Haberler

Dha Yurt Bülteni - 13

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılışlar için İzmir'de (3)GENÇLERE SİYASET DERSİ VERDİCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılışlar için geldiği kentte ziyaret ettiği son yer Buca Belediyesi'nin Tarık Akan Gençlik Merkezi oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılışlar için İzmir'de (3)

GENÇLERE SİYASET DERSİ VERDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılışlar için geldiği kentte ziyaret ettiği son yer Buca Belediyesi'nin Tarık Akan Gençlik Merkezi oldu. Merkezi gezip bilgi alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra binanın hemen önündeki amfitiyatro şeklinde dizayn edilmiş alanda, gençlerle bir araya geldi. CHP'li Buca Belediye Başkanı Levent Piristina'nın konuşmalarından sonra gençlere, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seslendi. Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni gençlere emanet ettiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Şunu asla unutmayın; Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'ni sadece gençlere emanet etti. Bütün gençlerden isteğim maden size emanet edildi, Türkiye'nin güvencesi gençler. Gençliğe hitabeyi okuyun haftada bir. Bugün yaşadığımız pekçok soruna orada gönderme yapıldığını göreceksiniz. İkincisi Nutuk'u okuyun. Orada Cumhuriyeti nasıl kurduğunu Samsun'a nasıl çıktığını anlatır. Biz Atatürk'ü yeteri kadara tanımıyoruz. Yeteri kadar öğretemiyoruz. Atatürkçülüğün iki temel ayağı var. Birincisi bağımsızlık ve özgürlük. İkinci ekonomi. Özgürlüğü ve bağımsızlığı savaş meydanlarında kazanabilirsiniz. Nitekim öyle oldu. Özgürlüğü ve bağımsızlığı sürekli kılmanın temel koşulu ekonomiden geçer. Güçlü üreten bir Türkiye'den geçer. Üretemiyorsa başkalarının ürettiğini tüketiyorsa, üniversiteleri bilgi üretmiyorsa, ülkenin geleceği parlak değildir" dedi.

"BAZI ÇOK BİLMİŞLER NEDEN ÇOK PARTİLİ SİSTEMİN GELMEDİĞİNİ SORAR"

Cumhuriyet'in ilk yıllarında ekonomik gelişmeleri de anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün bazı çok bilmişler söylerler 'Neden çok partili rejime geçilmedi' diye. Cumhuriyet'in ne şartlarda kurulduğunu bilmek lazım. Millet mektepleri kuruldu. Köy enstitüleri kuruldu. Sonra 1925'te Kayseri'de uçak fabrikasının temeli atıldı. Düşünün fabrikası olmayan yeterli bilgisi olmayan bir ülke büyümek, gelişmek, kalkınmak, dünyada saygınlık kazanmak istiyor. 9 yıl sonra Kayseri'den kalkan uçak Ankara'ya gitmiştir. 1940'lı yıllara Türkiye uçak ihraç eden, kendi deniz altısını yapan ülkedir. Bunları, ekonominin ne kadar önemli olduğunu bilmeniz için anlatıyorum. Nasıl oldu da Türkiye kendi uçağını üretemiyor. Eğitim en temel durumdur. Eğitimle ülkeyi ileriye de, geriye de götürebilirsiniz. Bugün bir ülkeyi yok etmek için asker gönderilmesine gerek yok. Eğitim sistemini bozduğunuz an geri bıraktırırsınız. Bazıları söylerler 'Geri bıraktırılmış Türkiye' diye. Evet geri bıraktırılmış Türkiye'yiz. Üretmekten vazgeçtik, tüketen toplum haline geldik. Ülkemizi madem ki Gazi size teslimi etti, bu hayatı sorgulayacaksınız, ilgi göstereceksiniz. Sizden daha güçlü Türkiye'de kimse yoktur. Sizin dinamik yapınız kişisel çıkar peşinde koşmamanız, en temel özelliğiniz budur. Sanata ilgi gösterin, ekonomiye, siyasete ilgi gösterin, aman bana ne sakın demeyin. Amana bana ne dediğiniz anda bu ülkede yaşamanızın anlamı kalmaz. Bir gencin temele sorumluğu kendi sorunu değil ülkesinin sorunlarını da çözmektir" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN NEDEN GERİ KALDIĞINI ANLATTI

Türkiye'nin geriye gitmesini Marshal yardımlarına bağlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bize 'Ne gerek uçak, denizaltı yapıyorsunuz, bedava vereceğiz' dediler. Hatta askerlerin çatal, bıçak, palaskası bile dışarıdan geldi. Ne zaman uyandık? Kıbrıs'a çıkarma yaptık. Dediler ki 'Bir dakika bizim uçağımızı kullanamazsınız. Benzini kullanamazsınız.' Türkiye uçak tekerleği, benzini üretemiyordu. Bundan sonra Atatürk'ün nasıl temel konulara vurgu yaptığı öğrenildi. Ama son 15 yılda bilim alanı, üniversiteler baskı altında. Bilim insanları tutuklanıyor, hapse atılıyor. Düşüncelerinden dolayı bir kişinin hapse atılması ihanettir. Çünkü farklılıklar önemlidir. Toplumun değişiminin temel dinamiklerini düşünce ayrılıkları oluşturur" dedi. Gençlere cumhuriyet tarihini okumalarını da tavsiye eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, birlikte hareket etme tavsiyesinde bulunup, "Bunu yapabilirsek güçlü oluruz, demokrasiyi kurarız. Türkiye'yi dünyada saygın ülkeler arasına koyarız. Mücadeleden, ortak bir paydayı oluşturmaktan vazgeçmemeliyiz. Bir ortak paydamız olması lazım. Okudukça çok gerçekleri göreceksiniz. Aynı hataları sürekli tekrar eden bir Türkiye göreceksiniz. Türkiye'yi yönetenlere üzülerek ifade deyimi yakın tarihi bilmeyenlerdir. Edindikleri rivayetlerle ülkeyi yönetmeye çalışıyorlar, Lozan'ı bilmeden konuşuyorlar. Bilgi birikimleri, deneyimleri yok. Yakın tarihi bilmek gibi özel çaba içerisinde değiller. Oysa Lozan bu ülkenin tapu senedidir. Mustafa Kemal'in hangi koşullarda Samsun'a çıktığını bilmiyorlar. Libya'da neler yaptığını bilmiyorlar" dedi.

DEVLETTE GELECEK PLANLAMASI ÖNEMLİ

Türkiye'nin Rusya ile yaptığı enerji anlaşmasıyla ilgili değerlendirme yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Bir ülke tek başına başka ülkeye yüzde 40-50 oranında bağlanamaz. Bağlandığı anda egemenliği tehlikededir. Şimdi Türkiye Rusya'ya yüzde 60 oranında bağımlıdır. Neden bağımlıyız? Hangi gerekçeyle bağımlıyız? Bunun yanında nükleer enerjiyi de getirip Ruslara verdiler. Biz Ruslarla sorun yaşalım diye söylemiyorum. Gelecek düşünülüyorsa bunları yapmak zorundadır. Planlama vardır. Planlama bunun için yapılır. Halklar uzun dönem düşünemezler. Uzun süreli düşünenler bürokratlardır. Hangi alanlara yatırım yapmalıyız, bunların hepsini bürokratlar, yani devlet yapar. Bunların yanında sizleri görünce moralim düzeliyor. Hep şuna inanıyorum bir kişi dahi kalsak doğrunun yanında olduğumuz sürece sırtımız yere gelmeyecektir. Muhalefetin özü bilgiye dayalı olmak zorundadır. Siz konuştuğunuz zaman sizin karşınızdakilere sizin bilginiz karşısında şaşırmalı. İnsana saygıyı, düşünceye saygıyı bilmeliyiz. Bilmeliyiz ki, karşınızdaki rakibiniz de olsa size saygı duysun" dedi. Siyasi ahlak yasasının da çıkması gerektiğini söyleylen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Siyasi ahlak yasası çıkmalı diye. Doktorların, avukatların herkesin var. Ahlaki kuralları olmayan tek alan Türkiye'de siyaset. Her türlü yolsuzluğu yaparsınız, yaptığın sürece yükselirsin. Bunu yeni bir durum olarak toplum olarak enjekte etmeye çalışıyorlar. Hatta çalıyor ama çalışıyor bunu enjekte etmeye çalıyorlar. Bu konuda da genç arkadaşlarımız dikkatli olsunlar."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törenden sonra Ankara'ya gitmek üzere ayrıldı.

GENÇLERİ BULUŞTURACAK

Buca'daki gençlerin sosyal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebileceği bir tesis olarak düzenlenen merkezde 3 cep sineması bulunuyor. Merkezdeki hizmetler, sadece üniversite öğrencilerinin kullanımına açık olacak. 18 - 29 yaş arasındaki üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencileri merkezin hizmetlerinden üye olduktan sonra ücretsiz yararlanacak. 5 katlı merkezin bodrum katında play station, langırt ve bilardo masasının bulunduğu oyun odası, günde 120 kişiye hizmet verebilecek kapasiteye sahip 8'si ev tipi, 2'si sanayi tipi çamaşır makinesi, 6 kurutma makinesinden oluşan çamaşırhane bulunuyor. Zemin katta, resim, müzik ve seramik odası, sergi alanı ve kafeteryanın yanı sıra dinlenme alanı yer alıyor. 1'inci katta ise aynı anda 2 grubun oynayabileceği bowling salonu ile koşu bandı, ağırlık aletleri, soyunma odası ve duşların yer aldığı fitness salonu bulunuyor. 35'er metrekarelik kurs odaları ile mimarlık ve mühendislik öğrencilerinin teknik derslerini yapılabileceği donanıma da sahip bilgisayar odası da merkezin ikinci katında bulunuyor. Gençlerin derslerinde ve araştırmalarında kaynak sorununu ortadan kaldıracak, yüzlerce kitabın yer aldığı kütüphanede merkezin önemli hizmetleri arasında yer alıyor. Merkezin teras katında da bulunan 146 adet güneş paneli ile de merkezin enerji ihtiyacı karşılanacak. Bu panellerden saatte ortalama 37 kilovat elektrik enerjisi üretilecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

--------------------------------

-Açılıştan görüntü.

-Katılanlardan görüntü

Haber: Taylan YILDIRIM - Utku BOLULU - Mustafa OĞUZ, kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR

===================================

MHP'den Başbakan Yıldırım'ın ziyaretiyle ilgili açıklama (Görüntü ekiyle yeniden)

MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, Başbakan Binali Yıldırım'ın dün partilerini ziyaret etmesiyle ilgili olarak açıklama yaptı.

MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, Başbakan Binali Yıldırım'a Zonguldak'ın sorunlarını anlatmak için ziyaretinden birkaç gün önce yerel gazetelerden çağrıda bulunarak çay içmeye davet ettiğini söyledi. Yıldırım'ın özel kaleminin ziyaret öncesi kendisini arayarak müsait olup olmadıklarını sorduğunu ifade eden Ayan, şöyle konuştu:

"Türkiye'de böyle bir dönem içerisinde bir ilk yaşandı. Başbakan ile yaklaşık 25 dakika civarında bir konuşma şansı bulduk. Başbakan'ın Zonguldak meselelerine hakim olduğunu gördük. Bunun dışında da sayın genel başkanımız hakkında görüşlerini ifade ettiler. Genel başkanımızın devlet adamlığını, uzlaşmacı yönünü, bu yapılan Anayasa çalışmaları içersinde büyük bir misyon yüklendiğini ve kendisiyle de çok iyi görüştüklerini anlattı. Türkiye meselesini, millet meselelerini iyi görüşebildiklerini bizlere söylediler. Bizde genel başkanımızın emrinde olduğumuzu, genel başkanımızın hangi süreçte ne olursa olsun teşkilatlarına bu evet ise evet dediğinde yanında olduğumuzu, hayırsa hayır olarak genel başkanımızın arkasında olduğumuzu ifade ettik."

Başbakan Yıldırım'ın referandum olması halinde Zonguldak'ta ne gibi sonuç çıkabileceğini de kendilerine sorduğunu anlatan Ayan, "Bizde eğer bu 330 milletvekilini geçer ve bir referanduma dönüşürse Zonguldak'ta da bir sıkıntının olmayacağını hatta açık ara sivil anayasayı Türkiye'nin de istediğini Zonguldak'ın da istediğini söyledik" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Hamdi Ayan'ın konuşması

-Toplantıdan detay

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,

==================================

Kasığından aldığı uyuşturucu sonu oldu

ANTALYA'da 25 yaşındaki Oğuz Gümüş, otomobil içinde kasığından enjektörle uyuşturucu aldıktan sonra yaşamını yitirdi.

Olay, Muratpaşa İlçesi Kızıltoprak Mahallesi 965 Sokak'ta bulunan boş arazide meydana geldi. Dün akşam saatlerinde evinden ayrılan ve arkadaşına ait otomobille 965 Sokak'a gelen Oğuz Gümüş, kasığından enjektörle uyuşturucu madde aldı. Mahalle sakinleri, otomobilde hareketsiz oturan kişiyi görünce sağlık ve polis ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, üzerinden Oğuz Gümüş'e ait kimlik çıkan kişinin yaşamını yitirdiğini belirledi. Gümüş'ün cansız bedeni, Antalya Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Bölgeye gelen kişilerin sürekli alkol ve uyuşturucu aldıklarını belirten mahalle sakinleri, polis ve belediyenin önlem almasını istedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------------

Polislerin araç içinde inceleme yapmaları

Aracın görüntüsü

Sağlık ekiplerinin görüntüsü

RÖP: Hatice Dülge ( Cevre sakini kadın)

Detaylar

HABER-KAMERA: Bülent TATOĞULLARI/ANTALYA-DHA)

====================================

İş bakmaya gitti feci şekilde can verdi

SAMSUN'da iş bakmak için gittiği apartmanın giriş kapısına çarpıp kırılan cam parçalarının boğazını kestiği iddia edilen 25 yaşındaki Irak uyruklu Mohammed Abdulmecid olay yerine hayatını kaybetti.

Olay bugün Atakum İlçesi Yeşildere Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre işsiz olan Irak uyruklu Mohammed Abdulmecit bugün Canik İlçesi'ndeki sanayi sitesine giderek iş aramaya başladı. Sanayide, laminat parke ustası Salih Özcan ile karşılaşıp iş istedi. Özcan, Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü Ek Hizmet Binası'nda restorasyon çalışması yaptıklarını söyleyip, "Birlikte gidip bakalım beğenirsen çalışırsın" dedi. Teklifi kabul eden Iraklı genci, otomobiline alıp olay yerine geldi. İkili daha sonra binaya girip ellerindeki malzemeleri bıraktı. Önden inen Salih Özcan apartmanın önüne park ettiği otomobilini çalıştırdıktan kısa süre sonra gürültü duydu. Geriye dönüp baktığında Iraklı genci kanlar içinde yerde yattığını ve apartmanın giriş kapı camının kırık olduğunu görünce sağlık ekiplerini arayıp yardım istedi.

Olay yerine gelen sağlık ekipleri cam parçalarıyla boğazı kesilen gencin öldüğünü belirledi. Olay yerine gelen polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Cinayet masası ekiplerinin yaptığı ilk incelemede Muhammed Abdulmecid'in merdivenlerden inerken dengesini kaybettiği ve sendeleyip düşerken cama çarptğını ve kırılan cam parçalarının boğazını keserek yaşamını yitirmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Polis salih Özcan'ı ifadesini almak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü. Olay yerine yapılan incelemin ardından ise çeset otopsi yapılmak üzere Samsun Eğitim ve Araştırma hastanesi morguna kaldırıldı.

Polisin olayla ilgili başlattığı soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Olay yerinden detaylar

-Polisin güvenlik şeriti çekmesi

-Kırılan kapıdan detay

-Görgü şahiti ile ropörtaj

-Hayatını kaybeden kişinin fotoğrafı

Haber-Kamera: Hakan ÇELİKBAŞ-Hakan AKGÜN/SAMSUN,

====================================

Ada Uz'un anısına fidan diktiler

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde Ada Uz Eğitim ve Bilim Derneği, TEMA Vakfı Bodrum Temsilciliği ve Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle, geçen haziran ayında trafik kazasında hayatını kaybeden Ada Uz anısına ağaç dikim etkinliği yapıldı.

Bodrum'da geçen 5 Haziran'da yolun karşısına geçmek isterken otomobilin çarpması sonucu 2 hafta yoğun bakımda kaldıktan yaşam savaşını kaybeden 10 yaşındaki Ada Uz'un anısını yaşatmak amacıyla, ağaç dikim etkinliği düzenlendi. Turgutreis Mahallesi Akçaalan Mevkii'ndeki daha önce de ağaçlandırma yapılan alandaki boş kısma 300 fıstık çamı, defne, mavi servi ve harnup fidanı dikildi. Bodrum Belediyesi, TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüleri, Bodrum Orman Şefliği'nin destekleriyle Ada Uz Eğitim ve Bilim Derneği'nin düzenlediği etkinlikle fidanlar, Ada Uz anısına toprakla buluştu. Etkinliğe 400 kişi katılarak, Ada Uz Hatıra Ormanı için fidan dikimine destek oldu. Güneşli ve sıcak bir havada gerçekleştirilen etkinlikte, Vedat Türkmen İlkokulu, TED Bodrum Koleji ve Bahçeşehir Koleji öğrencileri de fidan dikim etkinliğine katıldı. Fidan diken çocuklar, kendilerine verilen balonlara Ada Uz için mesajlarını yazarak, gökyüzüne bıraktı.

Etkinliğe katılan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Anne Oya Erol Uz ve baba Ömer Uz ile birlikte fidan dikti. Anne Uz, Ada Uz'un yazdığı bir şiiri tüpün içine koyarak, fidanın köküne bıraktı ve Ada'nın cümlelerinin bu ağaçla yaşayacağını söyledi. Anne Oya Uz, "Geldiğiniz için çok mutluyuz. Geçen haziran ayında oğlumuzu kaybettik, çok acıydı. Bize nefes aldıran, ayakta tutan tek bir şey vardı, oda, dostlarımızın dayanışması ve sevgiydi. Aynı bu destek ve sevgi ile dernekleştik. Ada Uz Eğitim ve Bilim Derneği'ni kurduk. Bu dernek üzerinden bütün çocuklara yönelik, projeler gerçekleştireceğiz" dedi.

"ADA UZ ÖZELLİKLERİ OLAN BİR ÇOCUKTU"

Ada Uz Hatıra Ormanı ağaç dikim etkinliğine katılarak aile ile birlikte çam fidanı diken Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Özellikle Ada'ya yakışır bir havada birlikteyiz. Ada Uz özellikleri olan bir çocuktu. Hem deniz de hem de karada yaşaması gerekir. Mavi ve yeşilin ona çok yakıştığını düşünüyorum. Bu kampanya, bizden sonra gelecek nesillere yeşil alan olarak kalacak. Bu hatıra ormanının birçok yere örnek olmasını istiyorum. Bodrum'un birçok yerinde betona yenik düşmeden bu yerlerin ağaçlandırılması en büyük dileğim. Bu dilek de sizlerle beraber gerçekleşir" dedi.

ASLI DEĞİRMEN İÇİN DE FİDAN DİKTİLER

Anne Oya Erol Uz, kendi oğlu gibi, kısa süre önce yolun karşısına geçerken hayatını kaybeden 14 yaşındaki lise öğrencisi Aslı Değirmen'i de unutmadı. Oya Uz, Değirmen'in anısına da Başkan Kocadon ile birlikte fidan dikti. Etkinlik katılımcıların fidanları dikmeleriyle tamamlandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Fidan dikiminden görüntü

-Oya Erol Uz'un açıklamaları

-Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un açıklamaları,

-Başkan Kocadon'un anne Oya Erol Uz ve Ömer Uz çifti ile fidan dikmesi

-Aslı Değirmen anısına da fidan dikilmesi

-Fidan dikenlerle röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Nilüfer DEMİR / BODRUM (Muğla),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Bodrum İzmir Buca Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title