalında, bütün alandaki çalışmaları yapan akademisyenlerden, yorumculara, bestecilerden, yapımcılara kadar tüm tarafları biraraya getirip, Kürt müziğinin geçmişi, bugünü ve geleceği konusunun tartışılacağı bir platform oluşturmak istedik. Ayrıca, kültür sanat merkezleri ve özel kurslarda evrensel müzik eğitimi veriliyor. Ama, formasyonu olmayan bu teşebbüslerin yerini, konservatuar veya sanat akademilerine bırakmasını amaçladık. Umarım, Kültür ve Turizm Bakanlığı buna kayıtsız kalmaz da ihtiyaca cevap olur".

Kürtçe müzik okullarının akıbetinin Kürtçe dil kurslarına olan talep gibi olmayacağını savunan Yaruk, "Avrupa'daki çeşitli üniversitelerde yerel kürsüler var. Etnik kürsüler olduğu için evrenselleşme anlamında Kürt müziğine çok şey katmıyor. Kaldı ki, her geçen ay yeni Kürtçe müzik yapan gruplar veya kişiler kaset çıkarıyor. Bunlar tabii ki formasyon almak isterler, yaptıkları bilimsel olarak ta tartışmak için. Bu konferansta da bir kez daha göreceğiz ki, Kürtçe müzik 'lele lolo' veya Türkçe'ye çevrilerek halay çekilen olgu değildir. Evrenselliğin dışında makamları, kültürü ve gırtlak yapısı da tüm çıplaklığıyla ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title