Haberler

Dışişleri Bakanı Babacan, Afganistan'dan Döndü

Afganistan'da Resmi Temaslarda Bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'ye Döndü.

Afganistan'da resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'ye döndü.

Ali Babacan, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'daki temaslarıa ve izlenimleriyle ilgili bilgi verdi.

Babacan, başka başkent Kabil olmak üzere, Afganistan'ın kuzeyinde bulunan Mezar-ı Şerif ve Şibirgan gibi kentlere gittiğini, Vardak'daki İl İmar Ekibi'nin çalışmalarını izlediğini, Türkiye'nin devlet, sivil toplum kuruluşları ve TİKA kanalıyla yaptığı okul, hastane ve diğer çalışmaları yerinde izlediğini söyledi.

Bir gazetecinin, Afganistan'da kaçırılan 2 Türk ile ilgili son durumu sorması üzerine Babacan, ''Afganistan'da güvenlikle ilgili ciddi sıkıntılar var. Bu sadece Türkiye için değil bütün ülkeler için geçerli. Bu konuyla ilgili olarak ilk andan itibaren gereken temasları sağladık. Görüşmelerimizde bunu dile getirdik. Onlardan en üst düzeyde çabalarını beklediğimizi belirttik. Umarız vatandaşlarımız ailelerin yanına sorunsuz dönerler. İki ülke, tüm kurumlarıyla işbirliği içindeler'' diye konuştu.

Babacan, Kuzey Irak konusunda, Erbil'de Türkiye ile Kuzey Irak yerel yönetimi arasında bir görüşme olup olmadığının sorulması üzerine de bu konuda sessiz diplomasiyi denediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Artık bu konuda taraflar arasındaki görüşmeleri olağanüstü görmemek lazım. İki taraf arasında gidiş gelişler olacaktır. Daha önce kimin kiminle görüştüğü önemliydi. Ancak bundan sonra daha rahat görüşmeler olacak. Bundan sonra görüşmeleri sessiz bir şekilde götürmenin daha etkin olacağı düşüncesindeyiz.''

Babacan, ABD'de bulunan Başbakanlık Başdanışmanı Ahmed Davutoğlu'nun, Washington'da, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna ise, ''Davutoğlu orada aynı anda tamamen tesadüfi olarak bulunuyor. Kendisinin önceden belirlenen başka görüşmeleri ve programı var. Ben, dün gece Kabil'den kendisiyle görüştüm. Bu konuda bir görüşme beklemiyoruz. Ancak ne olur bilinmez. Davutoğlu orada Amerikalı yetkililerle de görüşmelerde bulunacak'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title