Haberler

Dışişleri Bakanı Gül'ün Afganistan Temasları

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Sabah Saatlerinde Başladığı Afganistan Temasları Çerçevesinde Afgan Meslektaşı Rangin Dadfar Spanta ile Bir Araya Geldi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, sabah saatlerinde başladığı Afganistan temasları çerçevesinde Afgan meslektaşı Rangin Dadfar Spanta ile bir araya geldi.

Baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen ikili, yüzyıllara dayanan kardeşlik ve dostluğa dair mesajlar verdi. Basın toplantısında ilk sözü alan Afganistan Dışişleri Bakanı Rangin Dadfar Spanta, "Afganistan ve Türkiye'nin kardeşliği çok uzun yıllara dayanıyor. 14. yüzyıldan beri her iki ülkenin de süregelen güçlü diplomatik ilişkileri mevcut. Türkiye bize her konuda yardım etti ve iki ülke arasında 21'den fazla anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaların hepsi yürürlükte ve çok sağlam temellere dayanıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül ise Türkiye ile Afganistan'ın dostluğunun çok köklü olduğunu belirterek "Tarihin derinliklerine kadar gider. Biz iki dost ve kardeş ülkeyiz. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyada iki bağımsız müslüman ülkeden biri Türkiye diğeri Afganistan'dı. Daha o yıllarda liderlerimiz Atatürk ve Emanullah Han bu dostluğu ve kardeşliği pekiştirmişler ve o dostluk ve kardeşlik bugün devam etmektedir" dedi.

Son 20 yıldır Afgan halkının çektiği sıkıntıların Türk halkı tarafından da çok derinden hissedildiğini anlatan Gül, "Türk hükümetleri de daima Afganistan'ın yanında olmuşlar ve olmaya da devam edeceklerdir" diye konuştu.

Türk askerinin Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) tek başına ilk liderliğini yaptığını hatırlatan Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Bizden sonra başka ülkeler birleşerek bu görevi yürütmüştür. Biz ISAF'ın liderliğini ikinci kez yaptık, nisan ayında Kabil çevresinin komutanlığını teslim alacağız. Burada Türk askerlerinin sayısı bin civarını bulacak. Şuna dikkat çekmek isterim ki biz sadece askeri hizmet anlamında değil başka hizmetler anlamında da Afgan halkının yanındayız."

Afgan halkının kalbini kazanmanın her şeyin başında geldiğini anlatan Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Sadece askeriyle değil biz doktorlarıyla ve öğretmenleriyle de Afganistan'da olmak istiyoruz ve bunu da gösteriyoruz. Şimdiye kadar yaptırdığımız ve Afgan Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim ettiğimiz okullarda 35 bin Afgan öğrenci eğitim alıyor. Bunların sayısını artıracağız. Açtığımız hastane ve kliniklerde her gün 900 Afganlı tedavi ediliyor, şimdiye kadar 650 bin kişi tedavi edildi."

Kabil'e tam teşekküllü bir hastane yapılacağını anlatan Gül, "Bina tespit edildi, içine her türlü aletler alınacak ve doktorlar Türkiye ve Afganistan'da karşılıklı olarak eğitilecek. Vardak'ta kurduğumuz İl İmar ekiplerini (PRT) hızlı bir şekilde faaliyete geçirdik ve bu bölgede de çalışmalarımız sürecek" ifadelerini kullandı.

(RT-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title