Haberler

Dha Yurt Bülteni-13

1)TÜRK DOKTORLAR KOLON KANSERİNİ TEDAVİ EDECEK YENİ BİLEŞİK BULDUULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü ile Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü doktorları, kolon kanserinin tedavisinde kullanılmak üzere yeni bir bileşik keşfetti.

1)TÜRK DOKTORLAR KOLON KANSERİNİ TEDAVİ EDECEK YENİ BİLEŞİK BULDU

ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü ile Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü doktorları, kolon kanserinin tedavisinde kullanılmak üzere yeni bir bileşik keşfetti. Türk akademisyenlerin buluşu olan ve fareler üzerinde olumlu sonuçlar elde edilen bileşik, şimdi gönüllü insanlar üzerinde denenecek. Olumlu sonuç alınması halinde bileşik, ilaç haline getirilecek ve 4 yıl sonra eczanelerde satılmaya başlanacak.Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Ceyda İçsel ve İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ulukaya, kolon kanseri tedavisi için 2011 yılında yeni bir ilaç bileşiği üzerinde araştırma yapmaya başladı. Yıllarca projeleri üzerinde çalışmalar yapan akademisyenler, son olarak keşfettikleri bileşikleri fareler üzerinde denedi. Deneme sonucunda bileşiğin, farelerdeki kolon kanseri tümörünün büyümesini durdurarak küçülttüğü ve yan etkisinin şu anda piyasadaki kanser ilaçlarından daha az olduğu gözlemlendi.

ŞİMDİ SIRA İNSANLARDA

Türk akademisyenler tarafından bulanan bileşiğin uygulandığı hayvanlarda olumlu sonuçlar elde edilmesinin ardından sıra bileşiğin insanlar üzerinde denenmesine geldi. 3 kişilik ekip, yaptıkları çalışmalarla ilgili Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde basın açıklaması yaptı. Bileşiğin gönüllü insanlar üzerinde deneneceğini söyleyen İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ulukaya, "Öncelikle ürettiğimiz bir bileşik; yani ilaç değil. Bunun adına ilaç demek için henüz erken. Keşfettiğimiz bileşiği fareler üzerinde denediğimizde gördük ki kanserli tümörün büyümesi duruyor ve tümörde küçülme oluyor. Ayrıca bizim bulduğumuz bileşik, şu anda piyasada var olan kanser ilaçlarına oranla çok daha zararsız. Piyasadaki kanser ilaçları insanlarda yan etki yapabiliyor ama bulduğumuz bileşik için böyle bir etki söz konusu değil. Ayrıca piyasadaki kanser ilaçlarını farelere yüksek dozda verdiğimizde onların öldüğünü gördük. Ama bizim bileşiği farelere yüksek dozda verdiğimizde kanser tümörünün inanılmaz derecede küçüldüğünü gözlemledik" dedi.

4 YIL SONRA ECZANELERDE

Bileşiğin insanlar üzerinde denenecek aşamaya geldiğini aktaran Prof. Dr. Ulukaya, "Şu anda bileşiği insanlar üzerinde deneme aşamasına geldik. Elbette gönüllü insanlar üzerinde denemesi yapılacak. Olumlu sonuç alınması halinde bileşik ilaç haline getirilecek ve 4 yıl içinde eczanelerde satılmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

BİR İLACIN GETİRİSİ YILLIK 10 MİLYAR DOLAR

Kolon Kanseri için milli bir bileşik geliştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Ulukaya, bir ilacın ülke ekonomisine yıllık 10 milyar dolar getirisi olduğunu aktardı. Prof. Dr. Ulukaya, "Dünyanın en fazla satan 10 kanser ilacına bakarsanız o ülkeye yıllık getirisi 8 ile 10 milyar dolar. " ifadelerini kullandı.

DESTEK BEKLİYORLAR

Bileşik için Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 20 yıl süreyle 'İncelemeli Patent' aldıklarını söyleyen Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz, "Özellikle Japonya,Güney Kore ve Çin, bizim yaptığımız gibi kendi ilacını üretti ve şu anda kullanıyor. Amerika'dan artık ilaç almıyor.  Proje için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yıllar önce 'Bizim de ilacımız olsun' dedi. Bizde şimdi kendisinden destek bekliyoruz" dedi.

REKTÖR ULCAY: BİR AN ÖNCE İLACA DÖNÜŞMESİ LAZIM

Bileşikin ilaç haline gelmesinden sonra Türkiye'nin milli bir ilaca sahip olacağını aktaran Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay şöyle konuştu: "Üniversitede yapılan çalışmaların  mutlaka sanayiye yansıması da olmalı. Bileşiki yapan arkadaşlarımız patenti aldılar. Patenti almak önemli ama bu patent sağlık sektöründe olduğu için ilaca dönüşmediği sürece bir anlamı yok. Bunu başkalarına kaptırmamak lazım."

Görüntü Dökümü

-------------------------

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz, Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Ulukaya ve rektör Ulcay'ın konuşması

Laboratuardan görüntü

Edip TEKİN/Faruk KAHRAMAN / BURSA,

BOYUT: 449 MB

SÜRE: 8.16

=======================================================

2)KATO DAĞI'NA TÜRK BAYRAĞI DİKİLDİ

ŞIRNAK'ın Beytüşşebap İlçesi'ndeki Kato Dağı'nda PKK'ya yönelik düzelenen operasyon devam ederken, 7 teröristin etkisiz hale getirildiği dünkü çatışma sonrası askerler, dağın zirvesine Türk Bayrağı dikti. Beytüşşebap İlçesi yakınlarındaki Kato Dağı zirvesinde 2 hafta önce başlatılan operasyonlar devam ediyor. Dün kar yığınlarının hala erimediği Kato Dağı zirvesinde 7 PKK'lının etkisiz hale getirildiği çatışma sonrası askerler, yanlarında bulunan Türk Bayrağı'nı bir ağaca sararak zirvedeki kayalıklara dikti. "Ölürüm Türkiye" şarkısı eşliğinde 3 askerin Türk Bayrağı'nı astığı görüntüler, sosyal medyada büyük yankı buldu.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Askerin bayrağı acağa sarması

-Askerlerin Kato Dağı'na Türk bayrağını asma anı

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Emin BAL/BEYTÜŞŞEBAP (Şırnak), -

==================================================

3)TBMM KOMİSYONU KIZ YURDU YANAN ALADAĞ'DA İNCELEME YAPTI(EK GÖRÜNTÜ )

Görüntü Dökümü

------------------------

DHA Muhabiri Murat Kibritoğlu'nun anonsları

Yurt açma izin belgesinden detaylar

SÜRE: 01'12"    BOYUT: 74 MB

Haber: Murat KİBRİTOĞLU-Kamera: Malik GÖDELİNER/Aladağ,(ADANA),

==================================================

4)KAMYON ÇOCUĞU EZDİ, KÖYLÜLER YOLU TRAFİĞE KAPATTI

DİYARBAKIR- Mardin karayolu Çınar İlçesi Aşağı Konak köyü yakınlarında 7 yaşındaki bir çocuğa kamyonun çarparak ölümüne neden olması üzerine köylüler yolu trafiğe kapattı. Yaklaşık 2 saat trafiğe kapanan Diyarbakır-Mardin karayolunda yüzlerce araç uzun kuyruklar oluşturdu.Çınar İlçesi Aşağı Konak köyü yakınlarında bugün saat 14: 00 sıralarında 7 yaşındaki Bilal Aktağ adlı çocuğun yoldan geçmekte olan bir kamyonun altında kaldı. Feci şekilde can veren küçük çocuğun ölümünün ardından  köylüler, durumu protesto ederek yolu trafiğe kapattı. Jandarma ekiplerinin olay yerine gelmesine rağmen yolu trafiğe açmayan köylüler, alt geçit yapılmasını istediklerini söyledi. Protesto nedeniyle yolun kapanması üzerine Diyarbakır-Mardin karayolunda yüzlerce aracın birikmesi sonucu uzun kuyruklar oluşurken, köylüler yaklaşık 2 saat sonra ikna edilerek yolu trafiğe açtı.

Olaya karışan kamyon şoförü gözaltına alınırken, olayla ilgili soruşturma açıldı.

Görüntü Dökümü

----------------------------

-Kuyrukların oluşturduğu araçlar

-Olay yerine gelen jandarma ekipleri

-Kazaya karışan kamyon

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR,-

==================================================

Bakan Yılmaz, robot yarışmasının startını verdi(EK)

5)MİLLİ EĞİTİM BAKANI'NA ÖZEL AYAKKABI

KONYA'da 11'inci Uluslararası Robot Yarışması'nın startını veren Milli Eğitim Bakanı  İsmet Yılmaz, daha sonra Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret etti. Burada öğrencilerle sohbet eden Bakan Yılmaz'a, öğrenciler tarafından üretilen ayakkabı hediye edildi. Bakan Yılmaz, hediye edilen ayakkabıyı yanındaki Konya Valisi Yakup Canbolat'a vermek istedi. Ayakkabının tabanında isminin yazılı olduğu, özel olarak kendisi için yapıldığının söylenmesi üzerine Bakan Yılmaz, ayakkabıyı kabul etti.

Okul ziyaretinin ardından Anadolu Lisesi'nin bulunduğu Aykent Ayakkabıcılar Sitesi'nde bir firmayı da ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Yılmaz, daha sonra Konya'dan ayrıldı.

(Görüntü Dökümü

--------------------

_ Bakan Yılmaz'ın okulu ziyareti, ayakkabı hediye edilmesi

Ayakkabı'dan ve Bakan Yılmaz'dan detay

Bakan Yılmaz'ın ziyaretinden detay

(Haber- Kamera: Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan DÖNMEZ KONYA DHA))

=======================================================

6)ELAZIĞ'DA SEL, KÖY YOLLARINI TAHRİP ETTİ

ELAZIĞ'ın Karakoçan İlçesi'nde sağanak yağmurun ardından oluşan sel nedeniyle birçok köy yolu tahrip oldu.

Karakoçan İlçesi'nde öğlen saatlerinde başlayan sağanak yağmur sele neden oldu. İlçeye bağlı Sağın, Kırgıl, Bardaklı, Ormancık, Karasakal köylerine giden grup yolu, Yenice Köyü ile birlikte Kengerlik mezrasına giden yollar, aşırı yağış nedeniyle tahrip oldu. Sel nedeniyle bölgeye İl Özel İdaresi ekipleri sevk edildi. Yapılan çalışmalarda bazı köy yolları ulaşıma açılırken, sel nedeniyle meydana gelen zararın yerinde tespit edilmesi için tespit çalışmaları başlatıldı.

ELAZIĞ/DHA

==================================================

7)10 ŞUBAT DÜNYA BAKLİYAT GÜNÜ OLARAK İLAN EDİLECEK

MERSİN Ticaret Borsası ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen Yemeklik Tane Baklagiller Çalıştayı'nda, 10 Şubat'ın Dünya Baklagiller Günü olmasının beklendiği açıklandı.

Çalıştaya Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Çil, Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Tarla Bitkileri Daire Başkanı Yusuf Arslan, Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan ve çok sayıda sektör temsilcisi davetliler katıldı.

HiltonSa Otel'de düzenlenen ve 3 gün sürecek olan çalıştay, bürokrat, akademisyen, özel sektör ve üreticiyi buluşturdu.  Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, "Yaptığımız son çalışmalardan sonra Dünya Bakliyat Gününün kabul edilmesi için gerekli çalışmaları yaptık. 44 ülkenin onayıyla Dünya Bakliyat Günü bir aksilik olmazsa 2017 yılı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilecek. Artık dünyada 10 Şubat bu gün kutlanacak. Bu çok önemli bir başarı" dedi.

SON KULLANMA TARİHİ KALDIRILMALI

Son kullanma tarihi ile birlikte kayıplar yaşandığına dikkat çeken Arslan, "Dünyada üretilen bakliyatın yüzde 30'u çöpe gidiyor. Gelişmekte olan ülkelerde, tarladan sofraya gelinceye kadar gidiyor yüzde 30'u, gelişmiş ülkelerde ise sofradan tüketime kadar olan alanda kayıp var. Paketin arkasına son kullanma tarihi yazıyorlar. Son kullanma tarihi olur mu kardeşim. Bu dünyanın sorunu. Bakliyatta son kullanma diye bir şey olmaz. Konservenin üzerine son kullanma tarihi basıyor. Hava almıyor konserve, son kullanması mı olur?  Son kullanma tarihi konusunun artık bir şekilde ele alınması lazım" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE BAKLİYAT ÜRETİMİ GERİLEDİ

Dünyada bakliyat üretiminin artarken Türkiye'de tersi bir sürecin yaşandığı ve bunun büyük bir sorun olduğunu ifade eden Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ise, çalıştayın amacının da bunun nedenlerinin ortaya çıkarılması olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Dünyada bakliyat ihracatı 3 kat artmış, 16 milyon tona ulaşmış, Türkiye'nin ise yüzde 75 oranında azalarak 1.2 milyon tondan 300 bin ton seviyesine gerilemiş. Geçen yıl 463 bin ton ithalat yapmışız. Bu senenin ilk 4 ayında 215 bin ton ithalat yapmışız. Tarım Bakanlığı Taşra Teşkilatı'nın gönderdiği verilere dayanan resmi üretim rakamları gerçeği görmemizi engelledi. TUİK tarafından ilan edilen resmi üretim rakamlarıyla piyasa verileri örtüşmüyor. Bu gerçeği ortaya koymazsak problemi çözemeyiz."

Görüntü Dökümü

------------------------

-Salondan görüntüler

-Katılımcılardan görüntüler

-Bakliyatlardan görüntüler

-Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir'in konuşması

-Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan'ın konuşması

-Genel ve detay görüntüler

SÜRE: 07: 15  BOYUT: 195.90 MB

Haber-Kamera: İbrahim MAŞE/ MERSİN,

=======================================================

8) MERSİN'DE TRAFİK HAFTASI KUTLAMASINDA RENKLİ GÖRÜNTÜLER YAŞANDI

Mersin'de trafik bilincinin oluşturulması, kazaların en aza indirilmesi ve insanların güvenli trafik ortamında yaşamlarını sürdürmeleri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl yapılan Karayolları Güvenliği ve Trafik Haftası etkinliğinde renkli görüntüler yaşandı.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Emniyet ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle merkez Toroslar İlçesi'nde yer alan İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu'nda düzenlenen törene Vali Özdemir Çakacak'ın yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, protokol mensupları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, emniyet ve jandarma teşkilatı mensupları, öğretmenler, veliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.  Vali Özdemir Çakacak, trafik sorununun tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ve ilimizde de gündemin en ön sıralarında yer alan konulardan biri olduğunu, trafik kazalarının küresel ölçekte yaygınlaşması, yüksek oranda ölüm ve yaralanma vakalarına sebebiyet vermesi neticesinde toplumsal ve ekonomik kayıpların çok ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Trafik Denetleme Şube Müdürü Serdar Yavuz'un da trafik güvenliğinin sağlanması ile ilgili birer konuşma yaptığı açılış programı, yılın sürücülerine ve trafik görevlilerine ödüllerinin verilmesiyle devam etti. Vali Çakacak tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz'a da katkılarından dolayı bir plaket takdim edildi.

Ödül töreninin ardından öğrenciler tarafından düzenlenen rond gösterisi ve halk oyunları gösterileri ile devam eden programda Vali Özdemir Çakacak,  Büyükşehir Belediyesi tarafından çocuklara trafik kurallarının uygulamalı olarak öğretilmesi amacıyla okul alanına kurulan Trafik Eğitim Parkı'nın açılışını da gerçekleştirdi.

Açılış sonrasında, öğrencilerin trafik eğitim parkında trafik polisleri eşliğinde akülü arabalar ve motosikletlerle düzenlemiş olduğu gösteri büyük beğeni toplarken, program Vali Çakacak ve protokol üyelerinin eğitim parkı yanında İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından kurulan stantlar ile öğrencilerin trafik konulu yapmış olduğu resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Vali Özdemir Çakacak'ın minik öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesi

Öğrenciler ile birlikte yürümesi

Trafik haftası etkinliklerinde  okul bahçesinde stantların kurulması

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın konuşması

Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ın konuşması

Valinin yılın şoförlerine plaket vermesi

Minik öğrencilerin trafik kuralları gösterisi

Öğrencilerin halk oyunları gösterisi

Yapılan trafik pistinin açılışı

Minik öğrencilerin trafik pistinde akülü araç sürmesi

Vali öğrencilerle ilgilenirken

SÜRE: 05'23" BOYUT: 640 MB

Haber-Kamera: Mustafa İNSAN/MERSİN,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Özdemir Çakacak Cevdet Yılmaz Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title