Haberler

Dışişleri Bakanı Davutoğlu : PKK Tasviye Olana Kadar Çalışmalar Devam Edecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, PKK'ya Karşı Yürütülen Çalışmalarda Çok Ciddi Yol Alındığını Belirterek, "Ne TSK Ne de Hükümet Gerekli Olmadıkça Sınır Ötesi Operasyon İstemez. Önümüzdeki Dönemde Terör Örgütünün Tamamen Tavsiyesi İçin Çalışmalar Devam Edecektir" Dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, PKK'ya karşı yürütülen çalışmalarda çok ciddi yol alındığını belirterek, "Ne TSK ne de Hükümet gerekli olmadıkça sınır ötesi operasyon istemez. Önümüzdeki dönemde terör örgütünün tamamen tavsiyesi için çalışmalar devam edecektir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, sınır ötesi operasyonunun süresini bir yıl uzatan tezkere üzerinde Hükümet adına söz alan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuşmasına bugüne kadar yapılan sınır ötesi askeri harekatları anlatarak başladı.

Bundan önce bütün harekatların komşu ülkeler tarafından eleştirildiğine dikkat çeken Davutoğlu, son sınır ötesi operasyonlarda çevre bölgelerde ve komşu ülkelerden çok ciddi tepkiler alınmadığına dikkat çekti.

PKK'ya karşı yürütülen çalışmalarda çok ciddi yol alındığını belirten Bakan Davutoğlu, "Ne TSK ne de Hükümet gerekli olmadıkça sınır ötesi operasyon istemez. Önümüzdeki dönemde terör örgütünün tamamen tavsiyesi için çalışmalar devam edecektir" dedi.

Davutoğlu, Türk dış politikasının bir vizyonu ve bir ana ekseni olduğunu belirterek, bu vizyonun temel hedefinin iç huzur ve toplumsal barışın güvenlik ve özgürlük alanları genişletilerek sağlanmasını temin edecek bir dış ortam sağlanması olduğunu söyledi.

-DIŞ POLİTİKANIN TEMEL HEDEFİ-

Davutoğlu, dış politikanın temel hedefinin de bu güvenlik ve istikrar kuşağının temin edilmesi olduğunu, bunun temin edilmesinin komşu ülkelerle yoğun işbirliği sağlanmasına bağlı olduğunu dile getirdi.

Davutoğlu, bu dış politikanın temel uygulama alanının Irak ve Suriye'yi kapsadığını da belirterek, Irak'ın iç huzur ve istikrarının, Türkiye'nin iç huzuru ve istikrarı ile iç içe geçmiş durumda olduğunu ifade etti.

Davutoğlu şunları kaydetti: "Irak ve Suriye ile uzun sınırımızda istikrar ve güvenlik oluşturamazsak, Türkiye'de istikrar ve huzur içinde yaşamamız mümkün olmaz. Çünkü, Irak'ta barış yoksa bölgemizde barış sağlamanın imkanı yoktur. Çünkü, Irak birçok özelliği itibariyle küçük bir Ortadoğu'dur. Dolayısıyla Türkiye'nin Irak'ta etkin bir Ortadoğu politikası yürütmekten başka bir dış politika tercihi olamaz. Bu sebepledir ki Irak ile ilişkilerimiz son derece iyi bir seyir içindedir."

Terörün çözümü noktasında Irak ile yapılan diplomatik görüşmeler hakkında bilgi veren Davutoğlu, "Bu temaslarda terör örgütünün bir hedefi bertaraf edilmiştir. Irak ile ilişkilerimiz kriz beklentilerinin aksine her türlü alanda gelişmiştir. İkinci ana diplomatik faaliyet alanı olarak bunun Kürt-Türk çatışmasına dönüşmesine engellemek üzere Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim nezdinde diplomatik etki gücümüzün artırılmasıdır" diye konuştu. (ANKA)

(BK/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title