Haberler

Dha Yurt Bülteni-9

1)HDP'Lİ AHMET TÜRK, GÖREVE BAŞLADIMARDİN Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen HDP'li Ahmet Türk, İl Seçim Kurulu'nda mazbatasını alıp, göreve başladı.

1)HDP'Lİ AHMET TÜRK, GÖREVE BAŞLADI

MARDİN Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen HDP'li Ahmet Türk, İl Seçim Kurulu'nda mazbatasını alıp, göreve başladı. HDP'den Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Türk, beraberinde Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Figen Altundağ, Mardin Milletvekili Ebru Günay ve çok sayıda partiliyle birlikte sabah saatlerinde adliyeye gelip, İl Seçim Kurulu'nda mazbatasını aldı.

Adliye çıkışında açıklama yapan Ahmet Türk, Mardin için var gücüyle çalışacaklarını ifade ederek, halkın iradesinin ortaya çıkması konusunda çok büyük bir çaba ve destek gösterildiğini söyledi. Türk, "Ben bütün halkımıza teşekkür ediyorum. Belediye elbette halkın hizmet göreceği bir yerdir. Bu hizmeti en doğru bir şekilde yapmak için var gücümüzle çaba içinde olacağız. Yaptığımız her çalışmayı şeffaf bir şekilde halkımızla paylaşacağız. Umut ediyorum ki halka layık olmak için elimizden geldiğince ben, ekibim, arkadaşlarım Eş Başkanım hep birlikte büyük bir heyecanla bu halka hizmet etmeyi esas alacağı" dedi.

'SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİ İÇİN ÇABALARIMIZ OLACAK'

Türkiye'de demokratik geleceği esas alan yaklaşımlarının olduğuna vurgu yapan Türk, "Bu ülkede demokrasinin kalıcı olması, sorunların çözülmesi için çabalarımız olacak. Buradan hem Cumhurbaşkanına hem Adalet Bakanı'na hem halkımıza çağrıda bulunuyorum. Bunun için çaba gösterilmesi gerekir" dedi.

'EMEKÇİNİN HAKKINI KORUYACAĞIZ'

Buradaki açıklamasının ardından Ahmet Türk ve beraberindekiler Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Belediye çalışanlarıyla bir araya gelen Türk, "Neler yaptığımızı, imkanlarımız neler, tüm bunları halkımızla paylaşacağız. Şundan emin olmanızı istiyorum; şeffaf ve adil bir yönetim olacak. Biz emekçinin hakkını asla ve asla yemeyeceğiz. Ama gerçekten halkımızın beklentilerine yanıt verecek siyaseti izlemeyen ve duruşu göstermeyenler elbette ki bizim açımızdan o halkı temsil etmezler. Burada gereken düzeltmeleri yapacağımızı da ifade etmek istiyorum. Biz siyasi bir partiyiz, kendimize göre kadro oluşturma hakkımız var. Üst düzeydeki insanlarla nasıl çalışabiliriz onun kararını bizler vereceğiz ama emekçinin hakkını hukukunu koruyacağız" diye konuştu.

Ahmet Türk, daha sonra başkanlık makamına geçerek tebrikleri kabul etti.

Görüntü Dökümü:

-----------

Türk'ün İl Seçim Kurulu'na gelişi,

Türk'ün açıklamaları

Belediyeye gelişi

Belediyede yaptığı açıklama

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Nezir GÜNEŞ/MARDİN,

GÖRÜNTÜ BOYUTU 500 MB

================================================

2)DİYARBAKIR ADLİYESİ'NE GELEN ARANAN 1259 KİŞİ YAKALANDI

DİYARBAKIR'da adliye girişinde çeşitli suçlardan arama ve yakalama kararı bulunan bin 259 kişinin yakalanırken, aralarında fare zehri, biber gazı ve kesici delici olmak üzere bin 388 aletin ele geçirilmesi dikkat çekti.  Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, adliye hizmet binasına gelen haklarında arama kaydı olup, yakalanan kişilerin bilançosunu açıkladı. Adliye ana hizmet binası girişlerinde bulunan  X-Ray cihazı ile tespit edilen, güvenlik görevlilerinin yaptığı aramalarda, 426 adet farklı ebatlarda bıçak, 152 adet makas, 738 adet neşter-jilet, 5 adet biber gazı, 67 adet kesici ve delici özellikte cisim olmak üzere toplam 1388 adet kesici ve delici alet ele geçirildi. Adliyeye1 Ocak 2018 tarihi itibariyle gelen 620 bin 363 kişinin UYAP yakalama sorgusu yapılıp, yapılan sorgu sonucunda çeşitli suçlardan arama ve yakalaması bulunan 1259 kişi yakalandı.

'CİDDİ SONUÇLAR ALDIK'

Adliye binalarında alınan güvenlik önlemleri sayesinde ciddi sonuçların alındığını ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre,  adliyeye girenlerin haklarında yakalama kararı olup olmadığını sistemden sorguladıklarını ve hakkında yakalama kararı olan kişinin adliyeye girmemesini sağladıkların söyledi.  Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz Toplantı Salonu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Başsavcı Güre, şunları söyledi:

"Adalet hizmetinin daha sağlıklı yerine getirilmesi için aldığımız bazı önleyici tedbirler vardır. Bunlardan bir tanesi de gerek vatandaş gerek hakim savcı ve personel girişlerinde kontrol noktaları ve üst arama noktalarını sıkı bir şekilde uygulamamızdır. Geçen süre zarfında adliyeye girmemesi gereken çeşitli nesneleri sergilemiştik. Tekrar bu toplu sergiyi bu şekilde basınla paylaşmak istedik. Bu gördüğünüz nesnelerin hepsi adliye içerisine girmiş olsaydı gerek hakim savcı gerek avukat gerek personel gerek burada hizmet almaya çalışan vatandaşlar açısından olumsuz sonuçlar doğurabilecek nesnelerdir. Adliyeye giren vatandaşların haklarında yakalama kararı olup olmadığını sistemden sorguluyoruz ve hakkında yakalama kararı olan herhangi bir vatandaşın girmemesini sağlıyoruz. Tespit ettiklerimizin de yakalama infazlarını hemen kapıda yapıyoruz. bununla ilgilide istatistiklerimiz var. Geçen sene itibariyle hakkında yakalama kararı olan 2 bine yakın kişi adliyeye girmek üzereyken yakalanmıştı. Buradan çok ciddi sonuç aldık. Üst araması yapmamızın sebebi de adliye içerisine kesici, delici, ateşli veya patlayıcı bir cismin girmemesini sağlamak ve bununla adliye içerisinde bulunan hizmet alan ve hizmete veren kişilere zarar verilmemesini sağlamak. Burada her iki uygulama yönünden de başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. 2,5 sene içerisinde adliye içerisinde ufak çaplılar dışında nahoş olay olmadı. Üzülerek ifade ediyorum, dava taraflarının birbirleriyle olan olaylarında ölümlü vaka meydana gelmişti. Bu olayda adliye içerisine bu sıkı tedbirlerden dolayı tarafların silahları sokamamasından dolayı adliye dışında meydana gelmişti ki bund…

Görüntü Dökümü

-------------

Ele geçirilen malzemeler

Kesici ve delici aletler ile diğer malzemelerden detaylar

Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre'nin salona gelmesi

Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre'nin açıklamaları

Genel ve detay görüntüler

Haber-kamera: Emrah KIZIL/DİYARBAKIR,

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 580 MB

======================================================

3)TARİHİ KÖPRÜDEKİ SPREY BOYALI YAZILAR TEPKİ ÇEKTİ

TOKAT'ta Yeşilırmak üzerinde bulunan, 769 yıllık Selçuklu eseri Hıdırlık Köprüsü'nün ayaklarına sprey boya ile yazılan yazılar tepki çekti.Yeşilırmak üzerine 1250 yılında Selçuklu döneminde kesme taştan inşa edilen 5 kemerli Hıdırlık Köprüsü son görüntüsüyle tarihseverlerin tepkisini çekti. 151 metre uzunluğunda ve 7 metre eninde olan ve estetik yapısıyla dikkat çeken Hıdırlık Köprüsü, 2013 yılında araç trafiğine kapatıldı. Kenti gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği, yeni evlenen çiftlerin fotoğraf çektirdiği tarihi köprünün ayaklarına son günlerde bazı kişilerce sprey boya ile zarar verildi. Kimliği belirsiz kişi veya kişilerce köprü ayaklarına bir çoğu aşk mesajı içeren yazılar yazıldı. Tarihi eserlere sahip çıkılması gerektiğini belirten çevre sakinleri, sorumsuzca davrananların bulunarak cezalandırılmasını istedi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Köprünün görüntüsü

-Köprü ayaklarına yazılan yazılar

-Çevredekilerin tepkileri

Haber-Kamera:  Fatih YILMAZ/TOKAT,

(358 mb)

================================================

4)NİĞDE'DE 2 MİLLİ PATATES ÇEŞİDİ DAHA TESCİLLENDİ

NİĞDE'de 2005'ten beri yapılan ıslah çalışmaları sonucu 2 yerli ve milli patates çeşidi 'Niğde Sarısı' ve 'Saruhan' isimleriyle tescillendi. Böylece, tescillenen yerli ve milli patates sayısı 10'a yükseldi.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, 2005'ten beri yaptıkları ıslah çalışmaları sonucu 8 yerli ve milli patates çeşidine ulaştıklarını, bu yıl itibarıyla 2 çeşidin daha tescil edilmesiyle bu sayının 10'a yükseldiğini dile getirdi. Yeni patates çeşitlerinden birine 'Niğde Sarısı' diğerine ise 'Saruhan' isimlerinin verildiğini belirten Pırlak, "Türkiye'de ilk kez bir anket çalışması yaptık. İstedik ki biz çeşitlerimizin isimlerini hem üreticilerimiz hem tüketicilerimiz birlikte belirlesinler ve anketimize binlerce katılım sağlandı. Yapılan bu anket sonucunda toplam 566 adet isim önerisinden 'Niğde Sarısı' ve 'Saruhan' isimleri öne çıktı. Biz bu isimleri Tescil Komitesi'ne sunduk. Kabul görmesinin ardından 2 yerli ve milli çeşidimize bu isimleri verdik" dedi.

Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, yeni patates çeşitlerinden yüksek verim alınacağını belirterek, "2 çeşidimiz de bölgemize uygun, adaptasyon kabiliyetleri ve verimleri oldukça yüksek, yemeklik ve sanayilik çeşitlerdir. Özellikle 'Niğde Sarısı', et rengi koyu sarı ve hem yemeklik hem de kızartmalık parmak çeşitlere uygun olması nedeniyle üreticilerimiz tarafından büyük tercih göreceğini düşünüyoruz. Yine 'Saruhan' çeşidimiz de yüksek verimli bir çeşidimiz olup, yemeklik bir çeşidimizdir. Önümüzdeki dönemde tohumluk üretimine geçildiğinde bu çeşitlerimizin de devreye girmesiyle üreticilerimizin tohum maliyetlerinin oldukça aşağı düşeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Tescillenen patateslerden görüntü

-Melezleme çalışması yapılması

-Patates ekimi yapan kadınlar

-Detay görüntüler

-Niğde Patates Araştırma Enstitüsü  Müdürü Uğur Pırlak'ın açıklaması

Süre: 03'25" Boyut: 221 mb

Haber-Kamera: Ali KADI/NİĞDE,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Ahmet Türk Niğde Güncel Haberler

title