Haberler

Dha Yurt Bülteni - 15

Şırnak Cudi kırsalına düzenlenen hava harekatında 4 hedef imha edildiTürk Silahlı Kuvvetleri, bugün alınan anlık bir istihbaratın değerlendirilmesi sonucu 10.47-11.

Şırnak Cudi kırsalına düzenlenen hava harekatında 4 hedef imha edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün alınan anlık bir istihbaratın değerlendirilmesi sonucu 10.47-11.13 saatleri arasında Şırnak Cudi kırsalına, Türk hava kuvvetlerine ait savaş uçakları ile hava harekatı düzenlendiğinive bölgede tespit edilen 4 hedefin imha edildiğini açıkladı.

Görüntü Dökümü

---------------------

-ARŞİV

-Hava harekatı

Haber: ANKARA - ŞIRNAK

==================================

Şentop: Anayasa değişikliği teklifi 15 gün içerisinde meclise sunulacak

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye'nin geleceğe doğru yol kat edebilmesi için Anayasa'nın ve parlamenter sistemin değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi meclise vereceğiz" dedi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörlük Konferans salonunda 'Türkiye'de Anayasalar ve Siyaset' konulu konferans düzenlendi. Konferansa, Prof. Dr. Mustafa Şentop'un yanı sıra, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Ayşe Doğan ve Metin Akgün, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ile AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel katıldı.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye'nin geleceğe doğru yol kat edebilmesi için yeni Anayasa'nın ve parlamenter sistemin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Bahar aylarında yeni Anayasa'nın referanduma sunulacağını açıklayan Şentop, "15 gün içerisinde anayasa değişikliğiyle ilgili bir teklifi Meclise vereceğiz. Bahar aylarında bir referandumla anayasa değişikliğini halkımızın onayına sunacağız. Türkiye şu anda 1982 yılında yapılan bir anayasa ile idare ediliyor. Bugüne kadar mayıs ayında yapılan değişiklikle birlikte 18 değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikler arasında çok önemli dokunmalar var. Mesela AK Partinin 2004 yılında anayasanın 90. maddesiyle ilgili yapılan değişiklik çok önemli bir değişikliktir. Bu kadar değişikliğe rağmen Türkiye hala yeni Anayasayı tartışıyor. Bunun sebebi şudur, biz anayasanın bu değişiklerle sözde bir değişiklik yapıyoruz. Bu değişimlerin sözde değişimler olmasıdır. Şu anki anayasanın paradigmasıyla ilgili bir sorun var" dedi.

TÜRKİYE'DE EYALET SİSTEMİ OLACAK MI?

Başkanlık sistemi tartışmalarında Türkiye'nin bölüneceğini savunanların olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkanlık sistemi denince akla Amerika geliyor. Orada eyalet sistemi var. Aynı zamanda federasyondur Amerika. Şimdi şöyle bir algı oluşuyor, 'Türkiye Başkanlık sistemine geçerse Türkiye'de de mi eyalet sistemi olacak?' bu yanlış bir tutum. Başkanlık sistemi dediğiniz şey bir hükümet sistemi tartışmasıdır. Yürütme erki içinde geçen bir tartışmadır. Federasyon dediğimiz şey ise devletin yapısıyla ilgili bir husus. Bu iki unsur bir biri ile teorik olarak ilgisi olmayan şeylerdir. Almanya'ya bakın federasyon var ama bir de parlamenter sistem var. Demek ki federasyon sadece başkanlık ile olmuyor. Parlamenter sistemle de olabiliyor. Federasyonların tarihi siyasi bir planı vardır. Almanya 20'nci yüzyıl sonlarına kadar birliğini sağlayamamıştır. Amerika da öyledir. Federasyonlar ile üniter yapı arasındaki kriter şudur. Devletin temel erkleri vardır, yasama, yürütme ve yargı. Eğer bu erkler merkezi tek ise üniter devlet, birden fazla ise federasyondur. Mesela Amerika'da her eyaletin ayrı yasaları vardır. İki tane yasaları vardır. Biri merkezi, diğer ise her eyalete ait olan yasalardır. Yürütme organı ise bir başkanları vardır, bir de her eyaletin kendi başkanı vardır. Yargıda da aynı şey söz konusu . Her eyaletin kendi hukuki bürokrasisi var. Bizde ise bu durum daha farklı, bizde yasama yürütme ve yargı tek ve merkezidir"

"AVRUPA'DA HARİTALAR DEĞİŞERECEK"

Avrupa'da önümüzdeki 25 yıl içersinde haritaların değişime uğrayacağını anlatan Şentop, "Obama sistemin en aykırı adamıydı o zaman ona oy verdiler. Şimdi ise Trump sistemin en aykırı adamı. Clinton ise statükonun en has temsilcisi ama ona vermediler Trump'a verdiler. Bu bir isyandır yani artık sosyal ekonomik yapılar değişiyor ya. Siyasi yapılar düzenler değişecek. Bana soracak olursanız, 25 yıl bir çeyrek asır içerisinde Avrupa'da belki haritalarda değişecek. İşte böyle bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemde Türkiye'nin de kendini koruyabilmesi için mevcudiyetini sürdürmesi ve bu değişim içerisinde bir aktör olarak yer alabilmesi için kendisini değiştirmesi lazım" ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------------

-Salonundan görüntüler

-Konferansa katılan protokol ve davetliler

-Şentop'un konuşmaları

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,-

==================================

Hakkari Valisi Toprak, yaralı askerleri ziyaret etti

HAKKARİ Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Çukurca İlçesi'nde bugün askeri aracın devrilmesi sonucu yaralanan 3 askeri, tedavi gördükleri hastanede ziyaret ederek 'Geçmiş olsun' dileklerinde bulundu.

Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu ve İl Jandarma Komutan Vekili Albay Mehmet Gökgöz'le birlikte Hakkari Devlet Hastanesine gelen Vali Toprak, burada Başhekim Yardımcısı olarak görev yapan eşi Funda Toprak ve hastane yöneticileri tarafından karşılandı. Hastanede tedavi gören yaralı askerlere 'Geçmiş olsun' dileğinde bulunan Vali Toprak, askerlerin sağlık durumu hakkında da doktorlardan bilgi aldı. Hastanenin farklı servislerinde tedavi gören hastaları da ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulunan Vali Toprak, hasta ve yakınlarıyla bir süre sohbet ettikten sonra hastaneden ayrıldı.

Haber: Behçet DALMAZ/HAKKARİ, -

==================================

Derik'te yeni kaymakam Kafkas göreve başladı

MARDİN'in Derik İlçesi'nde 10 Kasım'da makamına konulan bomba ile şehit edilen ilçe Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün yerine atanan Gümeşhane'nin Torul eski Kaymakamı Hakan Kafkas bugün görevine başladı. Kafkas görevini başlamasına ilişkin Twitter'da, "Derik ilçemizde görevimizin başındayız.. Bismillahirrahmanirrahim" mesajı ile duyurdu.

Derik İlçesi'nde 10 Kasım'da makamında düzenlenen bombalı saldırıyla şehit edilen Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün yerine, isteği doğrultusunda bu göreve atanan Gümüşhane'nin Torul İlçesi Kaymakamı Hakan Kafkas Derik İlçesi'ne gelerek göreve başladı. Daha önce kendi Twitter hesabında, "Talebim doğrultusunda Mardin'in Derik İlçesine atandım. Teröre inat, zeytin projelerine devam. Ruhun şaad olsun, Safitürk." diye mesaj paylaşan Kafkas, bugün makamda çektigi fotoğrafı Twitter'da, "Derik ilçemizde görevimizin başındayız.. Bismillahirrahmanirrahim" mesajı ile duyurdu.

Haber: DERİK(Mardin), -

==================================

Çeyiz eşyaları içinden uyuşturucu ve kaçak sigara çıktı

EDİRNE'de, polis tarafından durdurulan yolcu otobüsünün bagajında çeyiz eşyaları içerisine saklanmış 11 kilo 130 gram kubar esrar ve 5 bin 650 paket kaçak sigara ele geçirilirken, gözaltına alınan 7 şüpheliden 2'si tutuklandı.

Edirne Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Batman'da yapılan düğünden dönen yolcuların bulunduğu otobüsü Edirne Otoban Gişeleri girişinde durdurdu. Otobüste yapılan aramada bagajdaki çeyiz eşyaları içerisinde çuvallanmış 11 kilo 130 gram kubar esrar ve 5 bin 650 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Polis, uyuşturucu madde ve kaçak sigaralara el koyarken, olayla ilgili yürütülen operasyonlarda otobüs şoförleri T.Ç. ve Ç.Ç., muavin M.Ç., uyuşturucuyu Siirt'ten otobüse yüklediği belirlenen M.F.A. ve İ.S., uyuşturucuyu İstanbul Otogarı'nda teslim alacağı tespit edilen M.S. ile M.T.A. yakalanarak gözaltına alındı. 7 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından Edirne Adliyesi'ne sevk edildi. Mahkemeye çıkartılan şüphelilerden T.Ç., Ç.Ç. ve M.Ç. serbest, M.S ile M.T.A. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, M.F.A. ve İ.S. tutuklanarak, cezaevine konuldu. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Otobüste yapılan arama

-Sigaraların bulunması

-Bavullar içindeki sigaralar

-Aramalardan detaylar

-Barajda köpekle yapılan arama

-Uyuşturucunun bulunması

-Şüphelilerin gözaltına alınması

-Detaylar

Haber: Ünsal YÜCEL/EDİRNE,-

==================================

TEM'de bariyerlere çarpan otomobilin Bulgar sürücüsü öldü

TEKİRDAĞ'ın Çorlu İlçesinde, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkıp bariyerlere çarpan otomobilin Bulgar sürücüsü Ali Alireza Safiyani öldü, 1 kişi de yaralandı.

Kaza, TEM yolu Çorlu gişeleri mevkiinde meydana geldi. Bulgar uyruklu Ali Alireza Sofiyani'nin kullandığı X8833 KA Bulgaristan plakalı lüks otomobil, yağmur yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkıp bariyerlere çarptı. Kazada sürücü Sofiyani ile otomobilde bulunan Nermin Mustafa, ağır yaralandı. Olay yerine gelen ambulansla Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan sürücüsü Sofiyani öldü. Durumu ağır olan Nermin Mustafa'nın tedavisi sürüyor. Jandarmanın kazayla ilgili soruşturması sürüyor.

Haber: Mehmet YİRUN/ÇORLU (Tekirdağ), -

==================================

Hem öğreniyor hem de ücret alıyorlar

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ndeki halk eğitim müdürlüğünce açılan kösele kemer yapım kursuna katılan 14 kursiyer, hem kaybolmaya yüz tutmuş bir sanatı öğreniyor hem de İŞKUR destekli eğitimde günlük ücret kazanıyor.

Usta öğretici Kadriye Evren yönetiminde 7 Kasım'da başlatılan kösele kemer yapım kursu haftanın 5 iş gününde, 09.30 ila 14.45 saatleri arasında yapılıyor. Ayvalık Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde bu yıl 2'inci kez gerçekleştirilen kursa ilginin yoğun olduğunu belirtildi. kursuna katılan 14 kursiyer, hem kaybolmaya yüz tutmuş bir sanatı öğreniyor hem de İŞKUR destekli eğitimde günlük ücret kazanıyor.

Ayvalık Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hilmi Özay, "İŞKUR kapsamında açtığımız 18 gün süreli olup günde 8 saat üzerinden ders yapıyoruz. Kadınlar çok üretken. Burada öğreneceklerinin burada kalmayacağını ilerde daha yoğun üretime geçip aile ekonomilerine katkıda bulunacaklarını düşünüyorum. Bu kursumuzda üretilenler için pazarlama çalışmalarını da sürdürmekteyiz. Şu anda Aysel Namlı'ya ait vatandaşın yerinde satış ünitemiz var. Yine bu ürünlerimizi pazar yerinde satabilmek için Ayvalık Belediyesine yazı yazdık. Bize bir yer tahsis edilmesini bekliyoruz" dedi.

KURSİYERLER MEMNUN

Kursiyer Aynur Başa, "Çalışmalarımız güzel, arkadaşlarımız güzel, daha önce hiç yapmamıştım şimdi kemer ve çanta yaptım. Kendi ihtiyacımı karşılıyorum," dedi. Kursiyerlerden Nergis Kalan ise, "Anne kız olarak kursa başladık. Kızım kemerle başladı, ben de küçük bir cüzdan bileklik yaptım. Bütün arkadaşlar birbirimize yardımcı olarak çalışıyoruz. Mutluyuz" dedi. Kursiyer Hamiyet Ömerustaoğlu, "Kursa geldiğim için çok mutluyum. Arkadaşlarım çok iyi. Kurs da zor değil" derken, Munibe Küçük, "Dana derisinden yapıyoruz. İşlememiz için alet, boya ve cilalarımız var. Derinin üzerine istediğimiz deseni işliyoruz. Ben eşime yaptım hatıra olarak. Çok da güzel oldu. Bunları kişiye özel de yapabiliriz istersek, pazarda da satabiliriz. Kendimizi daha geliştireceğiz hayal gücüne e el becerisine kalmış bir şey" dedi.

GÖRÜNTÜLÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Kursta kemer ve çanta yapımı sırasında görüntü

HEM Müdürü Hilmi Özay açıklama

Kursiyerler röp.

Haber- Kamera: Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir),

=================================

Çorum'da FETÖ soruşturmasında 9'u asker, 10 kişi adliyeye sevk edildi

ÇORUM'da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınan 9'u askeri 10 kişi adliyeye sevk edildi.

Çorum'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında aralarında subay, astsubay ve uzman çavuş ile bir de sivil vatandaşın bulunduğu toplam 10 kişi İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 15 gün önce gözaltına alındı. Çorum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma doğrultusunda, Emniyet Müdürlüğü'nde sorguları tamamlanan F.G., S.Ö., A.T., İ.D., Ç.Y., Ş.A., T.T., Ş.Ö. A.G.E ve S.A. bugün adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü:

-----------------------------

Şüphelilerin polis eşliğinde adliyeye getirilmeleri

Adliyeden görüntü

-Detaylar

Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR/ÇORUM,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tekirdağ Şırnak Derik Cudi Politika Güncel Haberler

title