Haberler

Didim'de Kuraklık Masaya Yatırıldı

Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kuraklıktan En Fazla Etkilenen İller Arasında Yer Alan Aydın'da Kuraklık Masaya Yatırıldı. Yapılan Toplantıda Sulamalar Ele Alınırken, Üreticilerin Sulama Kurallarına Uymadığı İçin Bir Çok Bölgede Sorunlar Yaşandığı Açıklandı.

Türkiye'yi etkisi altına alan kuraklıktan en fazla etkilenen iller arasında yer alan Aydın'da kuraklık masaya yatırıldı. Yapılan toplantıda sulamalar ele alınırken, üreticilerin sulama kurallarına uymadığı için bir çok bölgede sorunlar yaşandığı açıklandı.

Didim Esra Karakaya Anadolu Lisesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları, sulama birlikleri ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Didim Kaymakamı Ali Katırcı, çiftçilerin kendilerine gelerek susuzluk sorununu aktardıklarını kendilerinin de bu sorunları Aydın Valiliğine ilettiklerini söyledi. Aydın Valiliğinin susuzluk konusunda çok ciddi çalışmalar yaptığını kaydeden Katırcı, "Valilik ve DSİ kuraklık sezonunu en az kayıpla atlatmak için çeşitli toplantılar düzenleyip üreticileri ve sulama birliklerini bilgilendirdiler. DSİ su paylaşımı yaptı. Fakat tüm bunlara rağmen bazı ahlaki değerlerini yitirmiş üreticilerimiz diğer çiftçilerimizi düşünmeden kendi iç güdüleriyle hareket etti. Maalesef biz ahlaki değerlerimizi yitirmişiz. Bazı çiftçilerimiz birinci sulamayı yaparken, bazı üreticilerimiz ikinci sulamayı yapmaya çalıştı. Ve bu nedenle diğer çiftçilerimize gitmesi gereken sudan daha az su gitti. Paylaşımcı olmamız gerekiyor. Sizlerinde bildiği gibi ülkemizde Kuraklık var, Su azlığı var. Ama bunların yanı sıra insanların adaletsizliği de var. İnsanlar suyu hakkınca kullanması gerekirdi. Ama insanlarda bu paylaşım olmadığı için sulama konusunda adaletsizlikler yaşandı" dedi.

Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin toplantıda yaptığı konuşmada, Üniversitenin Aydın Ovalarında araştırma yaparak, hangi bölgede en az suyla hangi ürünün yetiştirilebileceğinin araştırılması gerektiğini söyledi. Araştırma yapmadan dikilen bir çok üründen tam verim elde edilmediğini ifade eden Çetin, çok su isteyen ürünlerin ekilmemesi için en ücra köylerde dahi eğitim çalışması yapılması gerektiğini belirtti. Toplantı sonunda üreticiler susuzluk çekilen dönemlerde buğday ekilmesi gerektiği konusunda uyarıldı.

(EV-İK-YK)

16.08.2007 19:01 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title