Haberler

Die Welt, Türk Hükümetinin Pkk İle Gizli Görüşme Yaptığını İddia Etti

- ALMAN GAZETESİ DİE WELT, TÜRK HÜKÜMETİNİN PKK İLE GİZLİ GÖRÜŞME YAPTIĞINI İDDİA ETTİ

Wikileaks'in şu ana kadar yayınlanmayan belgelerine dayanarak haber yapan Alman Die Welt Gazetesi, Türk hükümetinin PKK ile gizli görüşme yaptığını iddia etti.

Almanya'nın en prestijli gazetelerinden "Die Welt" Wikileaks'in şu ana kadar henüz yayınlanmamış belgelerine dayanarak Türk hükumetinin PKK ile gizlice masaya oturduğunu iddia etti.

Gazete haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın PKK ile görüşmek üzere bizzat elçi görevlendirdiği, hata PKK üst düzey yöneticileri için cezadan muafiyeti dahi göz önünde bulundurduğu öne sürüldü. Haberini 13 Mart 2008'de şimdiye kadar yayınlanmamış olan Amerika'nın Bağdat Büyükelçiliğine ait belgelerine dayandırdığını yazan gazete, o belgede zamanın MİT Müsteşarı Emre Taner'in Başbakan Erdoğan tarafından terör örgütü PKK ile görüşmek üzeren görevlendirildiğini yazdığını belirtti. Görüşmenin altında yatan sebep olarak ise Celal Talabani'nin o dönemde Ankara'ya yaptığı ziyaret gösteriliyor. Talabani'nin Ankara ziyareti için aylar öncesinden hazırlıklara başlandığını belirten gazete, Talabani'nin Mart ayında Ankara'ya gelmesinin ardından Talabani'nin Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinin yanı sıra birde bu üç ismin gizlice buluştuğunu öne sürdü.. SINIR ÖTESİ KARARI İÇİN GENELKURMAY BASKI YAPTI

Die Welt gazetesi ayrıca Türkiye'de gerçekleştirdiği tüm görüşmeler ile ilgili bilgileri Celal Talabani'nin Irak'a döndükten sonra Amerika'nın Bağdat Büyükelcisi Ryan Crocker'e aktardığını yazdı. Haberde ayrıca üç lider arasındaki gizli görüşmede Talaban'nin Erdoğan'a sitem ettiği belirtiliyor. Ankara'nın MİT Müsteşarı Taner'i askeriyenin 16 Mart taarruzundan önce terörist başları ile görüşmek üzere Irak'a göndermesinin Kürt hükümetini zor durumda bıraktığı Celal Talabani tarafından dile getirildi. Bunun üzerine ise Başbakan Erdoğan'ın konu ile ilgili suçu Genelkurmaya attığı ve 2007 yılındaki TSK'nın sınır ötesi harekatı için izni Genelkurmayın baskısı nedeniyle vermek zorunda kaldıklarını söylediği öne sürüldü.

GÜL VE ERDOĞAN AFFA SICAK BAKIYOR

Talabani'nin Ankara ziyaretinde, ayrıca dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner ile gizli bir buluşma ile bir araya geldiği belirtiliyor. İkili arasında yapılan bu görüşmede Emre Taner'in PKK liderleri ile yapacağı yeni görüşme ile ilgili detayların konuşulduğu iddia ediliyor. Haberde Türkiye'nin PKK sorunundan kurtulması için çözüm olarak PKK liderlerine af getirilmesi gerektiği de belirtiliyor ve Amerikan belgelerinden görüldüğü kadarı ile de Talabani'nin Ankara temasları esnasında gerek Cumhurbaşkanı Gül, gerekse Başbakan Erdoğan'ın bu olasılığa sıcak baktıklarını vurgulanıyor.

TÜRK PLANI DA AÇIKLANDI

Almanya'nın en büyük gazetelerinden Die Welt'in ortaya çıkardığı bir diğer Amerika'ya ait gizli belgede "Türk planından" söz ediliyor. Bu planda Türkiye, Amerika Iraktan çekilmeden, nasıl doğrudan PKK liderlerini devre dışı bırakacağına yönelik planlar yürütüyor. Kürt lider Mesut Barzani'nin de bu konuda Türkiye'ye yardım edeceği ve karşılığında da ödüllendirileceği iddia ediliyor. Haber ayrıca adı geçen bu planın Dış İşleri Bakanı Davutoğlu tarafından Amerikan General Raymond Odierno'ya götürüldüğü belirtiliyor. Amerika'nın Ankara Büyükelciliği'nin 17 Şubat tarihli bir diğer belgesinde de Odierno'nun plana onay verdiği ve Türkiye'ye konu ile ilgili yardımcı olacağı konusunda söz verdiği belirtiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title