Haberler

Diyarbakır'da Tarih Dökülüyor! Surlardan Taş Düşmeye Başladı, Uyarı Levhaları Yerleştirildi

Güncelleme:

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Diyarbakır Surları'ndan taşlar düşmeye başlamasıyla çevre noktalara ''Dikkat! Taş düşebilir'' levhası asıldı.

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınan Diyarbakır surları yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Tarihi surlardan düşen taşlar tehlike saçarken, Sur ilçesindeki hemen her surun dibine 'dikkat taş düşebilir geçmek yasaktır' levhaları asıldı.

VATANDAŞLARIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 39. Dünya Miras Komite toplantısı, 2015 yılında Almanya'nın ev sahipliğinde Bonn kentinde gerçekleşmiş, toplantıda Türkiye'den Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin Dünya Kültür Mirası listesine alınması kararı çıkmıştı. Kararın çıkmasının ardından kent genelinde Diyarbakır Surlarının bakımlarının yapılacağı beklentisi artsa da aradan geçen yıllarda hiçbir bakımın yapılmaması vatandaşların tepkisini çekti. Bakımsızlık nedeni ile tarihi surlardaki, her biri onlarca kilogram ağırlığında olan taşlar düşerek tehlike saçmaya başladı. Yetkililer çareyi, tarihi Sur ilçesindeki surların önüne 'dikkat taş düşebilir geçmek yasaktır' levhası asmakta buldu. Surların büyük bölümünde ise çatlakların oluşması gözlerden kaçmadı.


SUR DİPLERİNDE GEZMEYE KORKUYORLAR

Konu ile ilgili İHA muhabirine konuşan Fedai Mutlu isimli vatandaş, surlardan taşların düştüğüne şahit olduklarını söyledi. Mutlu, "Buraya yazılmış, her an taş düşebilir diye, taşlar düşüyor da biz bunlara şahit oluyor. Diyarbakır gerçekten bunları hak etmiyor. Diyarbakır hak ettiği değeri bulmak istiyor. Buraya gereken çalışmaların bir an önce yapılması gerekiyor. Bu surları onaralım, hepimiz bundan faydalanırız. Bir turist gelmesi demek bir eve ekmek girmesi demektir. Diyarbakır'dan başka gidecek yerimiz yok. Düşen taşlar nedeni ile herkesin hayatı tehlikede" dedi. Vedat Yılmaz isimli vatandaş ise, "Burası çok büyük tehlike arz ediyor. Çocuklarımızı getiremiyoruz. Eski çağlarda en ufak bir tahribatta onarma vardı ama şu an onarma adına hiçbir şey yok. Ben ailemle bura gelip gezemem, yetkililerin buna çözüm bulması gerekiyor" diye konuştu.

Öte yandan yapılan çalışmalar ile ilgili yetkililerden bilgi alınamadı.


DİYARBAKIR SULARININ TARİHİ

Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Diyarbakır surları, kentin en önemli simgesi halinde. Uygarlıkların tarihi ve kültürel mirasını günümüze kadar taşıyan surlar, birçok olumsuz nedenden dolayı hızlı bir bozulma sürecine girmiştir. Dünyanın en eski ve en sağlam surlarından olan Diyarbakır kalesi Çin Seddi'nden sonra en uzun surdur. Diyarbakır kalesi, 5 bin 700 metre uzunluğunda,10-12 metre yüksekliğinde, 3-5 metre, 82 adet burcu, 4 yöne açılan ana kapıları bulunmaktadır. Burçlar, üzerindeki görkemli kabartmalar ve kitabeleriyle dünyada az bulunan kalelerdendir. M.Ö. 349 yılında Bizans İmparatoru Costantinus tarafından yenilenen surların yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Diyarbakır Türkiye Almanya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title