Haberler

Dha Yurt Bülteni-6

1)GECE ARTÇILARLA SARSILAN SAMSAT'TA, DEPREM KORKUSU SÜRÜYORADIYAMAN'ın Samsat İlçesi'nde, dün meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından başlayan tedirginlik devam ediyor.

1)GECE ARTÇILARLA SARSILAN SAMSAT'TA, DEPREM KORKUSU SÜRÜYOR

ADIYAMAN'ın Samsat İlçesi'nde, dün meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından başlayan tedirginlik devam ediyor. Ana depremin ardından bu sabaha kadar büyüklükleri 1.5 ile 4.4 arasında değişen 198 artçı sarsıntının meydana gelmesi, çok sayıda evin hasar gördüğü ilçe sakinlerini tedirgin etmeyi sürdürdü. Adıyaman'ın kent merkezine kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki 3900 nüfuslu Samsat ilçesinde dün saat 14.07'de Richter ölçeğine göre 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlçede büyük panik ve korkuya yol açan depremde, ilçe merkezindeki binaların büyük bölümünde hasar oluştu. Bazı binaların kısmen yıkıldığı, bir çoğunda ise çatlakların oluştuğu ilçede kendisini dışarı atanlardan bir bölümü, birbiri ardına yaşanan artçı sarsıntılar üzerine, Samsat'ı terk ederek Adıyaman ve çevre ilçelerdeki yakınlarının yanına gitti.İlçeden ayrılma imkanı bulamayanlar ise hasarlı olduğu için giremedikleri evin dışında kendilerine gelecek yardımı beklemeye başladı. Depremin ardından AFAD, Kızılay, UMKE ve çeşitli STK'ların kurtarma ekipleri de Samsat için seferber oldu. İlçeye ulaşılmasının ardından ekipler, binalarda inceleme yaptı, depremzedeler için yemek ve çadır kurulması için çalışma başlattı.

31 YARALI TABURCU EDİLDİ

İlçedeki resmi kurumların da hasar gördüğü depremde aralarında bebeklerin de bulunduğu 31 kişi yaralandı. Yaralılar, yakınlarının ve sağlık ekiplerince götürüldükleri hastanede tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildi. Yaralılardan sadece birisinin deprem sırasında panikle balkondan atlayarak ayağının kırıldığı, diğerlerinin ise hafif yaralandığı ve basit tıbbi müdahale ile tedavi edildiği bildirildi.

ATEŞ YAKARAK ISINMAYA ÇALIŞTILAR

Adıyaman Valisi ile Samsat ve Kahta Kaymakamları gece boyu ilçede depremzedelerle bir araya gelip, yine sarsıntının etkili olduğu ilçe köylerinde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler doğrultusunda ekipler, öncelikli ihtiyaç sahiplerine yönlendirilerek mağdur olmaları engellendi. Bu arada ilçe merkezinde birçok depremzede ise hasarlı olduğu ve sarsıntılar nedeniyle giremedikleri evlerinin bulunduğu bölgelerde ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Yediden yetmişe sokakta ateş başında ısınanlar, depremde büyük korku yaşadıklarını ve kapalı yerlere girmeye korktuklarını söyledi.

180 ÇADIR KURULDU

AFAD öncülüğündeki ekipler ise ilçe merkezi ile hasar oluşan köylerdeki vatandaşlar için 180 çadır kurdu. Gece geç saatlere kadar süren çadır kurma işlemini, ateş başında ya da battaniyelere sarılarak bekleyenler, daha sonra çadıra girerek geceyi burada geçirdi. AFAD görevlileri, çeşitli noktalara kurulan çadırların bazılarının ihtiyaç olmadığı için boş kaldığını, ancak tedbir amaçlı halen çok sayıda çadırı da kurmaya hazır olduklarını kaydetti.

KÖYLERDE HASAR DAHA ÇOK

Samsat'ta neredeyse her ev ve işyerinde hasara yol açan deprem, en çok etkiyi Atatürk Barajı kıyısındaki köylerde gösterdi. Akdamar Köyü'nde 3 ev kullanılamaz hale gelirken, birçok ev ve ahırda da hasar oluştu. Deprem sırasında enkaz altında kalmaktan kurtulan Nazime ve Rabia Öztürk, "Ne olduğunu anlamadık. Bir anda her yer sallandı ve etrafı toz duman kapladı. Yakınlarımız bizi dışarı çıkardı. Evde misafir olarak bulunan 40 günlük Ece bebek de yaralandı ve hastanede tedavisi yapılarak iyileştirildi" dedi.

Göltarla Köyü'nde de depremin etkisiyle çok sayıda evde hasar oluştu. Köy sakinlerinden 76 yaşındaki Abdullah Taymaz, daha önce hafif şiddetli depremlere maruz kaldığını ancak ilk kez bu kadar korktuğunu ve evinde büyük hasar oluştuğunu dile getirdi.

GECE BOYUNCA SARSINTILAR SÜRDÜ

AFAD'ın verdiği bilgiye göre saat 14.07'deki 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından bugün saat 10.24'e kadar büyüklükleri 1.5 ile 4.4 arasında değişen 198 artçı sarsıntı meydana geldi.

HASAR TESPİTİ BAŞLIYOR

Öte yandan Valilik ve Kaymakamlık görevlileri de hasar tespit çalışmalarına başlayacak. Yetkililer, deprem nedeniyle ev ve işyerlerinde oluşan hasarın, kurulan komisyonca tespit edilerek zararlarının en kısa sürede karşılanmasının amaçlandığını vurguladı.

VALİ ERİN: İSTENİLEN YERE ÇADIR KURUYORUZ

Adıyaman Valisi Abdullah Erin, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekilleri ve belediye başkanları ile birlikte depremin etkili olduğu Samsat'ta incelemelerde bulundu. Yetkililerden yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi alan ve milletvekillerine bilgilendirmede bulunan Vali Erin, Samsat ve ilçeye bağlı 16 köyde 2 bin civarında hane bulunduğunu söyledi. Depremin ardından ilçeye intikal ettiklerini ve tüm köylere ulaştıklarını anlatan Vali Erin, ilk andan itibaren tüm vatandaşların mağdur olmaması için çabaladıklarını ifade etti. AFAD ve Kızılay aracılığı ile ilçe merkezinde küçük çaplı bir çadır kent kurmak istediklerini anlatan Vali Erin, "Ancak vatandaş farklı noktalarda çadır kurulması yönünde talepte bulundu. Bunun üzerine biz de isteyen herkesin belirlediği noktalara ekiplerimizi yönlendirdik. 50 ekibimiz ile istenilen her yere çadırların kurulumunu sabah saatlerine kadar sürdürdük. Şu anda da isteyen herkese çadır temin ediyoruz" dedi.

Sabaha kadar Samsat ilçe merkezi ile köylerde inceleme yaptıklarını da ifade eden Vali Erin, vatandaşlarda oluşan korku ve endişeyi gidermeyi amaçladıklarını kaydetti. Erin, deprem ile oluşan hasarın da en kısa sürede karşılanacağını sözlerine ekledi.

AHMET AYDIN: 70-75 TOPRAK EV YIKILDI

BMM Başkanvekili ve Ak Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ise depremin ilk anından itibaren tüm kurumların Samsat için seferber olduğunu söyledi.

Orta şiddette olan depremin ardından en büyük tesellilerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu kaydeden Ahmet Aydın, şunları dedi

"30-35 civarında çok şükür içinde hayati tehlikesi bulunmayan yaralımız var. Bunların neredeyse tamamı da ayakta tedavi edilerek taburcu edildi. Büyük kısmı da korku ve panik suretiyle atlamaktan dolayı yaralandılar. 3-4 yaralımızda küçük çaplı kırık ve çıkıklar var. Maddi hasar çok önemli değil. Kimin ne ihtiyaç ve sıkıntısı varsa en kısa sürede en iyi şekilde giderecek potansiyele sahibiz. Depremin ilk anından itibaren valiliğimiz başta olmak üzere tüm yetkililer ortaklaşa tedbirler aldılar. Burada gıda ve çadır sıkıntısı yok. 2 bin çadır temin edilmiş durumda, isteyen herkese istediği mekana çadır kuruluyor. Samsat'ta 2 bin civarında hane var ve köylerdeki 70-75 civarında toprak hane tamamen yıkılmış durumda. Çatlak ve hasarlarla ilk etapta girilemeyen mekanlar var. İlçedeki gıda ve su ihtiyaçları kriz yönetimi tarafından karşılanıyor. Gerekli planlamalar yapıldı, en ufak sıkıntı gözükmüyor. Oluşabilecek ihtiyaçların tamamı da en iyisiyle karşılanacaktır."

Görüntü DÖkümü

----------------------------------

Geceyi sokakta geçirenler

Ateş başında bekleyenler

Sokaktaki bebek ve ailesi

Çadırların kurulması

Ekiplerin çalışmasını izleyenler

Battaniye altında ısınanlar

Depremden etkilenen eczane

Sokakta kalan depremzedeler ile röp.

Hasan Kırmızıtaş anonsları

Köylerde yıkılan evler

Hasar oluşan evler

Depremzede köylüler ile röp.

Adıyaman Valisi ile milletvekilleri

Vali Abdullah Erin'in konuşması

TBMM Başkanıvekili Ahmet Aydın ile röp.

Deprem sırasında bir lokantadan kaçışanların görüntüsü (Güvenlik Kamerası)

Haber-Kamera: Hasan KIRMIZITAŞ, Eyyüp BURUN, Mahir ALAN - ADIYAMAN -DHA)

=================================================

2)FIRAT KALKANI'NDA 15 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

SURİYE'de 6 ayı aşkın süredir devam eden 'Fırat Kalkanı Harekatı'nda 2'si araç 14 hedef imha edilirken, 15 terörist etkisiz hale getirdi.Genelkurmay Başkanlığı, geçen yıl 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'yla ilgili haftalık bilgilendirme yaptı. PYD/YPG/ Pkk terörist unsurlarının Afrin'den doğuya, Münbiç'ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edildiği kaydedilen bilgilendirmede; Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla, başta PKK/ PYD terör örgütü olmak üzere FETÖ/ PDY, DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelesini önümüzdeki dönemde de kararlılıkla sürdüreceği ifadelerine de yer verildi. 23 Şubat- 2 Mart tarihleri arasındaki gelişmelere yer verilen bilgilendirmede, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), Azez-Cerablus arasında bulunan toplam 241 meskun mahalde kontrolü ele geçirdiği ve bugüne kadar 2 bin kilometrekarelik alanın terör örgütlerinden temizlendiği belirtildi. 9 Aralık'ta başlatılan harekatla 24 Şubat'ta şehir merkezi tamamen kontrol altına alınan El Bab'daki patlayıcı ve mayın temizleme çalışmalarının devam ettiği ifade edilen bilgilendirmede; 6'sı DEAŞ, 9'u PYD/YPG/ Pkk mensubu toplam 15 teröristin etkisiz hale getirildiği ve 12 bina ile 2 aracın imha edildiği kaydedildi.

GAZİANTEP, -

=========================================================

3)BİTLİS'TE 10 TERÖRİSTİN ÖLDÜĞÜ OPERASYONDA 2 PKK'LI BÖYLE YAKALANDI

BİTLİS'te 20 Şubat'ta Jandarma Bölge Komutanlığına bağlı timler tarafından başlatılan PKK'lı 10 teröristin ölü geçirildiği 'Şehit Güvenlik Korucusu Nihat Çaprak-41' operasyonu tamamlandı. Operasyonda sığınakta yakalanan 2 PKK'lının görüntüleri ortaya çıktı.

Ağır kış koşullarının hüküm sürdüğü Bitlis'te terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar devam ederken, geçen 20 Şubat'ta Bitlis Jandarma Bölge Komutanlığına bağlı birlikler tarafından 'Şehit Güvenlik Korucusu Nihat Çaprak-41 Operasyonu' başlatıldı. 12 Eylül 2014'te yol kesen PKK'lılar tarafından kaçırılan daha sonra da 24 kurşunla şehit edilip Tatvan-Hizan karayolu üzerinde bulunan bir telefon direğine bağlanan Güvenlik Korucusu Çaprak'ın adının verildiği operasyonda, güvenlik güçleri 24 Şubat'ta merkeze bağlı Sehi Ormanları bölgesinde bir grup PKK'lı teröristle karşılaştı. Güvenlik güçlerinin, 'Teslim ol' çağrısına ateşle karşılık verilmesi üzerine çatışma çıktı. Çıkan çatışmada daha önce korucu Çaprak'ı şehit edenlerin de aralarında bulunduğu 3'ü kadın 10 terörist etkisiz hale getirilirken, 2 terörist ise yakalandı. Öldürülen teröristlerden birinin de İran asıllı 'Tekoşin' kod adlı PKK'lı olduğu, bu teröristin grup sorumlusu olduğu ayrıca üzerinde de haç kolye bulunduğu belirtildi.

Operasyon bölgesinde PKK'lı teröristlere ait sığınak ve barınaklar kullanılmaz hale getirildi. Yürütülen bu operasyonda, etkisiz hale getirilen teröristlerin üzerinde yapılan aramalarda; 8 kalaşnikof piyade tüfeği,1 keskin nişancı tüfeği, 1 Bixi marka makineli tüfek ile 4 el bombası ele geçirildi. Operasyon sonrası bölgede yürütülen geniş çaplı arama tarama çalışmalarında da Jandarma ekipleri, teröristlere ait 1 sığınak buldu. Sığınak içinde ise çok sayıda mühimmat, EYP yapımında kullanılan malzeme, örgütsel doküman ve yaşam malzemesi ele geçirildi. Ele geçirilen mühimmat ve yaşam malzemeleri de yerinde imha edildi.

Görüntü Dökümü

-----------------

-Operasyonun görüntüleri geçildi

BİTLİS/DHA

=====================================================

4)DEAŞ ŞÜPHELİSİ 20 IRAKLI ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

SAKARYA merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonla gözaltına alınan terör örgütü DEAŞ üyesi olduğu iddia edilen Irak vatandaşı 20 kişi adliyeye sevk edildi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın terör örgütü DEAŞ'a yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında Irak vatandaşı 20 kişinin örgütle bağlantısı tespit edildi. Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Sakarya, Eskişehir, Samsun ve Kırıkkale'de düzenlediği operasyonlarda 20 kişiyi gözaltına aldı. Örgüt üyesi olduğu öne sürülen şüpheliler sorguya alınmak üzere götürüldükleri Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

-----------------

Adliyeye sevk edilmeleri

Aziz GÜVENER/ADAPAZARI(Sakarya), -

=========================================================

MERSİN' DE ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR NEDENİYLE OKULLAR TATİML EDİLDİ (EK)

5)ERDEMLİ'DE EVLER SULAR ALTINDA KALDI

Mersin'in Erdemli İlçesi'nde dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış etkili oldu. Metrekareye 140 kilo yağmurun düştüğü ilçede birçok ev ve işyeri sular altında kaldı. Erdemli Kaymakamı Muhittin Pamuk, su taşkınlarının yaşandığı caddelerdeki çalışmaları yerinde inceledi. Kaymakam Pamuk, "Akşam saatlerinde başlayan yağmur nedeniyle ilçemizde 4 ayrı nokta olumsuz olarak etkilendi. Can kaybımız yok. Ekipler iş makineleri ile çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------------

Caddede sel suları akarken

İş makineleri yolda çalışma yaparken

Su basan evlerin görüntüleri

Vatandaşlar evden suyu çıkartmaya çalışırken

Su altında kalan ev

Genel ve detay görüntüler

(BOYUT: 63,25 MB) (SÜRE: 2 DK)

Haber-Kamera: Mehmet DOĞANER/ERDEMİL(Mersin),

=============================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Erin Adıyaman Samsat PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title