Haberler

Diyarbakır'da 'Karpuz' Yarışması

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 'Türkiye'de Yaklaşık 30 Milyon Ton Sebze Üretiliyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 'Türkiye'de yaklaşık 30 milyon ton sebze üretiliyor. Buna meyveyi de kattığın zaman 40 milyon tonu buluyor' dedi.

Eker, Tarım İl Müdürlüğünce yapılan karpuz yarışmasında dereceye girenlere ödül verilmesi amacıyla düzenlenen törende, karpuzun Diyarbakır için özel bir anlamı bulunduğunu, birçok şiire, türküye konu olduğunu ve renklerini Diyarbakırspor'a verdiğini söyledi.

Karpuzun sadece Dicle Nehri'nin bereketi değil, kültürün de çok önemli bir motifi olduğunu anlatan Eker, çok sağlıklı olan karpuzun sıcak iklimde tercih edildiğini belirtti.

Türkiye'nin sahip olduğu tarımsal potansiyelini sebze üretiminde hayata geçirdiğini aktaran Eker, 'Türkiye'de yaklaşık 30 milyon ton sebze üretilir. buna meyveyi de kattığın zaman 40 milyon tonu buluyor. Üretim rakamı dünyada meyve sebze üretiminde bize özel bir statü belirliyor. Dünyadaki ilk 4 ülke içerisindeyiz' dedi.

Üretimi daha sağlıklı, hijyenik, verimli olması yönünde birçok proje hayata geçirdiklerini, birçok destekleme projesini uyguladıklarını kaydeden Eker, Diyarbakır'ı sadece karpuzla değil, diğer bitkisel ürün üretiminde de iyi bir noktaya getirdiklerini anlattı.

Diyarbakır karpuzunun bir marka olduğunu, organik karpuz geliştirilmesi için bir çalışma içerisinde bulunduklarını vurgulayan Eker, Diyarbakır'ın tarımsal destekler açısından hükümetleri döneminde önemli bir il olduğunu, 50 bine yakın çiftçiye 1 milyar 400 milyon lira verildiğini vurguladı.

- 180 BİN TON KARPUZ ÜRETİLİYOR-

Diyarbakır'ın 180 bin ton karpuz üretimiyle Türkiye'de önemli bir paya sahip olduğunu dile getiren Eker, yarışmaya konu olan karpuzun özel bir çeşit olduğunu, kendine has lezzeti ve aromasının bulunduğunu, yetiştiricilerin özenle yetiştirdiğini bildirdi. Eker, şöyle konuştu:

'Üreticilerimize teşekkür ediyorum. Onları alkışlayacağız ki onlar da daha çok üretim yapsınlar. Türkiye'de üreticilere zaman zaman haksızlık yapılıyor. Türkiye'de üretici ve çiftçiler ürettikleriyle 70 milyon insanın karnını doyuruyor. Bu memlekete gelen 30 milyon civarındaki turistin de karnını doyuruyor. Ürettikleriyle Türkiye'ye 11,5 milyar dolarlık ihracat geliri sağlıyor. Bunlar bizim üretici ve çiftçilerimiz. Bunlara zaman zaman haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Çünkü bunlar görmezden geliniyor. Günlük olarak karşılaşabileceğimiz bir takım sorunlar bahane edilip gerekçe gösteriliyor. İnsanlar bu memlekette yedikleri ve içtikleriyle sorunlu hale getiriliyor. Yediklerimiz, içtiklerimiz, yaptıkları, ortaya koydukları ürünler sağlığa aykırıymış gibi ifadeler kullanılıyor. Bunlar doğru değil. Elbetteki tek tek dünyanın her yerinde olur. Biz de çiftçilerimizle el ele bu çürükleri içimizden ayıklıyoruz. Bunları infaz ediyor, üretimden men ediyoruz. Çok büyük bir kısmı sağlıklı ve hijyenik üretim yapıyor.'

Daha sonra Bakan Eker, yarışmada dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Bu yıl 73 üreticinin katıldığı yarışmada, 2 üretici 38 kilogram karpuz ile birinciliği paylaşırken, 37,80 kilogram karpuz yetiştiren üretici ikinci, 37,38 kilogram karpuz yetiştiren üretici ise üçüncü oldu.

(UM-TEN-GZA) - DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title