Haberler

Diyarbakır: Diyarbakır'da Engelliler Toplantısı

Diyarbakır'daki Yapılaşmanın Oluşturduğu Engeller Karşısında Engelli Vatandaşın Dışarı Çıkmayı Reddettiğini İfade Eden Bağlar Belediyesi Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Diyarbakır'da 37 Bin Engellinin Bulunduğunu ve Engellilere Yönelik Yeterli Politikaların Geliştirilmediğini Söyledi.

Diyarbakır'daki yapılaşmanın oluşturduğu engeller karşısında engelli vatandaşın dışarı çıkmayı reddettiğini ifade eden Bağlar Belediyesi Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Diyarbakır'da 37 bin engellinin bulunduğunu ve engellilere yönelik yeterli politikaların geliştirilmediğini söyledi.

Bağlar Belediyesi tarafından yürütülen "Engelleri Aşmak için Sosyal Diyalog Projesi", Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edildi. Projeyi engelli derneklerine duyurmak için yapılan tanıtım toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, DTP İl Başkanı Hilmi Aydoğdu, Tüm-Bel Sen Başkanı Edip Yaşar, Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Ramazan Serin ve çok sayıda engelli katıldı. Başkan Baydemir, "Engelleri Aşmak için Sosyal Diyalog Projesi"nin, toplumu dezavantajlılara karşı bilinçlendirmek için bir ilk adım olacağını ifade ederek, "Engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için çaba göstermek gerekir. Bu noktada bize düşen neyse onu yapacağız. Şimdiye kadar bazı çalışmalar yaptık, ama bu yeterli değil. Zamanla bütün sorunları çözeceğiz. Engellileri engelleriyle değil, yetenekleriyle ve isimleriyle tanıyacağız" diye konuştu.

Bağlar Belediyesi Başkanı Özsökmenler ise Diyarbakır'daki kentleşmenin engelleri dışarı karşı küstürdüğünü söyledi. Kenti mimari yapısının dezavantajlı grupları reddettiğini kaydeden Özsökmenler, "Engelliler, kendilerine sağlıklı bir ortam sağlanmadığı için dışarı çıkmayı reddediyor. Özellikle engelli kadınlar dışarı çıkmıyor" dedi.

Hazırladıkları projeyle engelli vatandaşın istihdam edilmesinde öncü olacaklarını dile getiren Özsökmenler, bundan sonraki çalışmalarda yerel yönetimlerin engellileri de göz önünde bulundurarak çalışma yapması gerektiğini söyledi. Özsökmenler, Diyarbakır'da 37 bin engelli olduğunu belirterek, engellilere yönelik yeterli politikaların geliştirilmediğini kaydetti.

Engellerin istihdam kapasitesini güçlendirmeyi hedefleyen projeyle ilgili bilgi veren Özsökmenler, engellilerin sorunlarıyla ilgili bugüne kadar hep günübirlik çalıştıklarını ifade etti. Bu projeyle engellilerin sorunlarına daha yakından bakmak üzere yola çıktıklarını aktaran Özsökmenler, "Engelli arkadaşlarımızın durumu oldukça zor, Diyarbakır'da 2000 sayımına göre 37 bin engelli var. Kentin mimari yapısının düzenlenmesi, engellilerin rahat bir şekilde dolaşması için ilk adımdı" şeklinde konuştu.

Özsökmenler, engellilere eğitim verileceğini, verilecek eğitimin yüzde 30'unu kadınların oluşturacağını açıkladı. Engelliler için bir danışma merkezi oluşturulacağını dile getiren Özsökmenler, ayrıca Engellilerle Sosyal Diyalog Konferansı düzenleneceğini ve kalıcı Sosyal Diyalog Platformu oluşturulacağını sözlerine ekledi.

Bölgeye yatırım olmamasından kaynaklı işsizlik oranının had safhada olduğuna dikkat çeken Tüm-Bel Sen Başkanı Edip Yaşar ise, projenin tek başına sorunları çözmeyeceğini ifade ederek, bu projenin yeni projeler ortaya koymada öncü olacağını söyledi. Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Ramazan Serin de, engellilere sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Ay başında başlayan ve Diyarbakır'daki birçok kamu kurumu, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen "Engelleri Aşmak için Sosyal Diyalog Projesi", 10 ay devam edecek. Proje kapsamında 45 engelliye meslek eğitim verilecek ve istihdam edilmeleri sağlanacak. Engellilerle ilgili toplumda duyarlılığı arttırmayı amaçlayan proje kapsamında bir konferans verilecek. Engelliler ilgili çalışmaları süreklileştirmek için Engelliler İçin Sosyal Diyalog Platformu oluşturulacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title