Haberler

Disk Başkanı Çelebi: "Ilo By -Pass Olunca İşçiler Paspas Olur"

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ILO Ankara Temsilcisi Gülay Aslantepe'nin basına "İktidar ILO'yu By-Pass Ediyor" başlığıyla yansıyan haberlerini değerlendirerek, "Hükümet çalışma yaşamı hakkındaki yasaları ve uygulamaları düzenlerken sosyal tarafları dikkate almıyor. ILO sözleşmelerini ve raporlarını önemsemiyor. Bu "by-pass'ın sonucunda insan onuruna yakışmayan bir çalışma hayatı ortaya çıkıyor" dedi.

Çelebi, Gülay Aslantepe'nin basına yansıyan görüşleri üzerine yazılı bir açıklama yaparak, "Aslantepe diyor ki: "Hükümet bilgi paylaşımında bulunmuyor. Sosyal taraflara bilgi vermiyor. Biz de ancak basından izliyoruz' Hükümet çalışma yaşamında köklü değişikliklere yol açacak, hatta iş güvencesinin "köküne kibrit suyu dökecek' yasaları hazırlarken işçi sendikalarının görüşlerini almıyor. Hazırlıklarla ilgili yeterli bilgilendirme yapmıyor. Gülay Aslantepe, gelişmeler konusunda bilgilendirilmemekten, ILO sözleşmelerinin dikkate alınmamasından ve bazı toplantılara davet edilmemekten şikayetçi. Özellikle Torba Yasayı değerlendiren Aslantepe, ILO Temsilcisi olarak hükümeti uyarıyor, "Uluslararası anlaşmalara göre, esnek çalışan işçilerin diğer işçilerin bütün haklarına sahip olması gerektiği ilkesini hatırlatıyor. Diğer ülkelerden uygulama örnekleri konusunda hükümete bilgi verebileceklerini' ifade ediyor" dedi.

-"ASLANTEPE'NİN AÇIKLAMALARI DOĞRU"-

Aslantepe'nin basına yansıya açıklamalarının tamamıyla doğru olduğunu ifade eden Çelebi, "Tamamıyla doğru olan bu açıklamalarının neden haber olduğunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Eski bir gazetecilik deyimiyle, Aslantepe "köpek adamı ısırmış' demesine rağmen haber olmuş. Bize göre hükümetin sosyal taraflardan bilgi gizlemesi ve her zaman bildiğini okuması artık haber değeri taşımayan günlük bir olaydır. Her fırsatta "işçi haklarının törpülenmesi, kazanılmış hakların geriletilmesi' yine bayat bir haberdir. Aslantepe, yıllardır işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin birlikte bulunduğu toplantılara katılıyor, konferanslar düzenliyor. Gerek Türkiye'de gerekse uluslararası düzeyde bütün nezaketini koruyarak görevini yapıyor. Ama artık O da hükümete isyan bayrağını açmış durumda" dedi.

"ILO bu durumdayken bir de sendikaların halini düşünün" diyen Çelebi, "Hükümetin çalışmalarından biz de sağlıklı şekilde haberdar olamıyoruz. Bazı bilgiler, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) veya Avrupa Parlamentosu gibi kurumlar üzerinden ulaşıyor. Zaman zaman Çalışma Bakanlığı, uluslararası kurumlara gönderdiği belgeleri İngilizce olarak iletiyor. Türkçe'nin kullanımı konusunda hassas olan hükümetimiz, sendikaları doğrudan ilgilendiren bu önemli belgeleri bize Türkçe dışında bir dilde gönderiyor. DİSK uluslararası işçi hareketinin bir parçası olduğu için hükümet bu tür manevralarla bizden bilgi gizleyemiyor" diye konuştu.

-HÜKÜMET ILO SÖZLEŞMELERİNİ OKUMUYOR-

Hükümetin ILO sözleşmelerini okuduğunun şüpheli olduğunu ifade eden Çelebi, "Hükümet in ILO'ya ilgisizliği sadece bilgi vermemekle kalmıyor. ILO sözleşmelerini okudukları da şüpheli. DİSK olarak 1981 yılından itibaren ILO ve Türkiye ilişkilerini yansıtan bir araştırma yaptık. ILO Konferansı öncesinde yayınladık. Hükümetlerin, ILO'ya verdikleri sözleri tutmamasının tarihçesini anlatan raporu Konfederasyonumuzun web sitesinde bulabilirsiniz" dedi. Çelebi konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gülay Aslantepe'ye, işçi sendikalarının duygularına tercüman olduğu için teşekkür ediyoruz. Biz söyleyince inanmayanları bu kez ILO Temsilcisi söyleyince dikkate almaya çağırıyoruz. Hükümet çalışma yaşamı hakkındaki yasaları ve uygulamaları düzenlerken sosyal tarafları dikkate almıyor. ILO sözleşmelerini ve raporlarını önemsemiyor. Bu "by-pass'ın sonucunda: sosyal güvenliğin ortadan kalktığı, işçilerin açlık ve yoksulluk sınırının altına itildiği, kıdem tazminatının gasp edildiği, mezarda emekliliğe yol açan, kısaca: İnsan onuruna yakışmayan bir çalışma hayatı ortaya çıkıyor."(ANKA)

(BRŞ/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title