Haberler

Dha Yurt Bülteni - 12

Vali Erin, 15 Temmuz'da Adıyaman'da yaşananları anlattı (ÖZEL)

ŞANLIURFA Valisi Abdullah Erin, geçen yıl valisi olduğu Adıyaman'da 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananları anlattı.

Son kararnane ile Şanlıurfa'ya atanan Vali Abdullah Erin, darbe girişiminin yıldönümünde, 15 Temmuz'da Adıyaman'da kentte yaşananları anlattı. 15 Temmuz ihanet teşebbüsünden bir ay önce Adıyaman Valiliği görevine başladığını ve kalkışmayı esnaf ziyaretinde öğrendiğini anlatan Erin, "15 Temmuz gecesi erken saatlerde saat 20.00'ye doğru Jandarma Komutanımız ve Emniyet Müdürvekilimiz ile beraber valilikte o gün içerisindeki vatandaş ve devlet işlerini tamamlayıp ardından yine her zaman yaptığım gibi çarşıya, vatandaşlarımızla buluşmaya gitmek üzere valilikten ayrıldık. Çarşıda esnaflarımızla sohbet edip, hal hatırlarını sorup, en sonunda bir çay evinde vatandaşlarımızın bulunduğu bir alanda oturduk. Saat 21.30 civarında Emniyet Müdürvekilimize gelen bazı telefonlar ve haberler üzerine hemen yanımızda Jandarma Komutanımız albayımız ve Emniyet Müdürümüz vardı. Yine gelen telefonlar üzerine Emniyet Müdürvekilimiz daha rahat konuşabilmek için müsaade istediler ve yan tarafa geçtiler. Belli bir süre görüşme yaptıktan sonra tekrar geldiler ve darbe girişiminde olduğundan bahsettiler. Tabi bunları vatandaşlarımızın içerisinde değil beni de yan tarafa davet etmeleri üzerine orada bize ifade ettiler" dedi.

'DAVETE 1 YARBAY GELMEDİ'

Vali Erin, emniyet personeline telsiz aracılığıyla silahlarını bırakmamaları talimatını verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Bizim biliyorsunuz Adıyaman'da Jandarma Özel Harekat Birliğimiz var ve ağır diyebileceğimiz mühimmat ve silahların bulunduğu yer de orası ve biz yolda gelirken Emniyet Müdürvekilimize verdiğimiz talimatla özel harekatın bulunduğu alana hem iş makinelerini, hem de polis özel harekattan sağlam bildiğimiz arkadaşlarımızı o alana sevk etmek üzere oradaki hareketliliği terör şube müdürümüzle birlikte yakından takip etmelerini ve en ufak bir olumsuz gelişmeye müsaade etmemelerini, olması halinde ise bize bilgilendirmelerini talimatını verdik ve arkadaşlarımız kısa bir süre içerisinde yerlerini almışlardı. Jandarma Komutanlığı'ndaki albay ve yarbay rütbesindeki bütün arkadaşların harekat merkezine davet edilmesi talimatını verdim, Bunun üzerine albayımız, yarbaylarımızı aramak süratiyle o alana davete ettiler. Tamamı olumlu yanıt verdiler. 1 kişi ise gelemeyeceğini ifade etti. Rahatsızlandığını ve gelemeyeceğini ifade etti, diğer albaylarımız geldiler, tekmillerini verdiler, milletin ve devletin emrinde olduklarını söylediler. Biz de hızlı bir şekilde tekrardan görevlerinin başına dönemlerini hazır ve hazırlıklı olmalarını ve gelecek talimatları aynen uygulamaları gerektiğini kendilerine ifade ettik ve görevlerinin başına gönderdik. Bu davetimize olumlu yanıt vermeyen yarbayımız o gün Başsavcımızın desteği ile hakkına idari işlemler, daha o gece, o saatlerde gerekli idari işlemler ve aynı zamanda adli işlemler başlatıldı. ve 15 Temmuz'dan sonra gözaltına alınıp adalete teslim edildi."

'KONUTUMA 2 POLİS GELİP, GÖREVLİLERDEN SİLAH BIRAKMASINI İSTEDİLER'

Valilik konutuna 2 polisin gelip, nöbetçilere silahlarını bırakmalarını istediğini ifade eden Erin, "Yine o kriz diyebileceğimiz olayların  geliştiği ve yaşandığı saatlerde valilik konutuna Emniyet Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli 2 polis memuru, noktadaki polis memurlarına gidip darbe girişiminin başladığını ve bunun başarılı olacağını, onun için konutta görevli polis memurlarına biraz sonra gelecek kuvvetlere herhangi bir direniş göstermemelerini bunun kendilerinde hayrına olacağına ifade ettiklerini bize ilettiler. Bunun üzerine arkadaşlarımız konutta ailemde vardı. Eşim, çocuklarım da o konutta idi. Arkadaşlarımız, eşim ve çocuklarımın daha güvenli bir yere nakil edilmesinin uygun olacağını söylediler. Biz o gece vatandaşımızın eşlerinin ve çocuklarının güvende olmadığı bir ortamda bizim güvenli bir yer aramamızın doğru olmayacağını ve ailemin kalması gereken ve onlarında gerekiyorsa direnmesi gereken yerin bulunduğu nokta olduğunu ifade ederek, bunu reddettik" diye konuştu.

'EŞİMDEN HELALLİK İSTEDİM'

Vali Erin, kentteki tüm unsurlarla birlikte vatandaşların da desteğiyle milli iradeye sahip çıktıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Ve eşimi de aramak suretiyle hakkını helal etmesini, böyle bir olayın yaşandığını ama Allah'ın izni ile bunun içinden anlımızın akıyla, devletimizin, büyüklerimizin, hükümetimizin çıkacağını söyleyerek herhangi bir yere götürülmeyeceklerini ve çocuklarımı eşime emanet ederek, telefonu kapattım. ve oraya birkaç tane kahraman kardeşimizi göndermek süratiyle konuta gerekli önlemlerin alınmasını sağladım. O polis memurlularına gelip cesaretini kırmamaya yönelik ve silahlarını teslim etmeye davet eden emniyet personelini de yine aynı gün haklarında işlemler başlatıldı. Biz genel olarak ilin koordinasyonunu, ilçeler ile tam bir birlikte hareket etme anlayışını yapmaya çalışırken, vatandaşlarımız Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi biliyorsunuz Adıyaman'da da meydanlara akmaya başlamıştı. Adıyaman'da bu ayaklanma erken saatlerde oldu ve bu darbeye teşebbüs haberinin duyulmaya başladığı andan itibaren o gerçekten asil sürekli, devletinin yanında yer alan, bayrağına, milletine, temel değerlerine her zaman saygılı olduğunu gösteren Adıyaman halkı, Alevi'si ve Sünni'si ile farklı etnik insanları ile Kürt, Türk ile meydana akmaya başladıkları ve bu yönden de bize haberler gelmeye başladığını ifade edebilirim. Albayımızın üniforması üzerindeydi. Belediye Başkanımız, Alay Komutanımız, Emniyet Müdürümüz ile birlikte el ele, kol kola vererek ve halkımızın karşına çıkarak, askeriyle, emniyet personeliyle, sivil idaresiyle, yerel yönetimiyle, milletvekiliyle birlikte toplumun ve devlet yönetiminin bütün kesimlerini temsil eden kişiler ile bir araya gelerek milli idareye sahip çıktık ve Cumhurbaşkanımızın ikinci bir emrine kadar meydanları boş bırakmadık" şeklinde konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ile röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN-ŞANLIURFA-DHA)

======================================

Sivas'ta SESOB ve BBP'den 15 Temmuz açıklaması

SİVAS, - SİVAS Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Sivas İl Başkanı Uğur Bulut, 15 Temmuz'un yıldönümü nedeniyle birer basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'na (TESK) bağlı federasyonlar ve birlikler ile aynı saatte ortak bir açıklama yapan SESOB Başkanı Beşir Köksal, devletin birlik ve beraberliğini ve milletin serbest iradesi ile seçilmiş Cumhuriyet Hükümeti ve demokratik rejimi açıkça tehdit eden, darbe girişimini yıldönümünde yeniden en kuvvetli bir biçimde bir defa daha kınadıklarını açıkladı. SESOB Başkanı Köksal, "Ahilik gelenek ve kültüründen gelen her zaman devletinin ve milletinin yanında yer alan, aileleri ve yanlarında çalışanlarla birlikte ülkemizin dörtte birini temsil eden esnaf ve sanatkarlarımız, nereden ve kimden gelirse gelsin, darbelere karşı dimdik ayakta olmuş ve ayakta olmaya devam edecektir. Hiçbir zaman cumhuriyet ve rejim düşmanlarına bu mukaddes topraklarda devletimizi ele geçirme fırsat ve imkanı tanınmayacaktır. Dün olduğu gibi bugün ve her zaman milletimiz ülkesine ve devletine canı pahasına sahip çıkacaktır" dedi.

BBP'DEN AÇIKLAMA

BBP Sivas İl Başkanı Uğur Bulut ise parti binasında yaptığı açıklamada Türk milletinin tarihi boyunca zor zamanlarında bağımsızlığı, egemenliği ve mukaddesatı için malını, canını ve kanını bu uğurda seve seve gözünü kırpmadan feda ettiğini söyledi. Bulut, "Şehit liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu, Cumhuriyetimizin tarihinde birçok defa dik duruşu ile oyunu bozmuş ve bu girişimler karşısındaki duruşu ile tavrının her zaman milletten ve demokrasiden yana olduğunu göstermiştir. Bunun en açık ve bariz göstergesi 28 Şubat'ta meydanlara tankları indirip sandıktan çıkan sonuca itiraz edenlere demokrasiye balans ayarı naraları atanlara karşı dimdik durmuş millet iradesinden yana kimseden korkmadan çekinmeden bir kez daha devletinin ve milletinin yanında net bir tavır koymuş ve Türk siyasi tarihinin en tutarlı ve en dürüst lideri olarak tarihe şu sözleri altın harflerle kazınmıştı. 'Namlusunu millete çevirmiş tanka selam durmam' demişti. Büyük Birlik Partisi olarak darbe girişimini haber aldığımız ilk andan itibaren meydanlara inip şehit liderimizin duruşu ve milli iradeye karşı, ülkemize ve milletimize karşı olan ve olacak her girişime karşı devletimizin ve milletimizin yanında saf durduk ve duracağız" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-SESOB'taki basın toplantısı

-Başkanın açıklaması

-BBP İl Başkanının açıklaması

Haber-Kamera: SİVAS, DHA

=========================================

CHP Tokat İl Teşkilatı'ndan 15 Temmuz çelengi

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Tokat İl Başkanlığı 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümünde Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

CHP Tokat İl Başkanlığı Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişiminin 1'inci yılı nedeniyle kent meydanında bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Çelenk sunma törenine CHP İl Başkanı Feramuz Şahin ile partililer katıldı. CHP İl Başkanı Şahin, "Bugün 15 Temmuz FETÖ darbe kalkışmasının birinci yıl dönümünü acı ve elem içerisinde yaşıyoruz. CHP il teşkilatı olarak bugün bizde 249 şehidimizi ve gazilerimizi anma adına Atatürk Anıtına çelengimizi bıraktık. Türkiye artık darbelerin olmadığı, demokrasinin yerleştiği ve adaletin hakim olduğu yapıya kavuşması dileğiyle bugünü kutlamaya çalışıyoruz. Darbelerden en çok sıkıntı yaşamış siyasal parti olarak biz demokrasinin asla kesintiye uğramadan mutlaka sandıkla gelenlerin sandıkla gideceği anlayışını savunuyoruz. Bu darbe kalkışmasında dün kol kola olanların, bu  darbeden rahatsız olanların, bu darbenin siyasi ayağının da biran önce açığa çıkarılması konusunda gayret göstermesini çok istiyoruz" dedi

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Çelenk sunumu

-İl Başkanının açıklaması

Haber-Kamera: Fatih YILMAZ/TOKAT,

=========================================

Sivas'ta 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi açıldı

SİVAS'ta, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin 1'inci yılı nedeniyle yaşanan olayların fotoğraflarının yer aldığı sergi törenle açıldı.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde düzenlenen serginin açılışına Sivas Valisi Davut Gül'ün yanı sıra 5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Kentte faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşlar ile yazılı ve görsel medyanın temsilcileri tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne gönderilen 160 fotoğrafın yer aldığı sergi 1 hafta açık kalacak. Açılış öncesi konuşan Sivas Valisi Davut Gül, "Bu günlerde yaptığımız etkinliklerin ana teması 15 Temmuz'u unutmamak, unutturmamaktır. Gördüğümüz her yerde vatandaşlarımızın bu kutlu direnişe sahip çıktığını görüyoruz. İnşallah bir daha böyle direnişlere ihtiyaç olmaz ve bir daha böyle direnişlerin oluşacağı ortam olmaz. Bugünkü etkinliğin başka bir güzel tarafı ise bu tarihi bina Cumhuriyetin kuruluşuna ev sahipliği yapmış, 108 gün Cumhuriyetin kuruluşunun çalışmalarının yapıldığı tarihi bir bina. Bu anlamda da 15 Temmuz'daki demokrasiye, Cumhuriyete, devlete, millete sahip çıkma ruhuyla da örtüşüyor. Sergide emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

-Sergi açılışı

-Valinin konuşması

-Sergideki fotoğrafların gezilmesi

Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS,

==========================================

15 Temmuz şehitleri bisiklet yarışı Marmaris'te son buldu

MUĞLA Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün 15 Temmuz şehitleri anısına düzenlediği 64 kilometrelik bisiklet yarışı Marmaris İlçesi'nde son buldu. Çeşitli şehirlerden 150 sporcunun katıldığı yarışta dereceye girenler için ödül töreni düzenlendi.

Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz şehitleri anısına düzenlenen 15 Temmuz Şehitlerini Anma Ulusal Bisiklet Yarışı'na 81 ilden 150 sporcu katıldı. Muğla'dan start alan bisikletliler, 64 kilometrelik yolu 2 saat 45 dakikada tamamlayarak 15 Temmuz gecesi darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi yapılan 5 yıldızlı Grand Yazıcı Turban Club Otel'e ulaştı. Sporcuları Muğla ve Marmaris protokolü ile izleyiciler karşıladı. Sporcu ve davetlilere verilen yemek sonrası Marmaris Su Sporları Kooperatifi üyeleri jet sky, deniz paraşütü eşliğinde Türk bayrağı açarak gösterilerini sundu. Su sporları eğitmenlerine Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı botları eşlik etti. 15 Temmuz Demokrasi Marşı eşliğinde davetliler gösterileri izledi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler adına bir dakika saygı duruşu ardından İstiklal Marşı okundu. Ödül törenindeki kürsüde konuşma yapan Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz, "11-16 Temmuz tarihlerinde düzenlenen çeşitli yarışmalara 81 ilimizden yaklaşık 5 bin sporcumuz katıldı.15 Temmuz üzerinden bir yıl geçti. Bu anlamlı tarihi gün Türk milletinin birliğine, dirliğine ve beraberliğine hizmet etmiştir" diye konuştu. Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş ise Türk halkının geçen yıl bugün tüm dünyaya bir mesaj verdiğini hatırlatarak "Şehitleri anma, demokrasi ve birlik günümüz kutu olsun. Beni sadece ve sadece seçtiklerim yönetir. Beni yönetecek olanlar seçtiklerimdir. Seçtiklerim dışında kimse yönetemez" dedi.

Konuşma sonrası yıldız A, yıldız B, master, genç erkek ve büyük erkek olmak üzere 5 dalda 15 sporcuya altın madalya ile Cumhuriyet altını hediye edildi. Tören, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

----------------------------

-Su sporları eğitmenlerinin gösterilerinden görüntü,

-Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz'ın konuşması,

-Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş'un konuşması,

-Ödül töreninden görüntü.

Haber-Kamera: Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS (Muğla),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Erin Şanlıurfa Adıyaman Sivas Politika Güncel Haberler

title