Haberler

Dha Yurt Bülteni-8

1)BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞİMŞEK, VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTIBAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te Ak Parti İl Başkanlığı'nda düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı.

1)BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞİMŞEK, VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te Ak Parti İl Başkanlığı'nda düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte Ak Parti İl Başkanlığı'nda düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Şimşek ve beraberindekiler kalabalıkla sırayla tokalaşıp bayramlaştı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, aileleriyle bayramlaşmaya gelen çocuklara da çeşitli oyuncaklar hediye etti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Ak Parti İl Başkanlığı

- Parti binasına gelenler

Partililerin üst aramasından geçmesi

Mehmet Şimşek ve vekillerin bayramlaşması

Çocuklara oyuncak hediye edilmesi

Genel ve detay görüntüler

( Haber: Mücahit YOLCU-Kamera: Ahmet ÖZER-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 77 MB

=================================================

2)BAKAN IŞIK PARTİLİLERLE BARAMLAŞTI

MİLLİ Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde partililerle bayramlaştı. Bakan Işık çocuklara bayram harçlığı 10 lira verdi.Milli Savunma Bakanı Fikri lşık, Ak Parti Gebze İlçe Başkanlığı'nda partililerle bayramlaştı. Bakan Fikri lşık'ı parti binasının önünde Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Ak Parti Gebze İlçe Başkanı Hasan Soba, ilçe yöneticileri, meclis üyeleri ve partililer karşıladı. Bakan Fikri lşık parti binasının önünde yaptığı konuşmada, "Kaç tane seçim geçirdik. Her bir seçimde başta Gebze halkı olmak üzere Kocaeli halkı ve bütün Türkiye bizim iktidarımızdaki hizmetlere güven oyu verdi ve daha yeni hizmetler yapmak için bize iktidar sorumluluğunu, ülkeyi yönetme sorumluluğunu tekrar tekrar tevdi etti. Biz de bu süre içerisinde milletimizin emanetine sıkı sıkıya sarıldık. Milletimizin emanetini yere düşürmeden ülkemize her gün yeni bir hizmet kazandırmanın gayreti içerisinde olduk. Türkiye son 15 yılda çok büyük mesafeleri kat etti. Yapılamaz denilen, imkansız denilen pek çok icraatı hayata geçirdi. Ak Parti iktidarında bir taraftan ülkemizi kalkındırırken, diğer taraftan da yerel kalkınmaya çok büyük önem verdik" dedi.

En büyük güçlerinin milletin desteği olduğunu söyleyen Bakan Işık, "Milletimizin desteğini almak için de, milletimizle aramızdaki en önemli köprü teşkilatlarımız. Teşkilatı olmayan partilerin rüzgarın önündeki yaprak gibi olduğunu daha önceki siyasi tecrübelerimiz bize gösterdi. Onun için her vesile ile teşkilatımızda buluşmak, sizlerle buluşmak, sizlerin halini hatırını sormak, vatandaşın sizlere ilettiği konuları sizden almak ve gereğini yerine getirmek için buluşuyoruz. Tabi son bir yıllık süreç hem Türkiye açısından, hem de Milli Savunma Bakanlığı açısından çok yoğun geçti. 15 Temmuz hain darbe girişimi ve ondan sonrasındaki Türkiye'nin, özellikle savunma ve güvenlik alanındaki yeniden yapılanması dolayısıyla çok yoğun bir süreç yaşadık. Türkiye'nin geleceğinin teminatı altına alınması için yapılması gereken yapısal dönüşümleri de bu süreçte bir bir hayata geçirdik. Amacımız Türkiye'nin çok daha güçlü bir şekilde yoluna devam etmesidir" diye konuştu.

Bakanı lşık konuşmasının ardından partililerle tek tek bayramlaşırken, elini öpmek isteyen partililere izin vermedi. Bakan Işık çocuklara bayram harçlığı olarak 10 lira verdi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Bakan Işık'ın konuşması

Bakanın partililerle bayramlaşması ve çocuklara bayram harçlığı vermesi

Mesut IŞIK-Büşra KAYA/GEBZE(Kocaeli),

==============================================

(GÖRÜNTÜ EKİYLE YENİDEN)

3)ÜÇ ÜLKEYE OLAN SINIRI KORUYAN MEHMETÇİK'İN BAYRAM SEVİNCİ

AĞRI'nın Doğubayazıt İlçesi'ndeki Küçük Ağrı Dağı eteklerinde, deniz seviyesinden 1876 metre yükseklikteki, İran, Ermenistan ve Nahçıvan'a olan sınırı koruyan 5'inci Hudut Alay Komutanlığı'na bağlı birliklerde vatan görevi yapan Mehmetçik de Ramazan Bayramı sevinci yaşadı. Ailelerinden uzakta vatan topraklarını koruyan 5'inci Huduf Alay Komutanlığına bağlı Gökay Hudut Taburundaki Mehmetçikler, güne saat 05.21'de bayram namazı kılarak başladı. 3 ülkeye sınırı koruyan 5'inci Hudut Alayına bağlı 4'üncü Hudut Tabur Komutanlığında bayramlaşma, saat 09.00'da yapıldı. Bölük komutanı Piyade Yüzbaşı Mertcan Aluçlu, Mehmekçiklerin bayramını kutladı ve şunları söyledi: "Arkadaşlar Ramazan ayını geride bıraktık. İçinizden bazı arkadaşlarınızı,  bayramlarını aileleri ile birlikte geçirmesi için izne gönderdirdik. Bir kısmınız da önümüzdeki Kurban Bayramı'nda ailesiyle birlikte olacak. Aileleriniz ve sevdiklerinizin sizin sayenizde huzur içinde bir bayram geçireceğini unutmayın. Bayramı ailelerinden ayrı geçirecek olan ve burada bulunan arkadaşlarım asla üzülmesin. Dün bu görevi babalarınız yerine getirmişti, yarın da kardeşleriniz ve çocuklarınız ifa edecektir. Milletimiz fedakarlıktan sakınmayarak üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getiren siz Mehmetçikler'e minnettardır. Bugün aileleriniz mutlaka arayın. Selam ve saygılarımızı iletin. Hepiniz Ramazan bayramı kutlu olsun."

ÇAVUŞ KORKMAZ: VATANIN NAMUSU BİZE EMANET

Yüzbaşı Mertcan Aluçlu askerlere çikolata ikram ettikten sonra bu kez 9'uncu Hudut Bölüğü Şehit Piyade Er Murat Şehitoğlu Hudut Karakolu'na geçildi. Burada yapılan bayramlaşmada ailelerinden ve sevnidklerinden uzakta olmalarına karşın görev bilinci içinde hareket eden Mehmetçikler, bayram sevincini komutan ve arkadaşları ile paylaştılar.

Yaz- kış demeden, dört mevsim ve 24 saat sınırı bekleyen, yasadışı göçmen, kaçakçı, teröristlerle mücadele eden Mehmetçiklerden 6 aylık tankçı Çavuş Tufan Korkmaz, duygularını şöyle dile getirdi:

"Kim ailesini özlemezki. Birlikte görev yaptığım tüm silah arkadalarım gibi ben de ailemi özlüyorum. Nöbete gelmeden önce karakoldaki ankesörlü telefondan ailemi aradım. Annem, babam ve kardeşlerimle görüştüm, bayramlarını ayrı ayrı kutladım. Tüm sevdiklerime bizi izleyenlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Merak etmesinler biz görevimizin başında olduğumuz sürece sizler rahat olunuz. Vatanın namusunun bize emanet olduğunun farkındayız ve bunu canımız pahasına korumaya kararlıyız."

Piyade onbaşı Mustafa Şendil ise 6 aylık asker olduğunu belirterek, "Ramazan ayında emniyeti aksatmayacak şekilde oruç ibadetimizi yapabilmek için gerekli şartlar sağlandı. Bazı günler zorlansak da ramazan ayını sonuna geldik. Vatan borcunu ödediğimiz bu bölgede fiziki şartlar ne kadar zor olsada görevimizi en iyi şekilde yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Buradan sizin aracılığınızla aileme ve tüm sevdiklerime selamlarımı iletmek istiyorum. Merak etmesinler vatan bize emanet."

Görüntü Dökümü

------------------------

-Askerlerin bayram namazı kılması

-Karakolun dorne ile çekilmiş havadan görüntüsü

-Askerlerin komutanlarıyla bayramlaşması

-Bölük komutanı Mertcan Aluç'cu ile röp

-Tank mevzisinde görevli askerle röp.

-Tank'tan detay

-Karakoldaki askerler ile röp.

-Termal kameralrın görüntüsü

-Termal dronenin görüntüsü

-Göreve çıkan askerlerden detay

-Karakolun kışın çekilen yasa dışı göçmenlere kaçakçılara yapılan müdahale

-Karakolun drone ile çekilen kış görüntüleri

Haber-Kamera: Zafer KUMRU / DOĞUBAYAZIT/AĞRI,

05.53 DK BOYUT: 188

08.04 dk BOYUT: 371 MB

SÜRE: 03.37 DK BOYUT: 163 MB

====================================================

4)SİHA 4 PKK'LI TERÖRİSTİ BULDU, JANDARMA VURDU

ERZİNCAN'ın Kemah İlçesi kırsalında, Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) tarafından tespit edilen 2'si kadın 4 PKK'lı terörist, jandarma timinin operasyonuyla ölü ele geçirildi.

Valilik'ten yapılan açıklamaya göre, olay bugün saat 05.00 sıralarında Kemah İlçesi kırsalında meydana geldi. Erzincan İl Jandarma Komutanlığı, Kemah İlçesikırsalında Şehit Jandarma Binbaşı Yılmaz Tankül 17-19 operasyonu başlattı. Alınan duyumlar üzerine SİHA bugün bir grup PKK'lı teröristin yerini belirledi. Çıkan çatışmada 2 erkek, 2 kadın olmak üzere toplam 4 terörist etkisiz hale getirildi. Bölgede yapılan arazi tarama faaliyetinde 4 Kalaşnikof piyade tüfeği, 11 Kalaşnikof şarjörü, 4 el bombası, 1 el dürbünü ve muhtelif yaşam malzemesi bulundu.

Coşkun MENEK/ERZİNCAN,

=================================================

5)TECAVÜZ DAVASINDA TAHLİYE ETTİREN LAR

BURSA'da,  Ş.B.'ye tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanan 30 yaşındaki Halit Y. mahkemeye sunduğu fotoğraflar sayesinde bayram öncesi özgürlüğüne kavuştu. Hakkında 25 yıl hapis cezası istenen, Ş.B. ile plajda ve parklarda çekilmiş samimi fotoğrafları sayesinde tahliye edilen Halit Y., "Kendisi kaçırmamı istedi. Ben de evlenmek amacıyla kaçırdım ve kendi isteğiyle birlikte oldumö dedi.

Mustafakemalpaşa İlçesi'nde oturan Ş.B.,  3 yıl önce kaynakçılık yapan Halit Y. ile Bursa'nın merkez Osmangazi İlçesi Alemdar Mahallesi'ndeki bir parkta tanıştı. İkisinin de Mustafakemalpaşalı olmasından dolayı aralarındaki arkadaşlık ilerledi. O tarihte 16 yaşında olan Ş.B.'nin yakınların araya girmesiyle genç kızdan ayrılan Halit Y., çalışmak için Libya'ya gidince arkadaşlıkları sosyal medya üzerindeki yazışmalarla devam etti.

Libya'dan döndükten sonra iddiaya göre,  Ş.B., kendisini kaçırmasını istemesi üzerine buluşan Halit Y., genç kızı ailesinin köyüne götürdü ve birlikte oldu. Daha sonra ailelerin araya girmesi üzerine genç kız ailesinin yanına döndü.  Ş.B. ve ailesi daha sonra jandarmaya başvurarak şikayetçi oldu. Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Savcılığı'nca yapılan soruşturma sonucunda hakkında yakalama kararı çıkarılan Halit Y., yurt dışından dönünce 25 Kasım 2016'da tutuklanarak cezaevine konuldu.

'EVLENMEK AMACIYLA KAÇTIK'

Bursa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarındanundan hakkında 25 yıl hapis cezası istenen Halit Y.'nin yargılanmasına devam edildi. Ş.B. ile parkta tanıştıklarını söyleyen Halit Y., "Mustafakemalpaşalı olduğunu söyleyince, 'Ben de oralıyım' dedim. Telefon numarasını aldım. Konuşmaya başladık. Arkadaşlığımız aşka dönüştü. Maddi sıkıntılarım olduğu için yakınları bizi ayırdı. Ben de Libya'ya çalışmaya gittim. Ş.B. ile sosyal medya üzerinden yazışıyorduk. Ailemi tanıyordu. Pişman olduğunu, barışmak istediğini söyledi. Ailesiyle huzursuz olduğunu söyleyerek, 'Gel beni kaçır' dedi. Daha sonra Türkiye'ye döndüm ve kendisine aldığım telefonu Mustafakemalpaşa'da verdim. Bir gün 'Okula gidiyorum' diyerek çıktığı evinden kaçıp Bursa'daki evimize geldi. Buradan kendi köyümüze gittik ve kendi rızasıyla birlikte olduk. Evlenmek amacıyla birlikte oldum. Zorlama söz konusu değildir. Kendi isteğiyle birlikte oldum. Suçlamaları kabul etmiyorumö dedi.

'TECAVÜZ ETTİ'

Parkta kız arkadaşının aracılığıyla sanık Halit Y. ile  tanıştığını, telefonla görüşüp konuştuklarını anlatan Ş.B. ise "Kendisine ailemle zor durumda olduğunu söylemedim. Yurtdışından döndükten sonra son defa beni görmek istediğini söyledi. Mustafakemalpaşa'da buluştuğumuzda bana telefon vermek istedi ancak almadım. Bir süre görüşmedik. Enis isimli arkadaşımla olay günü Bursa'ya gezmeye geldik. Enis, lavaboya  gidince yanıma Halit geldi, 'Konuşalım, kahvaltı edelim' dedi. Kendi evine götürdü. Evde kalmak istemediğimi söyledim. Yeniden Küçük Sanayi'ye getirdi. Geç vakit olmuştu. 'Seni kaçırayım' diyerek elimdeki telefonu zorla aldı. Ablama mesaj attıktan sonra telefonumu kırdı. Köyüne götürdü. Evde akrabaları vardı. Ağlamama rağmen akrabaları beni dinlemedi. Üç gün boyunca bir şey yemedim. Bana tecavüz etti. Ancak tam hatırlamıyorum 4-5 defa cinsel ilişkiye girdi. Avukatla görüştüler, yaşımın 15'den büyük olması ve şikayetçi olmamamı istediler. Ben de ailemin yanına dönmek için kabul ettim. Evime dönünce, ailemle birlikte jandarmaya giderek şikayetçi oldukö dedi.

Duruşmada, Halit Y.'nin avukatı Cem Şeflek, plajda çekilmiş mayolu görüntülerin de bulunduğu Ş.B. ve Halit Y.'nin samimi fotoğraflarını mahkemeye delil olarak sunarak, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti de sunulan delilleri dikkate alarak 7 aydan beri tutuklu bulunun Halit Y.'yi tahliye etti.

Halil ÖZÇOBAN/BURSA,

===================================================

6)PKK SEMPATİZANI ÖĞRENCİLERE 'FETÖ BURSU' VERİLMİŞ

ERZURUM'da görülen FETÖ/PDY davası iddianamesinde yer alan tanık ifadesinde Gülen cemaatine ait yurtlarda kalan PKK yanlısı öğrencilerin 'düşüncelerini düzeltmek' için daha düşük ücret ödedikleri ve onlara burs verildiği yer aldı.  FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında örgütün okul-yurt yapılanmasını sağlayan Aziziye İnşaat Şirketi'nin yönetim kurulu başkan yardımcılığını yapan Yaşar K., 7 Mayıs 2016'da tutuklanarak cezaevine kondu. 'Silahlı terör örgütüne üye olma, kamu kurum ve kuruluşlar aleyhine dolandırıcılık' suçlarından 10.5 yıldan 22 yıla kadar hapsi istenen Yaşar K. hakkında hazırlanan iddianamede, SODES projeleri ticari şirketler tarafından kurulamadığından şüphelinin yetkilisi olduğu dönemde Aziziye İnşaat tarafından paravan olarak  Umut Derneği'nin kurulduğu, bu dernek kullanılarak devletten alınan hibelerin aynı şirkete aktarıldığına vurgu yapıldı.

Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, gerçek amacın örgüte para sağlamak olduğu halde göstermelik olarak kar amacı gütmeyen dernek kurmak ve bu dernek üzerinden örgüte para sağlamak suretiyle Yaşar K.'nın kamu kurum ve kuruluşları aleyhine dolandırıcılık suçu işlediğini tespit edildiğe işaret edildi. İddianamede 13 Ağustos 2015'de Erzurum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nı arayan kimlik ve telefon bilgilerinin gizli kalmasını isteyen bir kişinin, "Örgütün okullarına ve dershanelerine son zamanda yaptığınız operasyondan dolayı bu okullarda bulunan laptop ve hard disklerin M.H.Y.'ın evine sakladılar. Bu hard disklerde tüm para transferleri kaçırılan vergiler ile ilgili kayıtlar mevcut" diye ihbarda bulunduğuna yer verildi. İhbar üzerine M.H.Y.'nin evinde yapılan aramada bir çok bilgi ve belge ele geçirildi. M.H.Y.'nin evinde yurtta kalan öğrencilere ait 241 senet bulundu. Senetlerde ıslak imzaları bulunan öğrencilerin soruşturma kapsamında bilgi sahibi olarak ifadesine başvuruldu.

Bilgi sahibi olarak ifadesi alınan üniversite öğrencilerinden S.S., örgüte ait Sadi Mazlumoğlu Erkek Öğrenci Yurdu'na, 2012 yılında kayıt yaptırdığını bildirdi. Sadece 3 bin 500 lira değerindeki senedi imzaladığını, diğer 950 lira değerindeki senedi imzaladığını hatırlamadığını belirten S.S. yurtta yaşanan olaylarla ilgili ilginç bilgiler verdi. Borcu 10 taksit şeklinde ödemesi için yurt müdürü ile anlaşma yaptıklarını söyleyen S.S., şunları anlattı:

"Bu senedin yaklaşık 5 aylık taksit tutarını ödedim ve geriye kalan 1750 liralık taksitler halinde ödeme isteğimizi müdür M.K. bu şekilde ödeme yapmayı kabul etmedi. Babam da kendilerine 'Ben devlet memuruyum, bir seferde bu kadar parayı size ödeyemem' dedi. M.K. 'Biz o parayı kendi yöntemlerimizle almasını biliriz' dedi ve senedi bize vermedi. Biz de oradan ayrıldık ve arkadaşlarımla yurdu bırakarak eve çıktım. Öğrencinin velisi zengin ise bu çocuklara yönelik özel bir terapi uygulanırdı. Bu öğrencilerin odaları tek kişiye kadar indirilebildiği gibi, yurt müdürü, belletmenler bu öğrencilerin giriş çıkış saatlerine dahi karışmazlardı. Ben yurtta kaldığım birkaç ay sonrası yaz dönemine girdik. Dönüşümde beni gözlemlediklerini ve olumlu olarak gördükleri için yurtta belletmenlerin sorumlusu olarak bulunan Orhan isimli kişi bana belletmenlik teklif etti.16-17 kişilik bir öğrenci grubunun abisi olmamı istedi. Ben bunu kabul etmedim. Ancak 'yapmak zorundasın' diyerek beni zorladı ve bir şekilde yapmak zorunda kaldım."

Yurttaki belletmenler olarak, üst düzey 'abiler' geldiğinde bütün yurdu toplayıp sohbet yaptırdıklarını anlatan S.S., "Bu şahısların yaptıkları sohbetlere katılmak zorunluydu. Katılmayanlar olduğu durumlarda bu öğrenciler yurttan atılmak ve senetlerinin verilmemesi şeklinde tehdit ediyorlardı. Çok iyi olan belletmenlerin Amerika'ya dil öğrenmeye gönderileceği, hocaefendi ile birebir tanışma fırsatı olacağı, kamu kurumlarında üst düzey yerlere getirileceğimiz, okulu bitirdiğimizde istediğimiz yere gelebileceğimiz şeklinde vaatlerle gözümüzü boyuyorlardı. Hatta bu şekilde yapılarak kamu kurumlarına yerleştirilen kişileri de örnek olarak gösteriyorlardı" dedi. Belletmenlik yaptığı dönemde çok şeyi öğrendiğini anlatan S.S. ifadesini şöyle sürdürdü:

"Dediklerini yapsaydım, üst düzey pozisyonlara gelmemem için hiçbir neden yoktu. Belletmenlik yaptığım süre içerisinde, ben hep sorgulayıcı pozisyondaydım. Ondan dolayı beni pek sevmezlerdi. Bana 'söylediklerimizi yapacaksınız, itaat edeceksin' derlerdi. Ben de tam tersini yaptığım için uyuşamazdık. Öğrenciler arasında PKK sempatizanı olarak gördüğüm, ellerinde PKK kolyeleri ile gezen kişileri yurt idaresine bildiriyordum. Bu konu üzerine beni uyarmaya başladılar. 'Onların düşüncelerini düzelteceksin' dediler. Yalnız böyle söylemelerine rağmen bu öğrenciler herkesten daha düşük ücretlere yurtta kalıyorlardı, bu öğrencilere burs veriliyorlardı. Daha iyi davranılıyordu. Böylelikle düşünceleri değiştirileceği söyleniyordu. Ancak herhangi bir değişme görmedim."

Görüntü Dökümü

------------------------

-ARŞİV görüntü

Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, -

====================================

7)BİN LİRAYA SATMAYA KALKTIĞI KARTAL İÇİN 9 BİN LİRA CEZA KESİLDİ

IĞDIR'da yakaladığı kaya kartalını, sosyal medya üzerinden bin liradan satışa çıkaran Z.E.'ye 9 bin lira ceza kesildi.

Iğdır kent merkezindeki Özgür Mahallesi'nde oturan Z.E. yakaladığı kaya kartalını bin liradan pazarlamak için sosyal medyada duyuru yaptı. 'Kartal' rumuzu ile kaya kartalını satmak isteyen Z.E.'yi vatandaşlar ihbar etti. Emniyet Müdürlüğü tarafından kimliği ve adresi tespit edilen Z.E.'ye koruma altındaki yaban hayvanı tuzakla yakaladığı ve ticaretini yaptığı için bin 260 TL  idari, 8 bin lira da tazminat olmak üzere 9 bin 260 lira ceza kesildi.

Kartalın veteriner hekim tarafından sağlık kontrolünden geçirildiğini ve doğaya salındığına işaret eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, "Sosyal medya üzerinden kartal satmak isteyen kişinin kimliğini belirledik ve gerekli cezayı kestik. Kartala el koyduk ve kontrol sonrası doğaya bıraktık" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Mete Türkoğlu ile röp.

-Z.E.'nin sosyal medyadaki paylaşımı

Haber-Kamera: Suat DENİZ/ IĞDIR,

=====================================

8)GÖL LAVANTALARININ GÖRSEL ŞÖLENİ

BURDUR Gölü kıyısında mor renkte açan lavanta çiçekleri eşsiz bir görsel şölen oluşturdu. Lisinia Doğa Proje sorumlusu Öztürk Sarıca, lavantaların tamamen çiçek açtığını belirterek, bayramda herkesi ortaya çıkan güzelliği izlemeye davet etti.

Burdur Gölü'ndeki su seviyesinin azalmasını önlemek amacıyla Lisinia Doğa Proje Alanı'nda 'Yaşamak için Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavanta ile Yaşat Projesi' hayata geçirildi. Burdur Gölü kıyısında bulunan farklı bölgelerdeki toplam 400 dekar alanda susuz olarak yetiştirilen lavanta bitkisi dikimi yapıldı. Bölgedeki lavantalar bu yıl sağlıklı olarak yetişmeye başladı. Lavantaların mor çiçekleri göl kıyısında büyüleyici bir manzara oluşturdu. Temmuzun ikinci haftası hasat edilecek lavantalardan yağ, su, kolonya, sabun ve vücut losyonu elde edilecek.

GÖRSEL ŞÖLENE DAVET

Lisinia Doğa Projesi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, lavantaların tamamen çiçek açtığını belirterek, bayramda herkesi bölgede oluşacak görsel şöleni izlemeye davet etti. Gelenlerin hem lavantaların fotoğrafını çekip hem de lavanta ürünleriyle tanışacaklarını anlatan Sarıca, "Ziyaretçilerimiz aynı zamanda Lisinia Proje Alanı'nı görüp oradaki yaban hayvanlarını ziyaret edebilir. 5 yıl önce Burdur Gölü'nün çekilmesini engellemek amacıyla susuz tarım için yapmış olduğumuz lavanta dikimleri bu yıl tamamen kendini göstermeye başladı. Bu yılki görsel yoğunluğu çok dikkati çekecek" dedi.

'2 MİLYON TON SU TASARRUFU SAĞLADIK'

Burdur Gölü'nü kurtarma projesine gül dikimiyle başladıklarını daha sonra hiç su tüketmeyen lavanta ve aromatik bitkilere yöneldiklerini kaydeden Sarıca, "Akçaköy'deki Lavanta Deresi Projesi ile birlikte de 1100 dekarlık alanda 2 milyon ton su tasarrufu sağladık" diye konuştu.

EKONOMİYE KATKI SAĞLANIYOR

Burdur'un pek çok bölgesinde lavanta dikimi yapıldığını anlatan Öztürk Sarıca, bölge insanının büyükbaş hayvancılıktan çok fazla para kazandığını, onlara ciddi anlamda aromatik bitkilerden de para kazanıldığının gösterilmesinin gerekli olduğunu vurguladı. Sarıca, lavantanın sadece hammadde olarak satışının değil, yağı, balı, kurusu, losyonu ve kolonyasının elde edilmesiyle ekonomiye de katkı sağladıklarını vurguladı.

Görüntü Dökümü

--------------

Lavanta bahçesinden detay

Öztürk Sarıca'nın açıklamaları

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Şimşek Gaziantep Ak Parti Burdur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title