Haberler

Dilipak ve Yurdatapan'dan İfade Hürriyeti Üzerine

Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 (Osyeg 21) ve Osmangazi Sosyal Yardım-eğitim-kültür Gönüllüleri Derneği'nin (Osder) Birlikte Organize Ettiği Panelde, Gündemi Meşgul Eden 301. Madde ve İfade Hürriyeti Konuları Tartışıldı.

Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 (OSYEG 21) ve Osmangazi Sosyal Yardım-Eğitim-Kültür Gönüllüleri Derneği'nin (OSDER) birlikte organize ettiği panelde, gündemi meşgul eden 301. madde ve ifade hürriyeti konuları tartışıldı.

Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ve insan hakları savunucusu Şanar Yurdatapan konuk edilirken, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, OSYEG 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan ve OSDER Başkanı Cemal Gürsel'in yanı sıra sivil toplum örgütlerinin başkanları da katıldı. Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren OSYEG 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan, ifade özgürlüğü gibi önemli bir konuda davetlerini kırmayıp konuyla ilgili görüşlerini sunmak üzere Bursa'ya gelen Dilipak ve Yurdatapan'a teşekkürlerini iletti. Bakan, OSYEG 21 olarak sürdürülebilir kalkınma adına faaliyetlerinin devam edeceğini belirterek, ifade özgürlüğü panelinin bunlardan biri olduğunu söyledi.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe de konuşmasında, insan unsurunun önemine değinerek, ifade hürriyetinin düşünce ve inanç açısından insanın kendini ifade edebilmesi ve var olması için önemli bir hak olduğunu belirtti.

Şanar Yurdatapan, ifade özgürlüğü ve 301. madde konulu konuşmasında sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düştüğüne işaret etti. Yurdatapan, sivil toplum olarak nitelendirilen örgütlenmelere netlik kazandırılması gerektiğine değinerek, sivil örgütlerin devlet dışı faaliyet gösteren ve resmi olmayan örgütler olması gerektiğini anlattı.

Dilipak ise, ifade özgürlüğünün olmadığı bir yerde inanç, düşünce ve felsefe hürriyetinin tehlike altında olduğunu, bunun sonucunda ise insan olma hüriyetinin ferdin elinden alındığını belirtti. Bilgi edinme yasasının da işlevsel olarak kullanılmadığını belirten Abdurrahman Dilipak, fertlerin haklarına sahip çıkması gerektiğini, aksi takdirde kullanılmayan yasaların atıl olabileceğini ve elden alınabileceğini sözlerine ekledi.

Panelde, gün geçtikçe kendini daha fazla hissedilen küresel ısınma tehlikesine de temas eden konuşmacılar, çevre konusunda devletlerin yanı sıra fertlere de büyük görevler düştüğünü belirtti. Çevreye gerekli hassasiyet gösterilmediğinde insan neslinin tehlikede olacağını dile getiren Dilipak, insan hayatının tehlikede olduğu bir ortamda ifade özgürlüğünü tartışmanın bir anlamı olmadığına dikkat çekti. Modern hayatın dünyayı tehdit eder boyuta geldiğini vurgulayan Şanar Yurdatapan ise tehlike eşiğinin aşıldığını, bundan sonra alınacak tedbirlerin tehlikeyi engelleyemeyeceğini ve sadece insanoğlunu bekleyen felaketin süreci üzerinde etkili olabileceğini söyledi.

(MŞ-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title