Haberler

Diyarbakır - Bdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: ´Şu Andaki Chp İle Bdp´Nin İttifak Yapması Mümkün Değil´

Barış ve Demokrasi Partisi (bdp) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kendisi Tarafndan Bir Hafta Önce Gündeme Getirilen Solda Blok ve CHP-bdp İttifakı ile İlgili Değerlendirmelere Açıklık Getirdi. Demirtaş, CHP-bdp İttifakının Bu Aşamada Bugünkü Politikalarla Çok Mümkün Olmadığının Görüldüğünü Belirterek, "şu Andaki CHP ile Bdp'nin İttifak Yapması Mümkün Değil"dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendisi tarafndan bir hafta önce gündeme getirilen solda blok ve CHP-BDP ittifakı ile ilgili değerlendirmelere açıklık getirdi. Demirtaş, CHP-BDP ittifakının bu aşamada bugünkü politikalarla çok mümkün olmadığının görüldüğünü belirterek, "Şu andaki CHP ile BDP'nin ittifak yapması mümkün değil"dedi.

Demirtaş, CHP lideri kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ve Şanlıurfa gezilerini de değerlendirerek, "Sayın Kılıçdaroğlu Diyarbakır'ı Paris yapma sözü verdi. Bu vaadler eskiden kaldı. Kimse Diyarbakır'a Paris yapamadı ama Diyarbakır Amed oldu. Herkesin bu realiteyi görmesi lazımdır. Sayın Kılıçdaroğlu bunları görüp cesur davrandıkça Türkiye çok şey daha kazanabilir"dedi.

"CHP'NİN TARİHİ SORUMLULUĞU VARDIR"

Diyarbakır'da bulunan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir hafta önce kendisi tarafından gündeme getirilen solda blok tartışmaları ve bir haftadır tartışılan CHP-BDP ittifakı ile ilgili konularda değerlendirmelerde bulundu. DHA muhabirine konuşan Demirtaş, CHP veya her hangi bir partiye ittifak teklifinde bulunmadığını, tekliflerin bu şekilde olamayacağını, tekliflerin partilerin yetkili kurum ve kurullarınhda görüşüldükten sonra gündeme gelebileceğini ifade ederek, "Ben bir gerçekliğe işaret etmek istedim. Türkiye'de bir sol muhalefet eksikliği var ve CHP'de ana muhalefet olarak sosyal demokrat bir kimliği bürünmeye çalışıyor en azından. CHP'nin bu konuda tarihi sorumluluğu bizce önemlidir. Yani CHP'nin bu çerçevede Türkiye'deki temel sorunlara karşı tarihi sorumluluğu ve borcunun olduğunu düşünüyorum. Keşke Türkiye'deki demokratik güçler bir aya gelebilse şeklindeydi. Yaptığım çarı bu çerçevedeydi ve bir temenniydi"dedi.

"BDP-CHP İTTİFAKI BUGÜNKÜ POLİTİKALARLA MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR"

BDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türrkiye'nin tartıştığı CHP-BDP ittifakı konusunda ise, "Bunun bu aşamada bugünkü politikalarla çok mümkün olmadığı zaten görülüyor. Yürütülen tartışmalar ve bazı değerlendirmeler son derece ciddiyetten uzak seviyesiz tartışmalardı. Buna rağmen bu konunun tartışılıyor olması önemlidir. Biz sadece sol blok için CHP adını vermedik. Sayın Numan Kurtulmuş'un HAS partisi var. İrili ufaklı güç var. Demokratik güçlerin bir demokrasi bloğu şeklinde bir araya gelmesi bence Türkiye'de bir ihtiyaçtır"dedi. CHP'nin Türkiye karşı borçları olduğunu da söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Kürt sorunu yaratan parti CHP'dir. Kürt sorununun ortaya çıkmasında etkili olan ve derinleşen politikalar CHP döneminde hayata geçmiştir. Kürt sorununu yaratan CHP'nin çözümde de sorumluluğu var ve katkı sunması gerekir. Müslümün kesimlerin bugün sorun yaşıyor almasında CHP zihniyetinin önemli rolü var. Aveli sorunun ortaya çıkması CHP politikalarının sonucudur. Bütün bunların görülmesi lazımdır. Bunlara karşı CHP'nin geçmişi ile yüzleşmesi ve Türkiye'de daha fazla demokrasi vaad eden bir eden bir noktaya gelmesi gerekir. Bundan sonra ancak Türkiye'de demokratik bir bloktan ve güç birliğinden söz edilebilir. Bence bu mümkündür yanlış bir şey değil. Tartışmak ve tartıştırmak istediğimiz budur. Yanlış değildir. Sırf AKP karşıtlığı üzerinden ortaya atılmış bir tartışma değildir. Türkiye'nin güçlü bir demokratik mulahefet bloğuna ihtiyacı vardır. Bu sadece CHP-BDP ittifakı değildir. Kimse Kürtlerin Kemalizm ile ittifak arayışı içerisinde olduğunu sanmasın. Böyle bir çağrı değil bizimkisi. Kemalizmin kendini güncellememesi halinde Türkiye'de yarardan çok zarar getirdiğinin görülmesini istiyoruz. Kürtlerin inkarı, asimilasyonu hep o dönem politikalarından işleyip gelen bir durumdur. CHP-BDP itifakından çok derinlikli olarak Türkiye şu anki gidişatı ile iyi bir noktada değil. İyi bir noktada gitme ihtimali güçlü görünmüyor. Bu nedenle özellikle yeni demokratik bir anayasa çerçevesinde bunu merkeze oturtan bir bloğa ihtiyaç vardır. Yeni sivil özgürlükçü bir anayasayı kucaklayabilecek bütün siyasal güçlerin bir araya gelmesinde fayda var. Bu çıkarcı bir seçim ittifakı arayışı değildir. BDP'nin kendini başka bir parti üzerinden meclisi taşıma ihtiyacı yok. Koltuk sevdasılı ve milletvekili sayımızı artırma sevdalısı değiliz. Türkiye'nin demokratik geleceğine yararı olacak bir düşünceyi ifade etktik. Bu şekilde anlaşılması dahi doğru olur. Bu seçimde değil, bir sonraki seçimde iktidar alternatifiyiz. Bunun görülmesi lazım. Hızla büyüyoruz. 2011 seçimlerinde Türkiye'nin en güçlü muhalefeti olmayı hedefliyoruz."

"ŞU ANDAKİ CHP İLE BDP'NİN İTTİFAK YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL"

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, şu andaki CHP ile BDP'nin ittifak yapmasının mümkün olmadığını da belirterek, "BDP'nin temel sorun olarak gördüğü Kürt sorunu konsunda CHP'nin netleşmesi gerekiyor. Geçmişi ile yüzleşmesi gerekir. CHP'nin Kürtlere özür borcu var. İnançlı kesimlere, Alevilere ve çalışanlara, hakkını veremediği emekçilere karşı özür borcu var. Solu temsil ediyorum adı altında Türkiye'de solu tüketen anlayış CHP anlayışıdır. İnsanlar solcuyum demeye utanıyorsa Türkiye'de en büyük vebal CHP'nindir.

CHP ciddi bir açılım yapamayacaksa, seviyesiz cevap verme yarışı içerisine girecekse buradan güçlü bir demokaratik birlik ve blok çıkmaz. CHP olsun olmasın biz böyle bir bloğun Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu düşünüyorz. CHP süreci doğru değerlendirmezse blokta yer almazsa kaybeden CHP olur ve süreç içerisinde eriyen CHP olur. Bizim derdimiz CHP'ye ve başka partiyi kurtarmak değildir, derdimiz Türkiye'nin geleceğini kurtarmaktır. Bu konuda parti olarak kendimizi sorumlu hizs ediyoruz"dedi.

"KILIÇDAROĞLU ÇOK KAYGILI VE ÇEKİNGEN YAKLAŞIMI VAR"

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Celal Talabani ile bir araya gelip Fransa'da Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney'in mezarlarını ziyaret etmesi arndından Diyarbakır ve Şanlıurfa ziyaretlerini değerlendiren Demirtaş, "CHP'de bir ayaşın olduğu görülüyor. Sayın Kılıçdaroğlu ile tartışma başladı. Nasıl bir sürece evrileceğini kendileri karar verir. Ama, ana mulahelef partisidir. Gelişmeler bütün siyasi aktörleri etkiler. Ben sayın Kılıçdaroğlunun Kürt sorunu, yeni anayasa, dini hassasiyet ve özgürlükler konsunda çok daha cesur olmasını beklerdim. Çok kaygılı ve çekingen bir yaklaşım var. Türkiye'nin gerçekliği realitesi budur. Türkiye bu kesimlerden oluşuyor. 80 yıla rağmen bu railete değişmiş deği. Burada Kürt halkı gerçeği var bunu görmeniz lazımdır. Sayın Kılıçdaroğlu Diyarbakır'ı Paris yapma sözü verdi. Bu vaadler eskiden kaldı. Kimse Diyarbakır'ı Paris yapamadı ama Diyarbakır Amed oldu. Herkesin bu realiteyi görmesi lazımdır. Sayın Kılıçdaroğlu bunları görüp cesur davrandıkça Türkiye çok şey daha kazanabilir"dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title