Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

1)CUMHURBAŞKANI'NIN YAVERİ: "KRİPTO OLSAM, SUİKASTİ BEN YAPARDIM"CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2'nci Ağır Ceza...

1)CUMHURBAŞKANI'NIN YAVERİ: "KRİPTO OLSAM, SUİKASTİ BEN YAPARDIM"

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi. Duruşmada ifade veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan'ın Başyaveri Ali Yazıcı, savunmasında kendisine yönelik suçlamalara cevap vermeyip sadece kripto FETÖ'cü olsa her zaman yanında olduğu için suikasti de kendisinin yapabileceğini söyledi.

Geçen yıl 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı düzenleyen Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinin de aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 sanığın yargılanmasına Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlandı. Duruşmada sanıkların esas hakkındaki savunmalarına devam edildi. Yoklamayla başlayan duruşmada ilk olarak sanık askerlerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Baş Yaveri Albay Ali Yazıcı ifade verdi.

"YAVER OLMAYI BEN İSTEMEDİM, CUMHURBAŞKANI SEÇTİ"

Savunmasına yaverlik görevine nasıl seçildiğini anlatarak başlayan Ali Yazıcı, şöyle dedi:

"2015 yılında Mart ayında kıta komutanı olarak kıtaya çıkmam lazımdı. Mart ayında tayinim çıkmadı. Listede ismimi bulamayınca yetkili yerlere sordum. Bana yerlerin atama için boş bırakıldığını söylediler. Bunlardan biri de muhafız alay komutanlığıydı. Bunların seçimi kritik olduğu için daha sonra yapılacaktı. Mayıs ayında tayin açıklandı benim tayinim yine çıkmadı. 15 Haziran'da benim yaverlik atamam yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanı, muhafız alay komutanını da kendisinin seçeceğini söylemiş. Genelkurmay'da üç isim belirleniyor, üç isimden birisi de benim ismim. Sayın Cumhurbaşkanı'nın önüne liste gidiyor, bizzat beni başyaver olarak seçiyor. Ben hep komutan olarak planlamışım kıta komutanı olarak atamam yapılacaktı fakat sebebini bilmiyorum sayın Cumhurbaşkanı gerekli araştırmaları yaptırmış, beni başyaveri olarak istemiş ben aday olmamama rağmen son iki yılıma girmeme rağmen ben seçildim."

"BENİ AK PARTİ PERSONELİ OLARAK GÖRÜYORLARDI"

27 Temmuz 2015 tarihinde göreve başladığını, hakkında bütün istihbarat birimlerinin köyüne mahallesine kadar araştırma yaptığını anlatan Ali Yazıcı, "Yanındakiler, alınabilecek, güvenebilecek Sayın Cumhurbaşkanı'nın bakışıyla beni bulduklarını söylediler. Bunlar ne derece doğru bilmiyorum böyle söylediler. Ne ben aday oldum ne de Türk Silahlı Kuvvetleri beni aday gösterdi. 27 Temmuz'da göreve başladım. Hatta TSK'daki bazı komutanların beni Ak Partili olarak gösterdiklerini duydum, devir teslim esnasında bazı konularda bunun yansıdığını gördüm. TSK'daki bana bakış Ak Parti personeli olarak gördükleri yönündeydi" dedi.

"SAYIN CUMHURBAŞKANI SEZERDİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk bakışta her şeyi sezecek bir kişi olduğunu, insiyatif alıp gerektiğinde bakanları genelkurmay başkanını değiştirecek biri olduğunu bunun önünde yasal engel bulunmadığını da vurgulayan Ali Yazıcı, "TSK'da benim gibi sıradan bir personele bunu alın demesi bir saniye bile sürmez. Kimsede sıkıntı çıkartamaz kimse ona 'hayır' diyemez. Bir yıl boyunca ailesi dahil araçta helikopterde nerede olursa olsun her yerde beraberdik. Hiç mi? Bir şey sezmedi. Kendimi saklama konusunda bu kadar mı başarılıyım. Ben saklasam bile Sayın Cumhurbaşkanı bunu sezerdi. Bir yıl boyunca hiç evde kalmadım hep yanındayım. Araçta, törenlerde birlikteyim, Hiç mi bir şey sezdirmedim. Bir yıl boyunca ben kendimi saklasam bile Sayın Cumhurbaşkanı'nın etrafındaki danışmanlarından saklamam mümkün değil" dedi.

"BEN DARBEDE YER ALMAK İSTESEM SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN YANINDAYKEN BU DARBEYİ YAPALIM DERDİM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz öncesinde tatile ayrılacağını kendilerinin de ayrılabileceğini söylediğini, bunun üzerine de Tokat Erbaa'daki ailesinin yanına gittiğini ifade eden Ali Yazıcı, 14 Temmuz günü ise Ankara'ya döndüğünü söyledi. 15 Temmuz günü Muhafız Alay Komutanlığı'nda kahvaltı yaptığını, Antalya'ya gitmek üzere de yol çıktığını anlatan Ali Yazıcı, nizamiye çıkışında Yarbay Emin'in yanına gelip Antalya'ya gitmek için yanına bindiğini söyledikten sonra, "Nizamiyede sosyal tesislerde Emin Yarbay 'sizle gelebilir miyim' dedikten sonra yanımdaki astsubayı bırakıp onu aldım. Ben kendisini muhafız alayına atanmış personel olarak biliyordum. Tereddüt etmeden araca aldım. Daha önce hiç görmemiştim. Şimdi düşündüğüm zaman darbe için gitseydim Emin Yarbayı yanıma almama gerek yoktu, daha güvendiğim birini alırdım onlardan birini alırdım. Ona neden alayım? 4'ü tutuklu kara, deniz yaverini alırdım. Bana Emin Yarbayı yanıma almamı darbe yönünden mantığını söylesin ben de kabul edeceğim. Emin Yarbayın nerede yargılandığını bile bilmiyorum. Darbeyle ilgili yönlendirilmiş tuzağa düşürülmüş olabilirim. Ben darbede yer almak istesem Sayın Cumhurbaşkanı'nın yanındayken bu darbeyi yapalım derdim. Eğer darbecilerle birlikte hareket etseydim" dedi.

"YANINDAYKEN ZARAR VEREBİLİRDİM"

15 Temmuz gecesi Çiğli'den kaldıktan sonra 16 Temmuz günü saat 11.00 sıralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına gitmek için İstanbul'a doğru yola çıktığını, ancak Ankara'ya gitmesi istendiğini söyleyen Ali Yazıcı, "Benim seçimimde dahlim olmadı, seçenler bir günde 'FETÖ'cü, darbeci' ilan ettiler bir kenara attılar. Konsey üyesi suçlamaları oldu konseyi ilk defa burada duydum. 'Kripto FETÖ'cü' diye kendimi çok iyi saklamışım kripto olsaydım suikasti ben yapardım. Suikasti ben yapsam bundan daha mı ağır yargılanacaktım. Aracında şoför ve ben vardık, saatlerde yolculuk yaptığım oldu, 180 kilometre hızla gittik. Silahım istediğim zaman yanımdaydı, bizzat kendisine zarar vermesem bile şoföre araca zarar verirdim. Ben bu kadar kriptoysam bunları neden yapmadım. Suikast için bana güvenmemişler mi? Bir kişi bulmuşlar ve onun üzerinden en tehlikeli kripto FETÖ'cü bir yıl boyunca yanında yolculuk yapmışım. Neden kriptoysa zarar vermesin? FETÖ'cü olsam yanında olmasına müsaade eder mi Cumhurbaşkanı. Hiç mi beni takip ettirmedi, telefonlarımı dinletmedi, HTS kayıtlarım gündeme gelmedi" dedi.

SUÇLAMALARA İSE CEVAP VERMEDİ

Bu arada Ali Yazıcı iddianamede kendisine yönelik suçlamalara ise cevap vermediği görüldü. 15 Temmuz günü cumhurbaşkanlığı yetkililerine Antalya yolunda Afyon yakınlarında olduğunu söyleyen Ali Yazıcı'nın bu sıradaki HTS kayıtlarında Aydın'ın Çine İlçesi'nde bulunduğu tespit edilmişti. Ayrıca 15 Temmuz sabahı Muhafız Alay Komutanlığı'nda kamelyadaki toplantı hakkında da yine konuşmadığı görüldü. Yarbay Emin'in yol boyunca telefonunu kullandığı ve Okluk Koyu'nun havadan fotoğraflarının kendisine gösterildiğine ilişkin suçlamalara yönelik yanıtları savunmasında yeralmadı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Önlemlerden görüntü.

Sanıkların getirilmesinden görüntü.

(Haber: Taylan YILDIRIM-Kamera: Cavit AKGÜN/MUĞLA/DHA

======================================================

2)SURİYELİLERİN BAYRAM İÇİN ÜLKELERİNE GİDİŞLERİ BAŞLADI

KURBAN Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen sığınmacılar, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan işlemlerini yaptırarak Suriye'ye gitmeye başladı.

Suriye'deki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Kurban bayramını ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, bu sabahtan itibaren Öncüpınar Sınır Kapısı önünde toplandı. Online randevu sistemine kayıt yaptırdıktan sonra Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelen Suriyeliler, burada işlemleri yapıldıktan sonra ülkelerine geçiyor. Bu sabahtan itibaren güvenlik güçlerinin önlem aldığı sınır hattına gelen ve işlemlerini yaptırarak ülkelerine geçen Suriyelilerin geçişlerinin 30 Ağustos'a kadar devam edeceği bildirildi. Bayramı ülkesinde geçiren Suriyeliler, 5-15 Eylül tarihleri arasında yeniden Türkiye'ye dönecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Öncüpınar Sınır Kapısı

Sınırda alınan önlemler

Suriyelilerin gelişi

Suriyelilerin işlem yaptırması

Ülkelerine giden Suriyeliler

Bayram için giden Suriyeliler ile röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 234 MB

===============================================

3)MİDYATLI SÜRYANİLER, MERYEM ANA'YI ANDI

MARDİN'in Midyat ilçesinde Avrupa'nın bir çok ülkesinden gelen Süryaniler, Meryem Ananın ölüm yıl dönümü için düzenlenen ayine katılarak Meryem Anayı andı.

Süryaniler açısından kutsal sayılan Meryem Ana'nın ölüm yıldönümü nedeniyle Midyat'ın Anıtlı Köyü'ndeki Meryem Ana Kilisesi'nde ayin düzenlendi. Süryaniler arasında manevi duyguların en üst seviyeye çıktığı gün olarak tanımlanan Şahro olarak bilenen gece ibadeti bayramı adı altında yapılan Meryem Ana'yı anma gününe, Almanya, Belçika, İsveç, İsviçre, Avusturya, Hollanda'nın yanısıra Midyat ilçesi ile bağlı köylerinde yaşayan Süryaniler katıldı.

Miladi takvime göre Meryem Ana'ın ölüm günü 15 Ağustos olarak bilinirken, Midyat'ta Meryem Ana için yapılan anma ayininde Süryaniler, Papaz Gabriel Aktaş'ın yönettiği ayine katıldı. İncil okunmasıyla başlayan anma töreni, okunan ilahiler ve yapılan dualarla devam etti. Ayine katılanlar, Meryem Ana'dan kendileri için oğlu İsa Mesih'ten duacı olmasını isteyip, ayin esnasında yakılan tütsüler de çevreye güzel kokular saldı. Ayine katılanlara Meryem Ana Kilisesi tarafından hazırlanan yemek ikram edilirken, Süryaniler gece boyunca ibadetlerini sürdü. Gece boyunca yapılan ayinde, bu sabah saatlerinde Papaz Gabriel Aktaş'ın önderliğinde tekrar bir araya gelen Süryaniler 'Kıddas' ismini verdikleri son ayinle Meryem Ana'nın ölüm yıl dönümü anma törenini bitirdiler. Meryem Ana'ın ölümü nedeniyle 5 gün boyunca oruç tutan Süryaniler, bu süre zarfında hayvansal hiç bir gıdayı yemeyip oruç tutarak geçirdiler. Anma törenin sona ermesiyle, oruçlular yenilmeyen hayvansal gıdaların da öğle yemeğinde verilen etli bir yemek ikram edildi.

Papaz Gabriel Aktaş, 2 bin yıldır bu geleneğin devam ettirildiğini belirterek, "Bu bölgemizde Meryem Ana adıyla ilk yapılan kilisenin bu olduğunu düşünüyoruz. Şunu söyleyebiliriz, 2 bin yıldır, o tarihten hesap ediyoruz. Tarihte ve kitaplarımızda görüyoruz ilk zamanlardan da bu Şahro bayramı yapılıyor. Bizlerde, Mesih'in annesi olduğu için, bu dünyadan intikal etti, ölüm gününde onu anıyoruz"dedi.

Almanya'dan Midyat'taki anma etkinliğine katılan Süryani Sami Rabo, ise, "Bugünü kutlamak için, bugün bizim için çok mukaddestir. Avrupa'da anma Şahro günlerimiz bu şekilde geçmiyor. Burası Meryem Ana'mızın adını taşıyan kisedir. Mesih inancı yeryüzüne indiği tarihten bugüne kadar Mesih'in annesi Meryem Ana adıyla burası yapıldı. Bundan dolayı anma Şahro burada yapıyoruz. Ben de bu sene burada olmak istedim" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Kilise çan kulesi ve kubbesi

-Ayinde ilahi okunması

-Papazın dua etmesi

-Tütsünün avluda yakılması

-Köy muhtarının İncil okuması

-Papazın öğrencilerle İncil okuması

-Ayine katılan kız çocukları,

-Ayine karılan kadın be erkeklerşn haç çıkarmaları

-Ayin sonrası papaz vatandaşlarla sohbet

-Yemek dağıtımı ve yemek yenilmesi

-Kız ve erkek çocuklar korosu ilahi

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Mehmet Halis İŞ/MİDYAT (Mardin), -

=====================================================

4)RUMLAR GÖKÇEADA'DA MERYEM ANA'YI ANDI

ÇANAKKALE'nin Gökçeada İlçesi'nde, Meryem Ana'yı Anma Günü nedeniyle bir araya gelen Rumlar, ayin düzenledi. Gökçeada İlçesi'ne bağlı Tepeköy'deki tarihi Agridia Kilisesi'nde, Rumlar tarafından Meryem Ana'yı Anma Günü nedeniyle gerçekleştirilen ayini, Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Agridia Kilisesindeki ayine ABD, İtalya ve Yunanistan'dan çok sayıda despot ve papaz ile Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Evangelos Sekeris de katıldı. Tepeköy'de, etkinlikler gün boyunca yemek ve eğlenceyle sürecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Agridia Kilisesinden görüntüler

Kilisedeki ayinden görüntüler

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayinden görüntüler

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE,

==================================================

5)VİRAJI ALAMAYAN KUM YÜKLÜ KAMYON MEZARLIĞA GİRDİ

Kayseri'nin Hacılar ilçesinde meydana gelen kazada virajı alamayan kamyon ilçe mezarlığına girdi. Devrilen kamyonda 2  kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

Olay, bu sabah Hacılar ilçesi Aşağı Mahalle, Erenler Caddesinde meydana geldi. Serçel yaylasındaki  ocaktan aldığı kumla yola çıkan kamyon sürücüsü   Dursun Ülger (50), virajı alamayarak Hacılar İlçe Mezarlığı içine devrildi. Kazada sürücü  Dursun Ülger ve yanındaki Yılmaz Coşkun (48) çeşitli yerlerinden yaralandı. 2 yaralı olay yerine çağırılan ambulansla Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Mezarlık içine devrilen harfiyat kamyonu, mezarlık duvarı ile bazı mezarların mermerlerinin kırılmasına neden oldu. Polis kaza ile ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

Kaza yerinden genel görüntü

Devrilerek mezarlığa giren kamyon ve mezarlıklar

Yaralıların hastane gelişi

Detay görüntü

Haber - Kamera: Yasin DALKILIÇ/ KAYSERİ, DHA)

1 dakika 48 saniye /57 MB

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Meryem Ana Marmaris Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title