Haberler

Diyarbakır'da, Kaçak Elektrikle Mücadelede Yeni Dönem! Drone ile Havadan Tespit Ediliyor

Güncelleme:

Dicle Elektrik, tarımsal alandaki kayıt dışı trafoları belirlemek ve kaçak elektrik tüketimini önlemek amacıyla drone ile keşif ve takip dönemini başlattı. Diyarbakır'da gerçekleştirilen ilk uygulamada, 5 tarımsal sulama amaçlı kaçak trafo tespit edildi.

Dicle Elektrik, tarımsal alandaki kayıt dışı trafoları belirlemek ve kaçak elektrik tüketimini önlemek amacıyla drone ile keşif ve takip dönemini başlattı. Diyarbakır'da gerçekleştirilen ilk uygulamada, bir köyde biri kayıt dışı olmak üzere 5 tarımsal sulama amaçlı kaçak trafo tespit edildi.

KAÇAK ELEKTRİKLE MÜCADELEDE DRONE KULLANIMI BAŞLADI

Dicle Elektrik, sorumluluk bölgesindeki müşteri memnuniyetini artırmak ve kaçak elektrik kullanımını azaltmak için hayata geçirdiği teknolojik yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti yönetmeliklerine uygun yatırımlar gerçekleştiren Dicle Elektrik, kaçak elektrikle mücadelede de son teknolojiden yararlanarak drone kullanımını başlattı.

DRONELER İLK OLARAK DİYARBAKIR'DA KULLANILDI

Kaçak elektrik tüketiminin belirlenmesinin yanı sıra sahadaki arızaların tespitinde de kullanılacak olan dronelar, ilk olarak Diyarbakır'da kullanıldı. Çalışanların gerekli eğitimleri almasının ardından uçuşlarla ilgili yasal girişimlerin de tamamlanması üzerine deneme uçuşları gerçekleştirildi. Dicle Elektrik uzman ekibi, drone ile ilk kaçak kontrolünü Bismil ilçesinde gerçekleştirdi.

5 TARIMSAL SULAMA AMAÇLI KAÇAK TRAFO TESPİT EDİLDİ

Yapılan kontroller sonunda bir mahallede tarımsal sulama için kaçak elektrik kullanarak, nehirden çekilen suyu yaklaşık 3 kilometre uzaktaki tarlalara taşımada kullanılan 5 ayrı trafo tespit edildi. Toplam güçleri 3 bin 500 KVA olan trafolardan birinin tamamen kaçak olduğu belirlenirken, diğer 4'ünün ise kayıtlı olmasına rağmen üzerinden kullanılan elektriğin kaçak olduğu görüntüler eşliğinde koordinatlarıyla birlikte tespit edilerek, Cumhuriyet Savcılığına iletilmek üzere kaydedildi.

"VATANDAŞLARIMIZIN KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMINDAN VAZGEÇMELERİNİ BEKLİYORUZ"

Konuyla ilgili bilgi veren Dicle Elektrik Dağıtım Diyarbakır İl Müdürü Uğur Yaka, sahada drone ile yapacakları denetim ve kontrollerin artarak devam edeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Elimizdeki dronelar ile 5 kilometre çapındaki bir alanda 100 metre yükseklikten tespit yapabiliyoruz. Koordinatları da tespit edebildiğimiz için drone ile çekilen görüntüler hukuki anlamda delil niteliği de taşıyor. Bismil'deki ilk uygulamamızda kaçak tüketim yapan 5 trafo belirledik. Tespitlerimize göre kaçak elektrik kullanan bu trafoların gücü 3 bin 500 KVA'dır. Bu güç ile küçük bir ilçenin elektrik ihtiyacı dahi rahatlıkla karşılanabilir. Biz, hem haksız kaçak elektrik kullanımını hem de kullandığı elektriğin bedelini düzenli ödeyen vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek için çok çalışıyoruz. Drone kullanan uzman ekiplerimiz, bu konuda gerekli her türlü teknik eğitimi aldılar. Yasal mevzuatlar içerisinde gerekli izinleri de aldık. Gerek tarımsal sulamada, gerekse diğer alanlarda kayıt dışı kullanımını çok hızlı ve güvenli bir şekilde tespit edebiliyoruz. Vatandaşlarımızın idari ve cezai yükümlülük altına girmemeleri için kayıt dışı elektrik kullanımından tamamen vazgeçmelerini bekliyoruz."

UYDU DESTEKLİ AR-GE PROJESİ YOLDA

Dicle Elektrik tarafından tasarlanan ve 'resim işleme' tekniğiyle sorumluluk bölgesindeki tarımsal sulamada kullanılan kaçak elektriği önleyecek Ar-Ge projesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından kabul edilmişti. Droneların da kullanılacağı teknoloji ağırlıklı proje, Dicle Elektrik'in 61 bin kilometrekareyi aşan dağıtım bölgesindeki ekili ürün cinsi, topraktaki nem ve arazi yapısı gibi özelliklere bakılarak ne kadar elektrik tüketildiğini uydu destekli olarak belirleyecek. -

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dicle 3.Sayfa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500

Yorumlar (84)

SAMSUN:

GELEN FATURA 95 TL KULLANIM BEDELİ 42. 90 KRŞ ADALETMİ LAN BU ALLAH YEDİRMESİN BU DÜZENİ KİM KURDUYSA

22
1
yanıtYanıtla
Babakartal:

Elektrik, su, telefon beleş vergi vermezler sonra da DEVLET BİZE BAKMİR der bu vatan hainleri

17
5
yanıtYanıtla
Abs:

Drone ile değil siha ile tespit edip kullananlar beraber yok edeceksin

15
7
yanıtYanıtla
DOST BAŞA KUZGUN LEŞE..:

Alaktiriğa zam yapacağana evvel bu gobellerin gaçak alaktirik çalmasını engelle

18
3
yanıtYanıtla
Ağaya beleş:

Beleşci yaşamak hayat felsefeleri ''Devlet bize bakmır''

16
3
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

VARSA HAKKIM HARAM OLSUN. AİLECEK SİZLERDEN DÜNYADA VE AHİRETTE ACISI ÇIKSIN

17
2
yanıtYanıtla
LABRİSE:

EN ÇOK KAÇAK ELEKTİRK İSTANBUL

6
12
yanıtYanıtla
YILDIZ:

ŞIRNAK, CİZRE, DİYARBAKIR, SİLOPİDEN SONRA SANIRIM İSTANBUL

yanıt0
yanıt0
ksk:

devlet bütün kaçakları bitirsin bizim günhımız ne bunların vebalini çekiyoruz ayrıca her bölgenin kaçak kullanımı o bölgeye yüklensin. .

17
0
yanıtYanıtla
HARAM ZIKKIM OLSUN. ÇIKSIN BİTARAFLARNDN:

recep

14
2
yanıtYanıtla
Tüm 84 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title