Haberler

Diyarbakır'da Başarılı Kanser Ameliyatı

Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde İlk Kez Denenen Kanser Ameliyatı Başarıyla Yapıldı.

Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde ilk kez denenen kanser ameliyatı başarıyla yapıldı.

Türkiye'nin önde gelen sağlık merkezlerinde ve araştırma hastanelerinde yapılan cerrahi operasyonlar, artık devlet hastanelerinde de yapılıyor. Karın bölgesine yayılmış tümörün cerrahi yöntemlerle çıkarılması ve bağırsak geçişinin sağlanması için yapılan Abdomino Pelvic Rezeksiyon (APR) ameliyatı, başarıyla uygulandı. 9 ay önce mecburi hizmet kapsamında Ankara Numune Hastanesi'nden Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne tayin edilen genel cerrahlar Bülent Aksel ve Mahmut Dablan tarafından ameliyatlar yapılmaya başlandı.

Kanser hastalarına müdahalede erken teşhisin çok önemli olduğunu ve tedirgin olunmadan kendilerine müracaat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Bülent Aksel, "Mecburi hizmetten dolayı 9 aydan bu yana Diyarbakır'dayız. Ankara Numune Hastanesi'nden birlikte geldik. 9 ay önce geldiğimizde, burada öncelikle hastanenin fiziki koşullarını değerlendirdik. Hastanede daha önce kanser ameliyatları için alt yapının daha önce sağlandığını gördük. Bütün koşullar oluştuktan sonra, daha önce kanser nedeniyle şehir dışına, yani Ankara, İstanbul gibi illerdeki hastanelere gitmek zorunda kalan hastaların cerrahi tedavilerini şu an burada başarıyla yapabiliyoruz. Yaptığımız ameliyatta hastanın rektum dediğimiz sindirim sisteminin son bölümüne yerleşmiş bir tümörü vardı, biz bu tümörü tamamen temizledik. Hastaya da kalıcı kolostomi dediğimiz drenajını sağlayacak yeni bir yol oluşturduk. Bu ameliyatlar oldukça büyük zaman alan ve ekip çalışması gerektiren ameliyatlardır" dedi.

Dr. Mahmut Dablan, başarılı bir ameliyat yaptıklarını ifade ederek, "Buraya ameliyatları yapmak üzere geldik. Mecburi hizmette tanınan fırsatla buraya geldik. İlk geldiğimizde hastane koşullarını değerlendirdik; ama hiçbir bahaneye gerek yok. İnsan istedikten sonra yapabiliyor. Birtakım destekler alınca biz de bunu yapmış bulunmaktayız. Zaten buraya gelir gelmez, 'Sevki kaldıracağız' dedik. Burada halledilebilecek her iş için hastalarımızı başka merkezlere göndermiyoruz. İlk zamanlarda hastalarımızın birtakım güvensizlikleri ve inanç eksiklikleri vardı. Biz bunları zamanla yıktık. Biz Devlet Hastanesi'nde hastaların işini halletmek üzere mücadele verdik ve bunu başardık" diye konuştu.

Ameliyat olan hastanın eşi Hüseyin Akdemir ise, önce korktuklarını ve Adana'ya sevk istediklerini belirterek, "Hastamı Silvan'dan Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne getirdik. Geldiğimde tercihimi Adana'dan yana kullanmak istedim; ancak doktorlarla yaptığım görüşmede güven aldım ve Devlet Hastanesi'nde ameliyat ettirmeye karar verdim. Eşim, başarılı bir ameliyat geçirdi. Doktorlarımıza teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Şener Cihan ise, hastaları başka illere sevk etmelerine gerek kalmadığını kaydederek, "Bu, çok yoğun ve komplike bir ameliyat şekli, özel merkezlerde deneyimli elemanlar tarafından yapılan bir ameliyat. Bu bölgede yapılması adına önemli bir durum söz konusu. Daha önce bu tür vakalar ya fakülteye sevk ediliyordu ve fakülte, yapabildiği vakaları kendisi çözmeye çalışıyordu. Çözemediklerini ise İstanbul, Ankara gibi dış merkezlere sevk ediyordu. Şimdi ise, artık burada hastaların ilk başvurduğu hastanede çözüme kavuşmaları bizim açımızdan önemli bir gelişme. Hastane olarak, yönetim olarak hastalara mümkün olduğunca yerinde hizmet vermeye gayret ediyoruz. Hastalarımızın sevk zinciri içerisinde kaybolmamaları adına yaptığımız bir yaklaşım" ifadelerini kullandı.

(AŞ-EST-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title