Haberler

Diyanet: "Konulu Hadis Projesi Çalışmamız, Reform, Revizyon veya Devrim Değil"

Diyanet İşleri Başkanlığı, "Konulu Hadis Projesi" ile İlgili Çalışmanın, "Reform", "Revizyon" veya "Devrim" Gibi Nitelendirmelerle Tanımlanmasının Yanlış Olduğunu ve Konunun İşlenişinde, Hadislerin Ayet ve Hadis Bütünlüğü İçerisinde İzahı Yoluna Gidildiğini Belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı, "Konulu Hadis Projesi" ile ilgili çalışmanın, "reform", "revizyon" veya "devrim" gibi nitelendirmelerle tanımlanmasının yanlış olduğunu belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, son günlerde başta BBC olmak üzere Batıda ve Türk medyasında "İslam'da reform yapıldığı ve hadislerin ayıklandığı" şeklindeki haberler üzerine yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Türkiye'de din eğitimi ve hizmeti veren çevrelerde, hadislerdeki mesajların sade ve anlaşılır bir dil ile sunulduğu yetkin bir esere ihtiyaç bulunduğunun dile getirildiği kaydedilerek, bu çerçevede Başkanlık ve Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Kurulu'nun "Konulu Hadis Projesi"ni başlattığı belirtildi.

Hadis projesinde, 7 Bilim Kurulu üyesi, 10 veri hazırlama ve kontrol görevlisi ve farklı ilahiyat fakültelerinde hadis alanında görev yapan 85 akademisyenin yazar olarak çalıştığının bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hadis alanında uzmanlaşan akademisyenler tarafından Hazreti Peygamber'in mesajının, günümüz insanına anlayabileceği bir dil ile sunulmasının hedeflendiği çalışmada, tarihsel süreç içerisinde rivayetler üzerine yapılan yorumlar dikkate alınmakta, yanlış anlamalar söz konusu ise tashih yoluna gidilmekte, ancak güncel değer taşımayan mesele ve yorumlara yer verilmemektedir."

Konunun işlenişinde, hadislerin ayet ve hadis bütünlüğü içerisinde izahı yoluna gidildiği, hadisler değerlendirilirken temel dini metinlerin birbirleriyle olan irtibatı ve metinler arası iç bütünlüğün dikkate alındığı vurgulanarak, "Özellikle Kur'an-Hadis birlikteliği metne yansıtılmaktadır. Hadisler yorumlanırken, klasik hadis kaynaklarının yanında, İslam kültüründe ortaya çıkan şerhler, erken dönem tefsir, fıkıh, kelam, siyer-meğazi literatürden yararlanılmaktadır" denildi.

Çalışmada, İslam geleneğinin kendine özgü anlama ve yorumlama metodolojisinin esas alındığı, rivayetlerin güncel düşünce ve bilimsel verilerle ilgilerinin kurulduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bugünün algısıyla geçmişi tasavvur etmekten ya da aşırı yorumlardan sakınılmaktadır. Belirtilen amaç ve yöntemle sürdürülen bu çalışmanın, 'reform', 'revizyon' veya 'devrim' gibi nitelendirmelerle tanımlanması yanlıştır. Öyle anlaşılıyor ki, bu yanlışlık Müslümanlığı ve İslam dünyasındaki bilimsel dinamizmi, Hristiyanlığın tarihi ve kültür hafızasıyla tanımlamadan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla yerli ve yabancı medya organlarında Konulu Hadis Projesiyle ilgili olarak ileri sürülen 'Hadislerin ayıklanması', 'Hadislerin ılımlı İslam çerçevesinde yorumlanması', 'Siyasetle ilişkilendirilmesi', 'Bir yabancının danışman olarak takdimi', 'Hadis alanında reform yapılması', 'Hadislerin 21. yüzyıla uyumlu hale getirilmesi', 'İslam'ın teolojik temellerinde değişikliğe gidilmesi' gibi asılsız ve mesnetsiz iddiaların öne çıkarılması, Başkanlığımızca teessürle karşılanmıştır. Bu tür haberlerde ifadesini bulan düşünceler söz konusu projenin maksat ve muhtevasına tamamen zıt olduğu gibi, ülkemiz ve dünya Müslümanları nazarında da olumsuz kanaatlere yol açacaktır.

Diyanet İşleri Başkanlığımız, tıpkı tarihte yapıldığı gibi, Hz. Peygamber'in mesajına hayatiyet kazandırmayı ve insanlığın her gün biraz daha ihtiyacını hissettiği bu kutlu öğretiyi onlara en doğru biçimde ulaştırmayı hedeflemektedir. Bu maksat ve düşüncelerle başlanan Konulu Hadis Projesi, ülkemizin muhtelif İlahiyat fakültelerinde görev yapmakta olan akademisyenler tarafından yürütülmektedir ve önemli bir mesafe de kaydedilmiştir." (ANKA)

(AS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title