Haberler

Diş Hastalıkları Orta Yaş Üstü Kişilerde Kalp Hastalığına Neden Oluyor

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, Diş ve Dişeti Hastalıklarının Orta Yaş Üstü Kişilerde Kalp Hastalığına Neden Oluyor.

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, diş ve dişeti hastalıklarının; 5-17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde 8 kat daha fazla düşük ağırlıklı doğumlara, 39-69 yaş grubunda ise 7 kat daha fazla kalp hastalığına neden olduğunu belirtti.

22 Kasım "Dişhekimliği Günü" ve "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" nedeniyle Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel ve İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Kadir Gökmen Öğüt, İstanbul'da ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Yücel, Türkiye'de şimdiye kadar ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğinin çoğunlukla göz ardı edildiğini belirterek, "Günümüze kadar ulusal bir ağız diş sağlığı politikası oluşturulmamıştır. Popülist politikaların doğal sonucu olarak; şimdiye kadar koruyucu programlara önem verilmemiş ve halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşılmasına yönelik ciddi ve sürdürülebilir programlar yapılmamıştır. Bu nedenle, ağız diş sağlığı sorunları yakıcı boyutlardadır" dedi.

-TÜRK HALKININ YÜZDE 90'INDA ÇÜRÜK VE DİŞ ETİ HASTALIĞI VAR-

Ortalama 5 yaşına kadar olan kişilerin yüzde 69.8'inin, 12 yaşına kadar olan kişilerin yüzde 61.1'inin, 15 yaşına kadar olan kişilerin yüzde 61.2'sinin ve 35-44 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 75.8'inin diş çürüğü bulunduğunu ifade eden Yücel, "Kısa sürede ve daha az harcama yapılarak çözülebilecek olan sorunlar artarak katlanmış, halkımızın yüzde 90'nına varan oranlarda çürük ve diş eti hastalıklarının varlığı gibi bir sonuç ortaya çıkmıştır. Ülke genelindeki mevcut Ağız Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ve diğer resmi sağlık kuruluşlarındaki dişhekimlerinin hastalara zamanında ve yeterli hizmet sunmalarının olanaksızlığı ortadadır" diye konuştu. Yücel, "Tüm dünyada dişhekimliği hizmetleri ağırlıklı olarak serbest çalışan dişhekimlerinden alınmakta iken, ülkemizde ise serbest çalışanların sayısı düşerken kamu ağırlığı giderek artmaktadır. 2000 yılında 9 olan ADSM sayısı, 2005 yılında 35, 2010 yılında ise 123 olmuştur" dedi.

-YAŞLILARIN TAMAMINA YAKININDA DİŞ ETİ SORUNU VAR-

Diş eti sorunu yaşayanların sayısının 35-44 yaş aralığında yüzde 84.3'e 65-74 yaş aralığında ise yüzde 85.7'ye ulaştığını ifade eden Yücel, "İhtiyaç duyulan ve Sağlık Bakanlığı'nda 2009 yılında yapılan dolgu sayısı rakamlarına bakıldığında, dolguya ihtiyaç duyanların yüzde 2'sinin tedavisinin sağlık bakanlığınca yapıldığı, diş çekimine ihtiyaç duyanlarının yüzde 15'inin çekiminin sağlık bakanlığınca yapıldığını, kanal tedavisine ihtiyaç duyanların yüzde 6'sının tedavisinin sağlık bakanlığınca gerçekleştirildiği görülmüştür" dedi.(ANKA)

(BRŞ/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title