Haberler

Dışişleri Bakanlığı: Ermenistan'ın Tutumu Anlaşılmaz

Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'da 12 Mayıs'ta Yapılacak Seçimlere Türkiye'den Gözlemci Olarak Katılacak Heyete Vize Verilmeyerek Seyahatlerinin Engellenmesinin, "Komşularıyla İyi İlişkiler Geliştirme Beklentilerini Karşılamaktan Uzak Sonuçlar" Doğuracağını Belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'da yapılacak seçimlere gözlemci olarak katılacak Türk heyetine vize verilmemesinin, "anlaşılması güçlük arz eden bir karar" olarak değerlendirdi.

Dışişleri Bakanlığı, 12 Mayıs tarihinde yapılacak seçimlere Seçim Gözlem Misyonu'nda (SGM) görevlendirilen sekiz kişilik kısa dönemli gözlemci heyetinin seyahatinin Ermenistan tarafından vize verilmeyerek engellenmesini "yapıcı diyalogdan uzak" bir karar olarak yorumladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konuyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, "Bu gelişme, Ermenistan'ın yapıcı diyalogdan uzak, kuşkularla beslenen kendi içine kapalı yapısının, uluslararası toplumla bütünleşme ve komşularıyla iyi ilişkiler geliştirme beklentilerini karşılamaktan uzak sonuçlar yaratabileceğine de işaret etmektedir" denildi.

     Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi'nin (ODIHR) görevlisi olarak Seçim Gözlem Misyonu'nda (SGM) görevlendirilen sekiz kişilik kısa dönemli gözlemci heyetinin seyahatinin 6 Mayıs akşamı iptal edilmesi sonucu, verdiği yanıtta Sözcü şöyle dedi:

"Türkiye tarafından parlamento seçimlerine gözlemci tahsis edilmesi, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine ve Ermenistan'ın demokratik gelişimine atfedilen yakın ilgi ve önemin göstergesidir. Ermenistan'ın ülkemize yönelik eleştiri ve yakınmalarının, iki ülke arasında diyaloğu başlatacak adımların atılmasından kaçınıldığı merkezinde toplandığı anımsandığında, iki ülke arasında güven artırıcı bir önlem olarak algılanması gereken SGM görevlilerine kuşku ile yaklaşılması ve AGİT- ODIHR kimliği taşımalarına karşın vize verilmesinden kaçınılması Ermenistan bakımından son derece talihsiz bir gelişme olmuştur.

     Bu gelişme, Ermenistan'ın yapıcı diyalogdan uzak, kuşkularla beslenen kendi içine kapalı yapısının, uluslararası toplumla bütünleşme ve komşularıyla iyi ilişkiler geliştirme beklentilerini karşılamaktan uzak sonuçlar yaratabileceğine de işaret etmektedir.

     Ermenistan makamlarının anlaşılması güçlük arzeden bu kararından Ermenistan'da demokratik gelişime ve bölgesel barış ve iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesine önem veren ilgili tüm ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından gereken sonuçların çıkarılmasını ve değerlendirmenin yapılmasını bekliyoruz."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title