Haberler

Dışişleri Bakanı Gül'ün Mısır Temasları

Mısır'ın Başkenti Kahire'de Temaslarını Sürdüren Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Arap Birliği Genel Merkezinde Genel Sekreter Amr Musa ile Bir Araya Geldi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Arap Birliği genel merkezinde Genel Sekreter Amr Musa ile bir araya geldi.

Yarın yapılacak Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Dışişleri Bakanı Gül, Musa ile görüşmesinde bölgesel meseleler ve Irak'taki son gelişmeleri görüştü. İkili, görüşmenin hemen ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül açıklamasında, "İran'ın nükleer meselesinin barışçı şekilde çözülmesinden yanayız. Ümit ediyoruz ki bu konuda aklıselim hakim olur ve çözüm bulunur. Ama her halükarda Türkiye'den komşularına bir saldırı söz konusu değildir. Irak'ın parçalanmasını hiçbir zaman alternatif olarak görmedik. Buna eminim ki başında sempatiyle bakanlar da bugün bunun alternatif çözüm olmadığını görmeye başladı. Dolayısıyla Irak'ın bütünlüğü hepimiz için çok önemlidir ve bunun aksini düşünmek de zaten mümkün değildir. O bakımdan Irak'ın bütünlüğünün korunması komşularının, Arap Birliği'nin ve Irak halkının da ilk hedeflerinden biridir" dedi.

Harem-i Şerif'in de sadece Filistinlilerin ve Arapların değil tüm Müslümanların meselesi olduğunu ifade eden Gül, "Tabii ki biz de Müslüman bir ülke olarak bu konuyla yakından ilgileniyoruz. Bununla ilgili çalışmalar var. Ürdün'den ve Filistin'den gelen heyetlerle görüşüyoruz. Bu konuda İslam Konferansı Örgütü ve Arap Birliği'ni bilgilendiriyoruz ve oradaki yanlışları önlemek için gayret sarf ediyoruz. Aslında bunların hepsi bir bütündür, siyasi anlayış olmazsa güvenlik de olmaz. Hepimizin görevi orada daha fazla kardeş kanı dökülmesini önlemektir" diye konuştu.

Gül, ABD'nin, nükleer programından dolayı İran'a askeri müdahalede bulunması ihtimaliyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin topraklarını komşularına yapılacak saldırılar için kullandırmayacağını söyledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ise, "Yarınki Arap Birliği'nin bakanlar düzeyinde yapılacak toplantısı sırasında bölgeyi ilgilendiren Filistin meselesi, Irak meselesi ve Ortadoğu bölgesinin tümünü kapsayan sorunlar üzerine fikir alışverişinde bulunacağız. Arap Birliği ile Türkiye arasında bir platformun kurulması için Arap Birliği görüşünü açıklamıştır. Bu platformda yalnızca siyasi değil ekonomik ve diğer tüm alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesi adına kardeş ülke Türkiye ile Arap dünyası arasında ilişkiler ele alınacak" şeklinde konuştu.

(DS-EA-EA-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title