Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

1)VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI (EK)BASIN AÇIKLAMASINA MÜDAHALEİçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın gözaltına alınmasına tepki gösteren bir grup belediye çalışanı belediye binası önünde basın açıklaması...

1)VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI (EK)

BASIN AÇIKLAMASINA MÜDAHALE

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın gözaltına alınmasına tepki gösteren bir grup belediye çalışanı belediye binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Aralarında HDP Van Milletvekilleri Bedia Özgökçe ve Adem Geveri'nin de bulunduğu yaklaşık 200 kişi 'Bekir başkan' sloganı atmaya başladı. Polisin uyarısına rağmen dağılmayan gruba polis gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti. Belediye binasına giren çalışanlardan bazıları gazdan etkilenirken, polisin belediye binası önündeki güvenlik önlemleri arttırıldı.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Müdahaleden görüntü geçildi

VAN/DHA

=================================================

MARDİN BELEDİYESİNDE KAYYUM GERGİNLİĞİ (EK)

2)KAYYUM OLARAK ATANAN VALİ BELEDİYE ÇALIŞANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman, belediye binasına gelerek görevine başladı. Geniş güvenlik önlemleri altında zırhlı bir sivil plakalı araçla Büyükşehir Belediyesi'ne gelen Vali Yaman, basın mensuplarının alınmadığı Belediye binasında çalışanlar ile bir araya geldi. Vali Yaman'ın, belediye çalışanlarından Mardin'e hak ettiği hizmeti daha iyi bir şekilde yapmaları için çalışma yapmaları istediği öğrenildi. Belediye binasında yaklaşık bir saatlik inceleme yapmasının ardından Vali Yaman, yine geniş güvenlik önlemleri altından belediyeden ayrıldı.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Valini gelişi

-Güvenlik önlemleri

-Valinin çıkışı

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Nezir GÜNEŞ/MARDİN,-

===============================================

3)ARDAHAH'IN POSOF İLÇESİNDE OKULLARA KAR TATİLİ

UZUN bir süredir bahar havasının yaşandığı Doğu'da kar yağışı ile birlikte Ardahan'ın Posof ilçesinde okullar bir gün süreyle tatil edildi. Erzurum, Ardahan ve Kars'ta dün akşam saatlerinde başlayan yağmur gecenin ilerleyen saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışının en fazla etkili olduğu Ardahan'ın Posof ilçesinde ilk ve orta dereceli okullar Kaymakamlık kararı ile bir gün tatil edildi. Kar yağışının yoğunluğu nedeniyle ilçede eletrikler de kesildi. Ardahan, Kars, Erzurum'da Büyükşehir belediyesi, Öz İdare ekipleri kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Öte yandan kar yağışı, kayak sezonunu açmaya hazırlanan Palandöken ve Sarıkamış' taki otel işletmecilerinin yüzünü güldürdü. Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri yağışlarla beraber hava sıcaklıklarında 3 ila 5 derece arasında düşüşler yaşanacağını belirtti.

Görüntü Dökümü

--------------------

POSOF)

-Gece yağan kar

-Sabah saatlerinde okula giden öğrenciler

-Kar temizliği yapan belediye ekipleri

-Şehir merkezi genel görüntü

-Kar temizliği yapanlar

-Detaylar

(Haber-Kamera: Alper TURGUT / POSOF (Ardahan),

(Süre: 161 MB 3.34 Sn)

Görüntü Dökümü

-------------------

(ARDAHAN)

-Karla kaplı araçlarını temizleyenler

-Evinin önünü temizleyen bir kadın

-Okula gidenv e kartopu oynayan öğrenciler

-Kent parkındaki Atatürk büstü

-Karda koşan köpekler

-Karlı yolda gitmeye çalışan otomobiller

-Temizlik yaqan belediyenin araçları

-Ardahan kalesi

Haber-Kamera: Deniz BAŞLI / ARDAHAN,

(Süre: 136 MB / 4.16 Sn)

Görüntü Dökümü

-------------------- (KARS)

-Karla kaplı otomobillerini temizleyenler

-Öğrencilerin okula gidişi

-Otomobilinan kapısı donan Tenik Yıldız ile röp

-İnşaat işçilerinin yaktıkları ateşte ısınmaları

-İşçi ile röp

Haber-Kamera: KARS,

=====================================================

4)AKAN YAĞ, GÖZLEME EVİNİ KÜL ETTİ

ANTALYA'da akan yağın neden olduğu yangında ahşap gözleme evi kül oldu. Yangından 'Pars' adlı köpeği kurtaran büfe çalışanları büyük mutluluk yaşadı.

Korkuya neden olan yangın, saat 09.00'da Atatürk Kültür Parkı girişinde yer alan Seyhan Çevik'e ait gözleme evinde meydana geldi. Sabah saatlerinde kahvaltı hazırlıklarına başlayan Pembe Soyer'in gözleme sacı bir anda alev aldı. Alevler ahşap yapıyı kısa sürede sararken, durum itfaiyeye bildirildi. Bu sırada büfe çalışanları, gözleme evinin yanındaki kulübede kalan 3 yaşındaki Pars adlı köpeği kurtarmak için seferber oldu. Kurtarılan köpek güveni başka bir bölgeye götürüldü.

Kısa sürede gelen itfaiye, yangını söndürdü. Olayın şokunu atlatamayan gözleme ustası Pembe Soyer ise gözyaşlarını tutamadı. Yangına, gözleme sacından akan yağın neden olduğu belirtildi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Ağlayan kadının görüntüsü

İtfaiye ekiplerinin soğutma çalışmasından görüntü

Yangından kurtarılan tavşan ve köpeğin görüntüsü

İtfaiye aracının görüntüsü

-(Yangından alevli resimler )

58 ///1.50

HABER: Bülent TATOĞULLARI-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA-DHA)

=================================================

5)SAMSUN'DA YAPILAN YERLİ UÇAĞIN YÜZDE 50'Sİ BİTTİ

SAMSUN'da OMÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (UZAYTEM) çalışmaları kapsamında, 'Doğan' adı verilen 2 kişilik genel havacılık uçağı projesi hız kesmeden devam ediyor. Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Cevat Sunol, yerli tasarım ve üretim uçağın yüzde 50'sinin tamamlandığını söyledi. Sunol, "Son yıllarda Türkiye'de özgün tasarım olarak üretilen insanlı uçak olarak biri ülkemizin TAI'nin üretmiş olduğu 'Hürkuş' uçak projesi var, bir de bizim 'Doğan' projemiz var" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (UZAYTEM) Ağustos 2013'de, 2 kişilik genel havacılık uçağı yapılması için çalışma başlatıldı. Hazırlanan proje OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu'na sunularak onaylandı. Proje maliyetinin üniversite tarafından karşılanmasının ardından çalışmalara başlandı. Teknik araştırmalardan sonra tasarım ve eskiz çalışmalarının ardından Şubat 2015'de uçağın yapım çalışmalarına geçildi. Uçağın gövde ve kanatları yapıldı. Montaj çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Toplam kalkış ağırlığı 750 kilo olacak uçağa 'Doğan' adı verildi. Uçağın menzilinin 1500 kilometre olacağı, seyir hızının 277 kilometre olup, 6 bin metre yüksekliğe kadar çıkabileceği belirtildi. 180 beygir gücünde motoru bulunacak uçağın boyu 7, kanat uzunluğu ise 9 metre olacak.

MONTAJ ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Cevat Sunol, yapımı devam eden yerli tasarım ve yerli üretim uçağın yüzde 50'sinin tamamlandığını söyledi. Kendi özgün tasarımları olan uçağın, tamamen kompozit malzemelerden UZAYTEM kompozit tesislerinde üretildiğini dile getiren Sunol, "Doğan genel havacılık uçağı projesi üniversitemizin bilimsel araştırmalar kapsamında desteklediği bir proje. 2014 yılında uçağın tasarımı başladı. 2015 yılı itibariyle üretim çalışmaları başladı. Kanatların ve gövdenin imalatında epey bir yol aldı. İlk ürünler çıktı. Bu ürünler üzerinde hem yapısal testler yapıyoruz hem de montaj çalışmaları yapıyoruz. İnşallah gövde ve kanatları da birleştireceğiz ve uçağımızı inşallah sistem entegrasyonu tamamlandıktan sonra ilk uçuş testlerini yapacağız. Proje kapsamında hem sanayi işbirlikleri kuruyoruz hem de sivil havacılık genel müdürlüğü ile sertifikasyon açısından koordineli bir çalışma yürütmeye çalışıyoruz" dedi.

YERLİ TASARIM YERLİ ÜRETİM UÇAK

Uçağın yüzde 100 yerli tasarım olması ve yerli yapım olmasının çok önemli olduğunu dile getiren Sunol, "Üretimde kullandığımız malzemeler büyük ölçüde yine yerli sanayicilerimizin üretmiş olduğu kompozit malzemeler. Bu bağlamda projeyi sürdürülebilirliği açısından önemli bir nokta. İleride bu uçağın seri üretimini düşünüyoruz. Bu bağlamda yerli malzemeyi kullanmak uçağın üretiminin sürdürülebilir olması açısından önemli. Şu ana kadar sistem entegrasyonu olsun yer testleri olsun uçağın tamamlanması iki yılı alacak gibi gözüküyor. Kalıpların üretimi tamamlandı. Uçağın üretim süresini aslında kalıplardan sonraki süre olarak değerlendirmek lazım. Biz aslında bir uçak fabrikasının temellerini atıyoruz. Bundan sonra yeni ürünleri yapmak çok daha hızlı kolay olacak. Çünkü elimizde bitmiş kalıplar olacak" diye konuştu.

TAI'NİN HÜRKÜŞ'U, OMÜ'NÜN DOĞAN'I

Uçağın tasarım aşamasının büyük zaman aldığını ifade eden Sunol, "Ülkemizde bu konuda çok fazla bir birikimin olmayışı tabii ki bizi zorluyor ama bizde bu birikimi oluşturmak için elimizden geleni yapıyoruz. Son yıllarda Türkiye'de özgün tasarım olarak üretilen insanlı uçak olarak iki uçak var. Biri ülkemizin havacılıktaki lokomotif gemisi TAI'nin üretmiş olduğu 'Hürkuş' uçak projesi var bir de bizim 'Doğan' projemiz var. O bakımdan projemiz önemli. Projemizin bundan sonraki çalışmalara temel oluşturacağını düşünüyoruz. İnşallah etkin sanayi işbirlikleri kurarak bu projenin ticaretleşmesi, ülkemiz, sanayisine, ekonomisine, savunmasına faydalı olmasını hedefliyoruz. İnşallah kimsenin yüzünü kara çıkartmayız. Yakında Doğan'ı gökyüzünde görürüz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Yapımı devam eden uçaktan detay

-Proje resimleri

-Röportaj

-Detaylar

(SÜRE: 6.29 Dk) (BOYUT: 208 MB)

Haber-Kamera: Yaprak KOÇER/ SAMSUN,

===================================================

6)ESRAR İMAL ETMEK İÇİN SERA KURMUŞ

MUĞLA'da bir evin bahçesindeki serada uyuşturucu imal edildiğini öğrenen jandarmanın yaptığı operasyonda, 102 kök hintkeneviri ile 600 gram kubar esrar ele geçirildi. Olayla ilgili gözaltına alınan M.K., sevk edildiği adliyeye tutuklandı. Menteşe'nin Dağpınar Mahallesi'nde yaşayan M.K.'nın evinin bahçesine kurduğu serada hintkeneviri yetiştirip, uyuşturucu madde imal ettiğini öğrenen jandarma, geçen salı günü sabahı operasyon yaptı. Narkotik köpeği 'Alçı' ile bomba arama köpeği 'Ceza'nın da katıldığı evdeki aramada; evin bahçesine kurulmuş serada 102 kök hintkeneviri, 600 gram kubar esrar, satış yapmakta kullanılan 1 hassas elektronik terazi ve 2 ruhsatsız av tüfeği ele geçirildi. Gözaltına alınan M.K., jandarmadaki işlemlerinin ardından dün (çarşamba) sevk edildiği adliyede tutuklandı.

Muğla İl Jandarma Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Toplum destekli güvenlik anlayışı çerçevesinde, başta gençlerimiz olmak üzere halkımızın sağlığını tehdit eden ve haksız kazanç sağlanan tüm kaçakçılık olayları ile mücadeleye kararlılıkla devam edilmektedir" denildi.

Görüntü Dökümü:

---------------------

Zanlının adliyeden çıkartılması

Uyuşturucu fotoğrafları

Genel ve Detay görüntü

(Haber- Kamera: Cavit AKGÜN / MUĞLA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bekir Kaya Ardahan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title