Haberler

Dha Yurt Bülteni-9

BAKAN ZEYBEKCİ, MAKAM OTOMOBİLİNİ DEĞİŞTİRDİ (EK)1)CUMHURBAŞKANININ PROGRAMINA DEĞİNDİEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın (cuma) Denizli'deki programıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

BAKAN ZEYBEKCİ, MAKAM OTOMOBİLİNİ DEĞİŞTİRDİ (EK)

1)CUMHURBAŞKANININ PROGRAMINA DEĞİNDİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın (cuma) Denizli'deki programıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. AK Parti İl Başkanlığı'ndaki toplantıya; Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, AK Parti milletvekilleri Cahit Özkan ve Şahin Tin, İl Başkanı Necip Filiz ve ilçe belediye başkanları da katıldı. Cumhurbaşkanının mitingiyle ilgili hazırlıkların tamamlandığını belirten Zeybekci, 100 bin kişi katılımı hedeflediklerini belirterek, "Denizli'nin en kalabalık, güçlü mitingini yapmak gibi bir iddiamız var. Hazırlığımız o yönde. Hedef 5 sıfırlı 6 rakamlı bir sayıya ulaşmak. Göstergelerde çalışmalarla bu rakama ulaşacağımızı gösteriyor. Cumhurbaşkanımızın saat 13.00 gibi Denizli'ye inmesini bekliyoruz. Ardından Cuma namazı ve miting başlayacak. Cumhurbaşkanımızı muhteşem bir düğün havasında ağırlayacağız. Denizli'nin coşacağı, kazançlı çıkacağı, Cumhurbaşkanımızın bölgeyle ilgili konulara değinip, projelerle ilgili talimatları olacaktır" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan ihracatçılara yeşil pasaport konusuna değinen Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın yapılacak toplu açılış töreninde ihracatçılara ilk yeşil pasaportları verebileceğini söyledi. Zeybekci, "Bugün Resmi Gazete'de yeşil pasaportla ilgili Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. 17 bin civarında ihracatçımıza yeşil pasaport verilmesiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Ekonomi Bakanlığı olarak biz de hızlı bir şekilde çalışmalara başladık. İlk çalışmamızı Denizli üzerinde yoğunlaştırdık. Denizli'de 240 civarında ihracatçımıza yeşil pasaport verebilmek imkanımız ortaya çıkıyor. Örnek olarak burada yapacağız. Gerçek yeşil pasaportların ilk örneklerinin yarın Cumhurbaşkanımız tarafından işadamların verilmesini isteyeceğiz" diye konuştu.

İHRACATÇILARA YEŞİL PASAPORT

Yeşil pasaportu birinci derecede bütün memurların eşleriyle birlikte kullanabildiğini belirten Zeybekci, "Bu durum karakter olarak da itiraz ettiğim bir şeydi. Millete hizmet etmekte görevli olan kişilerin, milletten ayrı bir şekilde imtiyazlı kimliklere, pasaportlara sahip olmasını oldum olası karşı çıktım. Olması gereken doğru şey, aslında Türkiye'de tek bir pasaport olmalı, o pasaport Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarıyla beraber dü4nyanın her yerinde en itibarlı pasaport olmalı. Ama realite böyle değil. İlk imtiyazlı pasaport olması gerekiyorsa benim ülkemin menfaati için ihracatçıda olmalı. Memurlardan çok daha önce dünyayı devamlı ve hızlı şekilde dolaşması gereken, ürünlerini pazarlaması gereken ihracatçılardır. Bu kapsamda geçen yıl böyle bir kanun çıkardık. Ekonomi Bakanlığı olarak kimlerin pasaport alacağı çalışmasını yaptık. Bizim belirlediğimiz listeye göre yeşil pasaport verilecek. Gerekli yönetmeliği Bakanlar Kurulu kararıyla yayımladık. Son 3 yıllık performans ortalaması 1 milyondan 10 milyon arası olan şirketlere bir yeşil pasaport veriliyor. 10 milyondan 25 milyona kadar 2 pasaport, 25'ten 50 milyona 3 pasaport, 50 ile 100 arası 4 pasaport şeklinde düzenlememiz var. En kısa sürede bir iki hafta içinde belli olur, isim isim verilir" dedi. Zeybekci, yarınki programda yeşil pasaportun ilk örneklerinin verilebileceğini söyledi.

SİCİL AFFINDA BANKALARA UYARI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bankalara, sicil affıyla ilgili, kredi verirken işgüzar davranmamaları uyarısı yaptı. 2002'de bankacılık krizinden sonra Türkiye'nin 46 milyar dolar zarar ödediğini belirten Zeybekci, "Sicil affı diyoruz, insanların bir kez daha başlamasıyla ilgili bir imkan bir fırsat yaratmak istiyoruz. Siyasi iradenin, bu konudaki kararlılığını kendi yorumlarıyla başka yere götüren bankalarımız, banka yöneticilerimiz bu konuda dikkat etsinler. Bununla ilgili sorumlulukları olur. Bununla ilgili eğer benim vatandaşlarımdan, esnaflarımdan, ihracatçımdan, sanayiciden, üreticiden, turizmciden herhangi birinin bu sicil hakkında elde ettiği hakkı birilerinin işgüzarlığıyla kullanmaması durumu olursa bunun hesabını verirler. Şu anda hükümetimiz 250 milyar liralık kredi imkanı yarattı. Dün itibariyle bütün bankalarla protokoller imzalandı. Bu iş bitti. Bugüne kadar 70 milyar liralık bir kısmı kullanılmıştı. Bunları kullanılamaz hale getirirsek, yani hükümetimizin yaptığı bütün bu çalışmaları bir işgüzarlıkla ya da tedirginlikle bürokrasi dediğimiz bir anlayışla kullanılamaz hale getirilirse bunun hesabını sorarız. Bu konuda hiç kimsenin tereddüdü olmasın" diye konuştu.

"ZİYARET 'EVET' OYLARINI YÜKSELTECEK" AÇIKLAMASI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ege'de 'evet' oylarının Türkiye ortalamasına göre daha düşük olduğunu söyledi. Zeybekci, Ege'de, özelikle Denizli'de Cumhurbaşkanımızın ziyaretinden sonra son iki üç hafta içinde evet oylarının yukarıya doğru hareketini göreceğiz. Ama Türkiye genelinde millet ülkenin geleceği ve menfaati için yakaladığı fırsatı kaçırmayacak. Evet'in oldukça güçlü seviyede olacağına inanıyorum. Ekonomi Bakanı olarak ben hiçbir zaman gerek kurla ilgili gerek aritmetik değer olan şeylerle ilgili oran olarak toto oynamadım. Ege ortalaması Türkiye ortalamasından biraz düşük. Ama hedefimiz biz Denizli olarak Türkiye ortalamasını geçeceğimize inanıyorum. Denizli isterse bunu yapar" dedi.

1 MİLYAR LİRALIK 112 YATIRIMIN AÇILIŞINI YAPACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli'de yarın yapılacak toplu açılış töreninde 1 milyar lira tutarındaki 112 kamu yatırımının açılışını gerçekleştirecek. Erdoğan, 18 okul, toplam 750 öğrenci kapasiteli 4 pansiyon ve yurt, Otistik Çocuklar Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi, toplam 231 yataklı 3 devlet hastanesi ve 2 sağlık hizmetleri istasyonu, çeşitli kamu kurumlarına ait 1 bölge, 7 il ve ilçe hizmet binaları, bir ilçe adalet sarayı, 1 gölet, 3 köprü, 1 kavşak, 1 huzurevi, 1 engelsiz yaşam, bakım ve rehabilitasyon merkezinin açılışını gerçekleştirecek.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Bakan Zeybekci'nin gelişi,

Salondan detay,

Zeybekci'nin açıklamaları

Haber: Ramazan ÇETİN- Kamera: Deniz TOKAT, DENİZLİ,

================================================

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir'de (EK

2)SANAYİCİLERLE BULUŞTU

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği İzmir'de, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne gitti. Burada Norm Grup'a bağlı fabrikanın Ar-Ge merkezinin açılışını yaptı. Fabrika yetkililerinden bilgi alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, daha sonra sanayicilerle biraraya geldi. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Atatürk Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ile sanayicilerin bulunduğu toplantıda konuşan Özlü, sanayi bölgesinde 35 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi.

GÜÇLÜ, LİDER ÜLKE OLMAK İÇİN MÜCADELE EDİYOR

Türkiye'nin, güçlü ve lider bir ülke olabilmek için her alanda yoğun mücadele verdiğini anlatan Bakan Özlü, şöyle konuştu:

"Atatürk OSB gibi bölgeler, bu mücadelenin en yoğun verildiği yerlerin başında geliyor. Siyasi güç, ekonomik güç, askeri güç, bunlar hep birbirlerini tamamlayan, ancak birarada var olabilen kavramlardır. Ekonomik olarak güçlü bir Türkiye inşa etmemizin yolu da öncelikle sanayi üretiminden geçmektedir. Sanayi üretimini nicelik ve nitelik olarak ne kadar artırırsak ülkemizin ekonomik gücü o kadar artacaktır. Üretimde niceliği artırarak ilerlemeye devam edebiliriz. Ancak sıçramak ve seviye atlamak istiyorsak, üretimin niteliğini de artırmak durumundayız. Bu da Ar-Ge'yle olur, tasarımla ve markalaşma yoluyla katma değeri artırarak olur. İzmir'deki sanayicilerimiz hem mevcut yatırımlarının niteliğini artırarak hem de yeni yatırımlar yaparak katkı vermelidir. İzmir denince aklımıza teknoloji gelmelidir, teknoloji yoğun yatırımlar gelmelidir. Biz hükümet olarak, sizlerin bu yönde göstereceğiniz her türlü gayrete azami destek veriyoruz ve vereceğiz. Bugün Türkiye'de sadece 15 nitelikli personelle Ar-Ge merkezi kurabiliyorsunuz. 10 kişiyle tasarım ofisi kurabiliyorsunuz. Yüksek teknolojili veya orta - yüksek teknolojili bir sektörde yatırım yaptığınızda 4'üncü veya 5'inci bölge teşviklerinden yararlanabiliyorsunuz. Bilim ve teknoloji ekosistemini iyileştirmeye, sanayicimize, akademisyenlerimize yönelik çalışmalarımızı daha da etkin hale getirmeye bundan sonra da devam edeceğiz."

PARANIZI ÜRETİME AKTARACAK MODELLER KURGULAYACAĞIZ

TÜBİTAK'ta ve bakanlıklarında kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştireceklerinin da altını çizen Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine üzerinde çalıştığımız Üretim Reform Paketi'yle sanayicilerimiz için daha fazla ve daha uygun şartlarda arsa üretmeye başlayacağız. Sizlerin paranızı arsaya değil Ar-Ge'ye ve üretime aktarmanızı sağlayacak modeller kurgulayacağız. Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yılın son çeyreğinden itibaren gözle görülür bir toparlanma sürecine girdi. Hem ihracatımızda hem de iç talepte bir artış yaşandığını görüyoruz. İç ve dış talebin artması, sanayimiz üzerinde de olumlu bir etki yapıyor. Sanayi üretimi, ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 oranında artış gösterdi. Bütün bunlar, Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü dinamiklere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bizim yaşadıklarımızı yaşasaydı, dünyada birçok ülke ekonomisi yerle yeksan olurdu. Bu noktada, siz değerli sanayicilerimize de teşekkür etmek istiyorum. Sizler, en zor günlerde bile üretimden vazgeçmediniz, üretmeye devam ettiniz. Artık zor günleri geride bıraktık."

"2017 DAHA PARLAK YIL OLACAK"

2017 yılı için olumlu mesajlarda veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2017 ekonomimiz ve sanayimiz için çok daha parlak bir yıl olacak. Sizlerden şunu istiyoruz, ertelediğiniz yatırım kararlarını hayata geçirmek için artık daha fazla beklemeyin. Ne kadar erken adım atarsanız o kadar kazançlı çıkarsınız. Çünkü Türkiye, yeni ve hızlı bir büyüme döneminin eşiğindedir. Aldığımız kısa dönemli tedbirlerin etkilerini zaten hissetmeye başladık. Orta ve uzun vadeli tedbirlerimiz de yavaş yavaş etkisini hissettirmeye başlayacak. Özellikle referandumdan sonra, ülkemizde yeni bir dönem başlayacak. Referandumdan çıkacak olan evet kararı, siyasi istikrarı garanti altına alacak. Ne zaman seçim olacak, hükümet nasıl kurulacak veya hükümetin ömrü ne kadar olacak gibi sorular, tamamen tarihe gömülecek."

"YATIRIM YAPACAKLARIN ÖNÜNÜ GÖRMESİ LAZIM"

Yatırım ve üretim yapacak olanların önünü görmesi gerektiğini de vurgulayan Faruk Özlü, "Biz yatırımcıdan hiç vergi almasak veya istihdamla ilgili yükleri sıfıra indirsek, üstüne teşvik de sağlasak, eğer siyasi istikrar olmazsa, demokrasi olmazsa, adalet sistemi iyi çalışmazsa, yeterince yatırım çekmeyi başaramayız. İşte anayasa değişikliği bu nedenle çok önemli. Anayasa değişikliği, sadece siyasi istikrarı teminat altına almakla kalmayacak. Demokrasimizi ve hukuk sistemimizi de çok daha güçlü bir noktaya taşıyacak. Referandumda oylayacağımız 18 değişikliğin her biri, hem yürütmeyi hem de yasama ve yargıyı daha etkin hale getirecek yenilikler getiriyor. Mevcut anayasada Cumhurbaşkanı'nın birçok yetkisi var ama yaptıklarından dolayı bir sorumluluğu yok. Şimdi yetkiler artıyor ama sorumluluk da geliyor. Sizlerden ve bütün vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum, lütfen, bu maddeleri iyice okuyun, araştırın, inceleyin. Söylemlere, nutuklara, retoriklere, siyasi görüşlere ve oy verdiğiniz partilere göre değil, maddelerin içeriğine göre oy verin" dedi.

"HAYIR OYLARI KİMLERİ SEVİNDİRECEK"

Sanayicilere "Sizi korkutanlara değil, size ümit verenlere itimat edin" diye seslenen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şöyle konuştu:

"16 Nisan'da, her biri birbirinden önemli 18 maddeyi oylayacağız. Tercihimiz ya evet olacak veya hayır olacak. ya istikrar olacak veya belirsizliğin devamı olacak.Ya netlik olacak veya muğlaklık olacak. ya güçlü bir Türkiye olacak veya vasat bir Türkiye olacak. ya hızlı bir devlet olacak veya hantal bir bürokrasi olacak. Bütün bunları iyi düşünmeli, iyi analiz etmeli ve ona göre oy kullanmalıyız. Evet ve hayır oyları da bizim için değerlidir. Halkın kararı başımızın üstündedir. Ancak 'hayır' oylarının nereye gideceğini, kimi sevindireceğini düşünmek gerekir. Hayır oyları Kandil'i ve PKK'yı, FETÖ'yü, DAEŞ'i sevindirir. Bunu iyi düşünmek lazım ona göre karar vermek lazım. Ben milletimizin, bu anayasa değişikliğine çok güçlü bir şekilde Evet diyeceğine inanıyorum. Özellikle iş dünyamızın, siyasi istikrarı sağlayacak ve hantal bürokrasiyi dinamik hale getirecek olan bu değişikliğe destek vereceğini düşünüyorum."

"ABD VE İNGİLTERE'NİN KARARI SİYASİDİR"

Konuşmasından sonra basına kapılı olarak sanayicilerin sorunları da yanıtlayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, çıkışta da basın mensuplarına açıklama yaptı. Referandum çalışmalarının iyi gittiğini, anketler yapıp sonuçları değerlendirdiklerini, bunun sonrasında çalışmalarını büyükşehirlerde yoğunlaştırdıklarını da söyleyen Bakan Özlü, "Her şey çok iyi gidiyor. Türkiye'nin küresel bir güç olacağı bir paket" dedi. KOBİ'ere ve büyük sanayicilere verilecek kredilerle ilgili soruyu yanıtlayan Faruk Özlü, şöyle konuştu:

"Büyük sanayicelere, 250 milyar liralık bir paket kullandırılacak. Kredi Garanti Fonu ile diğer paylaşımcılarla bu imzalandı. 8 milyar liralık rakam kullanıldı. KOBİ'lerin ise ayrı, onların 11 milyar lira. Bize çok sayıda şikayet geliyor, kredi kullanmada hiçbir sorun yok. 460 bin küçük işletme, 6- 7 banka var. İşlemler zaman alıyor. Bir günde çıkmıyor. Bu kadar yüksek meblağı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde biz kullandırıyoruz. KOSGEB kurulduğundan beri toplam 3.5 milyar TL kullandırmış. 1990 yılından 2016 yılına kadar. Biz ise son iki ayda 11 milyar TL'yi konuşuyoruz. Bu çok kolay değil. 100 bine yakın KOBİ'nin işlemleri tamamlandı. 30 bini paralarını aldı. 70 bininin parası bankada hazır. Kim sorun yaşıyorsa bakanlığa başvursun, çözeceğiz. Krediyi herkes kullanacak, 460 bin KOBİ kullanacak. Problem yok."

ABD ve İngiltere'nin, Türkiye'den yapılacak doğrudan uçuşlarda, yolcuların cep telefonlarını, büyük elektronik cihazlarını kabinlere almalarını yasaklayan kararı da değerlendiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Kararı çok yanlış buluyorum. Türkiye'yi birtakım ülkelerle aynı kategoride görmek yanlış. Kararı siyasi bir karar olarak görüyoruz. Teknik bir karar değil, siyasi bir karar. Bundan kısa sürede vazgeçmelerini bekliyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------

-Açıklamalarından görüntü

-Fabrika incelemesinden görüntü.

Haber: Taylan YILDIRIM, kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR

=================================================

BAKAN ARSLAN: ABD VE İNGİLTERE'NİN KARARINI ICAO'YA TAŞIYACAĞIZ (EK)

3)MİLLİ YÜK VAGONU LANSMANINA KATILDILAR

"ROTASYON ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas programları kapsamında AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı tarafından kentteki bir otelde düzenlenen 'Kadınlar Soruyor' programında kendilerine yöneltilen soruları cevapladı. İlk olarak 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumda niçin evet denilmesi gerektiğini anlatan Bakan Yılmaz, ardından bakanlığıyla ilgili soruları yanıtladı. Bakan Yılmaz, öğretmenlere rotasyon uygulanmasıyla ilgili yöneltilen soruya şu şekilde cevap verdi: "Rotasyon çalışmamız yok. Ama olması gerekir mi? Üzerinde bakıyoruz. Öğretmen benim ailemin personeli. 1 milyonluk ailem var, bu ailenin huzurunu herkesten önce ben düşünürüm. Öğrenciler benim evlatlarım. Dolayısıyla bunların en iyi şekilde eğitim almasını ben düşünürüm. Birinci sırada ben düşünürüm, benimle birlikte 65'inci hükümetin başbakanı düşünür. Çünkü Binali Yıldırım hükümeti ve onun Milli Eğitim Bakanı derler. Bu eğitimin başarılı olmasını ben isterim yani. Dolayısıyla milli eğitimde eğitimin kalitesini artırmak öncelikle benim sorumluluğum. Öğretmen de eğitimin kilit taşıdır. Öğretmenlerimize uzaktan eğitimle hizmetiçi eğitim vermeyi düşünüyoruz. Çünkü öğretmen ne kadar eğitimli olursa, onun ürünü olan öğrencilerimiz de o kadar nitelikli ve kaliteli olacaktır. Değişmez hedefimiz, kaliteli eğitim vermek. Bu kaliteli eğitim için ne gerekiyorsa biz onu yapacağız. Rotasyonda buna dahil mi? Üzerinde çalışıyoruz" dedi.

"DUA EDİN, MİLLİ GELİR 2 TRİLYON DOLAR OLSUN"

Öğretmen atamalarıyla ilgili soruyu cevaplayan Bakan Yılmaz, "Atamalarımız ihtiyacımıza göre. Şu anda en çok ihtiyacımız olan sınıf öğretmeni. Sayın bakanımla birlikte Ardahan'a gittik. Kars'a gittik. İstenilen şey sınıf öğretmeni. Önceki günde İstanbul'a gittim, İzmir'e gittim. Din kültürü öğretmeni ihtiyacımız var diyorlar. Dolayısıyla da ihtiyacımıza göre. Bunun dışında diyelim ki kardeşlerim, tarih bölümü mezunu veya edebiyat bölümü mezunu. Kendisinin biraz daha fazla alınmasını istiyor ama sonuçta millete hizmet esastır. Alacağın öğretmen sayısının, arz-talep dengesi derler ya nerede talep varsa o talebi karşılamak için yapmalı. İhtiyaçlarımıza göre onları da yapıyoruz" dedi. Bakan Yılmaz, 'Öğretmenlere 3 bin 600 ek gösterge düşünüyor musunuz?' şeklinde yöneltilen soruya ise, şu şekilde cevap verdi: "Problem şu. 3 bin 600 genel müdür yardımcısının göstergesi. Ben hepsini isterim. 3 bin 600 değil, 6 bin 400 de verelim derim yani. Ama bu devlet işi böyle olmuyor. Parayla ilgili bir konuda mutlaka maliye bakanımızın görüşünü almamız lazım. Eğer bunu vereceğimiz öğretmen sayısı, 3 bin 5 bin olsa başımızın gözümüz üzerine de. O bize maliyetine bakar. Yaptığınız düzenlemenin maliyeti ne diye sorar. Benim 1 milyon öğretmenim var, 900 bin öğretmenim var. 900 bine hangi rakamla verirseniz verin maliye bakanını 2 sefer, 3 sefer, 4 sefer düşürmeye zorlar. Ama dua edin inşallah. Türkiye 2023'te lider ülke olsun, milli gelir 2 trilyon dolar olsun, kişi başına gelir 25 bin dolar olsun. Dolayısıyla da 2 trilyon dolarlık bir milli gelirden alınacak vergi daha fazladır. Bu vergiden milli eğitime ayrılacak pay, çok daha fazla olur."

"SİVAS'A HIZLI TREN 2018 SONUNDA GELECEK"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise ilk olarak, Sivas'a ne zaman hızlı tren geleceğiyle ilgili soruyu cevapladı.

Demiryolunun başlangıçta pahalı, zor ve zaman alan bir altyapı yatırımı olduğunu belirten Bakan Arslan, "Ancak demiryolunun ömrü en az yüz yıl. Ankara-Sivas arasını yüksek hızlı trenle buluşturmak çok önemli ama zor bir projeden bahsediyoruz. İnşallah 2018 sonunda Ankara-Sivas arası yüksek hızlı treni bitirmiş ve Sivas'ı İstanbul'a kadar yüksek hızlı trenle bağlamış olacağız. Ama bununla da kalmayacağız. Devamında Erzincan, Erzurum ve Kars'a kadar uzaması ve İstanbul'un da Kapıkule'ye kadar uzaması bizim için önemli" dedi. Bakan Arslan daha sonra referanduma değinerek, niçin evet oyu kullanılması gerektiğini söyledi.

MİLLİ YÜK VAGONU LANSMANINA KATILDILAR

Bakanlar Arslan ve Yılmaz, daha sonra Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi AŞ (TÜDEMSAŞ) tarafından üretilen milli yük vagonun lansmanı programına katıldı. Burada konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet arslan, demiryolcuları ve TÜDEMSAŞ çalışanlarını selamladı. Milli mücadelenin başlatıldığı Sivas'ta olmaktan memnun olduğunu, bugün atılan önemli adımın tanıtımında birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Türkiye'nin 15 yılda kat ettiği mesafenin diğer ülkelerce de takdirle karşılandığını belirten Arslan şunları söyledi:

"2002 yılında Cumhurbaşkanımızın, o zamanki Başbakan olarak önderliği, bugünkü Başbakanımız Binali Yıldırım'ın bakanlığı döneminde 'biz önümüze ulaştırma ana planı, stratejisi koymalı ve bu doğrultuda yol almalıyız' dedik ve 15 yılda o gün planladığımız bir çok şeyi gerçekleştirmiş durumdayız. Ama yetmez diyoruz. Çünkü bu coğrafyanın omuzlarımıza yüklediği çok büyük sorumluluk var. İnşallah demiryolu sektörü başta olmak üzere bütün sektörlerde ülkemizi çok daha iyi yerlere taşıyacağız. Elbetteki bugün hızlı treni yaşıyor olmak Avrupa'nın 6'ıncı dünyanın 8'inci yüksek hızlı trenine sahip olan ülke olmak önemli. Sadece taşımacılık değil, imalat alanında lokomotif, yolcu yük vagonu ve yan sanayide geldiğimiz nokta çok önemli. Kara tren gecikir döneminden hızlı dönem yetişir dönemine adım atmak da önemli. Bir şeyi daha önemsiyoruz Avrupa ile Asya arasında özellikle uluslararası taşımacılıkta en kısa, en kestirme maliyeti en düşük orta koridoru oluşturmak ülkemiz için önemli. Marmaray'ı yaptık, Bakü-Tiflis-Kars bitmek üzere. Sadece Kapıkule'den Halkalı'ya gelmek yetmez. Ankara-Sivas hızlı tren projesi olağan hızıyla sürüyor. İnşallah 2018 yılında bitirip Sivaslılar'la buluşturmak istiyoruz. Buradan sonra Sivas-Erzincan arasını yapacağız. Erzurum, Kars'a kadar götüreceğiz. Bakü-Tiflis-Kars ve Marmaray o zaman anlamlı olacak. Elazığ, Malatya ile güneye de hızlı treni taşıyacağız. Demir ağlarla örmek ülkenin her yanına demiryolu yapmaktan geçer. Karaman, Mersin Adana, oradan Şanlıurfa, Gaziantep'e uzatacağız. İzmir'e kadar olan kısmı, Bursa devam ediyor. Bununla yetinmeyip Afyon üzerinden Antalya'ya, Kırıkkale üzerinden Çorum, Samsun'a, Erzincan üzerinden Karadeniz'e Trabzon'a. Ülkenin her yerini hızlı trenler ile ördüğümüzde o zaman gerçekten demir ağlarla örülmüş hale geleceğiz."

'BÖLGEDE İHRACATÇI KONUMA GELMEK ÖNEMLİ'

Türkiye'nin bu sektörde küresel oyuncu olması ve dünya ölçeğinde rekabet edebilir hale gelmesi gerektiğini belirten Bakan Arslan şöyle dedi:

"Onun içinde sanayiyi olmazsa olmazımız, yerli sanayiyi geliştirmek. Kendi rayımızı, kendi araçlarımızı kendi tekerleğimizi üretme adına önemli mesafe kat ettik. Çok önemlidir. Kardemir'de kendi mevcut hatlarımızda kullanmak üzere ray ürettik. Araç parkımızı modern hale getirdik. Mevcut konvansiyonel hatlarımızı elektrikli ve sinyalli hale getiriyoruz. Yüksek hızlı tren işletmesi olan önemli ülkelerden biri haline geldik bu bizim için çok önemli. Erzincan'da ray bağlantı elamanları üretip ihraç ediyoruz. Adapazarı'nda yüksek hızlı tren, metro araçlarını üretecek fabrikayı kurduk. Karabük'te hızlı tren raylarını da üretmeye başladık. Kırıkkale'de tekerlek takımlarını MKE ile üretiyoruz. Çankırı'da hızlı tren makas fabrikasını kurduk. Eskişehir'de yıllardır leni nesil lokomotif üretiyoruz. Milli motoru da üretiyoruz. Milli yüksek hızlı tren yapılma süreci önemliydi, konsept tasarımını tamamladık. Daha da önemlisi bu yollarda kullanılacak yerli olarak üretmeye, hatta bölgesinde ihracatçı konuma gelmek önemliydi. 1961 yılında ilk buharlı lokomotif olan Bozkurt'u üreten Sivas bugün bir başka başarıyla iftihar kaynağıyla milli yük trenine imza atıyor. TÜDEMSAŞ'ı kutluyoruz. Bu imza 3 yıl içerisinde atılmış bir imza. Bu sektörde 3 yılın çok kısa olduğunu bu işin içinde olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim. Milli yük vagonun avantajları. 29.5 metre ile 2 vagonluk konteyneri tek vagonda taşıyabilme özelliği önemli. Benzer vagonlardan 9.5 ton daha hafif olması önemli. Bu yüzde 26 daha hafif demek. 25.5 ton boş ağırlığı ile Avrupa'daki eş vagonlardan 4 tondan daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip. Taşıma kapasitesindeki fark işletmeciye avantaj demek."

"15 TEMMUZ ŞEHİTLER PARKI'NIN TEMELİ ATILDI"

Bakan Arslan ve Yılmaz daha sonra Sivas Belediyesi'nce yaptırılacak olan 15 Temmuz Şehitler Parkı ve Çok Katlı Otopark inşaatının temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Bizim şehitlere sorumluluğumuz, onları unutturmamak lazım. Onların anısını yaşatmak lazım. Biz hem anlatarak 15 Temmuz'u müfredata alıyoruz, hem onların adını okullara vererek, hemde onların adını parklara vererek, hemde şehrin en güzel meydanlarına isimlerine vererek unutturmuyoruz. Bir insanın bu ülke için yapabileceği en büyük fedakarlığı gaziler ve şehitler yapmıştır. İnşallah biz de onların adlarını yaşatacağız. Bugün burada temelini attığımız tesiste onların adını yaşatmak için yaptığımız tesislerden biridir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Bakan Arslan ise, "15 Temmuz Şehitler Meydanı'nı konuşuyorken bu toprakları bize yurt olarak, bize vatan olarak bırakan elbetteki ecdat da dahil, İstiklal Savaşı'ndaki şehitlerimiz de dahil ve yakın tarih 15 Temmuz'daki şehitlerimiz ile bugüne kadar mücadele veren bütün şehitlerimizi rahmetle minnetle saygıyla anıyoruz. Onun göstergesi olarak bu kadar güzel bir meydanı o isimle Sivas'a kazandırdığı için belediye başkanımızı da tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından dua edilerek 15 Temmuz Şehitler Parkı'nın temeli atıldı.

Bakanlar Yılmaz ve Arslan, Sivas'taki programlarının ardından uçakla Tokat'a gitti.

Görüntü Dökümü:

-------------

-Kadınlar soruyor programı

-Yük vagonu lansman töreni ve konuşmalar

-15 Temmuz parkı temel atma töreni

-Burada bakanların yaptığ ıkonuşmalar

-Detaylar

Haber-Kamera: SİVAS, DHA)

==================================================

4)GENÇLİK VE SPOR BAKANI KILIÇ, İNŞAAT FUARININ AÇILIŞINI YAPTI

SAMSUN'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen "İnşaat Fuarı 2017" ziyaretçilerine kapılarını açtı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç fuarın açılış törenine katıldı.Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, Samsun Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve KOSGEB'in destekleri ve işbirlikleri ile hazırlanan Samsun 3'üncü İnşaat Fuarı 2017 bu gün düzenlen törenle açılışı yapılarak ziyaretçi kabulüne başladı. İnşaat malzemeleri, tesisat, ısıtma, soğutma, havalandırma, doğalgaz ve teknolojileri ile ilgilenen 90 firmanın yer aldığı fuarın açılış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Tüyap Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sektör temsilcileri katıldı.

Törende konuşma yapan Bakan Kılıç, "Bugün biliyorsunuz Resmi Gazete'de yayınlandı. İhracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesi konusundaki Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı. Ekonomi bakanlığımız bununla ilgili olan çalışmasını yapıp buradaki kriterleri hızlı bir şekilde belirledikten sonra 15 gün içerisinde bu anlamdaki adımda hayata geçmiş olacak. Bu da inşallah memleketimize, sizlere iş dünyamıza bereketli olur" dedi.

Anayasa Değişikliği referandumu ile ilgili de konuşan Bakan Kılıç, "Biz bu değişikliğe evet diyoruz sizlerde inşallah burada yapılacak olan teklifle ilgili konuları iyi inceleyerek iyi okuyarak, bununla ilgili yapılan bilgilendirmeleri iyi okuyarak bu anlamdaki kararınızı vereceksiniz. Ümit ediyorum ki ülkemize milletimize 2023, 2053, 2071 hedeflerimize ulaşmak için önümüzü rahatlatacak açacak bir yol olacaktır diye düşünüyorum. Bu millet bu aziz vatan çok büyük şeylere layık. Çok büyük çalışmalara ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme konusunda da gerçekten potansiyeli var. Hem genciz, dinamiğiz, aynı zamanda girişimciyiz yani dolayısıyla tek yapmamız gereken şey hep beraber birlik içerisinde daha yoğun bir merdivenleri yürüyerek değil hızlı hızlı koşar adımlarla çıkmak" diye konuştu.Bakan Kılıç'ın konuşmasının ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Bakan Kılıç açılış sonrasında Samsun'da bulunan ve fuar alanına gelen Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve beraberindekiler ile görüştü. Fuarın 23 - 26 Mart 2017 tarihlerinde açık kalacağı belirtildi.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Fuardan detay

-Açılış töreninden detay

-Bakan Akif Çağatay Kılıç'ın konuşması

-Detaylar

(SÜRE: 3.30) (BOYUT: 114 MB)

Haber-Kamera: Yaprak KOÇER/SAMSUN,

=================================================

5)FİGEN YÜKSEKDAĞ'A 10 YIL HAPİS CEZASI İSTEMİ

MERSİN'de HDP İl kongresinde yaptığı konuşmaları nedeniyle hakkında açılan davalardan yargılanan ve milletvekilliği düşürülen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ için mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı 10 yıl hapis cezası istedi.

'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Milleti ve TBMM'yi aşağılama' suçlamasıyla yargılandığı Mersin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Figen Yüksekdağ, Kocaeli Cezaevi'nden SEGBİS ile bağlandı, babası Mevlüt Yüksekdağ ile HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Sibel Yiğitalp ile avukatlar katıldı. Duruşmada söz alan Yüksekdağ, önceki celsenin ilk iki sayfasının kendisine ulaşmadığını ve konuşmanın içeriğinde ise kopukluklar olduğunu söyledi.

Mahkemede mütalaasını okuyan Cumhuriyet Savcısı ise, Yüksekdağ için terör örgütünün propagandasını yapma suçundan 8 yıl, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükumetini alenen aşağılama suçundan ise 2 yıl olmak üzere toplamda 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Yüksekdağ ise, çözüme ilişkin eksik sayfaların kendisine tebliğ edilmesinin ardından mütalaaya karşı beyanda bulunacağını belirterek süre verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti ise savunma için ek süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

BEYİNLERE KELEPÇE VURULAMAZ

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan Figen Yüksekdağ'ın babası Mevlüt Yüksekdağ, "Atlara ayaklarından, insanlarına kollarından kelepçe vurulur. Ama insanların beyinlerine kelepçe vurulamaz" dedi. Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ise şunları söyledi:

"Referandum sürecinde eş başkanlarımız ve milletvekillerimiz çalışma yürütmesi gerekirken cezaevindeler. Onları cezaevlerine atan zihniyet, vali, kaymakam, kolluk kuvvetleri ile referandum çalışması yürütüyor. 6 milyon oy almış bir partinin eş genel başkanının mahkemede kendi babasına, MYK üyelerine, milletvekillerine selam vermesi engellenmeye çalışıldı."

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Adliyeden görüntüler

-HDP heyetinden görüntüler

-Figen Yüksekdağ'ın babası Mevlüt Yüksekdağ'ın konuşması

-Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp'in konuşması

-Genel ve detay görüntüler

SÜRE: 01: 55 BOYUT: 130.42 MB

Haber-Kamera: İbrahim MAŞE/ MERSİN,

=================================================

6)ÜRETİMİ DURDURULAN FABRİKA İŞÇİLERİNİN BACA EYLEMİ

HATAY'ın Payas İlçesi'nde 17 ay önce üretimini durduran Nursan Çelik Fabrikası'nın ücretsiz izne gönderilen işçileri, fabrika bacasına çıkarak eylem yaptı.

Payas Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşları arasında yer alan Nursan Çelik Fabrikası'nın 900 çalışanı 17 ay önce ücretsiz olarak izne gönderilip üretim durdurulmuştu. Sigorta primleri yatırılan ancak aylık ücret alamayan işçiler, fabrika önünde çadır kurdu. 60 metre yükseklikte oksijen baca kulesine çıkan işçiler Türk Bayrağı açıp, eylem yaptı. Sonuç alana kadar eyleme devam edeceklerini belirten işçiler, "Fabrikamız 17 ay önce kapatıldığı için bizler bugün buradayız. Biz işyerimizi geri istiyoruz. Çalışmak istemeyen arkadaşlarımız da paralarını istiyor. Bugüne kadar hiç destek görmedik. Açılması için uğraşıldığı söyleniyor ama kimse inanmıyor. Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz. Gidebileceğimiz başka hiçbir yer yok" dedi. Çayışanlardan 450'sinin icralık olduğuna dikkat çeken işçiler, şunları söyledi:

"Okula gönderdiğimiz çocuklarımızın cebine harçlık koyamıyoruz. Ev alan, araba alan arkadaşlarımızın evi arabası elinden gitti. İş başvurusunda bulunmak istiyorsun ilişiğini kes gel diyor. Geri bakıyorsun 10-20 yıl emek vermişiz bir çırpıda silip atamıyorsun. Üstelik bugün yarın açılacak umuduyla dayanılmaz hale geldi. Bıçak kemiğe dayandı."

Görüntü Dökümü

-------------------------

Fabrikanın görüntüsü

Fabrikanın kapısında Cumhurbaşkanı ile ilgili pankart

60 metre yüksekte eylemdeki işçilerden görüntü

Fabrikanın kapısında eylemdeki işçiler ile röp

SÜRE : 04'52" BOYUT: 232 MB

Haber-Kamera: Ufuk AKTUĞ/ PAYAS(Hatay),

=================================================

7)BODRUM'DA BAHAR HAVASI

MUĞLA'ya baharın gelmesiyle Bodrum ilçesindeki turistler Kumbahçe Sahili'ne koştu, güneşli ve sıcak havanın keyfini çıkardı.

Bodrum'da güneşli ve sıcak havanın etkisini göstermesiyle Kumbahçe, Paşa Tarlası ve Bitez sahillerinde yazdan kalma görüntüler oluştu. Güneşte hissedilen hava sıcaklığının 28 dereceye kadar yükselmesiyle, Bodrumlular ve az sayıdaki turistler, deniz kenarına akın etti. Kumbahçe Sahili'nde deniz kenarında güneşlenenler denize girmeyi de ihmal etmedi. Bazı vatandaşlar da sahilde yürüyüş yapıp, deniz kenarındaki kafeteryalarda kitap okuyarak, güneşin keyfini çıkardı. Meteoroloji yetkilileri, hava sıcaklıklarının hafta sonu da aynı olacağını belirterek, hafta başından itibaren sıcaklıkta düşüş yaşanacağını söyledi.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Kafeteryalarda oturanlardan görüntü,

-Yürüyüş yapanlardan görüntü,

-Sahilde çocuklarıyla oturanlardan oyun oynayanlardan görüntü,

-Deniz kenarında güneşlenen ve denize girenlerden görüntü.

Haber: Nilüfer DEMİR - Kamera: Hülya ELTEŞ / BODRUM (Muğla),

===============================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Arslan Denizli Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
title