Haberler

Dha Yurt Bülteni-10

Yakalanan DEAŞ'cıların İncirlik'e saldırı planı ortaya çıktı ADANA polisinin 22 Haziran'da terör örgütü DEAŞ'ın Yeşilyurt Mahallesi'ndeki hücre evine yaptığı operasyonda yakalanarak tutuklanan sözde 'Adana emiri' 32 yaşındaki Abdulkerim Çakar'ın da aralarında bulunduğu 11 kişinin, bu örgüte...

Yakalanan DEAŞ'cıların İncirlik'e saldırı planı ortaya çıktı

ADANA polisinin 22 Haziran'da terör örgütü DEAŞ'ın Yeşilyurt Mahallesi'ndeki hücre evine yaptığı operasyonda yakalanarak tutuklanan sözde 'Adana emiri' 32 yaşındaki Abdulkerim Çakar'ın da aralarında bulunduğu 11 kişinin, bu örgüte karşı Suriye ve Irak'a hava operasyonlarının düzenlendiği İncirlik Hava Üssü'ne, bombalı saldırı hazırlığı içinde olduğu, bu amaçla keşif de yaptıkları ortaya çıktı.

Adana'daki DEAŞ soruşturması kapsamında tutuklanan 11 kişi hakkında, 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.  İddianamede, örgüt evinde yakalanan zanlıların ifadelerinde, tutuklu Fevzi Taşkıran'ın İncirlik Hava Üssü'ne bombalı saldırı düzenleme planından bahsettiği, eylemin biri kamyon 2 araçla yapılabileceğini konuştuğu belirtildi.

Operasyonda yakalanan  Abdulkerim Çakar, Ali Konca (25), Ersin Kıran (26), Fevzi Taşkıran (31), Muhammet Toksöz (21), Murat Tasa (21), Seyit Ali Şenol (26) ve Yılmaz Kotluk (22) ile Merkez Sabancı Camisi'nde geçen yıl cuma namazı sırasında 'canlı bomba' eylemi yapmaya çalıştığı iddiasıyla tutuksuz yargılanan Mahmut Kılıçaslan (34), Mahmut Özden(45) ve Saim Yıldız (26) hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'bıçak veya diğer aletleri izinsiz satma, satın alma, taşıma veya bulundurma', 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamede, örgüt evinde yakalanan Ali Konca, Seyit Ali Şenol ve Murat Tasa'nın ifadeleri dikkat çekiyor

ARALARINDA İNCİRLİK'İ KONUŞTULAR

Şüphelilerden Ersin Kıran,  iddianameye yansıyan ifadesinde, yakalandığı hücre evinde, Fevzi Taşkıran'ın Konya'dan gelen Ali Konca  ile aralarında İncirlik Hava Üssü'ne saldırı yapılıp yapılamayacağını konuştuklarını aktardı. Ersin Kıran "Ali Konca bir saldırının imkansız olduğunu söyledi. Sonra Fevzi, Ali'ye ülkemizde bulunan örgütle aynı fikir ve düşüncelerde olmayan diğer cemaatlere karşı bombalı eylem yapmak istediğini söyleyip bana bombalı paket yapacak birisinin olup olmadığını sordu. Bunun haricinde yapılacak hiçbir eylemden bilgim alakam yok" dedi. Zanlılardan Ali Konca ise, "Fevzi Taşkıran bulunduğumuz evde ben, Murat Tasa, Seyit Ali Şenol ve Yılmaz Kotluk'un  bulunduğu sırada bana 'İncirlik Hava Üssü'ne nasıl saldırabiliriz?' diye sordu. Ben de güvenlik tedbirlerinin çok sıkı olduğunu, böyle bir saldırının başlamadan bertaraf edileceğini söyledim. Fevzi, İncirlik Hava Üssüne 2 araçla girilebileceğini, öndeki aracın küçük araç olacağını, arkadaki aracın da bomba yüklü büyük bir araç olacağını, küçük aracın önden ilk güvenlik duvarını bertaraf ettikten sonra diğer büyük araçla gerçek bombalı eylemi gerçekleştireceğini söyledi. Fevzi'ye önceki tarihlerde böyle bir keşif yapıldığını ancak bunun  imkansız olduğunu söyledim" dedi.

DAHA ÖNCE KEŞİF YAPILMIŞ

Zanlılardan Muhammet Toksöz ise evde bulundukları sırada Fevzi Taşkıran'ın Ali Konca'ya "İncirlik Hava Üssü'ne nasıl bir şey yapabiliriz?" diye sorduğunu belirtti. Muhammet Toksöz "Ali de Fevzi'ye 2-3 sene önce Adana'da DEAŞ içerisinde faaliyet gösteren iki arkadaşının İncirlik Hava Üssü etrafında ellerinde bira şişeleriyle keşif yaptıklarını, keşif esnasında polislerin fark ettiğini ve oradan ayrılmak zorunda kaldıklarını belirtip buraya bombalı, silahlı veya canlı bomba türü bir saldırı eyleminin çok zor olduğunu söyledi" diye belirtti.

İncirlik Hava Üssü'ne bombalı eylem planı yaptığı öne sürülen Fevzi Taşkıran  ise suçlamaları kabul etmezken, zanlıların yargılanmasına bir süre sonra Adana 12.'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

Görüntü Dökümü

------------------

(GEÇİLEN GÖRÜNTÜLER)

Zanlılıların Adli Tıp Birimi'ne getirilmesi

Zanlıların araçlardan indirilmesi

Zanlıların Adli Tıp Birimi'nden çıkarılması

Adana emiri denilen zanlının kameraya öpücük atması

Zanlıların araçlara bindirilmesi

Zanlıların Adli Tıp Birimi'nden götürülmesi

Haber-Kamera: ADANA,

================================================

Türkiye'hayvan göçmenlere' de kucak açtı

Tedavi için uyuşturulan bir kaplanın kalbi durdu, yoğun bir müdahale ile hayata döndürüldü

İÇ savaşın sürdüğü Suriye'nin Halep Kenti'nde bulunan hayvanat bahçesinde zarar gören hayvanlardan bazıları, Türkiye'ye getirilerek Bursa Karacabey'deki yaban hayatı kurtarma merkezine yerleştirildi. Savaş mağduru hayvanların tedavi çalışmalarına başlandı. Tedavi için uyuşturulan bir kaplanın kalbi durdu. Kaplan yoğun bir müdahale ile hayata döndürüldü.

Suriye'de devam eden iç savaştan zarar gören Halep Hayvanat Bahçesi'ndeki yabani hayvan türlerinin tedavi ve rehabilitasyonlarının yapılması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Hayvanları Çaresizlikten ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) ile Four Paws sivil toplum kuruluşu ortak bir çalışma yürütüyor. Bu çerçevede Halep Hayvanat Bahçesi'nde hayatta kalan hayvanların kurtarılması amacıyla kampanya aracılığıyla 3 aslan, 2 kaplan, 2 ayı ve 2 sırtlan Bursa Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağı ve Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi.

'DURUMLARI İYİ DEĞİL'

Burada tedavisine başlanan hayvanların genel durumu hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Gizem Somuncuoğlu, "Kapalı alanda uzun süre kalmaktan dolayı hayvanlarda davranış bozukluğu gözlenmekte. Lokal yaraları mevcut. Sırtlanlarımızda da böbrek yetmezliği var. Ayrıca gözlerinde katarakt ve başka görme bozuklukları mevcut" dedi. Diğer hayvan gruplarından sorumlu Veteriner Hekim Nihal Bilgici ise şunları söyledi: "İlk önce sırtlanlara daha sonra da aslanlara müdahale ettik. Hayvanların genel muayenelerini yapıyoruz. Ultrason ile iç organlarını inceledik. Aslanlar ilk geldiğinde bitkin stresli ve vücutlarında yaralar vardı. Hayvanlarımızın genel durumu çok iyi değil. Bundan sonra işleyecek süreç hayvanların durumlarına göre belirlenecek, burada ne kadar kalacakları onlara bağlı."

'TÜRKİYE HAYVAN GÖÇMENLERE DE KUCAK AÇTI'

Gerçekleştirilen kurtarma operasyonun en önemli ayağını yürüten Four Paws sivil toplum kuruluşu koordinatörü Dr. Amir Khalil savaş mağduru tüm canlılara kucak açtığı için Türk Hükümetine ve Türkiye'den destek veren tüm kuruluşlara teşekkür etti. Tehlikeli kurtarma operasyonunu da anlatan Khalil şöyle konuştu: "Bu hayvanları Suriye'den buraya getirmek için yaptığımız hazırlıklar yaklaşık bir kaç hafta sürdü. Buraya yaklaşık  bin 200 kilometre uzaklıkta bulunan bir hayvanat bahçesinde bulunuyorlardı. Yirmiden fazla çatışan grubun arasından bu hayvanlar kurtarıldı. Hayvanları hayvanat bahçesinden alıp sınıra kadar getirmek, gerçekten çok önemli ve hassas bir görevdi. Bu hayvanları Savaş ortamında bombaların, keskin nişancıların arasından aldık. Hayvanların yer aldığı konvoyun sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için gruplar arasındaki çatışmaların zamanlamasını çok iyi ayarlamamız gerekiyordu. Hiç kimsenin olmadığı sınır bölgesinde, hayvanların yüklü olduğu Suriye'den gelen kamyon ile Türkiye'den gelen kamyon arasında nakil yapıldı. Türkiye Suriye'den gelen hem hayvan göçmenlere hem de insan göçmenlerine kucak açtı. Bu hayvanların en iyi şekilde yaşatılmasını temenni ediyoruz. Bu insanlık için çok önemli."

MUAYENE İÇİN BAYILTILAN KAPLAN ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Kafeslerinde bulunan hayvanların tüm sağlık sorunlarının tespiti için devam eden muayeneler sırasında bir kaplan atılan iğne ile bayıltıldı. Uyuşturucuya karşı hassasiyet gösterebileceği tahmin edilen kaplan için tüm ekip hazırda bulundu. Uyutulunca kalp atışları olması gerekenin çok altına inen kaplana Four Paws için çalışan Veteriner Hekim Dr. Frank Göritz müdahale  ederek hayata döndürdü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Hayvanlardan genel detaylar

kötü durumdaki kaplanın hayata döndürülme çabaları

kalp masajı

solunum desteği

bir kaplanın genel muayenesi, röportajlar

Haber-Kamera: Enver Fatih TIKIR / BURSA, -

========================================

Madde bağımlısı kişi evde ölü bulundu

SİVAS'ta madde bağımlısı olduğu ileri sürülen 50 yaşındaki Seyit Kanmış uyuşturucu ve alkol aldıktan sonra uyuduğu boş dairede ölü bulundu.

Olay, saat 12.00 sıralarında Camikebir Mahallesi, Hoca Ahmet Yesevi Caddesi üzerindeki Nur Apartmanı 2'inci katındaki içinde eşya olmayan dairede meydana geldi. Arkadaşı 57 yaşındaki Nazif T. ile geldiği evde dün akşam saatlerinde uyuşturucu madde ve ardından alkol aldığı iddia edilen Seyit Kanmış daha sonra uyudu. Sabah arkadaşı Kanmış'ı uyandıramayan Nazif T. durumu sağlık ekipleri ve polise haber verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri Seyit Kanmış'ın hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekiplerinin yaptığı çalışmanın ardından Kanmış'ın cesedi otopsi yapılmak üzere Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Kanmış'ın kesin ölüm nedeni otopside belli olacak.

Görüntü Dökümü:

-Binanın görüntüsü

-Ekiplerin incelemeleri

-Cenazenin binadan çıkarılışı

-Ölen kişinin fotosu

Haber-Kamera:  Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS,

=====================================

Bakanlar Fakıbaba ve Özlü, esnaf ziyaretinde (3)

VALİLİĞİ ZİYARET ETTİLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Şanlıurfa Valiliği'ni ziyaret etti.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin tarafından karşılanan Bakan Fakıbaba ve Özlü, şeref defterini imzalayarak, kente ilişkin brifing aldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Faruk Çelik'e yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bakan Fakıbaba, hükümet olarak Şanlıurfa'ya en iyi hizmeti vereceklerini ifade etti. Kent yönetimi ile işbirliği içerisinde olarak Şanlıurfa'ya hizmet edeceklerini dile getiren Fakıbaba, "Amacımız Şanlıurfa halkının refah seviyesini yükseltmektir. İnşallah Allah bu konuda bize yardım eder" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Şanlıurfa'ya neler yapılabileceğine ilişkin görüşmeler yapacaklarını ifade etti. OSB'de kapasite kullanımının tamamlanması için toplantılar yapacaklarını anlatan Özlü, bunun sağlanması ile işsizliğin de azalacağını kaydetti.

Tarım ve turizm özelliğinin yanı sıra Şanlıurfa'nın sanayi şehri olmasını arzuladıklarını anlatan Bakan Özlü, "Yani hem tarım, hem tarıma dayalı sanayi dışında diğer sanayilerin de Şanlıurfa'da değişmesi noktasında bakanlık olarak elimizden gelen bütün desteği sağlayacağız. Buna ilişkin projeleri, faaliyetleri bundan sonra daha sık bir şekilde takip edeceğiz" diye konuştu.

ŞEHİT AİLELERİYLE BULUŞTULAR

Valilik ziyaretinin ardından bakanlar Fakıbaba ile Özlü, Şanlıurfa Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti. Şehit aileleriyle bir araya gelen bakanlar, ailelere başsağlığı dileğinde bulundu. Türkiye'de terör olaylarının bitmesi için mücadele verdiklerini ifade eden Fakıbaba, şunları söyledi "Öldürmekle kimse bir yere gidemez. Bu ülke büyük bir ülke, bütün insanlara ekmek ve yer var. İnsanların isteklerini demokratik ölçülerde söylemeleri lazım. Hiçbir zaman vurmak, öldürmek ve kırmakla zorlukla hiç bir şeyin olacağını bu yaşıma kadar görmedim, bundan sonra da göreceğimi zannetmiyorum. Bu gibi işlerin hiçbir zaman sonuç vermeyeceğini biliyoruz. Terörün sonunda mutlaka mağlup olacağına yürekten inanıyorum. Çünkü terör dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir zaman galip gelmemiştir. Türkiye'de de gelmesi mümkün değildir. Ama olan bizim evlatlarımıza oluyor. İnşallah bundan sonra şehit haberleri almayız."

Bakan Faruk Özlü ise şehitlere minnettar olduklarını ifade ederek, "Türkiye dış destekli bir terör hareketine ve eylemine maruz kalıyor. Biz zor bir coğrafyada yaşıyoruz düşmanımız çok, kendi gücümüzle ve kuvvetimizle ayakta kalacağız. Terör eylemlerinin son bulduğu, Türkiye'de iç güvenlik sorunu olmadığı günleri en kısa zamanda inşallah göreceğiz." diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------------

Valiliği ziyaret eden bakanlar

Vali Abdullah Erin açıklamada bulunması

Bakan Fakıbaba ile Özlü açıklamada bulunması

Şehit derneğini ziyaret eden bakanlar

Genel ve detay görüntüler

Haber: Ali LEYLAK-Kamera: Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA)

==============================================

Bakan Eroğlu, tedavisi yapılan Şahin'i doğaya bıraktı

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, temel atma programları için geldiği Çankırı'da Milli Parklar Müdürlüğü'nde tedavi edilen yaralı şahini doğaya bıraktı.

Çankırı programının son bölümünde, belediye tarafından yaptırılan Recep Tayyip Erdoğan Parkı'nda Ak Parti Gençlik Kolları üyeleri ile bir araya gelen Bakan Eroğlu yaptığı konuşmada, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı gençlerin gösterdiği direnişin her türlü takdirin üzerinde olduğunu belirterek, "Sizler bizim geleceğimiz, bu ülkenin yarınları için umutsunuz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu hedeflere ulaşmak için sizlere büyük görevler düşüyorö diye konuştu. Konuşmaların ardından park alanında mavi ladin ağacı diken Bakan Eroğlu daha sonra Milli Parklar Çankırı İl Müdürlüğü'nce Ilgaz Dağlarında bulunan ve tedavi ettirilen yaralı şahini doğaya bıraktı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Bakan Eroğlu'nun yaralı olarak bulunan ve tedavi ettirilen şahini doğaya bırakması

Haber-Kamera: ÇANKIRI

=======================================

Kocaeli'de aranan 24 kişi yakalandı

KOCAELİ'de, yağma, hırsızlık, kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet ve yaralama suçlarından aranan 24 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

Kocaeli'de sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyona Terörle Mücadele Şubesi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Özel Harekat, Narkotik Suçlarla Mücadele ve Çevik Kuvvet Şube ekipleri katıldı. 103 ekip ve 302 polisle gerçekleştirilen operasyonda evlerde arama yapıldı. Polis evlerin çatılarına kadar çıkarak kontrolde bulundu. Operasyonda, 'Yağma, hırsızlık, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet, yaralama' gibi suçlardan aranan ve haklarında 1 ila 5 yıl arası kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 24 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Polis kamerası görüntüleri,

arama çalışmaları,

gözaltına alma,

çatıda arama yapılması

Haber-Kamera: Çağla DAŞCI/İZMİT(Kocaeli), -

==========================================

Karşıdan karşıya geçmek isteyen iki kıza otomobil çarptı

ÇORUM'da karşıdan karşıya geçmek isteyen iki genç kız otomobilin çarpması sonucu yaralandı.Çevredeki vatandaşlar genç kızların yardımına koştu. Hastaneye kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Kaza, bugün Çorum'un Gazi Caddesinde meydana geldi. 45 yaşındaki Üzeyir Akkaya yönetimindeki 19 KC 715 plakalı otomobil, karşıdan karşıya geçmek isteyen 17 yaşındaki Gamze Şahin ve 16 yaşındaki Gizem Şahin'e çarptı. Yaralılara ilk müdahale yoldan geçen vatandaşlar tarafından yapıldı. Aaracın çarptığı iki kız uzun süre yaşadıkları şoku üzerlerinden atamadı. Gamze Şahin ve Gizem Şahin, bir süre sonra olay yerine çağrılan 112 Acil Servis ekipleri tarafından Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü Üzeyir Akkaya ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü. Polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Yerde yatan yaralı kızlar

-Yaralılara vatandaşlardan ilk yardım

-Ambulansa alınışları

-Detaylar

Haber- Yusuf ÇINAR-ÇORUM,

==================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yeşilyurt İncirlik Türkiye Politika Güncel Haberler

title