Haberler

Diyarbakır'da 3 Bin 302 Çocuk Sokakta Çalışıyor

Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Tarafından Yapılan Araştırmada, Kentte 3 Bin 302 Çocuğun Sokakta Çalıştığı, Çalışan Çocukların Kazançlarını İse Ailesine Verdikleri Belirlendi.

Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada, kentte 3 bin 302 çocuğun sokakta çalıştığı, çalışan çocukların kazançlarını ise ailesine verdikleri belirlendi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla 16 gün boyunca toplam 30 kişilik 8 ayrı ekiple sokak çocukları üzerinde bir araştırma yapıldı. Kentin Huzurevleri, Suriçi, Şehitlik ve Bağlar semtlerinde gerçekleştirilen araştırmada, daha önce '20 bin' olarak açıklanan sokakta çalışan çocuk sayısının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Araştırmada, sokakta çalışan çocuk sayısı 3 bin 302 olarak belirlenirken, sürekli sokakta yaşayan çocuk ise bulunmadığı belirtildi. Araştırmada 78 çocuğun madde bağımlısı, dilenen çocuk sayısının 14 olduğu belirlenirken, sokakta çalışan 3 bin 302 çocuktan 97'sinin kız çocuğu olduğu saptandı. Sokakta çalışan 3 bin 302 çocuktan 2 bin 742'sinin okuluna devam ettiği, 560'nın ise okulu bıraktığı belirlendi. Araştırmada, çocukların yüzde 70.5'inin günde sokakta 2- 3 saat, yüzde 25'inin 6- 10, risk düzeyi yüksek olan 150 çocuğun da 10 saatten fazla sokakta çalıştığı, çocuklardan yüzde 84.2'sinin kazandığı parayı annesine, yüzde 8.4'ünün ise kazandığı parayı babasına verdiği, yüzde 7.4'ünün ise sokakta çalışarak kazandığı parasını kendisinin harcadığı ortaya çıktı. Araştırmada, sokakta çalışan çocukların yüzde 60'ının günde 1- 4 YTL, yüzde 32'sinin günde 5- 9 YTL, yüzde 7.2'sinin ise günde 10 YTL ve üzerinde para kazandıkları belirlendi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada, risk düzeyi yüksek 265 çöp toplayan çocuk bulunduğu, bunların 100'üne ulaşıldığı kaydedilerek, sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu için çalışma yürütülen merkez sayısının ise 2'ye çıkarıldığı ve bu merkezlere toplam bin 224 çocuğun kayıtlı olduğu kaydedildi.

Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

title