Haberler

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bütün dünyaya 2015 yılını tanıtacağız. Bazılarının iddia ettiği gibi ve iftira ettikleri gibi bir soykırım yıl dönümü olarak değil, bir milletin şanlı direnişinin, Çanakkale direnişinin yıl dönümü olarak tanıtacağız" dedi.

Davutoğlu, Çanakkale Kara Savaşları'nın 96. Yıldönümü ve Yenilenen 57. Alay Şehitliğinin Açılış törenlerinin ardından, Kolin Otel'de düzenlenen AK Parti 24. Dönem Milletvekilleri Aday Tanıtım Toplantısına katıldı.

Adayların tanıtımını izleyen Davutoğlu, daha sonra "Değişen dünya dengeleri ve Türkiye'nin Dış Politika Vizyonu' konulu konferans verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim kampanyası kapsamında illere gitmelerini istediğinde, kendisinin Çanakkale'yi tercih ettiğini belirten Davutoğlu, "Çanakkale adını duyup da kalbi hoplamayan, yüreği titremeyen, damarlarındaki kan akış hızı artmayan bir Türk olamaz" dedi.

"Burada akrabası, dedesi olan herkesin aynı zamanda burada hakkı vardır, buralıdır ve buralı kalacaktır" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün şehitliğimizi gezerken sadece Samsun'dan, Erzurum'dan, Kars'tan, Urfa'dan, Konya'dan, Afyon'dan şehitlerimizi görmedik. Aynı zamanda Küdüs'ten, Bosna'dan, Piriştine'den, bütün Balkanlardan bütün Ortadoğu'dan şehitler vardı. Çanakkale demek bir tarih demektir. Çanakkale demek bir milletin tarihi yürüyüşündeki en şanlı direniş demektir. Onun için Çanakkale'li olmakla ne kadar gurur duysanız azdır. "

-HEDEF 2023-

Ahmet Davutoğlu, 2011 seçimlerine hazırlanırken 'Hedef 2023" dediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Niçin? Çünkü bu millet 100 yılın muhasebesini yapıyor. 100 yılın muhasebesini yapmaya devam edeceğiz. 1911'de Trablusgarp Savaşı vardı, 2011 Libya gündemimizin en başında. Mustafa Kemal'ler, Enver Bey'ler Osmanlının en güzide subayları Trablusgarp'taydılar. Bugün de emin olun iki aydır rüyalarımızda hep Libya var. Çünkü o topraklarda bizim kardeşlerimiz var. Mısrata'nın yüzde 60-70'i Türk kökenlidir. Her birinin ya babaannesi ya dedesi bir şekilde Türkiye ile irtibatlıdır. Bizim o topraklara borcumuz var.

Bir muhasebe yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. 1912 Balkan Savaşı. Bütün Balkan coğrafyasından çekildiğimiz günler. Burada oralardan gelen birçok insan olduğunu biliyorum. 2012 Balkan Savaşları'nın 100. yılı. İstiyoruz ki, Balkanlarda savaşı değil barışı egemen kılalım ve istiyoruz ki Konya'nın, Bursa'nın, Çanakkale'nin kardeşleri olan, Üsküp, Prizren, Saraybosna Anadolu ile tekrar buluşsun, dostça kardeşçe el ele buluşsun. 1914 hepinizin ailesinden mutlaka bir şehidin bulunduğu 1. Dünya Savaşının yılıydı, başka bir yıldı. Bir imparatorluğun çözüldüğü, yıkıldığı, imparatorluğun son neslinin, imparatorluğun her bir coğrafyasında bütün imkansızlıklar içerisinde hayatta kalma mücadelesi verdiği 4 yıllık bir savaş dönemi. 2014 Dünya savaşının 100. yılı. İstiyoruz ki bir dünya savaşında bizden kopan kopartılan dünya, her bir toprak, her bir kardeş topluluk, tekrar yüreğiyle, inancıyla gelecek vizyonunda bizimle bütünleşsin. İstiyoruz ki o kardeşlerimizle aramızdaki engeller sorunlar kalksın, dostluk köprüleri oluşsun.

Ve 1915 Çanakkale... Bir milletin eğer ruhunun tecessüs ettiği bir mekan ifade edilmesi icap etseydi, son Çanakkale Savaşının seyrettiği alanlar olurdu. Conk Bayırı olurdu, Anafartalar olurdu, Arıburnu olurdu. "

-"BİN YILLIK BİRİKİM, Çanakkale'DE BİR İMTİHAN YAŞADI"-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bin yıllık birikimin, küçük bir yarımadada ve onun arkasındaki, onu destekleyen Çanakale'de bir imtihan yaşadığını ve kararlı bir şekilde "Kim gelirse gelsin, dünyanın hangi köşesinden gelirse gelsinler, göğsümüzle onları söndürürüz ve gerekirse sizlere onur duyacakları bir miras bırakırız" dediğini vurguladı.

"Bizim dedelerimizin belki bizim kadar imkanları yoktu ama öylesine güçlü bir imanları vardı ki, bugün bu topraklarda başımız dik, anlımız açık yaşıyorsak ve 2023 vizyonundan bahsedebiliyorsak, Çanakkale'de şehit düşen o aziz şühedanın yüzü suyu hürmetine bunu yapabiliyoruz. Onların mirasıyla yapıyoruz" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ve onların hatırası zihnimizden, gönlümüzünden hiç silinmeyecek, iliklerimize kadar işlemiştir, gelecek nesillere de iliklerimize kadar bu mirası devredeceğiz. Onun için 2015 yılını konuştuk. Bütün dünyaya 2015 yılını tanıtacağız. Bazılarının iddia ettiği gibi ve iftira ettikleri gibi bir soykırım yıl dönümü olarak değil, bir milletin şanlı direnişinin, Çanakkale direnişinin yıl dönümü olarak tanıtacağız.

100 yılın muhasebesini yapmaya devam edeceğiz. Onun için 'Hedef 2023' dedik. Nasıl 1911'le 1918 arasında 7 yılda bir milleti, ait oldukları bütün topraklardan çıkartarak küçük bir coğrafyaya sokma çabası içerisine girmişse bazı çevreler, bazı mihraklar ve Anadolu'nun içine hapsetme hedefi gütmüşlerse ve zannetmişlerse ki bir savaş kaybetmekle bir millet bozguna uğrar ve tarihi iddialarından vazgeçer, yanıldılar. Ardından gelen İstiklal Harbi ile Cumhuriyetimiz kuruldu. Şimdi şunu söylüyoruz, nasıl bir cihan bedelinin küçülme süreci 12 yılda gerçekleşmişse, güçlü bir Cumhuriyetin cihan bedeli olma ideali de önümüzdeki 12 yıl içinde gerçekleşecektir. 2002'de ilk AK Parti hükümeti kurulduğunda ortaya attığımız birçok düşünceler gündeme geldiğinde, hedefler ortaya konduğunda hayal dendi, rüya görüyorlar dediler. Ama 2011'de bu rüyaların birçoğu artık gerçekleşti. "

-"MİLLET İRADESİNDEN GÜÇLÜ BİR İRADE OLAMAZ, OLMAYACAKTIR"-

Kendilerinin, şu anda rüya gibi gelen bazı hedefleri de gerçekleştirmek için 2023'ü bir hedef olarak ortaya koyduklarını ifade eden Davutoğlu, "İnşallah 2023'te bu aziz millet, dünya sahnesinde asırlarca oynadığı rolü tekrar oynamak üzere tekrar yerini alacak ve tarihe ağırlığını koyacaktır, bunu kimse engelleyemez" dedi.

Bunu gerçekleştirmek için hedefler koyduklarını anımsatan Davutoğlu, "İleri demokrasi dedik. Niçin? Çünkü milletiyle bütünleşmemiş bir devlet, tarih sahnesinde varlığını sürdüremez. Milletle bütünleşmenin en doğru yolu millet iradesini milletin geleceği ile ilgili egemen kılmaktır. Millet iradesinden daha güçlü bir irade olamaz, olmayacaktır. İleri demokrasiden kast ettiğimiz Edirne'den Hakkari'ye kadar, Ardahan'dan Muğla'ya kadar her bir coğrafyadan her bir kardeşimizin kendi geleceğini belirmeme kudretini gösterebilme hakkıdır" diye konuştu.

Davutoğlu, bundan sonra vesayet demokrasisi, şu veya bu şekilde kendisini seçkin görerek milleti hakir gören bir zihniyet, bir birikim iddiası olmayacağını kaydederek, şöyle devam etti:

"Bundan sonra ebediyen sizlerin dediği olacak. Dünyanın gelişmiş demokrasileri neye sahipse, ülkemiz de ona sahip olacak. İleri demokrasi, 2023 vizyonunun en temel parçasıdır. Çünkü bu halkın siyaseti belirleme kudretidir. Artık bizim literatürümüzde iç tehdit yok, bizim literatürümüzde dış tehdit dahi yok. İç enerji var dış dostlar var. "

- ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
title