Haberler

Dink Cinayeti Davasında Albay Ali Öz'ün Yargılanmasına Devam Edildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in suikast sonucu öldürülmesi olayında görevini ihmal ettiği iddia edilen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yargılanmasına devam edildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in suikast sonucu öldürülmesi olayında görevini ihmal ettiği iddia edilen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında söz alan sanık Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen, 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin müvekkili ve diğer 6 asker hakkında 2011 yılında verdiği cezanın Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi tarafından bozulduğunu hatırlattı. Sulh Ceza Mahkemelerinin kapatılması nedeniyle dosyaya Trabzon 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin bakacağını söyleyen avukat Sürmen, "Davayla ilgili Yargıtay enteresan ve ilk defa karşılaştığımız bir bozma gerekçesi yapmıştır. Cumhuriyet savcısının açma iradesi göstermediği bir davayı açılmış kabul ederek, ek iddianame tanzimi dahi yapılmadan yargılamaya devam edilmesi yönünde karar vermiştir. Bu doğru değildir. Kaldı ki, Asliye Ceza Mahkemesi'nde iddia edilen görevi ihmalin konusu idari, Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya konu görevi ihmal ise adli nitelikteki görevlere ilişkindir. Soruşturma usulleri daha farklıdır. Bu nedenle birleştirilmelerine dahi gerek yoktur" dedi.

Mahkeme heyeti, 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay'dan dönen dosyayla ile ilgili kararının beklenmesi için duruşmayı mart ayına erteledi.

YARGITAY AĞIR CEZA'YA GÖNDERMİŞTİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinden bir süre sonra İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile 8 asker hakkında, 'görevi ihmal' suçlamasıyla  Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi ile 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrı ayrı dava açılmıştı. 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi 17 Mayıs 2011'de, sanık Albay Ali Öz hakkında aynı fiil nedeniyle Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılmış dava bulunduğundan ve aynı fiil nedeniyle bir kişinin iki kez yargılanamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti. Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi ise 2 Haziran 2011'de, Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ı 6'şar, astsubaylar Okan Şimşek ve Veysel Şahin ile Hüseyin Yılmaz ve Hacı Ömer Ünalır'ı 4'er ay hapis cezasına çarptırmış, Gazi Günay ve Önder Araz'in ise beraatını kararlaştırmıştı.

YARGITAY SULH CEZA MAHKEMESİ'NİN KARARINI BOZMUŞTU

Trabzon 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin Albay Ali Öz ve 8 askerle ilgili verdiği karar ise Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi 11 Kasım 2015 tarihli bozma kararında, suçlamalara ilişkin yargılama görevinin Ağır Ceza mahkemesine ait olduğu ve Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden kovuşturmanın birlikte yürütülmesi gerektiğinin gözetilmemesini bozma nedeni saydı.

Yargıtay kararının ardından dosya, Sulh Ceza Mahkemeleri kapatıldığı için Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay kararına uyması durumunda, dosyanın Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davayla birleştirilmesi gündeme gelecek. - Trabzon

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hrant Dink Trabzon Ali Öz Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Alperen oğlu TÜRK:

gazeteci hrant dinki vuranlar vurduranlar, vurulması için taviz verenler, bunların hepsi biliniyor kimse merak etmesin, onlarında son günleri gelecektir.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title