Haberler

Diva Gencer Vefat Etti

20. Yüzyılın En Büyük Divalarından Leyla Gencer, Milano'daki Evinde Solunum ve Kalp Yetmezliğinden Vefat Etti.

20. yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer (80), Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliğinden vefat etti.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'ndan (İKSV) yapılan yazılı açıklamaya göre, Leyla Gencer için Milano'daki La Scala Operası, Santa Basila Kilisesi'nde 12 Mayıs'ta tören düzenleyecek. Törenden sonra, Gencer'in cenazesi vasiyeti doğrultusunda yakılmak üzere krematoryuma götürülecek.

Leyla Gencer'in cenazesinin külleri, yine vasiyeti üzerine İstanbul'a getirilerek, Ortaköy'de yapılacak bir törenle Boğaz sularına dökülecek.

İKSV'nin yeni yapılmakta olan merkezinde sanatçının vasiyeti üzerine bir ''Leyla Gencer Müzesi'' oluşturulacak.

-Gencer'in özgeçmişi-

Leyla Gencer, 1928 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuvarında başladığı şan eğitimine İtalyan soprano Giannina Arangi-Lombardi ve Apollo Granforte ile devam etti. Leyla Gencer, sanat hayatına ilk adımı, 1950'de Ankara Devlet Operası sahnesinde Mascagni'nin ''Cavalleria Rusticana'' eserindeki ''Santuzza'' rolüyle attı.

Gencer'in, 1954'te Napoli'deki Santa Carla Tiyatrosu'nda ''Madame Butterfly'' operasıyla başlayan uluslararası platformdaki opera serüveni, 1957'de Milano'da La Scala Operası'nda ilk kez sahneye çıktığında seslendirdiği Poulenc'in ''Les Dialogues de Carmelites'' operasındaki rolüyle kazandığı başarıyla doruğa yükseldi.

Dünyanın bütün ünlü opera sahnelerinde ''La Diva Turca'' olarak alkışlanan ve büyük başarılara imza atan Leyla Gencer, 1980'de sahneleri bıraktığı güne kadar dorukta kaldı.

Opera repertuvarı 34 bestecinin 70'in üzerinde operasından oluşan Leyla Gencer, 1988'de verilen ''Devlet Sanatçısı'' unvanının yanı sıra en son 2007'de İtalya'da aldığı Caruso Ödülü'ne kadar pek çok önemli opera ödülünün de sahibi oldu.

Opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük divalarından olan Leyla Gencer, hayatının son yıllarını, Milano'da La Scala Operası'nda opera sanatçıları için kurulan akademinin sanat yönetmeni olarak genç şancıları yetiştirmeye adadı.

İKSV'nin Mütevelliler Kurulu Başkanı olan Leyla Gencer, 1995'ten beri düzenlenen ''Leyla Gencer Uluslararası Şan Yarışması'' ile opera dünyasına yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyordu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title