Haberler

Diyarbakır'a 'Bakan' Çıkarması

AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı'nın Yaptığı 9. Danışma Meclisi Toplantısı'nda Konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Diyarbakır'ın Ortadoğu ve Türkiye'de Barışın Teminatı Olduğunu Söylerken; Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Diyarbakır'ı Müze Kent Haline Getireceklerini İfade Etti.

AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı'nın yaptığı 9. Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Diyarbakır'ın Ortadoğu ve Türkiye'de barışın teminatı olduğunu söylerken; Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Diyarbakır'ı müze kent haline getireceklerini ifade etti.

AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı'nın yaptığı 9. Danışma Meclisi Toplantısı ile çeşitli açılışlara katılmak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat öğle saatlerinde Diyarbakır'a geldi. İlk olarak Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan heyet, büyük bir ilgi gördü. Toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Diyarbakır'ın Ortadoğu ve Türkiye'de barışın teminatı olduğunu söyledi. AK Parti'nin olmaması halinde Diyarbakır'ın kendi kaderine terk edileceğini öne süren Fırat, "72 milyon yurttaşımızın devlete karşı aidiyet duygusunu geliştirmeliyiz. Bölge 30 yıl boyunca 'olağanüstü hal' uygulamaları ile yönetildi. Bu uygulama AK Parti iktidarı döneminde kaldırılmıştır" diye konuştu.

Daha sonra konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Hükümeti'nin yaptığı icraatları anlattı. Eker, 2002 yılında bin 600 köyü olan Diyarbakır'da 850 köyün içme suyunun olmadığını belirterek, "Diyarbakır'da Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 150 köye içme suyu gitmiş. 2006 yılının Aralık ayı itibariyle Diyarbakır'da bin 150 köyün şebekeli içme suyu yapılmıştır" dedi.

Heyet, Danışma Meclisi Toplantısı'ndan sonra Diyarbakır'ın tarihi yerlerinden olan İç Kale'de Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün açılış törenine katıldılar. İç Kale'de yapılan restorasyon çalışmalarının sonunda tamamlanan Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasının açılışına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile alt kademe belediye başkanları da katıldı. Folklor ekibinin gösterisi ile başlayan açılış töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker halay çekti. Törende ilk konuşmayı yapan İl Valisi Efkan Ala, dünyadaki en büyük projelerden birinin açılışının yapıldığını hatırlattı. Daha sonra konuşan Bakan Mehdi Eker ise İç Kale'nin Diyarbakır kentinin kalbi olduğunu söyledi. Diyarbakır evlerinin barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün sembolü olduğunu belirten Eker, Diyarbakır'ın tüm kültürlerin merkezi konumunda olduğunu söyledi.

Törende bir konuşma yapan Bakan Atilla Koç ise, Diyarbakır'a gelen turist sayısının geçen yıla oranla yüzde 25 arttığına dikkat çekti. Koç, Diyarbakır surları ile İç Kale restorasyonu için bakanlık tarafından Diyarbakır'a 50 milyon YTL aktarılacağını belirterek, "Geçen sene bunlardan 18 evin yapılması için karşılık hibe olarak para verdik. Bu böyle devam edecek. Yardımlar daha artacak. Diyarbakır Müzesi'nin onarımını yapacağız. Diyarbakır'ı müze kent haline getirmek için bütün imkanları seferber edeceğiz" dedi.

Başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere işadamı ve zenginlere Diyarbakır'ın tarihi değerlerinin insanlık ailesine kazandırılması çalışmalarına maddi ve manevi destek vermeleri çağrısında bulunan Bakan Koç, "Diyarbakır evleri ve diğer tarihi değerleri restore etsinler, sahip çıksınlar" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binasının açılışına katılan heyet, ardından Ziya Gökalp Müzesi ile özel bir lokontanın açılışını yaptı.

Programını tamamlayan Bakan Atilla Koç kentten ayrılırken, Bakan Mehdi Eker ise Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti. Dicle Vadisi Projesi ile ilgili Başkan Baydemir'den bilgi alan Bakan Eker'in yarın da Batman'a gitmesi bekleniyor.

(ME-FA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title