Haberler

Diyarbakır: Diyarbakır'da Belediye Başkanları Yargılandı

"Terör Örgütü Olarak Bilinen PKK'ya Bilerek ve İsteyerek Yardım Etmek" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" Suçlarından, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'ın da Aralarında Bulunduğu 28 Sanığın Yargılandığı Dava İleri Bir Tarihe Ertelendi.

"Terör örgütü olarak bilinen PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçlarından, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'ın da aralarında bulunduğu 28 sanığın yargılandığı dava ileri bir tarihe ertelendi.

Aralarında DTP'li Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Siirt'in Kurtalan İlçesi Belediye Başkanı Murat Ceylan ile Batman'ın Beşiri İlçesi Belediye Başkanı Burhan Kurhan'nın da bulunduğu 28 sanıklı dava Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada 28 sanıktan 25'i hazır bulundu. Kimlik tespitinin ardından iddianamesini okuyan savcı, 25 Ağustos 2005 tarihinde Beşiri İlçesi kırsalında PKK ile Türk güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 7 PKK'lının öldürülmesini protesto etmek ve Türk güvenlik güçlerinin PKK'ya karşı yapmış olduğu operasyonu durdurmak için 27 Ağustos 2005 tarihinde yaklaşık 500 kişinin toplanarak, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ederek cadde ve sokakları trafiğe kapatıp, güvenlik güçlerine ve araçlarına taşlı sopalı saldırıda bulundukları, bu saldırı sonucunda bazı polis memurlarının yaralandığı, araçların zarar gördüğü ve güvenlik güçlerinin olayın büyümemesi için havaya ateş açtıklarını söyledi. Yürüyüş yapan kişilerin PKK bayraklarını açarak, PKK lehine slogan attıklarını ifade eden savcı, şüphelilerin eylemlerine uyan "Terör örgütü olarak bilinen PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçunu işledikleri yasa maddeleri gereğince cezalandırılmasını talep ettiğini bildirdi. İddianamenin okunmasından sonra savunmasını yapan sanıklardan Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, daha önce savcılıkta verdiği ifadelerini tekrarladığını söyledi.

Suçlamaları kabul etmediğini ifade eden Kalkan, "Yaptığımız insani bir girişimdi, bu davanın açılması gereksizdi. Biz herhangi bir olay çıkmaması için olay yerine gitmiştik. Olaydan sonra Batman Valisi Haluk İmga beni arayarak teşekkür etti" dedi. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, amaçlarının olayların büyümesini önlemek olduğunu söylediler. Mahkeme heyeti kısa bir aradan sonra, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Sanıklar hakkında "Terör örgütü olarak bilinen PKK'ya bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçlarından 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title