Haberler

Dış Haber Bülteni - 2

(Özel) Unıfıl Sözcüsü Ivanko Dha'ya Konuştu:'türk Askeri Lübnan'da Önemli Görevler Üstlenecek''her Barış Koruma Gücünün Riskleri Vardır''hizbullah'ın Silahsızlandırılması Gündemimizde Yok'

(ÖZEL) UNIFIL SÖZCÜSÜ IVANKO DHA`YA KONUŞTU:

`Türk askeri Lübnan`da önemli görevler üstlenecek`

`Her barış koruma gücünün riskleri vardır`

`Hizbullah`ın silahsızlandırılması gündemimizde yok`

Birleşmiş Milletler`in Lübnan`daki barış gücü UNIFIL`in Sözcüsü Alexander Ivanko, ¨Her barış koruma gücünün riskleri vardır. Burası da elbette görece olarak riskli bir bölgedir, ama şu anda güney Lübnan`da durumun sakin olduğunu söyleyebilirim¨ dedi. Lübnan`da konuşlanacak Türk askerlerinin önemli görevler üstleneceğini ifade eden Ivanko, Türk birliklerinin yapısına bağlı olarak konuşlanacakları yerin değişebileceğini da belirtti.

Türkiye`den dün Lübnan`a gelen 28`inci Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Tahir Bekiroğlu başkanlığındaki Türk askeri heyeti bügün İsrail sınırına 2 km. uzaklıktaki Nakura`daki UNIFIL karargahında incelemelerde bulundu. UNIFIL karargahını gezen ve yetkililerden bilgi alan Türk heyeti, barış gücüne mensup planlama subaylarıyla Lübnan`a gelecek Türk askerlerinin konuşlanacağı bölge konusunda değerlendirmelerde bulundu. Türk heyeti incelemelerde bulunduğu sırada UNIFIL`in Sözcüsü Alexander Ivanko Doğan Haber Ajansı`nın sorularını yanıtladı.

`TÜRK BİRLİKLERİNİN YERİ YAPISINA GÖRE DEĞİŞEBİLİR`

Türk birliklerinin Güney Lübnan`da hangi bölgeye yerleştirileceklerinin henüz netlik kazanmadığını belirten UNIFIL sözcüsü, birliklerin Lübnan`a ulaşacağı ekim-kasım aylarında görev yapacakları bölgenin de netleşeceğini vurguladı. Ivanko, Türk birliklerinin Bosna ve Kosova`da olduğu gibi Lübnan`da da önemli görevler üstleneceğini ifade etti.

Türkiye`nin Lübnan`a birliklerini gönderme teklifinin ardından tezkerenin meclisten geçmesini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Ivanko, ¨Bundan sonraki adımlar New York`ta tartışılarak atılacak. Şu anda karargahta bir grup Türk subayı ile birlikte UNIFIL planlama subayları Türk birliklerinin Lübnan`da yapacağı görevin şartlarını görüşüyor. Şu anda sadece Fransız, İtalyan ve İspanyol birliklerinin konuşlandırılacağı yerler netlik kazandı. Gelecek Türk birliklerinin yapısına bağlı olarak konuşlandırılacakları yer değişebilir. Koruma, istihkam, insani yardım gibi görevlerin nerede yapılacağı, muharip birliklerin nereye yerleştireleceği daha sonra belli olacak¨ diye konuştu.

`HER BİRLİK BELLİ ORANDA RİSK ÜSTLENECEK`

Türk heyeti ile görüşen BM yetkililerinin UNIFIL`e katılım kuralları, planlama, yerleşim, hava ve deniz operasyonları ile ilgili şartları görüştüklerini ifade eden Ivanko bölgeye gelen her birliğin belli oranda risk üstleneceğini kaydetti. Alexandra Ivanko sözlerini şöyle sürdürdü:

¨Şu anda bölgedeki koşulların sakin olduğunu ifade etmek gerekir. İsrail ordusu sınır bölgelerinde çekilme işlemlerine devam ediyor. Ülkenin güneyinde Lübnan ordusuna bağlı birlikler de göreve başladı. Hatta daha önce hiç bulunmadıkları kimi kasaba ve köylere yerleştirildiler. 15 bin Lübnan askerinin yanı sıra buraya binlerce UNIFIL askeri gelecek. Ülkenin güneyine ve sınır bölgelerine 5 Lübnan tugayı konuşlandırılacak. UNIFIL birlikleri da Lübnan ordusu ile birlikte calışacak, onlara yardımcı olacak. Böylelikle UNIFIL Güney Lübnan`ı düzenli ve istikrarlı bir yer haline getirmek için önemli bir görev üstlenecek.¨

`HİZBULLAH`IN SİLAHSIZLANDIRILMASI SİYASİ BİR KARAR`

Ivanko, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan`ın da daha önce belirttiği gibi Hizbullah`ın silahsızlandırılması konusunun siyasi bir karar olduğunu belirterek, ¨Hizbullah siyasi bir parti. Mecliste üyeleri, hükümette de bakanları var. Hizbullah`ın nasıl silahsızlandırılması gerektiğini Lübnan hükümeti kendi içinde tartışıp, karar verecek. Şu anda UNIFIL`in gündeminde bu konu açık bir şekilde yer almıyor¨ dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title