Haberler

Dha Yurt - Çermikte Tarihi Geçit, Tesis Kazısında Ortaya Çıktı

DİYARBAKIR'ın Çermik İlçesi'nde, Çüngüş yolu üzerinde halı saha için yapılan kazı sırasında, tarihi kaleden, Sinek Çayı'na inen bir mağara geçit bulundu.

DİYARBAKIR'ın Çermik İlçesi'nde, Çüngüş yolu üzerinde halı saha için yapılan kazı sırasında, tarihi kaleden, Sinek Çayı'na inen bir mağara geçit bulundu. Definecilerin tahrip ettiği mağarada göçük nedeniyle toprakla dolduğu görülürken, mağaranın giriş kapasında o döneme ait figür ve çizimler bulunuyor.

Çermik İlçesi'nde, Çüngüş yolu üzerinde bulunan ve gayri müslimlerin uzun yıllar önce mezarlık olarak kullandığı alanın bitişiğindeki kaleden, Sinek Çayı'ne inen bir mağara geçit bulundu. Çermikli bir işadamının, halı saha ve sosyal tesis yapımı için başlattığı kazı sırasında, tarihi mağaranın ortaya çıkması üzerine inşaat ve kazı çalışmaları durduruldu. Girişi çok geniş olan ve girişinin her iki tarafından o döneme ait çeşitli figür ile çizimlerin bulunduğu mağara, definecilerin yaptığı kazıdan kaynaklı göçükler nedeniyle toprak ve molozlarla dolduğu görüldü. Girişinde ve içerisindeki duvarlarda haç işaretleri bulunan mağaranın o dönemlerde hem gizli geçit hem de ibadet yeri olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

Tarihi kaleden Sinek Çayı'na inen geçitin ortaya çıkması, ilçe sakinleri arasında da heyecanla karşılandı. İlçenin turizm anlamındaki tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inanılan mağara geçitte gerekli inceleme yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ekipler bekleniyor.

Görüntü Dökümü

-Bulunan mağarının dıştan görüntüsü

-Girişindeki figür ve çizimler

-Vatandaşlar mağara ile ilgili konuşurken

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Levent BOZTEPE/ÇERMİK (Diyarbakır), -

===================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Çüngüş Çermik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title