Haberler

Divriği'deki Tarihi Mezar Taşları Koruma Bekliyor

Güncelleme:

Divriği'deki Çarşı Mezarlığında bulunan kabirlere ait tarihi özelliği olan taşların bakımının yapılarak koruma altına alınması gerektiği bildirildi.

MÜCAHİT ERDAL KOÇ - Sivas'ın Divriği ilçesindeki Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma mezarların bulunduğu kabristanda, tarihi özelliği bulunan mezar taşlarınının bakımının yapılarak koruma altına alınması gerektiği bildirildi.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde yaşamış önemli devlet adamlarının, din adamlarının ve toprak ağalarının da kabirlerinin yer aldığı Divriği Çarşı Mezarlığı'nda, bakımsızlıktan harap görünen yosun tutmuş mezar taşları, ilgi bekliyor.

Güzel hat örneklerinin bulunduğu bu taşların, defineciler ve tarihi eser kaçakçıları tarafından tahrip edildiği dile getirildi.

Divriği Mezarlıkları Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Öner Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu mezarları korumak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, bölgenin sit alanı olduğunu, bu nedenle buradaki çalışmaların ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu himayesinde yürütülebileceğini söyledi.

Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserine değinen Tellioğlu, ünlü seyyahın burada, "Divriği'nin paşası çoktur" ifadesine yer verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Divriği, tarihten bu yana önemli simaları yetiştirmiş, önemli görev ve rütbelerde yer alan insanların doğup büyüdüğü yer haline gelmiş bir kasaba. Özellikle mezarlığımızda 'Paşa Mezarlığı' olarak özel bir bölge var. Burada 17. yüzyılda yaşayan Sivas, Halep, Urfa ve Kırım Valiliği yapmış, İstanbul nezdinde taşra vezirliğine kadar yükselen, bir dönemin büyük derebeylerinden Köse Mustafa Paşa ve ahalisi yatıyor. Özellikle Allah dostlarından oluşan önemli simaların mezar taşları dahi özenli bezemelerden oluşuyor. En önemli mevzuysa bebek mezarlarının mezar taşları dahi birer sanat eseri. Tabii bu kadar zengin bir mezarlık bazı kaçak defineciler ve tarihi eser kaçakçılarının iştahını kabartıyor."

"Kaderine terk edilmişlik var"

Bu kadar önemli ve değerli isimlerin kabirlerinin bulunduğu alanda mezar taşlarının da bir o kadar değerli olduğuna işaret eden Tellioğlu, "Gerek Köse Paşa hanedanının mezar taşları, gerekse Abdulhamit'in paşalarından Abdullah Paşa ve avanesinin mezar taşları mükemmel bir şekilde taşa işlenmiş. Mesela Köse Mustafa Paşa'nın mezar taşı, dönemin taş ustalığının zirveye çıktığı yerdir. Mermer taşlarının iç içe giydirilmek suretiyle büyük bir sanat eseri ortaya çıkmış ancak bakımsızlık ve kaderine terk edilmişlik yüzünden bütün mezar taşları gibi bu mezar taşı da maalesef tarihinden bihaber insanlar yüzünden kırılmıştır" diye konuştu.

Öner Tellioğlu, bu taşların Türk milletinin tapu senedi olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Bu taşlar bizim tarihimizden haberdar olmamız ve ibret almamız için birer vesikadır. Tarihçilerimizden, araştırmacılarımızdan ve yetkililerimizden istirhamımız, daha fazla deforme olmadan bu mezar taşlarının tadilatlarını gerçekleştirerek, mezarlığımıza ve mezar taşlarımıza sahip çıksınlar. Derneğimiz gönüllü sivil toplum kuruluşu olduğundan tarihi mezar taşları üzerine herhangi bir müdahalede bulunamıyor. Mezarlıklarımız belediye mülkiyetinde, sit alanı olması nedeniyle ne belediyemizin ne de bizim çalışma yetkimiz yok."

Kabristandaki otları temizlemeye çalıştıklarını ifade eden Tellioğlu, 20 dönüm alandaki mezar aralarında ilaçlama yaptıklarını da sözlerine ekledi. - Sivas

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Paşa Selçuklu Divriği Sivas Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (2)

ÖNER TELLİOĞLUDERNEK BAŞKANIonertellioglu_58:

TURİZM VE KÜLTÜR BAKANLIĞIMIZ BÜNYESİNDE TARİHÇİ VE ARAŞTIRMACILARDAN İBARET BİR KURULUN İLÇEMİZDE BULUNAN TARİHİ PAŞA VE SÖĞÜTLÜK MEZARLIKLARINDA DERNEĞİMİZ KATKILARIYLA ÇALIŞMALARDA BULUNMAYA DAVET EDİYORUZ. TEK ÖNEMLİ HUSUS DEFİN YAPILAN BU MEZARLIKLARIMIZIN DEFİN VE MAZARLIK İŞLEVİNİ YİTİRMEMESİDİR.DİVRİĞİ HALKININDA BİZDEN BEKLENTİLERİ BU YÖNDEDİR.YETKİLİ VE İLGİLİLERE SAYGILARIMLA, ARZ ETMEK İSTERİM.

0
0
yanıtYanıtla
ÖNER TELLİOĞLUDERNEK BAŞKANIonertellioglu_58:

TURİZM VE KÜLTÜR BAKANLIĞIMIZ BÜNYESİNDE TARİHÇİ VE ARAŞTIRMACILARDAN İBARET BİR KURULUN İLÇEMİZDE BULUNAN TARİHİ PAŞA VE SÖĞÜTLÜK MEZARLIKLARINDA DERNEĞİMİZ KATKILARIYLA ÇALIŞMALARDA BULUNMAYA DAVET EDİYORUZ. TEK ÖNEMLİ HUSUS DEFİN YAPILAN BU MEZARLIKLARIMIZIN DEFİN VE MAZARLIK İŞLEVİNİ YİTİRMEMESİDİR.DİVRİĞİ HALKININDA BİZDEN BEKLENTİLERİ BU YÖNDEDİR.YETKİLİ VE İLGİLİLERE SAYGILARIMLA, ARZ ETMEK İSTERİM.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title