Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

(ÖZEL)1)DEVLET İLAÇ YARDIMINI KESTİ, BAŞBAKAN'DAN YARDIM BEKLİYORSURİYE'deki iç savaşta yaşanan patlamada yaralanıp Türkiye'ye sığınan 6 yaşındaki Evin Hacı İbrahim, çeşitli tarihlerde 66 ameliyat geçirdi.

(ÖZEL)

1)DEVLET İLAÇ YARDIMINI KESTİ, BAŞBAKAN'DAN YARDIM BEKLİYOR

SURİYE'deki iç savaşta yaşanan patlamada yaralanıp Türkiye'ye sığınan 6 yaşındaki Evin Hacı İbrahim, çeşitli tarihlerde 66 ameliyat geçirdi. Devletin kendisine verdiği ilaç desteği kesilince, bir süre önce kendisiyle görüşen Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği destek sözünü bekliyor.

Suriye'nin Kamışlı kentinde 2013 yılında, atılan bombaların düştüğü evde annesi Menal Hacı İbrahim'i kaybeden o tarihte 3 yaşında olan Evin Hacı İbrahim yaralandı. Vücudunun büyük kısmı ile yüzünün tamamı yanan Evin ve babası Rezzan Hacı ibrahim, Batman'a sığındı. Patlamanın etkisiyle vücudunda oluşan yaraların gidirilmesi için tam 66 ameliyat geçiren Evin'in sağlık sorunları sürüyor. Daha önce devletin verdiği destekle fiyatı 100 lira olan günde 2 merhem kullanan Evin'e bu ilaç yardımı kesildi. 2 hafta önce yardımın kesilmesiyle merhem alacak imkanı bulamayan Evin'in babası Rezzan Hacı İbrahim, Batman'daki parklarda çay ve su satarak 8 çocuğunu geçindiriyor. Maddi imkansızlıklardan dolayı merhem alacak gücünün olmadığını dile getiren Rezzan Hacı İbrahim, 6 yaşındaki kızı Evin'in yaşında 68 ameliyat geçirdiğini söyledi. Baba Rezzan Hacı İbrahim, şunları söyledi:

"BAŞBAKAN YILDIRIM DESTEK SÖZÜ VERDİ VERMİŞTİ"

"Kamışla'da yaşadığımız dehşetin ardından Evin'i yaralı halde sınırda Türk askerlerine teslim ettim. Ardından Malatya'da 25, Adana 37, Antalya 3 ve Diyarbakır'da ise 1 olmak üzere toplam 66 ameliyat geçiren kızım tam iyileşmedi. Evin'in iyileşmesi için her kapıyı çaldım. Referandum döneminde Başbakan Binali Yıldırım'a da Evin'i gösterdim. Destek sözü aldım ama henüz bir gelişme yok. Evin'in her gün vücuduna sürmem gereken merhem bitti. Vucudunun tümüne sürmemiz gerektiği için günde iki merhem tüketiliyor. Daha önce bu ilaç devlet tarafından karşılanıyordu, artık verilmiyor. Her biri 100 lira değerinde olan ilacı alma gibi maddi gücümüz yok. Yaklaşık iki haftadır Evin'in ilacı bitti. Her geçen gün özellikle başında yaralar yeniden derinleşmeye başladı. Boğazında rahatsızlık oluştu. Bunun için Evin'e yardım bekliyoruz."

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Evin'nin yaralarından görüntü

-Kedi ile oynarken

-Babası ile Kürtçe röportaj

-Evden görüntü

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN, -

================================================

(ÖZEL)

2)EĞLENMEK İÇİN GİTTİĞİ PARKTA BACAKLARI KIRILDI

ANTALYA'da ailesi ile eğlenmek için macera oyunlarının yer aldığı parka giden 10 yaşındaki Ada Kaplan, iddiaya göre görevlinin hatası yüzünden 8 metreden düştü. Bacakları kırılan küçük Ada, 25 gün kaldığı hastanede 3 kez ameliyat oldu. İhmal iddiasını reddeden parkın ortaklarından Derya Aslan ise çocuğun parkurun bir noktasında korkarak inmek istediğini, ancak bu sırada tutmaması gereken bir yerden tutarak ipi boşa çıkardığını iddia etti.

Gemi kaptanı Deniz Kaplan, kızı Ada'yı eğlenmesi amacıyla eşi ve diğer küçük kızıyla birlikte Kepez İlçesinde bulunan macera oyunlarının yer aldığı Park Orman'a götürdü. Burada Adrenalin Park parkurunda eğlenen Ada Kaplan, emniyet kemerini takarak, ağaç üstünde engele göre dizayn edilmiş parkura başladı. Parkurun ikinci etabında engelde hata olduğunu gören baba Deniz Kaplan, görevliyi çağırdı. Kaplan, "Halatlar dolaşmış ve emniyetsiz görünüyordu. Orada uzun süre bekledi ve görevli çıkıp halatları düzeltti. Daha sonra birlikte bir engel daha geçtiler ve son engele geldiler" dedi.

8 METREDEN DÜŞTÜ

Son engelde görevlinin Ada'nın ayak boyunun engele yetmediğini belirtmesi üzerine kızının inmek istediğini anlatan Kaplan, "Emniyet halatı ile indireceklerini söylediler. 'Güvenli mi' diye sorduğumda görevli 'Evet' dedi. Sonra emniyet halatını yukarı atamadılar. Ben attım. Yukarıdaki görevli halatı bağladı ama yanlış bağladı. Aşağıdan 'Yanlış bağladın' diye seslendim. 'Düzeltiyorum' dedi ve bağlamaya devam etti. Daha sonra Ada'yı sarkıttı. Sarkıtır sarkıtmaz da 'Özür dilerim ağabey' diyerek kızımı yukarı çekmeye başladı. Çünkü karabinayı (dağcılık malzemesi) Ada'ya bağlamadan aşağı bırakmış. Ada halattan eliyle tuttu 'Beni aşağıya bırakmaya devam et' dedi. Görevli de halatı yukarı çekip Ada'nın elini tuttu. Ada diğer elini de tutması için görevliye uzattı fakat o anda 8 metreden düştü" diye konuştu.

'PERSONEL EĞİTİMLİ DEĞİL' İDDİASI

Düşmesinin ardından Ada'nın bacaklarının kırıldığını belirten Deniz Kaplan, kızını ambulansla hastaneye götürdüklerini söyledi. Parkurda bazı eksikler tespit ettiğini dile getiren Kaplan, "Parkurda 140 santimetre boy sınırı vardı. Ada'nın boyu 144 santimetre. Anlaşılan bu boy ile ayak mesafesi yetmiyormuş. Bir önceki engelde gariplikler vardı halatlar dolaşmıştı. Biz fark etmesek orada sıkıntı çıkabilirdi. Görevliler kurtarma halatı atmayı, bağlamayı bilmiyordu" dedi.

ŞİKAYETTE BULUNDU

Polis merkezine şikayette bulunduklarını söyleyen Kaplan, kızı Ada'nın iki bacağında diz ile kasığı arasındaki kemiklerin kırıldığını söyledi. Parkta bir başka çocuğun başına aynı şeylerin gelmemesi için yasal mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Kaplan, kazanın yaşandığı parkın yetkililerinin kurban kesme teklifinde bulunduğu iddia etti. Kaplan, onlara bunun çözüm olmadığını, bir an önce işletmelerinde personele hızlı bir şekilde eğitim vermeleri gerektiğini aktardığını kaydetti.

'KURBAN KESİLİNCE İYİLEŞEMEM Kİ'

25 gün hastanede yatan ve 3 ameliyat olan Ada Kaplan ise düşme anını anlattı. Kendisini tutmak isteyen görevlinin eli terli olduğu için elinden kaydığını anlatan Ada Kaplan, 8 metreden düştüğünü söyledi. Ada Kaplan, "Annem çığlık attı. Babam hemen yanıma geldi. Ağlamadım, kardeşim babaanneme 'Ablam ölecek mi' diye sormuş. Annem belim kırılmış zannetti. Okula gitmeyi çok özledim. Parkın sahipleri beni ziyarete geldi, 'Kurban keselim' dediler. Ama ben kurban kesilince iyileşmem ki. Kurban kesmeleri kendi içlerini rahatlamak için" diye konuştu.

İŞLETMENİN CEVABI

Adrenalin Park işletmesinin ortaklarından Derya Aslan ise iddiaların doğru olmadığını ileri sürerek, kazada bir ihmal olmadığını savundu. Aslan, "Çocuk, parkurun bir noktasında korkmuş ve aşağı inmek istemiş. Görevlimiz indirme işlemini yaparken, çocuk tutmaması gereken bir yerden tutmuş ve ip boşa çıkmış. Altta da bir personel çocuğu tutmaya çalışmış ama başaramamış. Çok üzüldük, elimizden geleni yapmaya çalıştık. Maddi manevi ailenin yanında olmaya çalıştık. Daha da yardıma hazırız" dedi.

Babanın iddia ettiği gibi personelin karabinayı takmadan çocuğu indirmesinin imkanı olmadığını iddia eden Aslan, "Personelimiz ilk defa birini indirmiyor. Bir ihmal olduğunu görmedik" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

Ayağı kırılar çocuktan detay görüntü

RÖP 1: Deniz Kaplan (baba)

Kızın halatla kayması

RÖP 2: Deniz Kaplan (baba)

RÖP 3: Ada Kaplan

Detaylar

378 MB /// 05.32ö

HABER- Hasan DEMİRBAŞ- KAMERA: Emrah GÜL/ANTALYA,

================================================

(ÖZEL HABER)

UMUDA YOLCULUKTA YAKALAN 42 SURİYELİ GENCİN DRAMI

3)İÇ SAVAŞTA BACAĞINI, KAÇARKEN UMUDUNU KAYBETTİ

İZMİR'in Çeşme ilçesinden, yasa dışı yollardan lastik botla Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçmeye çalışan 21'i çocuk 42 kaçak, Sahil Güvenlik tarafından yakalandı. Kaçaklar arasındaki Omar Abdullah'ın, ülkesi Suriye'deki iç savaşta 2012 yılında sağ bacağını kaybettiği, yeni bir hayat için çıktığı umut yolculuğunda ise yakalandığı ortaya çıktı.

Suriye'deki iç savaşta,yaşamını sürdürdüğü Deyr Ez-Zor, yakınında patlayan bomba nedeniyle bir bacağını kaybeden 22 yaşındaki Omar Abdullah, yeni bir hayat kurmak için aralarında çocuklarında bulunduğu 41 vatandaşı ile çıktığı umut yolculuğunda yakalandı. Çeşme Körfezi'nde devriye görevi yapan Sahil Güvenlik ekipleri, 02.30 sıralarında, Kara Ada yakınlarında bir lastik bot olduğunu farketti. Bölgeye giden Sahil Güvenlik ekipleri, botu durdurdu. Bottaki, aralarında Omar Abdullah'ın da bulunduğu 21'i çocuk 42 Suriyeli Çeşme İskelesi'ne getirildi. Burada, Uluslararası Göç Örgütü temsilcileri tarafından kaçaklara battaniye, yiyecek ve içecek dağıtılarak insani ihtiyaçları karşılandı.

MARKET ARABALARIYLA OYNADILAR

İç savaş nedeniyle vatanlarından uzakta yaşamak zorunda kalan Suriyeliler'in arasındaki çocukların bir bölümü Uluslararası Göç Örgütü temsilcilerinin malzeme dağıtırken kullandıkları market arabalarına binerek oyun oynarken, bir bölümü de banklarda uyumaya çalıştı. Kaçakların, işlemlerinin tamamlanmasının ardından İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü'ne gönderilecekleri öğrenildi.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Kaçaklar arasındaki sağ bacağı protez olan Omar Abdullah'ın görüntüsü

-Market arabalarıyla oynayan Suriyeli çocuklardan görüntü

-Kaçakların Çeşme İskelesi'nde görüntüleri

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir),

===================================================

4)EMNİYET ŞERİDİNDE DURAN TIR'IN ALTINA GİREN OTOMOBİLİN SÜRÜCÜSÜ ÖLDÜ

SAKARYA'nın Hendek İlçesi'nde, otomobil TEM Otoyolu'nda emniyet şeridinde duran TIR'ın altına girdi. İtfaiye ekipleri TIR'ın dorsesini krikolarla kaldırarak ölen İran uyruklu sürücünün cesedini çıkardı.Kaza sabah saatlerinde, TEM Otoyolu Hendek Yeşilvadi mevkiinde meydana geldi. Sakarya istikametine gitmekte olan Sait Güzel idaresindeki 38 DM 702 plakalı TIR arızalanması nedeniyle emniyet şeridinde durdu. Birkaç dakikaka sonra arkadan gelen İran uyruklu Ahmet Saber Abdullah idaresindeki 54 MA 245 plakalı otomobil TIR'a çarparak, aracın dorsesinin altına girdi. TIR sürücüsünün ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve 112 Acil ekibi geldi. Sağlık ekibi otomobil sürücüsünün öldüğünü belirledi. İtfaiye ekibi dorsenin altına giren otomobilden cesedi çıkarabilmek için krikolarla dorseyi kaldırarak, destek olması için kalasları dorsenin altına koydu. Otomobilden sürücünün cesedi çıkarılarak morga kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü

---------------------------

TIR'ın altına giren otomobilden görüntü

Olay yerinden görüntüler

Aziz GÜVENER-Tezcan SOLMAZ/HENDEK(Sakarya),

==================================================

5)SURİYELİ GENCİN KULLANDIĞI MOTOSİKLET OTOMOBİLLE BÖYLE ÇARPIŞTI

BURSA'nın İnegöl ilçesinde, Suriyeli gencin kullandığı motosikletin otomobille çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza anı bir işyerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı

İnegöl Devlet Hastanesi yönünden İngaz Kavşağı'na giden Suriye uyruklu sürücü 19 yaşındaki Hasan Habbaze yönetimindeki 16 MN 117 plakalı motosiklet,  Şey Şamil Caddesi'nden gelip kavşağa çıkmak isteyen sürücü Yunus Coşkun yönetimindeki 16 SPG 54 plakalı  otomobil ile çarpıştı. Çarpışmanın etkisi ile motosiklet üzerinden fırlayan Suriyeli sürücü ile arkasındaki arkadaşı 16 yaşındaki Muhammed Nirebi ağır yaralandılar.

Kanlar içinde kalan iki gençlerin yardımına önce otomobil sürücüsü sonrasında ise çevredeki vatandaşlar yetişti.Ağır yaralı gençler haber verilmesi üzerine kaza yerine gelen 112 Acil servis Ambulansındaki sağlık ekiplerinin ilk müdahalelerinin ardından İnegöl Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındılar.

Kavşaktaki bir işyerinin güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedilen kazayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Yaralıların kaza yerinde görüntüleri

Kaza yeri genel görüntü

Sağlık ekiplerinin müdahaleleri

Araçların genel görüntüsü

Kaza anı güvenlik kamera görüntüleri

Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa),

====================================================

6)ŞANLIURFA'DA, KAPATILAN MERKEZ TAHRİP EDİLDİ

ŞANLIURFA'da, Sosyal Destek Programı kapsamında Kalkınma Bakanlığı ve AB'nin destekleriyle yapılan Yenice Kadın Kültür Merkezi kimliği belirsiz kişi veya kişilerce FETÖ/PYD ile irtibatlı olduğu için kapatılmasının ardından taşlanıp, içerideki malzemelerine zarar verildi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yenice Mahallesi'nde Kalkınma Bakanlığı ile AB'nin destekleriyle 2014 yılında açılan Kadın Kültür Merkezi finans olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. Kadınlara yönelik çeşitli kursların verildiği merkezin kapatılmasının ardından, kent merkezinde kapatılan diğer merkezdeki malzemeler, Yence Kadın Kültür Merkezine getirilerek istiflendi. Bu süre içerisinde yürütülen FETÖ/PYD soruşturması kapsamında Yenice Kadın Kültür Merkezi'nden sorumlu 1 kişinin görevden alınması ve SODES projelerinin FETÖ'yle bağlantılı olduğu dedikodusu mahallede yayıldı. Geçtiğimiz aylarda kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bahçe duvarına 'Fetullahın Evi' yazılan merkezin pencereleri taşlarla kırılıp içindeki klima ve dikiş makinasına zarar verildi, bazı malzemeler ise çalındı.

Binlerce liralık malzemelerin depolandığı merkeze kontrol amaçlı giden görevliler, karşılaştıkları manzarayı görünce durumu yetkililere bildirdi. Kadınlara yönelik bir merkeze zarar verilmesine üzüntüsünü dile getiren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Bilici, "Bu birimimizde finansmanın gecikmesinden dolayı diğer birimlerimizde olan malzemelerin bir kısmını o merkeze taşıdık. Bu süre içerisinde tekrar bu merkezlerin açılması için finansın gelmesini bekledik. Ancak kapalı olan bu merkezimiz kimliği belirsiz kişi veya kişilerce hatta çocuklar tarafından camları kırılmış, kapılarına zarar verilmiş, klima ve dikiş makinalarına zarar verildiğini bir süre sonra tespit ettik. Bunun üzerine gerekli adli mercilere şikayette bulunduk" dedi.

Bilici, merkezin yeniden aktif hale getirilerek Türk ve Suriyeli kadınlara yönelik çeşitli kursların düzenleneceği mekana dönüştürülmesi için çalıştıklarını da kaydetti.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Taşlarla tahrip edilen merkez

Kırılan camlar, parçalanan klimalar

Zarar verilen dikiş makineleri

Aile Sosyal ve Politikalar İl Müdürü Hasan Bilici açıklaması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ali LEYLAK-ŞANLIURFA-DHA)

259MB

====================================================

7)ÇOCUKLARIN AMELİYAT KORKUSU 'OTOMOBİL SEDYE' İLE YENİLDİ

SAMSUN Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ameliyat olacak çocukların yaşadıkları korkuyu gidermek için sedyeler otomobil şekline getirildi.

Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde çocukların ameliyat öncesinde yaşadıkları stresi ve korkuyu azaltmak için bir ameliyat sedyesi yapılan eklemelerle otomobil şekline dönüştürüldü. Çocuklardan ve ailelerden gelen olumlu tepkiler üzerine geçen ay otomobil şeklindeki sedye sayısı ikiye çıkarıldı. Ameliyat olan çocuklar ve aileleri gerçekleştirilen uygulamayı memnuniyetle karşıladı.

Çocukların ameliyat korsu yaşadıklarını söyleyen Hastane Başhekimi Alaiddin Domaç, "Ameliyat olmak onlarda büyük bir kaygı ve endişe oluşturuyor. Bunun için bizde sedyelerimizi otomobil figürleri haline getirdik. Geçen sene ilk sedyemizi yaptık ve çocukların çok hoşuna gitti. Eğlenceli bir şekle dönüştü ameliyat sedyeleri. Kaygılarını azalttık. Sedyelerimiz gerçek otomobili andırdığı için çocuklar sedye yerine gerçek otomobilde gidiyormuş gibi oyun oynamaya başladılar. Geri dönüşler çok iyi olunca ikinci sedyeyi yaptırıp hizmete sunduk. Çocuklarımızın yüzünü bir nebze olsun güldürmeyi başardığımızı düşünüyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü :

------------------------------

Hastaneden detay

Araba şeklindeki sedyeden detay

Röportajlar

(SÜRE : 3.18 - BOYUT : 105.61 MB)

Haber-Kamera :  Yaprak KOÇER/SAMSUN, -

================================================

8)'UÇAN BALIKLAR' GÖÇ YOLUNDA ÖLÜYOR

VAN Gölü'ne dökülen Bendimahi Çayı'nın su düzeyi düşünce üreme göçünde bulunan binlerce inci kefali telef oldu. Balıkların adeta görsel şölen sunduğu bölgede artık ağır bir koku ve binlerce balık ölüsünü bulunduğunu anlatan çok sayıda kişi bunun bölgedeki HES'lerden kaynaklandığını ileri sürerken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yard.Doç. Dr. Mustafa Akkuş, bu durumun dere yataklarındaki suların tarım alanları için kullanılmasından kaynaklandığını söyledi.

Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek zaman zaman uçarcasına derelere akın eden inci kefali için 15 Nisan'da başlayan ve 15 Temmuz'a kadar sürecek av yasağı devam ederken, son günlerde Bendimahi Çayı'nda binlerce balık ölümü görüldür. Yaklaşık 2.5 milyon bağlığın görsel şölene dönüştürdüğü üreme göçüne, Bendimahi Çayı'na gelen balıklar eşlik edemiyor. Balık ölüleri ile dolu Bendimahi Çayı'nda son zamanlarda sadece ağrı bir koku yükseliyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Mustafa Akkuş, dere yatağındaki suyun tarım alanlarının sulanmasında kullanıldığını, su düzeyinin düşmesi ile birlikte de bu durumun ortaya çıktığını söyledi. Akkuş, "Bendimahi Çayı üzerinde bulunan regülatörlerle su tarıma kesiliyor. Bu nedenle göl ile regülatör arasındaki 20 kilometrelik mesafede su yok denecek kadar azaldı. Suyun azalması ve sıcaklıkların artamı ile birlikte balık ölümleri yaşanmaktadır. Buna acilen bir çözüm bulunması gerekiyor. Balık ölümlerinin yaşanmaması için deredeki su sevyesinin mevcut durumun 3-4 katı olması gerekiyor" dedi.

Bendimahi Çayı çevresinde oturanlar derede görülen balık ölümlerinin HES'lerden kaynaklandığın ileri sürdü. Çifçilik yapan Bedii Şepik, "HES projesi yapıldıktan sonra bölgede balık ölümleri oldu. Daha önce de ölüm oluyordu. Ama bu kadar değildi. Bu derede bir çok canlı hayvan var. Bu manzara bizi üzüyor. HES projesini istemiyoruz. Başka yerlere yapılsın, doğayı öldürüyor" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------------------------

-Ölen balıklardan görüntü

-Kuruyan dere yatağı

-Köylüler ile röp

-Dereye akan kanalizasyon borusu

-Dere yatağındaki kurbağalar

-Detaylar

Murat ÇAĞLAR/VAN, -

====================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Suriye Çeşme Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title