Haberler

Dha Yurt Bülteni - 9

HDP'li Baluken'e tahliye kararı (2) - yenidenBİNGÖL Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında açılan soruşturma kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı Diyarbakır'daki ilk duruşmada tahliye edildi.

HDP'li Baluken'e tahliye kararı (2) - yeniden

BİNGÖL Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında açılan soruşturma kapsamında 4 Kasım'da tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı Diyarbakır'daki ilk duruşmada tahliye edildi.

HDP Milletvekil İdris Baluken'in 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'Terör örgütü üyeliği' ve 'Terör örgütü propagandası yapmak' iddiasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Davanın ilk duruşmasına Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Baluken, ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi SEGBİS ile katılırken, duruşmayı HDP Milletvekilleri izledi. HDP Milletvekili Ziya Pir de sabah kendi duruşmasında hakkında zorla getirme kararı veren 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki kısmına izleyici olarak katıldı.

Duruşmanın başında söz alan Baluken'in avukatları, yasama dokunulmazlığının kaldırılması değişikliğinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, yargılamanın durdurulup, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi. Mahkeme ise sanığın dokunulmazlığının yargılama konusu suç yönünden kaldırıldığını gerekçe gösterip, talebin reddine karar verdi.

"3 AYDIR AĞIR TECRİT ALTINDA TUTULUYORUM"

Daha sonra savunması alınan İdris Baluken, 6 milyon oy almış bir siyasi partinin milletvekili olarak halkın iradesini temsil ettiğini belirterek, "Bu mahkemede şahsımızda 80 milyon insanın iradesi yargılanıyor olacak. 3 aydır ağır tecrit koşullarında tutuluyorum. Bir milletvekilinin 3 ay boyunca bu tecrit koşullarında tutulması açık bir işkencedir. Bu tecritte sorumluluğu olanlar tarih önünde hesabını verecektir. Tutuklama ile yasama görevim engellenmiştir. Anayasa değişikliğinde oy hakkım engellendi. Bunların hepsi anayasal suçtur. TBMM Başkanlığı yaptığımız tüm başvurulara karşı tüm sorumluluğu yargı kurumlarına atmıştır. Meclis Genel Kurulu'nda adım okunduğunda oy kullanamamışsam, bu tarihe geçmiştir. Meclis benim tutuklanmama karar vermedi. Sadece dokunulmazlığımı kaldırdı"dedi.

"MUHATABIMIZ YARGI DEĞİL SİYASİ PARTİLERDİR"

Bütün bu sürecin siyasi operasyon olduğunu ve yargı mercilerinin siyasi baskı sonucunda bu kararı verdiğini iddia eden Baluken, "Bizim hukuk sistemimizde aynı anda, birçok ilde farklı dosyalarla böyle bir operasyonu formüle edecek bir mekanizma yok. Farklı illerde farklı dosyalarla yapılan operasyonların siyasi baskı ile ilgili durumu ortaya çıkarır. İfadeye gitmememiz gözaltına alınmamıza gerekçe olabilir. Ama tutuklanmamıza olamaz. Muhatabımız yargı değil siyasi partilerdir. İddianameler kabartılarak milletvekilleri çok büyük suç işlemiş gibi algı oluşturuluyor. Bu güvenlik güçleri ve savcıların çoğu FETÖ'den tutukludur" dedi.

2.5 yıl süren çözüm sürecini yürüten barış heyetinin üyesi olduğunu da kaydeden Baluken ifadesinde, "Dolmabahçe mutabakatını açıkladığımız fotoğrafta Başbakan yardımcısı ve bakanlar ver. Hakkımdaki suçlamalar 2011-2012 yıllarına ait, o fotoğraf ise 2015 yılında çekildi. Suçlamalarda en küçük gerçeklik payı olsa, bu kişilerin bu bilgiyi bilmemesi mümkün değil. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Kürdüm. Milleti bölmem için önce kendi ailemi bölmem lazım. Çünkü benim eşim Türk'tür. Özerklik ve demokratik cumhuriyet bizim çözüm projemizdir. Biz Sayın Öcalan'ın selamını Başbakan ve bakanlara da götürdük. Diyarbakır halkına götürmemiz suç mu?" dedi.

Avukat savunmalarının ardından söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı, Baluken'in tutukluluk halinin devamını istedi. Kısa bir aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, sanığın savunmasının alınmış olması, toplanması gereken ve sanığın etki edebileceği delil bulunmaması, sanığın milletvekili olması ve Anayasa Mahkemesi'nin 4 Aralık 2013 tarihinde milletvekillerinin tutukluluk hallerinin incelenmesinde gözetilmesi gerektiğini ortaya koyduğu kriterleri gözönüne alarak Baluken'in tahliyesine karar verdi. Baluken'in yurtdışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrole tabi tutulmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

İdris Baluken'in duruşmasını izleyen HDP milletvekilleri adına adliye önünde açıklama yapan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Bugün hakkında tahliye kararı verilmiş olması, ne o tecridi ne o hukuksuzluğu, ne de bu keyfi uygulamaları ortadan kaldırmamıştır. Şu an eş genel başkanlarımızla birlikte 10 milletvekilimiz tecrit koşullarında tutulmaya devam ediyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-HDP'li vekillerin Adliyeden çıkışı

-Meral Danış Beştaş'ın açıklaması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kemar: Felat BOZARSLAN-Ahmet ÜN/DİYARBAKIR,-

=========================================

Karabük'te 2 otomobil çarpıştı: 5 yaralı

KARABÜK'te, 2 otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 5 kişi yaralandı.

Kaza, saat 13.30 sıralarında Karabük-Zonguldak yolunun Fatih Mahallesi mevkisinde meydana geldi. Karabük yönüne giden Celal Kıylıoğlu yönetimindeki 78 BT 492 plakalı otomobil, iddiaya göre sürücüsünün hatalı sollama yapması sonucu karşı yönden gelen Müjdat Elieyioğlu'nun kullandığı 06 DE 4945 plakalı otomobille çarpıştı. Sürücüler Celal Kıylıoğlu, Müjdat Elieyioğlu ile Fatime Tivişoğlu, Ersin Elieyioğlu ve Ayşima Elieyioğlu yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

-Kazaya karışan otomobillerden detay

-Otomobillerin çekiciye konulması

Haber-Kamera: Bülent DİKTEPE/KARABÜK,

=======================================

Çobanın sopayla dövdüğü köpeğe yeni sahip

ISPARTA'nın Keçiborlu İlçesi'nde çobanın sopayla dövdüğü köpeği, Ankara'da oturan bir hayvansever sahiplendi. Köpek koruma altında tutulduğu barınaktan bir görevli eşliğinde yeni sahibine teslim edilmek üzere gönderildi.

Keçiborlu'ya bağlı İncesu Köyü'nde geçen hafta çoban M.C., elinde sopayla kangal cinsi köpeğini döverken, bir başkası tarafından cep telefonuyla görüntülendi. Sopayla köpeğe defalarca vuran M.C., daha sonra hayvanı sürükledi. Görüntüler sosyal paylaşım sitesi Facebook'da yayınlanınca hayvanseverlerin tepkisini çekti. Şikayetler üzerine Keçiborlu İlçe Jandarma Komutanlığı'nca soruşturma başlatıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Isparta Şube Müdürlüğü ekipleri, köye giderek köpeği korumaya aldı. Çoban M.C.'ye 5199 sayılı kanun gereğince 546 TL idari para cezası uygulandı.

KÖPEK ANKARA'YA GÖNDERİLDİ

Ankara'da oturan ve adı açıklanmayan bir hayvansever Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne başvurarak koruma altındaki köpeği sahiplenmek istedi. Talebin kabul edilmesinin ardından hayvanseverin yönlendirdiği görevliye dün teslim edilen köpek, Ankara'ya gönderildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hasan Hüseyin Ölçer, "Ekiplerimiz yapılan ihbarı değerlendirerek olayın olduğu yere gitti. 5199 sayılı kanun gereği köpek korumaya alındı. Bundan sonraki süreçte hayvanın sahiplendirilmesi ve daha mutlu bir ortamda yaşaması için Ankara'dan gelen gönüllü arkadaşımıza köpeği teslim ediyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

Köpeğin dövülmesi (Arşiv)

Köpekten görüntü

Köpeğin arabaya bindirilmesinden görüntü

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Isparta Şube Müdürü Hasan Hüseyin Ölçer konuşması

Detaylar

Haber- Kamera: Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA,

=======================================

Suudilerden Halep'e 44 TIR yardım

SUUDİ Arabistan Milli Yardım Derneği tarafından Halep'e 44 TIR yardım gönderdi.

Gaziantep'te ofisi bulunan yardım derneğinin hazırladığı 1 milyon adet kazak, 600 bin adet atkı-bere, 150 bin adet kadın kıyafeti ile battaniye ve gıda maddeleri bulunan TIR'lar Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'na geldi. TIR'ların hareketinden önce bir açıklama yapan Suudi Arabistan Milli Yardım Derneği Müdürü Halit Al Salama, "Suudi Arabistan olarak Halepli kardeşlerimizin başta kışlık ihtiyaçları olmak üzere gıda maddesi gönderiyoruz" dedi. Açıklamaların ardından TIR'lar Cilvegözü'nden Suriye'ye geçiş yaptı.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Tırlardan görüntü

Yardım afişi

Gidecek tırlardan görüntü

Halit Al Salama'nın konuşması

Hareket eden TIR'lar

Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),

=======================================

İnönü- Churchill görüşmesi 74'üncü yılında anıldı

MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde 2'nci Dünya Savaşı sırasında İsmet İnönü ile Winston Churchill arasında 30- 31 Ocak 1943 tarihlerinde yapılan görüşmenin 74'ncü yıldönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi.

Yenice Mahallesi'nde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan etkinliğe Tarsus Belediye Başkanvekili Hüseyin Boro, Çağ Üniversitesi Genel Sekreteri Em. Hava Tuğgeneral Veli Köroğlu, Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi emekli Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törene katılanlar daha sonra bando eşliğinde yürüyerek, etkinliğin yapılacağı İnönü-Churcill Barış Parkı Salonu'na geldi. Burada konuşan Başkanvekili Boro, Türkiye'nin 20 yüzyıldaki en vahşi savaşın dışında kalarak tüm komşuları arasında barışı yaşayan tek ülke olduğunu söyledi. Boro, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill arasında Yenice Tren İstasyonu'nda 1943 yılında çok önemli bir görüşme yaptığı belirterek şöyle dedi:

"Bu yıl 74'ncüsünü kutladığımız bu buluşma tarihe 'Adana Görüşmesi' olarak geçmiştir. 1 Eylül 1939 tarihinde Avrupa'da başlayan 2'nci Dünya Savaşı, 1943 yılına gelindiğinde dünyanın çeşitli ülkelerine yayılmış ve tüm vahşetiyle devam etmekteydi. Birçok ülke işgal edilmiş, şehirler yakılmış, yıkılmış ve özellikle Orta Avrupa devletleri üzerine adeta bir kabus gibi çökmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesinden hareketle, devlet adamlarımız yurdumuzda her türlü güvenlik önlemlerini almakla birlikte, bu savaşta kesinlikle tarafsız kalmayı kendilerine şiar edinmişlerdir."

Etkinlikte Çağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emetli Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba, Yenice İnönü-Churchill görüşmeleri hakkında bilgiler vererek o zamanki durumu anlattı. Konuşmaların ardından protokol Beyaz Vagonu gezerek hatıra defterini imzaladı ve günün anısına fotoğraf çektirdi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Atatürk anıtından görüntü

Çelenk sunumu

Saygı duruşu ve istiklal marşı

Törene katılanların bando eşliğinde yürümesi

Barış parkı tabelası

İnönü-Churchill görüşmesinde çekilen fotoğraf

İnönü-Churchill görüşmesi konulu serginin gezilmesi

Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro'nun konuşması

Prof. Dr. Ali Engin Oba'nın konuşması

Prof. Dr. Ali Engin Oba'ya plaket verilmesi

Barış görüşmesinin sağlandığı vagon

Tarsus Belediye Başkan Yardımcsı Hüseyin Boro'nun vagonda deftere yazı yazması

Vagon önünde fotoğraf çekimi

Haber-Kamera: Tolunay DUMAN/TARSUS,(Mersin),

===============================================

15 yıllık Yılmaz Güney Sineması kül oldu

BATMAN Belediyesi'nin 2011 yılında yapılan ve aynı yıl hizmete giren Yılmaz Güney, bugün öğlen saatlerinde henüz belirlenemeyen bir sebeple çıkan yangında kullanılmaz hale geldi.

Batman Belediyesi'nin 15 yıllık Yılmaz Güney Sinema Salonu, henüz bilinmeyen bir nedenle yanarak kullanılmaz hale geldi. Bir süredir faaliyette olmayan ve tadilata alınan sinema salonunda, bugün saat 15.20 sıralarında yangın çıktı. Sinemanın üst katında makine ve arşiv odasının bulunduğu bölümden alevler yükseldi. Batman Belediyesi'ne ait itfaiye ekiplerinin müdahalede zorlandığı yangına, TÜPRAŞ Rafineri İtfaiyesi de müdahalede bulundu.

Yangınla ilgili bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Vahap Asma, sabotaj olabileceği ihtimaliyle yangın sebebinin çok yönlü araştırıldığını belirterek, "15 yıllık sinema bir süredir gösterime kapalıydı. Yangın nedenini çok yönlü araştırıyoruz. Belediye itfaiyemizin yanı sıra TÜPRAŞ Rafinerisi'nden aldığımız destekle yangın kontrol altına alındı. Hasar oranını tespit edeceğiz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

-Sinemanın yanması

-İtfaiye ekipleri müdahalesi

-Belediye başkan yardımcısı görüşü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN, -

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title