Haberler

Dha Yurt Bülteni-9

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ'NE FETÖ GÖZALTISI(EK)1)6 ŞÜPHELİ GÖZALTINDATekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında Rektör Prof.Dr. Osman Şimşek'in de bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı verdiği öğrenildi.

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ'NE FETÖ GÖZALTISI(EK)

1)6 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında Rektör Prof.Dr. Osman Şimşek'in de bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı verdiği öğrenildi. Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aralarında Rektör Prof.Dr. Osman Şemşek ile 5 öğretim görevlisini gözaltına alındı. Adresinde bulunmayan 1 şüphelinin aranmasına devam ediliyor.

DAHA ÖNCE 9 KİŞİ TUTUKLANDI

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Namık Kemal Üniversitesi'ne yönelik 2 Haziran günü başlattığı soruşturma kapsamında 38 şüpheli gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9'u tutuklanmış, aralarında NBA'da oynayan basketbolcu Enes Kanter'in babası Prof.Dr. Mehmet Kanter ile 25'i adli kontrol, araştırma şirketi Metropoll'ün sahibi Özer Sencar ile 2 kişi de polis ve adliyeden serbest bırakılmıştı.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Şüphelilerin hastaneye getirilmesi

Şüphelirden detaylar

Hastane önünden detaylar

Polisin önlemleri

Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,

====================================================

(YENİDEN)

2)KAÇIRILAN POLİS VE ASKER AİLELERİNDEN PKK'YA ÇAĞRI: ÇOCUKLARIMIZI SERBERST BIRAKIN

DOĞU ve Güneydoğu'da değişik tarihlerde terör örgütü PKK tarafından kaçırılan polis ve asklerin aileleri, Diyarbakır'da düzenledikleri basın toplantısında, çocuklarının serbest bırakılması için PKK'ya çağrıda bulunurken, devletten de yardım istedi.

PKK terör örgütü mensuplarınca değişik tarihlerde kaçırılan polis ve askerlerin aileleri Diyarbakır'da İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) başvuruda bulunarak, çocuklarının serbest bırakılmaları için basın toplantısı düzenledi. İHD Diyarbakır Şubesi'ne başvuran 13 aile, derneğin arabulucu olmasını talep etti.

Toplantıda konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, PKK'ya, kaçırılan güvenlik güçlerinin serbest bırakması için çağrıda bulunarak şöyle dedi:

"Daha önce de PKK'nın kaçırdığı kamu personellerinin serbest bırakılmaları için girişimde bulunmuştuk. Bir çok dönemde Güney Kürdistan'a giderek, PKK'nın elinde olan kamu personellerini alıp ailelerine teslim ettik. Bizler burada insan hakları savunucuları olarak bir çağrıda bulunuyoruz, bu kişilerin özgürlüğüne kavuşmaları için bizim üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız. Mağduriyetin gidirilmesi konusunda talebimiz var, umuyor ve diliyoruz PKK ve hükümet bizi dinler."

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Basın toplantısına katılan aileler

-Bilici'nin konuşması

-Ailelerin konuşması

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ahmet ÜN/DİYARBAKIR,

=================================================

3)CADDEDEKİ ÇATIŞMADA YARALANAN KADIN ÖLDÜ, 5 ŞÜPHELİ ADLİYEDE

GAZİANTEP'te husumetli iki grubun çatışmasında bayam alışverişi yaparken kurşun ve saçmalara hedef olup yaralanan 5 kişiden 25 yaşındaki Tülay Gülderen öldü. Gözaltına alınan 5 şüpheli polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Olay, Karacaoğlan Mahallesi'nde geçen Salı gecesi meydana geldi. Aralarında husumet bulunan Coşkun K., Hasan E., Nurettin Ç., Müslüm A. ve Sinan C. arasında av tüfeği ve tabancanın kullanıldığı çatışma çıktı. Çatışmada Şoför Ali Caddesi'nde bayram alışverişi yaparken kim tarafından ateşlendiği bilinmeyen av tüfeği ve tabancadan çıkan saçma ve kurşunlara hedef olan Tülay Gülderen, Dilek Demir, Dilan Demir, Yağmur Çobanoğlu ve Suriye vatandaşı Zekeriya Melikşah yaralandı. Hastanede tedavileri süren yaralılardan Tülay Gülderen, doktorların tüm müdahalesine karşın dün akşam saatlerinde kurtarılamadı. Gülderen'in cesedi Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından ailesine teslim edildi. Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, şüpheliler Coşkun K., Hasan E., Nurettin Ç., Müslüm A. ve Sinan C.'yi adreslerine düzenlediği operasyonla gözaltına aldı. Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan 5 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin tamamlanması ardından hastanede sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Emniyet Müdürlüğü

Şüphelilerin emniyetten çıkarılması

Yaralı şüpheliye polisin yardımcı olması

Şüphelilerin polis aracına konulması

Genel ve detay görüntüler

Haber: Metin Faruk TAMER-Kamera: Ahmet ÖZER-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 91 MB

===================================================

4)EVİ SU ALTINDA KALDIKTAN SONRA YARGI HAKLI BULDU

ISPARTA'da Kasımlar Barajı ve 3 HES projesi nedeniyle 50 hanenin sular altında kaldığı Darıbükü Köyü'nde, HES firmasına tapu devrini yapmayan 77 yaşındaki Ümmühan Uysal'ın açtığı davada 2 yıl sonra karar açıklayan Danıştay, acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu. Dava sürerken Uysal'ın evi tüm eşyalarıyla su altında kaldı.

Taçyıldız Elektrik Sanayi Üretim A.Ş. firması tarafından Isparta'nın Sütçüler İlçesi ile Antalya'nın Manavgat İlçesi sınırlarında yapımı devam eden Kasımlar Barajı, Kasımlar I, Kasımlar II ve Değirmenözü HES projeleriyle Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisleri Beton Santrali projesi kapsamında, Sütçüler'e bağlı 50 haneli Darıbükü Köyü'ndeki evlerin kamulaştırılmasına karar verildi.

KÖYLÜLER GÖÇ ETTİRİLDİ

Isparta ve Antalya sınırlarında toplam 6 köyü kapsayan 2012 yılındaki acele kamulaştırma kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Mart 2013'te uygulamaya konuldu. Kamulaştırma alanında bulunan ve evleri baraj suyu altında kalacak 25 köylüye, alan dışında 4'ü 70 metrekarelik, 21'i de 50'şer metrekarelik evler inşa edildi. Diğer 25 köylü için de çeşitli ücretler ödendi ve aileler şehre göç etti. Köylülerden 3 aile acele kamulaştırma kararına karşı dava açarken iki aile vazgeçti. Ancak, Ümmühan Uysal, tapu devrini yapmayıp kamulaştırma kararına karşı açtığı davadan vazgeçmedi.

EV SULAR ALTINDA KALDIKTAN SONRA SONUÇLANDI

Ümmühan Uysal, Mayıs 2015'te taşınmazlarını da kapsayan Bakanlar Kurulu'nun 'acele kamulaştırma' kararının iptali için avukatı aracılığıyla Danıştay'a dava açtı. Ümmühan Uysal'ın davası sürerken, geçen yılın mayıs ayından itibaren barajda su tutma işlemi başlatıldı. Barajda doluluk nedeniyle su bırakılınca, köydeki evler bu yılın Ocak ayında tamamen su altında kaldı. Ümmühan Uysal'ın oturduğu evin içindeki tüm eşyalarıyla birlikte suya gömüldü.

İTİRAZA KAPALI KESİN KARAR

Uysal'ın Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve EPDK aleyhinde açtığı davada Danıştay 6'ncı Dairesi, acele yargılama usulüne tabi olan ve 6 ay içinde sonuçlanması gereken davada, 2 yıl sonra karar verdi. Danıştay'ın 8 Mayıs 2017 tarihinde aldığı kararın gerekçesinde, Anayasanın 35'inci maddesinde yer alan 'Herkes mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz' ifadelerine atıfta bulunularak, devlet ve kamu tüzel kişiliklerinin, kamu yararı gerektiği hallerde özel mülkiyette bulunan malları yasada gösterilen esas ve usullere göre kamulaştırmaya yetkili olduğuna dikkat çekildi. Dava konusu taşınmazlarda 'acelelik' halinin bulunmadığı da belirtilirken, oy birliğiyle alınan yürütmeyi durdurma kararına itiraz yolu da kapatıldı.

ÜMMÜHAN TEYZENİN ÜZÜNTÜSÜ

Evinin içindeki eşyalarıyla birlikte su altında kaldığı günü hatırlarken üzüntüsünü dile getiren Ümmühan Uysal, "O gün ben azıcık rahatsızlandım. Doktora gittim. Bir duyduk ev sular içinde kalmış. Hiçbir eşyamızı alamadık. Biz evde olmayınca 'Bunlar gitti' diye suyu salmışlar. Evimi öyle sular altında görünce çırpındım ama yok bir şey. Suyun içinden almanın imkanı yok. Kapım, kaçağım, çulum, çuvalım hepsi içinde kaldı. Ben o köyde doğdum o köyde büyüdüm. Ağladım, ağladım" dedi.

KEFENLİĞİM DE GİTTİ

Evi sular altında kalmadan önce köyünde yalnız yaşadığını belirten Ümmühan Uysal, "Ev yok, yuva yok. Yuva yıkıldı. Hepsi gitti. Ben neyle yaşayacağım? Evin içinde tüm eşyam gitti. Yorganım yatağım, kilimlerimi kendi dokudum, onlar da gitti. Kefenliğimi aldım içine 300- 400 TL para koydum, öldüğümde harcarlar dedim. O da gitti. Biz ne bilelim böyle olacağını. Yüzüğüm vardı o da gitti" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ (3 mart'ta görüntü geçildi)

-------------------

Ümmühan Uysal röp

Ümmühan Uysal'dan detay görüntüler

KÖYÜN DRONE ÇEKİMLERİ

ÜMMÜHAN UYSAL'IN DRONE ÇEKİMLERİ SIRASINDA GÖRÜNTÜSÜ

Ümmühan Uysal'ın evinden içinden fotoğrafı

Köyün sular altında kalmış halini gösteren fotoğraf

618 MB /// 05.32"

(Haber: Mehmet ÇINAR- Kamera: Süleyman EKİN/ANTALYA,

=================================================

5)AYAKLARINDA ELEKTRONİK KELEPÇEYLE HIRSIZLIK YAPTILAR

ANTALYA'da hırsızlık suçundan denetimli serbestlik uygulanıp elektronik kelepçe takılan G.K. ve E.A.'nın da aralarında bulunduğu 5 kişilik hırsızlık çetesi çökertildi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, son dönemde Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde oto ve evden hırsızlık olaylarının artması üzerine geniş çaplı araştırma başlattı. Hırsızlığın gerçekleştiği bölgelerde onlarca güvenlik kamerasını inceleyen ekipler, hırsızlık şebekesi üyelerinin kimliğini belirledi. Dün sabah operasyon yapan ekipler G.K., E.A., Y.S., Ü.B. ve C.A.'yı yakaladı. Şüphelilerin 2 ev, 1 motosiklet, 1 işyeri, 1 kapkaç ve 5 otomobilden hırsızlık olmak üzere toplam 10 olaya karıştığı tespit edildi.

Şüphelilerin uyuşturucu madde bağımlısı oldukları ve hırsızlıkları madde temininde kullanmak üzere gerçekleştirdikleri belirtildi. Hırsızlıklarda kiralık araç kullandıkları belirlenen şüphelilerin, araçların parasını ise işyerlerinden çaldıkları alkollü içkilerle ödedikleri belirtildi.

Şüphelilerden G.K. ve E.A.'nın bir süre önce hırsızlık suçundan girdiği cezaevinden denetimli serbestlikle serbest bırakıldığı belirlendi. Ayak bileklerine elektronik kelepçe bulunan 2 şüphelinin gündüz hırsızlık yaptığı, gece ise evlerinde oldukları belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Şüphelilerin polisler arasında şubeden çıkışı

Polis araçlarına binmeleri

Araçların adliyeye gidişi

Adliye dış plan görüntüsü

66 MB // 00. 58

Haber: Bülent TATOĞULLARI-Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

=================================================

6)ALAKIR DÖRDÜNCÜ ÇED'E KARŞI

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'ndeki Alakır Nehri üzerinde daha önce aldığı üç ÇED raporu mahkeme tarafından iptal edilen Reis şirketi, Dereköy HES projesi için dördüncü kez ÇED başvurusunda bulundu. Daha önceki ÇED raporlarını iptal ettiren Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri, bu başvurunun da reddini istedi.

Alakır Nehri üzerinde, 4'ü tamamlanmış, 1'i inşaat, 3'ü de planlama aşamasında 8 HES projesi bulunuyor. Alakır Nehri'deki bu HES'lere karşı doğaseverlerin oluşturduğu Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri hukuki savaşı sürdürüyor. Bu kapsamda inşaatı devam eden, daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 3 kez verilen ÇED raporları tek tek mahkemeler ve Danıştay kararlarıyla iptal edilen Dereköy HES projesi için, şirket dördüncü kez ÇED başvurusu yaptı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde bugün görüşülecek olan ÇED raporu başvurusu öncesinde Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri de İl Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

KESİNLİKLE HES YAPILAMAZ HÜKMÜ VAR

Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri, 3 kez ÇED raporu mahkeme tarafından iptal edilen, Danıştay'ın hakkında 'kesinlikle HES yapılamaz' hükmü bulunan koruma alanı sınırları içindeki Dereköy HES projesi için Reis şirketinin yaptığı dördüncü başvurunun reddini istedi. Grup adına açıklamada bulunan Tuğba Günal, 'kritik olarak tehlike altındaki tür' kategorisindeki, dünyada sadece Alakır Nehri'de yaşadığı tescillenen 'Alakır Alası' adlı balığın ve yine dünyada sadece o bölgede yaşadığı tespit edilen 'Alakır Gelinciği' türünün yaşamını direkt tehlike altına sokan ve bir AVM'nin bile elektriğini üretemeyecek kapasitede olan bu projeye karşı sesi duyulmayan canlıların sesi olmak için toplandıklarını söyledi.

BAKANLIĞIN KENDİ HÜKMÜ HES'E İZİN VERMİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 3 Temmuz 2014 tarihli 'Doğal SİT Alanlarında Planlanan HES projelerine yönelik aldığı ilke kararları' doğrultusundaki Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nu hatırlatan Günal, "Küresel ve ulusal ölçekte dar yayılımlı, kritik, nesli tehdit ve tehlike altında endemik tür veya türlerin; üreme ve beslenme alanlarını ihtiva eden, hayati ihtiyaçlarını temin edebileceği uygun yaşama şartlarını sağlayan, göç ve yayılma alanlarını ve göç yollarını ihtiva eden kriterleri bünyesinde bulunduran doğal sit alanlarında HES yapımına izin verilmeyeceği karara bağlanmıştır" dedi.

BİR AVM'NİN ELEKTRİĞİNİ DAHİ KARŞILAMIYOR

Günal, santral binası ve rezervuarının 'sürdürülebilir ve kontrollü kullanım alanında, suyunu alarak direkt etki edeceği 5 kilometrelik nehir yatağı ve çevresinin ise nitelikli doğal koruma alanı kapsamında bulunan, Reis şirketine ait Dereköy HES projesi başvurusunun var olan bu ilke kararları doğrultusunda Antalya Tabiat Koruma Kurulu tarafından reddedilmesini talep ettiklerini açıkladı. Günal, "Kurulun aksi bir karar alması dahilinde kurul üyeleri sadece var olan kanunlara karşı çıkmanın sonuçlarına değil, aynı zamanda dünyada sadece o bölgede onbinlerce yıldır var olan türlerin tamamen yok olarak dünya üzerinden silinmesinin vebali ile de yüzleşmek zorunda kalacak. Koruma Kurulu üyelerinin sorumlulukları gereği bu HES projesinin kapasitesi bir alışveriş merkezinin dahi elektriğini karşılayamayacak kadardır. Üç beş ampullük enerji ve birkaç kişinin menfaati için hepimizin ortak değerinin göz göre göre yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Alakır rant değil koruma alanıdır" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------

Dövizlerden görüntü

Katılımcıların görüntüsü

Çevre ve şehircilik il müdürlüğü dış plan görüntü

Tuğba Günal basın açıklamasını okuması

Detaylar

60 MB ///01.54

Haber: Bülent TATOĞULLARI-Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

=================================================

Allı Camisi inşaatının kaldırıma taşan taşıyıcı kolonu kesildi (EK)

7)KOLONU İNŞAAT FİRMASI KESMEMİŞ

Kaldırıma taşan taşıyıcı kolonu kesilen Allı Cami'nin yapım işlerini üstlenen Hamurcuoğlu İnşaat firmasından konuyla ilgili açıklama yapıldı. Hamurcuoğlu İnşaat Firması'nın sahibi Uğur Kef, caminin yapım işiyle görevli olduklarını, kolon kesimi kendilerinin yapmadığını söyledi. Kef, "Benim firmamın kesim işiyle bir alakası yoktur. Pamukkale Belediyesi, kaldırımı işgal eden caminin kolonunun imar planına uygun olmadığı için Allı Camisi Yaptırma ve yaşatma Derneği'ni bir yazı göndermiş. Biz, beton kesim işi yapmadığımız için başka bir firma bulunarak kesim işi yaptırılmış. Söz konusu durumun sorumluluğu firmamıza ait değildir" dedi.

Deniz TOKAT / DENİZLİ,

=================================================

8)BİRECİK'TE KAMERAYA YANSIYAN MOTOSİKLET HIRSIZLIĞINA 2 TUTUKLAMA

ŞANLIURFA'nın Birecik İlçesi'nde, 2 kişinin park halindeki bir motosikleti çalması güvenlik kameralarına yansıdı. Gözaltına alınan 2 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

İlçede son günlerde yaşanan motosiklet hırsızlıklarıyla ilgili çalışma yapan polis, park halindeki bir motosikletin çalınmasıyla güvenlik kamerası görüntülerine ulaştı. Görüntülerden kimlikleri belirlenen A.D. ve M.A.'yı adreslerinde gözaltına alındı. Asayiş Şubesi'nde ifadeleri alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu. Görüntülerde şüphelilerin, park halindeki motosikleti çaldıkları görülüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------------

Güvenlik kamerası görüntüleri

Şüphelilerin motosikleti çalması

Genel ve detay görüntüler

( Haber-Kamera: ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 23 MB

=================================================

9)SURİYELİ KADINLARA FUHUŞ YAPTIRAN EV SAHİBİ TUTUKLANDI

ÜLKELERİNDEKİ iç savaştan kaçarak Adana'ya gelen 10 Suriyeli kadına evinde fuhuş yaptıran 42 yaşındaki Ayfer K. tutuklandı.

Ahlak Büro Amirliği ekipleri, merkez Seyhan İlçesi'ne bağlı Denizli Mahallesi'ndeki bir evde fuhuş yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçti. Ev sahibi Ayfer K. ile müşteri gibi irtibata geçen polis, Suriyeli kadınlarla birlikte olmak istediklerini söyledi.  Ayfer K. evine gelen sivil polislerden 30 lira yatak, 100 lira da Suriyeli kadın için para aldı.

Bir süre bekleyen polise, "Senin için özel banyo yaptırdım, alkış çaldığım anda gelen kadın senindir" dedi. Kadının gelmesiyle kimliğini açıklayan polis, Ayfer K. ile Suriyeli A.Y.'yi gözaltına aldı.

Suriyeli kadın, ifadesinde savaştan kaçıp Adana'ya geldiğini çocuklara bakmak için fuhuş yaptığını söyledi. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Ayfer K.'nın fuhuş için evini kullandırttığı belirlenen 9 Suriyeli kadın da yakalanıp ifadeleri alındı. Benzer gerekçeler anlatan Suriyeli kadınlar serbest bırakılırken ifadesinde kendisinin sadece yer parası aldığını ileri süren Ayfer K. nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Gazetecilerin 'Neden fuhuş yaptırıyorsunuz?" sorusuna "Zevkten yapıyorum" diyen Ayfer K. tutuklandı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Adli tıp Birimi önü görüntüsü

Zanlının Adli Tıp Birimi'nden çıkartılması

Zanlının konuşması

Polis aracına bindirilmesi

Polis aracının gidişi

SÜRE: 01'01"    BOYUT: 62 MB

Haber: Çağlar ÖZTÜRK -Kamera: ADANA,

=================================================

10)HARİKA ÇOCUKLARDAN MÜTHİŞ BULUŞLAR

ANTALYA'da 12 yaşındaki Efe İnan engelliler için beyin gücüyle hareket eden araç, 16 yaşındaki Buket Zeren tahtaya kalkamayan arkadaşları için akıllı eldiven, aynı yaştaki Eren Kallıkçı ise yine beyin gücüyle evinde yerinde kalkamayanlar için evdeki eşyaları kontrol etmeyi sağlayacak buluşlar gerçekleştirdi.Antalya Bilim ve Sanat Merkezi'nde 3 öğrenci hayatı kolaylaştıracak 3 önemli buluşa imza attı. Çevrelerindeki engelli ve hastaları inceleyen öğrenciler, yaklaşık 6 ayda yaptıkları buluşlarla dikkati üstlerine çekti. Mucitler, buluşlarıyla Çin'de gerçekleştirecek yarışmaya katılmaya hak kazandı.

ENGELLİ ARACI BEYİN SİNYALLERİYLE HAREKET EDİYOR

12 yaşındaki Efe İnan, engelliler için farklı bir tekerlekli sandalyenin portatifini yaptı. İnan, zihin gücüyle aracı her yöne döndürebiliyor. Projesini anlatan İnan, "Kafamıza taktığımız başlık, belli nöronlardan sinyal alıyor ve aracı ileri geri hareket ettiriyor. Aracın içinde 6 motor ve bir batarya var. Bu projeyle özelikle omurilik felci olanlar, hayatlarını başkalarına muhtaç olmadan devam ettirebilecek" dedi. Odaklanma seviyesinden bahseden küçük mucit, "Biz aracın her hareketini kullanmasını istediğimiz insanın odaklanma seviyesine göre ayarladık. Bu aracı bana göre ayarladık ama bir başkasına taktığımız zaman düzgün çalışmayabilir. Başkasının kişiliğine göre hareket ediyor. Odaklanma seviyesi ruh haline de bağlı. Bu nedenle buluşumuzu kişiye göre ayarlamamız lazım" diye konuştu.

SINIFTA TAHTAYA KALKAMAYAN ARKADAŞLARINI GÖRÜNCE YAPTI

16 yaşındaki Buket Zeren ise teknolojiye ilkokulda ilgi gösterdi. Önce bilgisayarda basit programlar çizen Zeren, okulundaki bazı engelli arkadaşlarının tahtaya kalmadığını görünce bir proje geliştirmeye karar verdi. Zeren, "Projem, sınıf ortamında yerinden kalkamayan engelli öğrencilerin akıllı eldiven vasıtasıyla akıllı tahtada işlem yapabilmesi. Bu eldiven arkadaşlarımın eğitim ve öğretim hayatlarına katkı sunacak. Engelli arkadaşlarım tahtaya kalkıp soruları çözemiyorlardı ve kendilerini dışlanmış hissediyorlar. Bu buluşla artık onlar da tahtada soru çözebilecek" dedi.

BEYİN GÜCÜYLE EV KONTROLÜ

Eren Kallıkçı ise ev ortamında engellilerin kimseye muhtaç olmadan bazı eşyaları kullanmasına yönelik buluşunu gerçekleştirdi. Elektrikçi dedesinin yanında teknolojiyle ilgilenmeye küçük yaşta başlayan Eren Kallıkçı, zihinle nesnelerin kontrolünü yapacak buluşa imza attı. Kallıkçı, "Kafamıza taktığımız başlık, beyinden aldığımız sinyalleri yorumlayarak bilgisayarımıza gönderecek. Yani felçli bir insan yerinden kalkmadan televizyonunu kapatabilecek, klimasını ayarlayabilecek. Kimseye ihtiyaç duymadan bunları yapabilecek" diyerek mutluluğunu paylaştı.

SPONSORA İHTİYAÇ VAR

Okul müdürü Arif Aydeniz ise 439 öğrencinin hepsinin özel yetenekleri olduğunu aktardı. Yeteneklerinin alanlarına göre değiştiğini dile getiren Aydeniz, bu yıl özellikle robot ve yazılım alanında büyük işlere imza attıklarını söyledi. Ağustos ayında Çin'de yapılacak robot yarışmasına 3 proje ile katılacaklarını vurgulayan Aydeniz, şöyle konuştu:

"Milli Eğitim Müdürlüğü bize her konuda destek oluyor. Fakat çocukların proje üretim kabiliyetleri çok yüksek olduğu için projeleri maliyetli. Kaynak buluyoruz ama yeterli olmuyor. Sponsor ihtiyacımız doğuyor. Ülkenin geleceği olan bu çocuklarımızı ve projelerini desteklemeye davet ediyorum."

Görüntü Dökümü

--------------

Çocukların okul içersindeki görüntüsü

Çocukların detay görüntüsü

Yaptıkları çalışmalardan detay görüntü

Röp1: Okul Müdürü Arif Aydeniz'

Çocuklardan detay görüntü

Röp2: Buket Zeren (Öğrenci)

Buket Zeren'in alışmasından detay görüntü

Röp: Eren Kallıkcı(öğrenci)

Detaylar

Röp4: Efe İnan

Efe İnan'ın çalışmasından görüntü

554 MB /// 09.5"

Haber: Hasan DEMİRBAŞ- Kamera: Emrah GÜL/ANTALYA,

=================================================

11)ZONGULDAK'TA İLGİNÇ EVLENME TEKLİFİ

ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde çay ocağı işletmecisi 26 yaşındaki Hayrullah Karakaya, gemi acentesinde çalışan sevgilisi 21 yaşındaki Gülçin Önay'a ilginç bir evlilik teklifinde bulundu.

Karakaya, sevgilisiyle bir restorana yemeğe gitti. Çift yemeklerini yerken senaryo gereği yanlarına gelen genç bir kadın, Karakaya'ya dönerek, "Daha 2 gün önce beraberdik. 'Sevgilim yok' diyordun. Bu kız kim?" dedi. Şaşkına dönen Önay, sevgilisine ve kadına tepki göstererek masadan kalktı. Gözleri dolan Önay, restoranı terk ettiği sırada çevredekilerin alkışlarını duyunca arkasını döndü. Bu sırada gelen sevgilisi Karakaya, dizlerinin üzerine çökerek Önay'a "Benimle evlenir misin?" dedi. Şaşkınlığını gizleyemeyen Önay, "Evet" yanıtını verdi. Bunun üzerine meşaleler yakan arkadaşları, genç çifti tebrik etti.

1 yıldır birlikte olduklarını söyleyen Karakaya, "Ben ona yanlış yapamam. Onu her şeyden çok sevdiğimi kendisi de biliyor. Şu anda bir şey diyemiyorum." dedi. Gülçin Önay ise şaşırdığını söyleyerek, "Ben önce araştırırım. 'Buluşmaya geldiğinde üzerinde ne vardı?' diye sordum. 'Ne söyledi, neyle geldi?' diye sordum. Verilen cevaplar beni tatmin etmedi. Kız ile tartışmamak için masadan kalktım" dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Çiftin yemek yemesi

-Masaya giden kadın

-Gülçin Önay'ın masadan kalkması

-Diğer masada oturanların alkışları

-Meşalelerin yakılması

-Evlilik teklifi

-Genç çift ile röportaj

Süre: (5.19) Boyut: (163 MB)

Haber-Kamera: Sinan KABATEPE/EREĞLİ(Zonguldak),

=================================================

12)UYUŞTURUCU ŞÜPHELİLERİ ADLİYEDE

ESKİŞEHİR Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 6 kişi adliyeye sevk edildi.Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Ankara'dan getirdikleri uyuşturucu maddeleri Eskişehir'de sattıkları öne sürülen kişilere yönelik geçen Salı günü 5 ayrı eve eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda şüpheliler Cengiz Y. (52), Umut N. (46), Suat N. (44), Süleyman Ç. (35), Metin N. (34) ve Haydar Ali Ç. (33) yakalandı. Gözaltına alınan şüphelilerin evlerinde yapılan aramada 87 gram esrar, bahçeye ekili halde 11 kök Hint Keneviri bitkisi, 'çıkı' olarak tabir satışa hazır hale getirilmiş 25 küçük pakette esrar, 1 Ecstasy hap, uyuşturucu maddeleri tartmada kullanılan 1 hassas terazi ile 1  ruhsatsız av tüfeği ile geçildi. Götürüldükleri Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulamaları tamamlanan 6 şüpheli uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Şüphelilerin adliyeye getirilirken,

-Adliye binasının dışından çekilen görüntü bulunuyor.)

Haber-Kamera: Hakan TÜRKTAN-ESKİŞEHİR,

=================================================

13)SOKAK KÖPEĞİNE 4 SAAT SÜREN 'TÜMÖR' AMELİYATI

BURSA'da karnında 6 kiloluk tümör bulunan sokak köpeği, Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi'nde 4 saat süren operasyonun ardından sağlığa kavuştu.

Osmangazi Belediyesi Hayvan Barınağı ekipleri tarafından Gökçeören Mahallesi'nde bulunan 5 yaşındaki kangal kırması köpek, Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi'ne getirildi. Yapılan tetkiklerde köpeğin karnında 6 kiloluk tümör olduğu belirlendi. Barınak ekipleri, vakit kaybetmeden köpeği ameliyata aldı. Yaklaşık 3 saat süren başarılı bir ameliyatın ardından köpeğin vücudu tümörden temizlendi. Ekiplerin 'Yaşam' adını verdiği köpek, ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.

Tamamen iyileşene kadar Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi'nde tutulacak olan köpek, daha sonra doğal yaşamına bırakılacak.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Köpeğin amliyat öncesi görüntüleri

-Köpeğin ameliyata alınması

-Ameliyat edilmesi

-Ameliyattan sonraki hali

-Veteriner hekim Kadir Özdemir röportaj

-Detaylar

Süre: 5 dakika Boyut: 451 MB

BURSA, -

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Namık Kemal Üniversitesi Cumhuriyet Başsavcılığı Tekirdağ HES Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title