Haberler

    Din Hanesine İslam Yerine İggö Yazan Avusturya'ya: İggö Bir Din Değil, Kurumdur!

    AVUSTURYA eğitim bakanlığı ve başbakanlığa bağlı din işleri dairesi tarafından karnelerde seçmeli din dersi ve öğrencilerin dini aidiyetlerini gösteren kısımda yer alan İslam ifadesinin çıkartılarak yerine ülkedeki Müslümanları temsil eden Avusturya İslam Cemaatinin kısaltması olan...

    AVUSTURYA eğitim bakanlığı ve başbakanlığa bağlı din işleri dairesi tarafından karnelerde seçmeli din dersi ve öğrencilerin dini aidiyetlerini gösteren kısımda yer alan İslam ifadesinin çıkartılarak yerine ülkedeki Müslümanları temsil eden Avusturya İslam Cemaatinin kısaltması olan İGGÖ'nün yazılması tepkilere neden oldu.700 binin üzerinde Müslüman'ın yaşadığı Avusturya'da aşırı sağcı hükümetin resmi bir evrakta din hanesine İGGÖ kısaltmasını kullanmasını mantık dışı olarak değerlendiren uzmanlar, dünya genelinde 1,5 milyar Müslüman'ın mensup olduğu dinin adının İslam olduğunu, İGGÖ'nün ise bu ülkede yaşan Müslümanları temsil eden bir kurum olduğuna dikkati çekiyor.

    AVUSTURYA İSLAM'I İSTİYORLAR

    Müslümanlar dışında diğer din ya da cemaatlere yönelik herhangi bir değişiklik yapmayan hükümetin bu tutumu, İslam cemaatini yıpratmanın yanı sıra ülkede kısık sesle de olsa dillendirilen 'Avrupa ya da Avusturya İslamı'nı hayata geçirmek için atılmış bir adım olarak yorumlanıyor.

    İGGÖ Başkanı Ümit Vural, bakanlığın diyaloğa bile  ihtiyaç duymadan, bir oldu-bitti ile okul müdürlerine gönderrilen genelgeyle karnelerdeki din hanesi kısmından İslam ifadesini çıkarmasını  "Basit bir bürokratik müdahale ile resmi bir evraktan İslam'ı silmeye gayret ediyorlar" olarak yorumladı. Değişikliğe gerekçe olarak Alevi çocukların, seçmeli Alevilik dersi yerine İslam dersini yanlışlıkla almalarını önlemek için bu değişikliği yaptıklarını ifade eden Vural, "Her iki din dersine ilişkin kısımda 'Alevi' ve 'İslam' ifadeleri açık şekilde yazıyor. Yanlışlık mümkün değil" dedi.

    KURUMU ZAYIFLATMANIN İKİNCİ ADIMI

    Georgetown Üniversitesinde kıdemli araştırmacı olarak çalışmalarını sürdüren Siyaset Bilimci Dr. Farid Hafez da, İslam yerine İGGÖ yazılmasını uzun vadede Müslümanları resmen temsil eden İslam Cemaatini zayıflatma girişimi olarak gördüğünü söyledi. Hafez, "Hükümet bu adımla İGGÖ yerine farklı aktörleri etkili kılmak istiyor. Bugün bütün cami ve dernekler kurumun bünyesinde, ancak böyle olmasını istemiyorlar. 2013 öncesi Alevi ve Şia cemaati de İGGÖ'nün bünyesindeydi, bugün üçe ayrılmış durumda. Şimdi ise toplumun nazarında da İslam ifadesini ortadan kaldırarak kurumu zayıflatma adına ikinci adım atılıyor. Ayrıca kendilerine göre bir İslam meydana getirmek de istiyorlar" dedi. Avusturya'daki Müslümanları da eleştiren Hafez, birçok konuda yeterince kamuoyu oluşturulamadığı, gerekli tepki ve önlemlerin zamanında alınamadığına işaret etti.

    HER OLUMSUZ ADIMI BİR YENİSİ TAKİP EDİYOR

    Viyana Mısırlılar Cemaati Sözcüsü İbrahim Roma Ali de, Müslümanların aşırı sağcı hükümetin uygulamaları karşısında seslerini yükseltmesi gerektiğini vurgulayarak, "Önce anaokullarında başörtüsünü yasakladılar, şimdi ilkokullarda yasağın yürürlüğe girmesi için çalışılıyor. Her olumsuz adımı bir yenisi takip ediyor. Bu durum karşısında sessiz kalırsak, Müslümanların dini olan İslam ifadesi ileride tamamen hayatımızdan çıkartılmış olacak" dedi.  Ülkedeki çeşitli sivil toplum kuruluşları, imza kampanyaları ve yetkililere gönderilmek üzere hazırlanan dilekçelerle tepkilerini ortaya koyarak, değişikliğin ivedilikle kaldırılması talebinde bulunuyor.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Avusturya Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title