Haberler

Dışişleri Bakanı Ali Babacan:

Dünyanın En Büyük Fuar Organizasyonu Expo 2015'in İzmir Adaylığında Nihai Karar Raporunu Hazırlayacak Olan Uluslararası Sergiler Bürosu (Bıe) Heyeti Bugün Son Olarak Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Görüşerek Türkiye Ziyaretini Tamamladı.

Dünyanın en büyük fuar organizasyonu EXPO 2015'in İzmir adaylığında nihai karar raporunu hazırlayacak olan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) heyeti bugün son olarak Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşerek Türkiye ziyaretini tamamladı.

İzmir'in EXPO 2015 adaylığını değerlendirmek üzere Türkiye'de bulunan BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales ve beraberindeki beş kişilik heyet bugün Başbakanlık Konutu'nda Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın heyet onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. Beş günlük ziyaretini tamamlayan heyet, bugün Türkiye'den ayrılıyor.

Ankara ve İzmir'de yaptıkları değerlendirmelerin son derece olumlu geçtiğini belirten BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales beş günlük ziyaretleri boyunca, Türkiye'nin kendilerini devlet protokolü ile ağırlamasından onur duyduklarını belirterek, "Türkiye'nin ve İzmir'in Expo 2015'i en iyi şekilde yapacağına biz heyet üyeleri olarak ikna olduk. Bu olumlu görüşlerimizi hazırlayacağımız rapora yansıtacağız. Expo 2015 için devletin en üst düzeyde desteği bulunuyor. En iyi şekilde yapacağınıza

inanıyoruz. Ancak bunu yapabilmeniz için diğer 107 ülkeye de bunu en iyi şekilde anlatmanız gerekiyor" dedi.

BIE heyetini Başbakanlık Konutu'nda ağırlayan Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise " Bu sadece Türkiye için değil, bölge için de doğru bir tecrübe olacak. Bu işi en iyi Türkiye'nin yapacağına inanıyoruz" dedi.

Bugün Türkiye'den ayrılacak olan heyet, 5 Kasım'dan beri Ankara ve İzmir'de değerlendirmelerde bulunuyordu. Heyet, ziyaretlerinin ilk gününde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Emniyet Müdürü Oğuz Kaan Köksal ile görüşmüştü. BIE heyeti aynı günün akşamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıkloğlu'nun heyet onuruna verdiği resepsiyona katılarak İzmir'in adaylığı ile ilgili olumlu

açıklamalarda bulunmuştu.

BIE heyeti Türkiye ziyaretinin ardından İzmir'in EXPO 2015'i organize edebilme kapasitesinin değerlendirildiği bir rapor hazırlayacak. Rapor, 107 ülkeden 174 delegeye dağıtılarak İzmir ile rakibi Milano arasında yapılacak seçimde büyük rol oynayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, EXPO 2015 İzmir için "Expo 2015 İzmir, 15- 20 milyar dolara ulaşacak yatırım potansiyeliyle Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olacak " değerlendirmesini yaparak hükümetin bu konudaki hassasiyetini de dile getirmişti.

EXPO'lar ulusların eğitim, teknoloji, kültür düzeyi ile tarihsel birikimlerini öne çıkarmayı amaçlıyor. EXPO'lar kuruldukları alanın boyutları, beklenen ziyaretçi sayısı ve yapılan yatırım tutarı nedeniyle dünyanın en büyük organizasyonu olarak kabul ediliyor.

EXPO 2015'in İzmir'de yapılması durumunda daha uzun vadede bitirilmesi planlanan projeler hızlandırılacak ve İzmir en az 10 yıllık bir sıçrama yapacak. EXPO 2015 ile İzmir ve çevresine alt yapı ve ulaşımla birlikte toplam 15 ile 20 milyar dolarlık yatırım yapılması, on binlerce kişiye iş imkanı, yüzlerce sektöre yeni iş fırsatları doğması bekleniyor.

105 ülkenin katılacağı Expo 2015'in yapılacağı alan, bugünkü İzmir fuarının 10 katı büyüklüğünde bir yüzölçümüne 370 hektara yayılacak. Fuar alanında yapılacak Expo gölünün büyüklüğü ise 12 hektar olacak.

EXPO alanı içerisinde ulaşım, teleferik ve gondolların yanı sıra mekik otobüsler, engelli ve yaşlılar için özel elektrikli araçlar gibi doğa dostu alternatif araçlarla yapılacak.

Fuarın bitmesinden sonra ise EXPO alanı kent halkına nefes aldıracak sağlık temasına uygun botanik bahçeleri, gölü, spor alanları ve binlerce kişiye hizmet verebilecek kültür, sergi, tiyatro ve açık hava gösterileri merkezleri ile kentin yeni bir cazibe merkezi haline gelecek.

"Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık" temasıyla aday olan İzmir, EXPO 2015 ile sağlıkta ilk akla gelen yepyeni bir dünya kenti olmaya aday. Projenin sadece İzmir değil, Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'nde yer alan kentlerin gelişimine de önemli katkılarda bulunması bekleniyor.

(BGO-BGO-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title