Haberler

Dışişlerinden Akdeniz'de Petrol Arayacak Şirketlere Uyarı

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de Petrol-doğal Gaz Araştırmasıyla İlgili Verdiği Ruhsatların Hükümsüz Olduğunu Belirterek, Bu Ruhsat Çerçevesinde Akdeniz'de Araştırma Yapmak İsteyecek Ülke ve Şirketleri Uyardı.

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de petrol-doğal gaz araştırmasıyla ilgili verdiği ruhsatların hükümsüz olduğunu belirterek, bu ruhsat çerçevesinde Akdeniz'de araştırma yapmak isteyecek ülke ve şirketleri uyardı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), 2003 yılından itibaren Doğu Akdeniz'deki ülkelerle deniz yetki alanlarını ilgilendiren ikili anlaşmalar yapma gayretlerini arttığı kaydedildi. Açıklamada, KKTC'nin ve Türkiye'nin en başından beri bu teşebbüslere karşı çıktığı ve yarı kapalı bir deniz niteliğindeki Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığı veya münhasır ekonomik bölge sınırlandırmalarının ancak bütün ilgili ülkeler arasında ve bütün tarafların hak ve çıkarlarını gözetecek şekilde yapılacak düzenlemelerle mümkün olabileceğini savunduğu vurgulandı.

Bu doğrultuda, Türkiye'nin itirazına rağmen Mısır ile GKRY arasında 17 Şubat 2003 tarihinde imzalanan münhasır ekonomik bölge sınırlandırma anlaşmasının Türkiye tarafından tanınmadığının hem Mısır nezdinde hem de Birleşmiş Milletler Örgütünde kayda geçirildiği belirtilen açıklamada, Mısır'la bu konudaki temaslar devam ettiği kaydedildi.

"ANLAŞMA OLMAYACAK DENMİŞTİ"

GKRY ile bu defa Lübnan arasında aynı konuya ilişkin müzakereler yürütüldüğünün öğrenilmesi üzerine, Lübnan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı nezdinde girişimde bulunulduğu da belirtilen açıklamada, "Tarafımıza böyle bir anlaşmanın yapılmayacağının açıklanmasına rağmen GKRY ile Lübnan arasında sözkonusu anlaşmanın imzalanacağına dair 15-16 Ocak tarihinde basına da yansıyan haberler üzerine, Ankara'da Lübnan Büyükelçisi ve Beyrut'ta da Dışişleri Bakanlığı nezdinde yeniden girişimlerde bulunulmuştur" denildi.

Açıklamada, "Ancak, sözkonusu anlaşmanın 17 Ocak 2007 tarihinde imzalandığı öğrenilmiş olup, Lübnan makamlarından anlaşmanın mahiyeti hakkında izahat istenmiş, her hal ve karda böyle bir anlaşmanın yürürlüğe konulmaması talep edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Son olarak, GKRY Meclisinde Kıbrıs Adasının deniz alanlarındaki petrol yataklarında arama yapılmasını düzenleyen bir yasanın kabul edildiğine ilişkin haberler çerçevesinde konunun hukuki ve siyasi boyutlarına bir kez daha dikkat çekilmesinde yarar görüldüğü kaydedilen açıklamada, "KKTC tarafından da açıklandığı üzere, Kıbrıs Adasının deniz alanlarında KKTC'nin de hak ve yetkileri bulunmaktadır. Öte yandan, GKRY Adanın tümünü temsil etmemektedir. Dolayısıyla, GKRY'nin bu konuda çıkardığı yasaların veya ilgili ülkelerle yaptığı anlaşmaların bizim açımızdan hükmü bulunmamaktadır" denildi.

"TÜRKİYE ÇIKARLARINI KORUMAKTA KARARLI"

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını korumakta kararlı olduğunu ve bunların aşınmasına yönelik teşebbüslere müsaade etmeyeceğini duyurdu.

Açıklamada son olarak, "Bu bağlamda, Kıbrıs Adasının deniz alanlarında GKRY'nin vermeye teşebbüs edebileceği hükümsüz ruhsatlara dayanarak petrol-doğal gaz araştırmasıyla ilgili çalışmalar yapmayı düşünebilecek ülkelerin ve şirketlerin, durumun hassasiyetini ve Ada'daki diğer kurucu halk olan Kıbrıs Türklerinin iradesini de dikkate almaları, her hal ve karda Kıbrıs meselesinin çözüm sürecine olumsuz etkide bulunacak girişimlere yönelmemeleri gerektiğini hatırlatıyor ve buna göre davranmalarını bekliyoruz" denildi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title