Haberler

    Dış Güneş Sistemimizde Saklanan Şey Bir Gezegen mi? Bilim İnsanları Kararsızlar

    Güneş Sisteminin dışına ulaşan bir yerlerde, Neptün'ün yörüngesinin ötesinde, bir şeyler oluyor. Birkaç nesne her şeyden farklı bir şekilde yörüngede dönüyor ve nedenini bilmiyoruz.

    Popüler bir hipotez, Dokuzuncu Gezegen isimli görünmeyen bir nesnenin yörüngeye karışabileceği yönünde. Gökbilimciler merakla bu gezegeni arıyorlar. Ancak bu yılın başlarında fizikçiler daha olası olduklarını düşündükleri bir alternatif bir açıklama yaptılar.

    Büyük bir cisim yerine, yörüngesel yalpalamalara birkaç küçük neptün ötesi cisimlerin birleşik çekim kuvvetleri neden olabilir. Tanıdık geliyorsa, bunun nedeni Antranik Sefilian ve Cihad Touma'nın bu fikrin ilk düşünürleri değil ancak Touma ve Sefilian, Güneş Sistemi'ndeki diğer sekiz gezegeni göz önünde bulundurarak bu nesnelerin garip yörüngelerinin önemli özelliklerini açıklayan ilk kişilerdir.

    Dokuzuncu Gezegen için bir hipotez ilk defa 2016'da bir çalışmada duyuruldu. Kuiper Kuşağı'nda bir cüce gezegen üzerinde çalışan gökbilimciler, çok sayıda TNO'nun, Güneş Sistemi'nin gaz devlerinin kuvvetli çekimsel etkisinden kopuk olduklarını ve Kuiper Kemeri'nin geri kalanından farklı garip döngü yörüngelerine sahip olduklarını gözlemlediler.

    Ancak bu altı objenin yörüngeleri de rastgele bir araya toplanmış, bir şey onları bu pozisyona çekmiş gibi görünüyordu. Modellemeye göre, daha önce görünmemiş dev bir gezegen de yapabilirdi. Şimdiye kadar bu gezegen belirsiz kaldı çünkü çok uzak ve nerede olduğunu bilmediğimiz karanlık bir nesneyi görmek için önemli teknik engeller var.

    Araştırmacılar, bağımsız TNO'ların ayrıca Güneş Sistemi gezegenlerinin bir bilgisayar modelini ve Neptün'ün yörüngesini geçen devasa bir enkaz diski yarattılar. Sefilian, "Dokuzuncu Gezegen'i modelden çıkarırsanız ve bunun yerine geniş alana yayılmış çok sayıda küçük nesneye izin verirseniz, bu nesneler arasındaki ortak konumlar, bazı TNO'larda gördüğümüz eksantrik yörüngeleri kolayca hesaplayabilir." dedi. Sefilian "Diskin ve Dokuzuncu Gezegen'in doğrudan gözlemsel kanıtlarına sahip değiliz, bu yüzden diğer olasılıkları araştırıyoruz. Her yeni TNO'nun keşfi ile davranışlarını açıklamaya yardımcı olabilecek daha fazla kanıt topluyoruz" diye ekledi.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title