Haberler

Dha Yurt Bülteni-18

Bakan Eroğlu: Kılıçdaroğlu'na 'Afyonkarahisar'da kese, sabun dinlenirsin' dedim (2)BAKAN EROĞLU'NDAN REFERANDUM İÇİN 'EVET' ÇAĞRISIOrman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'deki programı kapsamında Ödemiş ilçesine geldi.

Bakan Eroğlu: Kılıçdaroğlu'na 'Afyonkarahisar'da kese, sabun dinlenirsin' dedim (2)

BAKAN EROĞLU'NDAN REFERANDUM İÇİN 'EVET' ÇAĞRISI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'deki programı kapsamında Ödemiş ilçesine geldi. Ödemiş'te ilk olarak Belediye Başkanı AK Partili Mahmut Badem'i makamında ziyaret etti, çalışmaları hakkında bilgi aldı. Daha sonra, kentte kazandırılan hizmetlerin temel atma töreni için kongre merkezine geçti. Tezahüratlar ve halk oyunları ekibinin gösterileriyle karşılanan Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek Rahmanlar Barajı sulamasının temel atma törenini butona basarak yaptı.

Konuşma yapan Bakan Eroğlu, Küçük Menderes Ovası'na ilk yatırımın dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yapıldığını, temeli atıldıktan sonra "76 yılda tamamlanır" denilen Beydağ Barajı'nı AK Parti hükümetinin 2.5 yılda bitirdiğini, bu havzaya 4 baraj ve 9 gölet kazandırdıklarını söyledi. Temeli atılan Rahmanlar Barajı sulamasıyla tarlaların modern şekilde kapalı sistem ile sulanacağını aktaran Eroğlu, İzmir'in her bölgesine yatırımların yapılacağını açıkladı.

EVET ÇAĞRISI

Referanduma da değinen Eroğlu, geçmiş dönemde cumhurbaşkanı ve başbakanlar arasında yaşanan çift başlılık nedeniyle problemler çıktığını, ekonomik krizlerin yaşandığını söyledi. Halk oylamasında "evet" denilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, "Kavga istemiyoruz, 16 aylık hükümetler istemiyoruz, artık istikrar istiyoruz. Türkiye daha da büyüsün istiyoruz. 16 Nisan'da önünüze sandık gelecek. Biz diyoruz ki söz de karar da milletindir. Büyük Türkiye, güçlü Türkiye, 2023 hedefleri için, özellikle başta FETÖ olmak üzere PKK, PYD, DEAŞ gibi bütün terör örgütlerini tamamen etkisiz hale getirmek için kararımız 'evet' olmalı. Bütün kardeşlerime şunu söylüyorum; CHP'ye, MHP'ye, AK Parti'ye gönül veren kardeşlerime şunu özellikle vurgulamak istiyorum; Batı, 16 Nisan'dan sonra Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi gerçekleşince, Türkiye'nin nasıl yükselişe geçeceğini, muazzam bir hamle yapacağını gördü. Almanya'da gazetede 'hayır' manşetleri çıkıyor, Hollanda'da ha keza öyle, Kandil 'aman evet çıkmasın, biteriz' diyor. Biteceksiniz, millet Türkiye'nin istikrarı ve istiklali için 'evet' diyecek" dedi.

Programa katılan İzmir Valisi Erol Ayyıldız da yatırımlar ve destekler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri, Rahmanlar Barajı'ndan alınacak suyla 14 bin 940 dekar tarım arazisine su verecek olan Rahmanlar Barajı sulamasının temelini attı.

Veysel Eroğlu daha sonra Orman Genel Müdürlüğünün orman köylülerini desteklemek amacıyla uygulamaya koyduğu gelir getirici tür ağaçlandırma projesi kapsamındaki sertifikaları köylülere dağıttı. Daha sonra 4 bin ceviz, zeytin, fıstık çamı, karaselvi fidanı üreticilere dağıtıldı. Ardından Ödemiş Ticaret Odası Anadolu Lisesine de geçen Eroğlu, burada öğrencilerle fidan dikti.

Bakan Eroğlu, kentteki programın ardından Kiraz'a geçti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

Törenden görüntü

Bakan Eroğlu'nun konuşması

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), DHA)

===================================================

Bakan Elvan: Avrupa'daki ülkelerin yaptığı hainliktir

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye karşı hainlik yaptığını söyledi. Merkez Yenişehir İlçesi'ne bağlı Emirler Mahallesi'ne giden Lütfi Elvan, fidan dikti. Burada bir konuşma yapan Elvan, "Darbe girişiminde bulunanlara kapılarını açan, evini, belediyesini, kamu kurum ve kuruluşlarını açan Avrupa'da birçok ülkeyi görüyoruz. Onların bu yaptıkları gerçekten darbecilere kucak açmaları, onlarla bütünleşmeleri Türkiye'ye karşı yapılan hainlikten başka bir şey değildir. 16 Nisan sürecinde yoğun bir şekilde darbecilerle birlikte hayır kampanyasını sürdürmeye çalışıyorlar. Bizim milletimizim birliğe, beraberliğe ihtiyacı var. 16 Nisan'da bu halk güçlü bir tokadı bu ülkelere evet mührünü basarak vuracaktır. Tüm Avrupa'da Türkiye'nin kendi kararlarını vererek yürüyeceğini gösterecektir" dedi. Anayasa'da yapılacak değişikliğin aslında 15 Temmuz darbecilerine verilecek en güzel cevap olacağını da ifade eden Elvan şunları söyledi: "AK Parti öncesi yılları hatırlayan Avrupalı ülkeler, devletler, bizim işimize müdahale etmeye çalışıyorlar. Kim ne yaparsa yapsın Türkiye güçlenerek büyümeye devam edecektir. 16 Nisan'dan sonra büyümesiyle, refah düzeyiyle ve mega projeleriyle dünyada söz sahibi olmaya devam edecektir. Kimse bunu engelleyemeyecektir. İstedikleri kadar Türkiye karşıtı düşmanlıklar sergilesinler, Türkiye aleyhine programlar yapsınlar, o terör örgütlerini kucaklarında beslesinler. En güzel cevabı halk verecektir."

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Bakan Lütfi Elvan karşılanırken

-Hatıra ormanının tabelası

-Fidanların önünde dua edilmesi

-Bakan Elvan fidan dikerken

-Elvan fidana can suyu verirken

-Elvan'ın konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera : İbrahim MAŞE/ MERSİN,

====================================================

Bakan Kaya, Hollanda'yı suçladı: Kadın bakana insanlık dışı uygulamalarda bulundu (4)

GÖNÜL ELÇİSİ KADINLARLA BULUŞTU

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak için geldiği İzmir'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde olan, illerde de vali eşlerinin yürüttüğü Gönül Elçileri Buluşması'na katıldı. İzmir'deki buluşmada İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Uzman Doktor Dilek Didem Ayyıldız ile şehit polis memuru Fethi Sekin'in eşi Rabia Sekin de yeraldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Dilek Didem Ayyıldız, Gönül Elçisi Projesi'nde, annesi ve babası olmayan çocukları koruyucu aileler ile buluşturduklarını ve onların anne, baba şefkatiyle büyümesini sağladıklarını söyledi.

"BİZİ ELEŞTİRDİLER KENDİLERİ İKİ SAATTE OHAL İLAN ETTİ"

Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise "Gönüller yapacağız, gönül köprüleri kuracağız diye bu yola çıktık. Bir yetimin başını okşayarak sevgimizi göstereceğiz. Koruyucu aile uygulamasına hız verdik. Toplumsal farkındalığı artıran projeler yaptık. 81 ilde koordinasyon halinde çalışmaları sürdürüyoruz. Koruyucu aile sayımız 5 bini aşmış durumda ama bu yeterli değil. İzmir'de 348 koruyucu aile olduğunu söylediler. Ama daha 300 çocuk bakanlığımız bünyesinde bir ev ortamında büyüyor. Bizim sevgi evlerimizde maddi olarak her şey var. Biz manevi olarak da beslemeye çalışsak da bir aile ortamını hissettirmemiz mümkün değil. Bu noktada gönül elçilerine büyük iş düşüyor. 300 çocuk sevgi evlerimizde. Bu 300 çocuğu da koruyucu aileler ile buluşturmak birinci hedefimiz olmalı. Onlar için desteklerinizi bekliyoruz" dedi.

Projenin ikinci aşamasında 'kadın ve güçlenme' başlığı altında kadınlar için mesleki eğitim projesini hayata geçirdiklerini de anlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "12 bin kadın meslek sahibi oldu. Her bir vatandaşımız için elini taşın altına koyma vakti. Sivil toplum kuruluşlarına da büyük iş düşüyor. Sosyal yardımlaşmada millet olarak yardımlaşmanın en güzel örnekleri Bosna'da, Myanmar'da, Somali'de defalarca gösterdik. 3 milyon Suriyeli kardeşimize sahip çıktık. Savaşın mağdurlarına kapılarımızı açtık. Bölgesinde daha da güçlenen büyüyen bir Türkiye var. Türkiye'nin gücü her mazlum için umut olmaya devam ediyor. Türkiye'nin önüne engelleri çıkarmaya çalışanlara inat, barışı demokrasi savunmaya dün bie demokrasi dersi vermeye çalışan batı maalesef teröristleri himaye ediyor. Bunu bizzat Hollanda'da gördüm. Hepsi bir araya gelse de bu kahraman milletin kutlu yürüyüşünü durduramayacak kimse. Biz bu aziz vatan için bedelleri ödedik, şehitler verdik. Biz gücümüzü milletimizin alıyoruz. Tarihin hiçbir döneminde ne ezdik, ne ezildik. Mazluma yapılan hiçbir zorbalığa sessiz kalmadık" diye konuştu.

OHAL ELİŞTİRİSİ

Hollanda'nın iki saat içerisinde OHAL ilan ettiğini de vurgulayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Ülkemizin büyümesini istemeyenlere, saldıran teröristlere, Avrupa'ya en güzel cevabı 16 Nisan'da sandığa giderek vereceğiz. Heveslerinde kursaklarında kalacak. Çünkü onlar güçlü Türkiye istemiyorlar. Bu millet hiçbir baskıya boyun eğmeyecek. Kararlı şekilde geleceğe yürüyeceğiz. Bir kadın bakan olarak bana Hollanda da, hem diplomasi hem de insani kurallara aykırı muamele edildi. Bize OHAL eleştirisinde bulunanlar, iki saate kendileri ilan etti" dedi.

Bakan Kaya, daha sonra projede görev alanlara belgelerini verdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Toplantıdan görüntü.

Bakanın konuşmasından görüntü.

Haber: Taylan YILDIRIM, Kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR

================================================

Gaziantep'te FETÖ'den 33 hakim ve savcı sorgulanıyor

Gaziantep'te, Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, meslekten ihraç edildikten sonra gözaltına alınan 42 hakim ve savcıdan 9'u adli kontrol şartıyla serbest kaldı, 33'ünün sorgulanmasına ise devam ediliyor. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son kararname ile meslekten ihraç edildikten sonra gözaltına alınan 42 hakim ve savcıdan 33'ü hakkında işlemin devam ettiği belirtildi. 9 hakim ve savcının adli kontrol kararı uygulanarak serbest bırakıldığına değinilen açıklamada şöyle denildi: "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu'nun 17/03/2017 tarih, 2017/113 Karar nolu kararıyla, 202 hakim ve Cumhuriyet savcısının FETÖ/PDY örgütü ile irtibat ve iltisakları bulunduğu değerlendirildiğinden 667 sayılı KHK'nın ve 6749 sayılı Olağanüstü Hal kapsamında alınan tedbirlere ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun'un 3'üncü maddelerinin 1'inci fıkraları uyarınca meslekten çıkarılmalarına karar verilen ve bölge bazında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınan 42 hakim savcıdan, 9'u hakkında Sulh Ceza Hakimliğince adli kontrol kararı uygulanmış olup, diğer 33 kişi hakkındaki işlemler devam etmektedir."

Haber: GAZİANTEP,

===============================================

Bodrum'da yaşayan modacı intihar etti

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yaşayan İsrail ve Türk vatandaşı modacı 80 yaşındaki Jenny Zarko, evin bahçesindeki depoda kendisini iple asarak yaşamına son verdi. İstanbul Beyoğlu'nda 25 yıl boyunca ünlülerin moda terziliğini yapan ve 15 yıl önce Bodrum'un Güvercinlik Mahallesi'ne yerleşen Jenny Zarko'nun cesedi bugün öğlende, evinin bahçesinde depo olarak kullandığı tek odalı yapıda, tavana iple asılı halde bulundu. Komşuları Zarko'nun cesedi bulununca durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen jandarma, inceleme yaptı. İntihar ettiği sanılan Zarko'nun cesedi otopsi için Muğla Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Olayla ilgili 2 kişinin ifadesine başvuran jandarma, soruşturma başlattı. Güvercinlik Mahalle Muhtarı Mehmet Gereme, "İstanbul'dan taşınmıştı. Çok iyi bir insandı. Mide kanserine yakalanmış, ayrıca düşüp kalçasını kırmıştı. Bir dizi ameliyat geçirmişti. Hepimiz ona sahip çıktık, ancak o kimseye yük olmak istemediğini söylüyordu. Bu nedenle hayata küsmeye başlamıştı. 'Bu acıyla yaşamak istemiyorum kimseye yük olmak istemiyorum' dediğini biliyoruz. Nur içinde yatsın, iyi bir insandı. Sanırım ümitsizliğe kapıldı. Bir oğlu vardı O da ABD'de yaşıyordu. Sanıyorum çok sevdiği Bodrum'da toprağa veririz" dedi.

Yardımsever ve renkli kişiliğiyle sevilen biri olan Zarko'nun birkaç kez televizyondaki, izdivaç programlarına katıldığı da öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

Olay yerinde jandarmalardan görüntü

Ambulanstan görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber: Yaşar ANTER- Kamera: Nilüfer DEMİR / BODRUM (Muğla),

=================================================

Liseli gencin ölümünde ailesinden şok iddia

İzmir'de beyin tümörü ameliyatının ardından evinde fenalaşan ve kaldırıldığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beş gün boyunca yoğun bakım ünitesinde tutulan 18 yaşındaki Erkan Yorgun, yaşamını yitirdi. Ailesi, çocuklarının kendilerine haber verilmeden fişinin şekildiğini ileri sürüp, hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri ise ailenin iddialarının asılsız olduğunu bildirdi. Torbalı Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Muhasebe Bölümü son sınıf öğrencisi Erkan Yorgun, geçen 21 Şubat'ta evde fenalaşıp, yere düştü. Başını yere çarpan Yorgun, Torbalı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan tahlil ve tetkikler sonucu Yorgun'a beyninde tümör olduğu teşhisi konulup, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Yorgun, buradaki ameliyatın ardından taburcu edildi. Ancak, liseli genç, geçen 17 Mart'ta tekrar rahatsızlandı. Önce Torbalı Devlet Hastanesi'ne ardından Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen Yorgun, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Beş gün boyunca makineye bağlı yaşam mücadelesi veren Yorgun, bugün hayata gözlerini yumdu. Hayatının baharında yaşamını yitiren Yorgun yakınlarını yasa boğdu. Yorgun'un ölümünün ardından ağabeyi Hüseyin Yorgun, ihmal iddiasında bulundu. Yorgun, kardeşinin ölümünde hastanenin ihmali olduğunu ileri sürüp, "Kardeşimi önce Torbalı Devlet Hastanesi'ne götürdük. Ancak burada yer yoktu. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de yer olmadığı söylendi. Biz de hastamızı özel ambulans tutarak ilk olarak İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'ne, oradan Tepecik'e götürdük. Bu sürede büyük zaman kaybettik. Hastane yoğun bakımında önce yer olmadığı söylendi. Uzun uğraşlar sonucu yoğun bakıma kardeşimi aldırabildik" dedi.

"HABER VERMEDEN FİŞİ ÇEKTİLER" İDDİASI

Tedavi devam ederken kardeşinin beyin ölümünün gerçekleştiğinin kendilerine bildirildiğini söyleyen Hüseyin Yorgun, "Kardeşim halen yaşıyordu. Yaşamasını istiyorduk. Ancak bize danışılmadan kardeşimin apar topar fişi çekildi. Sırf 'hastanede yer yok' diye yapılıyor bunlar. Dağ gibi kardeşimi toprağa vereceğim. Bir daha bu olaylar yaşanmasın. Hastane yönetimi ve görevliler hakkında dava açacağız" dedi.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri ise ölen gencin ailenin iddialarının asılsız olduğunu bildirdi.

TOPRAĞA VERİLDİ

Öte yandan Yorgun için bugün ikindide Ethem Oruç Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, AK Partili Torbalı Belediye Başkanı Adnan yaşar Görmez ve Yorgun'un yakınları ile sevenleri katıldı. Tabutuna taraftarı olduğu Fenerbahçe kulübünün forması ile okul üniforması serilen Yorgun'un cenazesi, kılınan namazın ardından Çaybaşı Mezarlığı'na götürülüp, toprağa verildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------------

-Ölen Erkan Yorgun'un opağı

-Kardeşinin ölümünden hastüaneyi sorumlu tutan Ağabey Hüseyin Yorgun ile röp.

-Cenaze töreninden görüntü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Gökhan YALKALK / TORBALI (İzmir),

================================================

Kadirli'de ormancılık kutlaması

Osmaniye'nin Kadirli İlçe Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen Orman Haftası etkinliklerinde öğrenciler ve vatandaşlar, protokol üyeleri ile birlikte fidan dikti. Karatepe Aslantaş Teaş Hes İlkokulu bahçesinde düzenlenen programa, Ak Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, Kadirli Kaymakamı Tamer Orhan, Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Hakan Bozgedik, Milli Eğitim Müdürü Sami Cömert, Orman İşletme Müdürü Zafer Kızıl, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Öğrencilerin gösteriler sunduğu, halaylar çektiği programa katılanlara sıkma-ayran ikram edildi. Orman İşletme Müdürü Zafer Kızıl, yaptığı konuşmada ormanların önemine dikkat çekerek "Uzun yıllar sonucu oluşan bu kaynakları, ormanları korumak ve yeni orman alanları oluşturmak hepimizin vatandaşlık görevidir. Orman İşletme Müdürlüğü olarak 2016 yılında yaklaşık 550 bin fidan diktik. Yangınlara müdahale için havuz, yol ve köprüler yaptık. 2017'de fidan ekimlerimiz devam ediyor" dedi.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

Halk oyunları görüntüsü

Ak Parti Milletvekili Durmuşoğlu'nun köylülerle selamlaşması

Orman İşletme Müdürü Kızıl'ın konuşması

Sıkma yapan kadınların görüntüsü

Dua edilmesi ve çocuklara şapka dağıtımı.

Haber-Kamera: Efendi ERKAYIRAN/KADİRLİ/Osmaniye,

=====================================================

Yaşlılar el emeklerini sergiledi

Mersin'in Erdemli İlçesi'nde yaşlılar el emeklerini sergiledi. Erdemli Huzurevi ile Halk Eğitim Merkezi'nin ortaklaşa etkinliğinin açılışına Kaymakam Muhittin Pamuk, Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Aile ve Sosyal Politikalar Mersin İl Müdürü Veysel Topkara ve vatandaşlar katıldı. Kaymakam Pamuk yaptığı konuşmada "Artık huzurevlerimiz üreten mekanlar haline geldi. İşte bugün buna şahitlik ediyoruz. Halk Eğitim Müdürlüğümüzün iki tecrübeli hocası 6 ay süreyle yaşlılarımıza öğrettikleri el sanatlarından oluşan el emekleri göz nurlarını hep birlikte göreceğiz" dedi. Daha sonra kurs eğitmenleri Emine Kurtulan ile Fadime Aşçı nezaretinde üretilen ahşap yakma, ahşap boyama, takı tasarım ve örgü ürünleri izlenime sunuldu.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Kaymakam Muhittin Pamuk yaşlılarla tokalaşırken

Kaymakam Muhittin Pamuk'un konuşması

Sergi açılışı

Kaymakam ve protokol üyeleri sergiyi gezerken

Kaymakam yaşlılara çiçek verirken

Sergideki ürünlerden görüntüler

Yaşlı bir kişi el sanatı yaparken

Haber-Kamera: Mehmet DOĞANER/ ERDEMLİ, (MERSİN),

======================================================

Avokado üreticinin yüzünü güldürdü

Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde üretimi yapılan avokado fiyatı dolayısıyla üreticisinin yüzünü güldürdü. 1000 dekar avokado bahçesinin bulunduğu ilçede ürünlerin tanesi kalitesine göre 1-5 ile 4 lira arasında alıcı buluyor. Turfanda sebze ve meyveciliğin yanı sıra ilçede çiftçinin geçim kaynaklarından biri olarak tropikal meyve türü olan avokado, genelde ağustos ayının ortalarında başlayıp haziran ayının sonlarına kadar hasat ediliyor. Avokadonun tanesi kalitesine göre 1.5 liradan başlayıp hasat sezonu sonuna kadar 4 liraya kadar alıcı buluyor. Gazipaşa avokado bahçelerinde üreticileri ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, "İlçemizde 1000 dekar avokado bahçesi bulunuyor. Dekarda 40 adet avokado ağacı ekimi yapılmaktadır. 4-5 yılık ağaçlardan ortalama dekardan 25 bin adet avokado meyvesi hasat ediliyor. Hasadı yapılan avokado meyvelerinin tanesi 1 liradan başlayarak 4 lira arasında aylara göre değişen fiyatlarla satılmakta. Çiftçilerimiz mutlu, çiftçilerimizin yüzü gülüyor" dedi. Üretici Selçuk Polat, avokado fiyatlardan dolayı mutlu olduğunu belirtirken, "Toplam 20 dekar avokado bahçem var. Bunun 8 dekarlık bölümü avokado meyvesi veriyor ve bu aylarda 4 liraya alıcı buluyor. Avokado üreticisine iyi para kazandırıyor. Dönüme 40 adet ekim yapılıyor ve 3 yıl sonra meyve veriyor. İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor. Ağustosta 1.5-2 liradan başlayıp 3-4 liraya, İstanbul'da 5 liraya kadar satılmakta. Avokado her iklimde olmuyor. Gazipaşa'da, Alanya, Anamur'da iklime uyum sağlıyor. Türkiye'de avokadoyu bilmeyenler var. Ürünümüzü tanıtıp pazarımızı arttırmalıyız" diye konuştu. Üretici Saadettin Yıldız da gün geçtikçe ilçede avokado üretiminin arttığını kaydetti. Mevcut fiyatların çok iyi olduğunu aktaran Yıldız, bahar bakımı dolayısıyla avokado ağaçlarının diplerini çapalayıp gübrelediğini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

----------------------------

-Avokado bahçesinden genel görüntü

-Bahçe içerisinde üreticiden detay görüntü

-Avokado toplanması

-Röp 1 Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik

-Röp 2 Selçuk Polat

-Avokadonun kasaya dizilmesi

-Diğer avokado bahçesinde bahar bakımı

-Röp 3 Saadettin Yıldız

-detay

Haber- Kamera: Yücel BULUT/GAZİPAŞA (Antalya),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Veysel Eroğlu İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title