Haberler

Dikmen 4 ve 5. Etapta Sözleşme İçin Son 3 Gün

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Dikmen Vadisi 4 ve 5. Etap Çalışmaları Çerçevesinde Bölgede Bulunan Gecekonduların Önümüzdeki Hafta İçerisinde Yıkımlarının Başlayacağını Söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Dikmen Vadisi 4 ve 5. etap çalışmaları çerçevesinde bölgede bulunan gecekonduların önümüzdeki hafta içerisinde yıkımlarının başlayacağını söyledi.

Dikmen Vadisi 4 ve 5. etap Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hayata geçirilmesi konusunda kararlı olduklarını belirten Gökçek, sözleşme imzalamamak konusunda direnç gösteren küçük bir gurubun 22 Ocak Pazartesi gününe kadar gelip anlaşmamaları halinde yıkımlara başlanacağını anlattı.

Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1 ve 2. etaplarının ardından 3. etap çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu belirten Başkan Gökçek, 4. ve 5. çalışmaların en kısa sürede çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Dikmen 4. ve 5. etaplarındaki sıkıntıların sebebinin burada bir gurubun tamamen ideolojik anlayış içerisinde bulunuyor olmaları olduğunu belirten Gökçek, şöyle konuştu: "Bunların gayesi, orada olay çıkarmaktır. Vatandaşı ciddi şekilde kışkırtıyorlar. Burada çok enteresan olaylar oluyor. Mamak bölgesinden arkadaşlarını getiriyorlar. Yıkım başlayınca olay çıkaracaklar, bunun hazırlığını yapıyorlar. Halka yanlış ve onları provoke edecek bilgi veriyorlar. Mesela, önümde gazete küpürü var. Cevap hakkı doğmaması için adını söylemiyorum. Şöyle diyor; 'Onlarla (belediye) sadece hukuki değil, her türlü savaşacağız."

Bunların hepsinin bilinçli olarak yapıldığını anlatan Gökçek, şöyle konuştu: "Hukuki olmayan iş nedir? Zor kullanmaktır. Bunun de 50 türlü çeşidi var. Bakalım hangisini kullanacak. Yani örgüt lideri gibi konuşuyor. Vatandaşlar lütfen birtakım provokatörlerin tahriklerine kapılmasın. Bu konuşmalar TCK'nın 214, 217, 265 ve 220. maddelerine aykırı. Maddeler açık, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası var. Hepinizin çoluğu çocuğu var. Bir kez daha istirham ediyorum, bunlara inanmayın, kısa sürede gelin ve sözleşmenizi imzalayın. Hiç kimse devletten büyük değildir."

Başkan Gökçek, dün gece TGRT Haber'de katıldığı canlı olarak yayınlanan programda, Dikmen Vadisi 4. ve 5. etaba ilişkin bilgi verirken bölgenin elektrik tellerinin kasıtlı olarak kesildiğini söyledi.

Vadi halkında hiçbir zaman ayırım yapmadan gıdadan giyime, kırtasiyeden kömüre her türlü yardım yapıldığını anlatan Gökçek, şöyle konuştu: "Bu yıkılacak olan 1306 hakkı olmayan vatandaşlarımızdan 507'siyle anlaştık. Geri kalan vatandaşlarımızın da kısa zamanda sözleşme yapmaya gelmesini bekliyoruz"

Kentsel dönüşüm projelerinin hepsinde olduğu gibi Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde de 3 tip hak sahibi vatandaşın bulunduğunu söyleyen Gökçek, "Bunlardan tapusu olanlar, 1984 yılı öncesi bölgeye gecekondu yapmış ve daha sonra imar hakkından faydalanmış tapu tahsis belgesi olan vatandaşlar ile bölgeye 1984 yılından sonra kaçak yapı yapan, imar affına girmeyen ve hiçbir hakkı bulunmayan arazi işgal etmiş durumda bulunan vatandaşlardan oluşuyor

Proje kapsamında tapusu olan ve tapu tahsis belgesi bulunan vatandaşlarla sözleşmelerin imzalandığını belirten Başkan Gökçek, bu durumdaki hak sahiplerine arsa bedeli karşılığında daire verildiğini ifade etti. Kentsel Dönüşüm Projeleri çerçevesinde hak sahibi olmayan vatandaşların da mağdur olmamaları için her zaman çözüm önerileri ürettiklerini anlatan Gökçek, bu kapsamda 4. ve 5. etapta bulunan vatandaşlarla da anlaşma yoluna giderek, iki alternatifli çözüm önerisi sunduklarını söyledi.

Başkan Gökçek, bu alternatiflere ilişkin olarak şu bilgileri verdi: "Vadideki hak sahibi olmayan vatandaşlara dedik ki, 'Size Doğukent'ten alt yapılı, imarlı, metrekaresi 80 milyondan 200-250 metrekare arsa verelim. Evinizin enkaz bedelini buradan düşelim. Geriye kalanın yüzde 10'unu siz peşin ödeyin ve yine geriye kalanı da 10 yıl faiz vermemek kaydıyla, ayda 100-150 milyon lira taksitle 120 ay süresince bize ödeyin. İkinci teklifimiz ise Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili Karacaören'de yapılan 2 bin 500 konutun 500 tanesini TOKİ, Vadi'deki vatandaşlara satabileceğini söyledi. Onların da 55-60 milyar civarında bir fiyatı oluyor. 'İsterseniz de yine buradan minimum 10 yıl, hatta şu anda Başbakan'dan onay alıp 15 yıla çıkarmak istiyoruz, taksitle size konut verelim' dedik."

Gökçek, bütün bu tavırlarına karşı beklenmedik haksız tepkiler olduğunu söyledi.

Gökçek, gelişmeleri şöyle anlattı: "Dikmen'de üzülerek ifade ediyorum, vatandaşların bir kısmıyla anlaşıp, diğer kısmıyla da anlaşmak üzereyken kalan kısım, örgütlü bir gurup tarafından 'İmza atmayın' denilerek kışkırtıldı. Orada barınma büroları falan kuruldu. Onlar vasıtasıyla halk galeyana getirilmeye çalışıldı. Benim kalan kısma yapabileceğim başka iyilik daha var. İlk defa söylüyorum. Mamak'ta Çevre Yolu'nun sağında Doğukent'ten vereceğimiz arsaları kötülüyorlar, 'çöplüğün karşısı' diye. Çöplüğün karşısında değil. O çöplük denilen alan şu anda yeşil alana çevriliyor. Bundan 1- 2 sene sonra Ankara'nın en yeşil alanlarından biri olacak. Aralarında birleşip kooperatif kurup, bana da müracaat ederlerse, buradaki imarları çok katlıya çevireceğim ve yoğunluk vereceğim. Ben bu vatandaşları Pazartesi gününe kadar anlaşmaya davet ediyorum. Anlaşmazlarsa biz vadideki bütün gecekonduları yıkacağız. Bu konuda en ufak taviz verileceğini kimse düşünmesin. Çünkü hiçbir kanuni hakları yok."

(TS-SN-SN-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title