Haberler

Dilek Dilemek İçin Yaktığı Mum 700 Yıllık Çam Ağacını Yaktı

Dilek dilemek için yaktığı mum 700 yıllık çam ağacını yaktı

ÇORUM - Çorum'da halkın "Çam Dede" adını verdiği 700 yaşında olduğu tahmin edilen koruma altındaki çam ağacı bir kişinin dilek dilemek için yaktığı mum yüzünden yandı.

Olay, merkeze bağlı Palabıyık Köyü'nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre bölgede "Çam Dede" olarak bilinen ve yatır olduğuna inanıldığı için etrafı türbe olarak düzenlenen ağaç bir kişinin dilek dilemek için yaktığı mum yüzünden yandı.

Alevlere teslim olan 700 yıllık ve koruma altındaki ağaç büyük zarar gördü. Köylüler tarafından söndürülen yangın sonrası jandarma soruşturma başlattı.

Yangının dün çıktığını dile getiren Köy Muhtarı Önder Göcen, "Yangın dün saat 10.00 gibi çıkmış. Çam Dede yanmış dediler. Akşam üzeri geldik baktık içimiz acıdı" dedi.

Çam dedeyi ziyarete gelen veya adaklık getirenlerin mum yaktığını dile getiren Göcen, "Mum yakmak için yer yapıldı. Gelip de Çam Dede'nin orada yakması bilinçli değil. Bence kasıtlı yapıldı. Burada mum yakılır mı? Ağacın dibinde ağaç yakılır mı? Bir de bu 700 yıllık çam ağacı. Buraya gelenler lütfen mum yakmasın. Buranın korunması için yetkilerden yardım bekliyoruz. Tarihi koruyalım" dedi.

Cengiz Olgun adlı köylü ise, yangını duyduktan sonra Çam Dede'nin yanına geldiğini belirterek, "Sabah bakmak için geldim dalları görünce içim sızladı. Ağladım. Bir tarih yok oluyor. Buranın korunmasını istiyoruz. Bu bir tarih ve kültür. Çocuklar bu ağaçlarda salıncak kurup oynuyordu. Yazık günah. Buradan bir çöpün alınmasını dahi istemiyoruz" diye konuştu.

Köylülerden Refik Öngün ise, bu eserin yok etmeye çalışıldığını belirterek, "Tarihimi koruyalım. Bu büyük bir eser. Çorum'da ve Türkiye'de böyle bir eser yok. Mum bir gelenek. Oraya mum yapıldı. Oraya yakıyorlar gelip birde buraya yakıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

Çorum 3.Sayfa Haberler

Bakmadan Geçme

Anneye fitre verilir mi? Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title