Haberler

Dışişleri Bakanlığından "Holokost Anma Günü" Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa'da Nazi rejimi ve işbirlikçilerince planlı, sistematik ve örgütlü şekilde yok edilen, ekseriyeti Yahudiler olmak üzere, 6 milyondan fazla masum insanı "27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü" vesilesiyle bir kez daha saygıyla andıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "27 Ocak günü, 2005 yılında Türkiye'nin de ortak sunucu olduğu bir kararla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, Auschwitz-Birkenau toplama kampının kurtarıldığı 27 Ocak 1945 tarihini temsilen 'Uluslararası Holokost Anma Günü' ilan edildiği belirtilerek, "Avrupa'da Nazi rejimi ve işbirlikçilerince planlı, sistematik ve örgütlü şekilde yok edilen, ekseriyeti Yahudiler olmak üzere, 6 milyondan fazla masum insanı "27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü" vesilesiyle bir kez daha saygıyla anıyoruz" denildi.

Bu anlamlı günde, her yıl tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli tören ve etkinlikler düzenlendiği vurgulanarak şöyle denildi:

"Bu çerçevede, Holokost Anma Günü etkinliği, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da geniş katılımla 25 Ocak 2018 tarihinde Ankara Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, Bakanlığımızın katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Törene, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Sayın Volkan Bozkır, Bakanlığımız yetkilileri, Ankara Üniversitesi Rektörü, öğretim üyeleri ve öğrencileri, kordiplomatik mensupları, Türkiye Hahambaşısı, Türk Musevi Cemaati Başkanı ve temsilcileri katılmışlardır. İnsanlığın, temelde antisemitizm, ayrımcılık, ırkçılık ve aşırıcılık gibi olgulara dayanan Holokost'tan büyük dersler çıkarması gerektiğini düşünüyoruz. Günümüzde de, özellikle bazı Batı ülkelerinde yükselen aşırı sağ hareketle birlikte ırkçılık, ayrımcılık, antisemitizm, İslam karşıtlığı, nefret söylemi ve yabancı düşmanlığı gibi akımların artmakta olduğunu üzülerek görüyoruz. Din, dil, ırk, cinsiyet bakımından kendinden farklı olana karşı nefret ve ötekileştirme odaklı olan bu eğilimler, toplumlarda derin kırılmalar yaratmakta ve en kötüsü, kolaylıkla şiddete evrilebilmektedir. İnsanlık olarak ortak sorumluluğumuz, Holokost'un ve diğer insani felaketlerin tekrarlanmasını önlemektir.

Bu anlayışla Türkiye, 2008 yılından bu yana 'Uluslararası Holokost Anma İttifakı' isimli uluslararası kuruluşun çalışmalarına gözlemci statüsünde aktif olarak katılmakta, Holokost'un unutulmaması ve bu felaketten çıkarılan derslerin yeni nesillere aktarılması için çalışmaya devam etmektedir.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi zulmünden kaçan Yahudilere yardım eli uzatan, yüzlercesine kapılarını açan ve bu vesileyle bir kez daha saygıyla andığımız cesur diplomatlarımızın çabalarıyla birçok masum insanın hayatını kurtaran Türkiye, bugün de bölgesinde ve ötesinde yerlerinden edilmiş milyonlarca insana kucak açarak, koruma sağlamaktadır." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title