Haberler

Dha Yurt Bülteni - 10

HEYELAN FACİASI İLE İLGİLİ 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 1 KİŞİ ARANIYOR (EK)BAKAN ALBAYRAK MADENE GELDİEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, heyelan faciasının yaşandığı Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'ndeki bakır maden sahasına geldi.

HEYELAN FACİASI İLE İLGİLİ 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 1 KİŞİ ARANIYOR (EK)

BAKAN ALBAYRAK MADENE GELDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, heyelan faciasının yaşandığı Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'ndeki bakır maden sahasına geldi. Siirt'ten helikopterle Maden köyüne gelen Bakan Albayrak'ın helikopterine taaruz tipi 2 Atak helikopteri de eşlik etti.

Maden sahasında kurulan AFAD kriz merkezini ziyaret eden Bakan Albayrak'a heyelan ve ardından yapılan arama kurtarma çalışmaları ile ilgili bilgi verildi. Kriz merkezi olarak kullanılan TIR'da yaklaşık 1.5 saat kalan Bakan Berat Albayrak'a, bu sırada bazı vatandaşlar arama kurtarma çalışmalarının hızlı yapılmadığını belirterek, seslerini duyurmaya çalıştı. Jandarma kriz merkezinin çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken, aileleri teselli etmeye çalıştı.

Bakan Berat Albayrak, kriz merkezinden sonra heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Bazı programları basına kapalı olan Bakan Albayrak'ın heyelan altında kalarak yaşamını yitiren Reşit Can'ın Yağmurtepe köyündeki taziyesine de katıldığı belirtildi.

BATMAN'DA TOPRAĞA VERİLDİ

Maden Köyü'ndeki bakır madeninde heyelanan altında kalan ve bu sabah cesedi çıkarılan ekskavatör operatörü 34 yaşındaki Şefik Tuncer, Batman'da toprağa verildi. Siirt Devlet Hastanesi'nden alınan 3 çocuk babası Tuncer'in cenazesi, Batman merkezde Bozooğulları Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Defin sırasında sinir krizleri geçiren Tuncer'in eşi Halime Tuncer'i yakınları teselli etmeye çalıştı.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Bakan Albayrak ın heyelan bölgesine gelişi

-Kriz merkezine girmesi

-Detaylar

SİİRT/DHA

==========================================================

2)MARDİN VALİLİĞİ: NUSAYBİN KIRSALINDA ETKİSİZ HALE GETİRİLEN 2 PKK'LI 'BAGOK' SORUMLUSU

MARDİN Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, 2 gün önce Nusaybin ilçesi kırsalında gerçekleştirilen operasyon ile etkisiz hale getirilen 2 PKK'lı teröristin örgütün sözde 'Bagok' bölgesi sorumluları olduğu belirtildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 17 Kasım'da Mardin İl Jandarma Komutanlığı tarafından Nusaybin ilçe kırsalında yapılan operasyonlarda, sözde Bagok sorumlularının olduğu 2 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği belirtilerek, "Bölgede yapılan arazi taramasında, 1 adet M 16 piyade tüfeği, 1 adet Yavuz16 marka tabanca, 2 adet savunma tipi el bombası, 4 adet M16 şarjörü, 1 adet dürbün ve örgütsel dokümanlar ele geçirilmiştir. Ayrıca BTÖ mensuplarınca kullanıldığı tespit edilen; 1 adet traktör, 1 adet açık kasa ford transit kamyonet geçici olarak muhafaza altına alınmıştır. Aynı bölgede yapılan aramalarda ise, 9 şahıs gözaltına alınmıştır. Halkın huzur ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik yapılan operasyonlar kararlılıkla devam edecektir" denildi.

MARDİN,

=============================================================

3)KOCALARI CEZAEVİNDE OLAN ÇOCUK GELİNLER 'CİNSEL İSTİSMAR DÜZENLENMESİNİ' BEKLİYOR

NİĞDE'de reşit olmadan kaçarak ya da ailelerinin izniyle evlenip, küçük yaşta anne olan 3 kadın, yasa gereği haklarında dava açılan eşlerinin cezaevlerine girmesiyle, zor günler geçiriyor.

Niğde'nin Dündarlı kasabasında 24 yaşındaki Dilek Ağrılı ve Bozköy kasabasından 21 yaşlarındaki Ceylan Gültekin ve Nazlı Sağlam bir araya gelerek, 'cinsel istismar düzenlemesi'nin bir an önce çıkartılmasını istedi. 2 çocuk annesi Dilek Ağrılı, 15 yaşında evlendiğini, erken evliliğin önüne geçmek amacıyla çıkartılan yasayla eşi 30 yaşındaki Emrah Ağırlı'nın 11 yıl hapse mahkum edildiğini söyledi. Ağrılı, "Eşimle birbirimizi severek evlendik. Eşim 1.5 yıldır cezaevinde yatıyor ama şu an Pozantı Cezaevine naklettiler ve uzak olduğu için görüşe gidemiyorum. Psikoloji tedavi görüyorum. Allah rızası için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan Başbakan Binali Yıldırım'dan ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a yalvarıyorum bu yasayı geri çekmesinler" dedi.

Eşi İbrahim Gültekin'in Kayseri'de cezaevinde yattığını anlatan 3 çocuk annesi Ceylan Gültekin ise, "1 yaşında çocuğum var bu çocuğumu eşim hiç görmedim. MHP'li, CHP'li milletvekillerine sesleniyorum ne olursunuz bir seferliğine çıksın bu yasa. Tecavüzcülere ben de karşıyım" diye konuştu.

14 yaşında Yusuf Sağlam ile evlenen 2 çocuk annesi Nazlı Sağlam ise cezaevine gittiğinde çocuklarının camın arkasında babalarını görünce ağladıklarını belirterek, "Çocuklarımın ve beni psikolojim bozuldu lütfen bu affı çıkarın. Eşimi seviyorum çok mutluyduk ve şimdi bitmiş durumdayız. Annem babam yok eşimde cezaevinde çok kötü zamanlar geçiriyoruz" diyerek 'cinsel istismar düzenlemesinin' yapılmasını talep etti.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Mağdur olan kadınlardan ve çocuklardan detay görüntü

Pencereden bakan çocuklardan görüntü

Ailelerden detay görüntü

Sokakta oyuncaklarıyla oynayan çocuklardan görüntü

Dilek Ağrılı röportaj

Ceylan Gültekin ile röportaj

Nazlı Sağlam ile röportaj

Çocuğun elinde bulunan evlilik cüzdanından görüntü

SÜRE: 04'06" BOYUT: 173 MB

Haber-Kamera: Uğur MART / Ali KADI NİĞDE,

==================================================

İZMİR'DE, CEMEVİNE AİT DÜĞÜN SALONU KRİZİ BİTMEDİ

4)BELEDİYE YIKTI, VATANDAŞLAR ONARDI

İZMİR'in Bayraklı ilçesinde bir süredir Belediye ile Yamanlar Cemevi yönetimi arasındaki, yıkımla sonuçlanan düğün salonu gerginliğinde, vatandaşlar duvarları yeniden ördü. Önceden planlanan düğün töreni için salonun yıkılan duvarları yeniden yapılıp boyandı, içi yıkanıp temizlendi. Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şube Başkanı Mehmet Bozkurt, yıkıma izin vermeyeceklerini, kendilerinden düğün için yer kiralayan kişileri mağdur etmeyeceklerini söyledi.

Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şubesi'ndeki seçimden sonra dernek ile belediye arasında başlayan gelirim sonrasında, Bayraklı Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karabağ, Yamanlar Cemevi'ne gelir sağlayan düğün salonunu kaçak olduğu gerekçesiyle yıkacağını açıkladı. Bu açıklamadan sonra tırmanan gerilim sırasında dün (cuma) öğle saatlerinde yıkım ekibi bölgeye gitti. Cemevi yönetimi ve zabıtalar arasında yapılan ilk görüşmede düğün salonun, düğünlerin yapılmasından sonra yıkılmasına karar verildi. Ancak vatandaşların dağılımı sırasında yeniden gerginlik yaşanınca polis bir gruba müdahale etti. Yaşanan bu gerginlik sonrasında erteleneceği söylenen yıkım uygulamaya konuldu. Cem evinin duvarları iş makineleriyle yıkıldı. Yıkıma tepki gösteren vatandaşlara, iki TOMA'dan tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu. Bu sırada Bayraklı Belediyesi Zabıta Müdürü Abdulhakim Kaya da yaralandı.

VATANDAŞLAR YENİDEN ONARDI

Dün yaşanan olaylı yıkımdan sonra dernek üyeleri, bugün akşam yapılacak ve önceden planlanmış düğün töreni için tekrar harekete geçti. Bir yandan iş makinesinin yıktığı düğün salonunun duvarları örülüp boyandı. Bir yandan da, salonun içi vatandaşlar tarafından yıkanıp temizlendi. Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şube Başkanı Mehmet Bozkurt, yıkıma direnip izin vermeyeceklerini, kendilerinden düğün için yer kiralayan kişileri mağdur etmeyeceklerini söyledi.

CHP İLÇE YÖNETİMİNDEN TEPKİ

Bu arada konuyla ilgili CHP Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper de yazılı açıklama yaptı. Kimsenin bu konu üzerinden siyaset yapmamasını isteyen Cemalettin Alper, "Kamuoyunda 'Cemevi yıkıldı' şeklinde bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu kesinlikle doğru değildir. Sorumluluk sahibi bazı partililerimizin belediyemizden ve bizden bilgi almadan açıklama yapması bizleri derinden üzmüştür. Herkesi sağduyulu olma davet ediyorum. Kimse bunun üzerinden siyaset yapmasın. Yıkımın cemeviyle hiçbir ilgisi yoktur. Belediyemiz, cemevi derneğinin işlettiği kaçak düğün salonunu yıkmıştır. Kanunun hükmünü yerine getiren Bayraklı Belediyesi'ne tepki gösterenler, aslında buradan elde ettikleri ve nereye harcandığı belli olmayan paranın kesilecek olmasına itiraz ediyor. Yani muslukları kesiliyor" dedi.

BELEDİYE DE MAHKEME KARARINI AÇIKLADI

Bayraklı Belediyesi de derneğin yıkım kararını durdurulması için İzmir 6'ncı İdare Mahkemesi'ne başvurduğu, ancak bunun reddedildiğine dair geçen 26 Mayıs tarihinde verilen kararı kamuoyuyla paylaştı. Yapılan yıkımın mahkeme kararları ve kurallar çerçevesinde olduğunu açıkladı.

Görüntü Dökümü

-----------------------------------

-Yıkılan düğün salonunun yeniden onarılmasından görüntü.

-Düğün salonunun temizlenmesinden görüntü.

Haber-Kamera: Taylan YILDIRIM / İZMİR

==============================

BARIŞ TOPLANTISINDA KAN AKMIŞ

5)KAÇIŞI 11 AY SÜRDÜ

İZMİR'in Bayraklı İlçesi'nde, karşılıklı yaralama ve kurşunlama olaylarından sonra barış toplantısında çıkan kavgada iki kişiyi öldüren 41 yaşındaki M.A., 11 ay süren kaçışı sonrasında yakalandı. Cinayet anının da güvenlik kameralarınca kaydedildiği ortaya çıktı.

Geçen 12 Ocak'ta 1636 Sokak 9 numaradaki Bayraklı Taraftarlar Derneği Lokali'nde yaşanan olayda, taksi işletmeciliği yapan M.A. ve arkadaşları, bir süredir aralarında karşılıklı yaralama ve kurşunlama olayları yaşanan kişilerle bir araya geldi. Barışmak için toplanan iki grup arasında yeniden tartışma çıktı. Tartışma anında tabancayla ateş eden M.A., minibüs işletmeciliği yapan Ömer Üğdür (38) ve aynı yaştaki Hayrettin Pekçelik'i öldürdü, R.G.'yi (27) yaraladı. Olaydan sonra kaçan M.A.'nın yakalanması için 11 ay süren takip yapan İzmir Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Bürosu ekipleri, saklandığı adresi tespit etti. Kemalpaşa İlçesi'ndeki adrese yapılan baskında M.A., yakalandı. Bu arada cinayet anlarının da güvenlik kameralarınca kaydedildiği de ortaya çıktı.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Güvenlik kamerası görüntüsü

-Zanlının emniyetten çıkarılması

Haber : İZMİR

======================================================

6)KAPIKULE'DE MAZOT BİTTİ, TIR KUYRUĞU UZADI

EDİRNE'de yurt dışına çıkış yapmak için gelen TIR araçları Kapıkule Sınır Kapısı'nda 15 kilometre kuyruk oluşturdu. Gümrük içerisindeki akaryakıt istasyonunda TIR'lar için indirimli mazotun bitmesi nedeniyle alımlar durdurulurken, TIR sürücüleri hafta sonları yaşanan yoğunluk nedeniyle uzayan kuyruklara çözüm bulunmasını istedi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Kapıkule Sınır Kapısı'nda, Bulgaristan gümrüğünde işlemlerin yavaş yapılması nedeniyle TIR araçları 15 kilometre kuyruk oluşturdu. Gümrük içerisindeki akaryakıt istasyonunda TIR araçları için indirimli mazotun bitmesi nedeniyle alımlar durduruldu. Bu da kuyrukların uzamasına neden oldu. Bulgaristan'a açılan diğer Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda ise 8 kilometre kuyruk oluşmasına neden oldu.

"MAZOT YOK BEKLİYORUZ

İstanbul'dan yüklediği ihraç yükünü Almanya'ya götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen TIR sürücüsü Uğur Özel, dün gece kuyruğa girdiğini, mazot bittiği içinde beklemeye devam ettiklerini söyleyerek, "Bu sorun sürekli devam ediyor. Bize mazot yok bekleyin diyorlar. Bizde çaresiz bekliyoruz. Vergisiz mazot almak için beklemeye devam edeceğiz. Bu soruna yetkililer bir çare bulsun" şeklinde konuştu.

İran'dan yüklediği yükü Bulgaristan'a götürmek için 2 gün önce Kapıkule Sınır Kapısı'nda kuyruğa girdiğini anlatan İranlı TIR sürücüsü Mekzut Abdullahi ise her hafta kuyruklarda çile çektiklerini belirterek, "Burada neden beklediğimizi bilmiyoruz. Aslında bu sınır kapısında sürekli bekliyoruz. Mazot yok diye alımları durdurdular. Bu soruna bir çare bulunması gerekir. Burada uykusuz beklemek çok zorö dedi.

Trakya Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri, hafta sonu yoğunluğuyla birlikte gümrükte vergisiz satılan mazotun bitmesiyle kuyruğun uzadığını söyledi. Yetkililer mazotun bu akşam gelmesini beklediklerini, geçişlerin mazot satışına başlandığında açılacağını ifade etti.

Görüntü Dökümü

------------------------------------

-TIR kuyruğu

-Bekleyen araçlar

-TIR sürücüleri ile röp.

-Kapıkule Sınır Kapısı

-Kapıkule gümrük tabelası

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE,-

================================

7)AYVALIK CKD'DEN O DÜZENLEMEYE TEPKİ

BALIKESİR'in Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Ayvalık Şubesi üyeleri, basın açıklaması yaparak çocuk istismarına yönelik düzenlemeyi eleştirdi.

CKD Ayvalık Şube Başkanı Gülden Sarıbaş, yönetim kurulu üyeleri Vildan Aydemir, Vasfiye Tatlıcı Açık, Oya Turtanak ve Berrin Sözer ile birlikte bugün saat 13.30'da, Zeytin Galerisi Feyza Hepçilingirler Kütüphanesi'nde basın toplantısı düzenledi. Çocuk istismarına yönelik düzenlemeyi eleştiren Sarıbaş şöyle dedi:

"Bizler buna izin vermeyeceğiz. Çocuklarımızı tecavüzcülerden koruyacağız. Ülkemize bu ayıbı yaşatmayacağız. İnsan haklarına dayalı çağdaş hukuktan uzaklaşılmasına rıza göstermeyeceğiz. Bu yanlıştan geri dönülünceye kadar mücadele edeceğiz. Salı günü TBMM'nin kapısındayız. Saat 11.00'de tüm vatandaşlarımızı bize destek olmaya bekliyoruz. Hep birlikte bu çağdışı, insanlık dışı yasal düzenlemeye karşı çıkmaya, birlikte hayır demeye, çocuklarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Görüntü Dökümü

------------------------------------

Gülden Sarıbaş'ın açıklaması

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir),

=================================================

ARSLAN: ÇOCUKLARI KORUMAK HERKESİN GÖREVİ

MERSİN Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Arslan, çocukların yoksulluk yüzünden ihmal edilerek istismara uğradığını belirterek, herkesi çocukları korumak için göreve davet etti.

Derneke Başkanı Arslan, TBMM'de gündeme gelen ve Türkiye genelinde tepkilere neden olan yasa tasarısının çocuk istismarlarını meşrulaştıracağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu yasa tasarısı çocuk gelinlerinin artmasına, kız çocuklarının eğitim hakkından yararlanmasının engellenmesine, laik ve demokratik eğitim sisteminden yavaş yavaş vazgeçilmesine, çocukların sosyal yaşamdan izole edilmesine neden olacaktır. Bu yasa tasarısının derhal çekilmesini talep ediyoruz. Çocuklarımızın, çocukluklarını yaşamadan, her türlü sosyal hak ve güvenceden yoksun bir şekilde yaşamalarını engellemek için dernek olarak etkin mücadelemiz devam etmektedir, bu anlamda güvenli, mutlu bir gelecek için çocukları korumak için herkesi göreve davet ediyoruz."

Haber : MERSİN,

==================================================

KUVEYT'Lİ DERNEKLERDEN SURİYELİLERE YARDIM

KUVEYT'teki yardım kuruluşları tarafından Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ndeki Süleymanşah Konaklama Tesisleri'nde barınan Suriyeli yetim ve öksüz 400 çocuğa, nakdi ve ayni yardım yapıldı.

Hılful Fudul Derneği organizatörlüğünde Kuveyt'ten gelen Seleme ve Rehme dernekleri tarafından Akçakale'deki Süleymanşah Konaklama Tesisleri'nde barınan Suriyeli yetim ve öksüz 400 çocuğa nakdi para ve çeşitli hediyeler verildi.

Süleymanşah Konaklama Tesisleri yetkilileri, Kuveyt'ten gelen yardım kuruluşları olan Seleme ve Rahme derneklerine teşekkür ederek, bu organizasyonu sağlayan Hılful Fudul Derneği Başkanı Hamit Ataman'a teşekkür etti.

Seleme ve Rahme derneklerinin yetkilileri ise, Suriyeli yetim çocuklara yapılan nakdi para yardımı ve çeşitli hediyelerle yetim çocukları sevindirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ve bu tür yardımların devam edeceğini belirtti.

Görüntü Dökümü

------------------------------------

Süleymanşah Konaklama Tesisleri

Çocukların beklemesi

Yardım kuruluşu temsilcileri

Zarfta para yardımı

Çocuklara hediye verilmesi

Genel detay ve görüntüler

Haber-Kamera: Hadi KURT-ŞANLIURFA-DHA)

==============================

BU UÇAK ARTIK BURSA'DA ÜRETİLECEK

BURSA'da, Gökçen Grubuna bağlı B Plas şirketi tarafından Almanya'da üretilen ve bundan sonra Bursa'da üretimi yapılacak olan AQUILA marka 'A-211' eğitim uçağı basına tanıtıldı.

Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki havalimanında tanıtımı yapılan AQUILA marka 'A-211' eğitim uçağı bundan sonra Bursa'da üretilecek. Uçağın Bursa'da üretilmesi aşamasında önemli katkıları olan B Plas CEO'su Celal Gökçen, iki kişilik eğitim uçağının yapımı serüvenlerine bir yıl önce başladıklarını söyledi. Uçağın saatte 205 kilometre hızla uçtuğunu anlatan Gökçen, "Sınıfında en iyi olan bu uçak, pilotların eğitimi için çok önemli. Şu anda ayda 2 uçak üretmeyi düşünüyoruz. Uçuş eğitimler için İngiliz Hava Kuvvetleri'ne 5 adet uçak verdik. Bu projemizi ileriye yönelik daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. İlk olarak uçağın motorunu geliştirmeyi hedefliyoruz.Daha sonra uçağın iç dizayni ile çalışmalar yapacağız. 95 oktan süper benzin ile çalışan bu uçak 100 kilometrede 16 litre benzin tüketiyor" dedi. Gökçen, eğitim uçaklarının fiyatlarının 165 ile 230 bin euro arasında değiştiğini belirtti.

"BURSA SİVİL HAVACILIĞIN MERKEZİ OLACAKö

Tanıtım töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de geçen yıl yaptıkları girişimle Gökçen ailesinin AQUILA firmasını satın almalarına vesile olduklarını söyledi. Altepe, kentte havacılık konusunda da atılım yaptıklarını belirterek, "Artık bu uçak Bursa'da üretilecek ve Bursa havacılık konusunda da önemli bir merkez olacak. Yenişehir ve Yunuseli Havaalanı'nın havacılık konusunda önemli bir merkez olması hedefleniyor" diye konuştu.

HEDEF 100 UÇAK

Konuşmasında, Bursa'yı havacılık sektöründe ileriye taşıyacaklarını belirten Altepe, "Bizim hedefimiz yılda 100 uçak üretmek. Yaşanan süreç, bunu kısa sürede gerçekleştireceğimizi gösteriyor " dedi.

Haber : Edip TEKİN- Nihat BIÇAK/ YENİŞEHİR (Bursa), -

=============================

Adana'da polis denetiminde 332 kilo esrar ele geçirildi (2)

OPERASYON GÜNDÜZ DE SÜRDÜ

Adana'da Terör ve Uyuşturucu Suçlarıyla Mücadele Şube ile asayiş ekipleri, bugün öğle saatlerinde de 300 polisle, Barbaros ve Yenibey mahallerine girdi. Sık sık eylemlerin yapıldığı ve uyuşturucu satıcıların barındığı sokaklarda yapılan operasyona özel harekat ekipleri de zırhlı araçlarla destek verdi. Uzun namlulu silahları ile sokakların köşe başlarını tutan çelik yelekli polisler çevre güvenliğini alırken, ekipler, kahvehane ve internet kafelerde kimlik kontrolü yaptı. Ayrıca, parklardaki bank, çöp kutuları ve ağaç altlarına kadar her yeri didik didik arandı.

Çocuklar polislerle sohbet ederken balkonlardan uygulamayı meraklı gözlerle izleyen kadınlar da, "Yapılan eylemler yüzünden nefes alamaz olmuştuk. Artık gaz kokusu solumak istemiyoruz. Bu uygulama bize huzur getirecekse her gün yapılsın" diye konuştu.

Yaklaşık 1 saat süren uygulamada çeşitli suçlardan aranan 7 kişi gözaltına alındı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Polislerin kamyonu durdurması

Şoförün üstünü aramaları

Narkotik köpekle kamyonu aramaları

Polisin kamyondaki kasaların arasında arama yapması

Kamyonda narkotik maddenin bulunması

Narkotik maddenin görüntüsü

Haber : Fatih KARAÇALI -Kamera: ADANA,

=======================================================

MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ BAŞLADI

MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Milas Zeytin Hasat Şenliği' kortej yürüyüşüyle başladı. İki gün sürecek zeytin hasat şenliği, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Milas Kaymakamlığı, Milas Belediye Başkanlığı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Milas Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu (MYO), Milas Ziraat Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü, TARİŞ Milas Zeytin-Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi başta olmak üzere çok sayıda kişi, kurum ve kuruluşun destek ve katkılarıyla Milas Zeytin Hasat Şenliği'nin 3'üncüsü gerçekleştirildi. Ege'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezleri arasında bulunan ancak hak ettiği yerde olmadığı belirtilen Milas'ta, ilki 2014'te gerçekleştirilen şenlik yürüyüşle başladı. Atapark'tan başlayan Müştakbey, Ulusal Egemenlik, Kadıağa ve Cumhuriyet Caddelerinden geçen kortej yürüyüşü, yine Atapark'ta gelinmesiyle sona erdi. Kortejin ardından Atapark'taki program Yörük Türkmen Kültür Derneği tarafından sunulan halk oyunları gösterisiyle sürdü. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından program, konuşmalarla sürdü.

"ZEYTİN DEMEK SAĞLIK DEMEKTİR"

İlk olarak kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, "Ülkemizdeki zeytin potansiyelinin çok önemli bir kısmına sahip olan Milas'ımız maalesef bu potansiyelini çok iyi tanıtamamıştır. Fuarlarımız ve etkinliklerimizle, zeytin hasat şenliğimizle ilçemizi ve zeytinimizi ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma gayreti içerisindeyiz. Zeytin demek sağlık demektir" dedi.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel ise "İlçemizin 80 bin hektar tarım arazisinin 53 bin hektarlık kısmı, zeytinlik alanlardan oluşmakta. Yaklaşık olarak 9 milyon zeytin ağacı potansiyeliyle ülkemiz zeytin ağacı potansiyelinin yüzde 8'ine ev sahipliği yapmaktadır. Milas'ta var yılında 100 bin ton dane zeytin üretimi ve 13 bin litre zeytinyağı üretimi ile ülke zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir yere sahiptir. İlçemizde 75 zeytin işleme fabrikası, 16 paketleme tesisi ve her geçen gün sayısı artan birçok tescilli zeytinyağı markası bulunmaktadır. Milas zeytin ve zeytinyağı sektörü, ülkemizin zeytin ve zeytinyağı sektörü ile paralel sorunlar yaşamaktadır" dedi.

Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk ve Muğla Valisi Amir Çiçek de birer konuşma yaptı. Program, Vali Çiçek'in şenliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür edip plaket vermesiyle sürdü. Şenliğin açılış kurdelesinin kesimi, şenlik alanında açılan stantların ziyaret edilmesiyle program devam etti.

İki gün sürecek zeytin hasat şenliğinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

--- KUTU 1 ---

BUGÜN ŞENLİKTE YAŞANANLAR

Şenlik programı kapsamında bugün saat 10.00'da Öğr. Gör. Sinan Şiveroğlu'nun 'Hasat', Öğr. Gör. Volkan Uzun'un 'Suyun Şenliği', Öğr. Gör. Mutlu Altınay'ın 'Büyülü Yapraklar', Öğr. Gör. Evrim Çoban'ın 'Hayat' adlarıyla yer verdikleri kişisel sergilerinin açılışı gerçekleştirildi. Saat 13.00'te ise Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu'nda, 'Zeytinyağı ve Sağlık - Markalaşma' konulu panel düzenlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur'un oturum başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Çınar, 'Zeytinyağı ve Sağlıklı Yaşam', Uluslararası Ödüllü Zeytinyağı Üreticisi Ali Osman Menteşe 'Neden Zeytinyağı Tüketmeliyiz', Hürriyet Gazetesi Yazarı Yonca Topbaş 'Zeytinyağının Hayatımızdaki Yeri', Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Doç. Dr. Hakan Adanacıoğlu 'Zeytin ve Zeytinyağında Nasıl Markalaşmalıyız' başlıkları altında sunumlar yaptı. Saat 15.00- 17.00 arasında ise Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu'nda, Akarca Çiftliği'nin katkılarıyla, Zeytin Dostu Derneği tarafından zeytinyağı tadım eğitimi gerçekleştirildi.

Bugün Atapark'ta ayrıca saat 14.00 -17.00 arasında Öğr. Gör. Nagehan Öğsüz'ün 'Zeytince' konulu keçe sanatı, Öğr. Gör. Evrim Çoban'ın 'Şifa' adlı atölye çalışmalarının sunumu, saat 13.30'da Efeler Arası Zeytin Yeme Yarışması, saat 14.00'de Zeytin Kırma Yarışması, saat 14.30'da Merkez İlkokulu'nun Folklor Gösterisi, saat 15.00'de Minikler Zeytin Sıkımı, saat 16.00'da Yaren Grubu'nun konseri gerçekleştirildi.

--- KUTU 2---

2'İNCİ GÜN PROGRAMIYLA SONA ERECEK

Milas 3. Zeytin Hasat Şenliği'nin ikinci ve son günü olan yarınki (pazar) programı saat 09.00'den itibaren Atapark'ta toplanmayla başlayıp saat 09.30'da zeytin hasadı yapılacak olan Menteş Köyü Özcan Sabancı Çiftliği'ne hareketle sürecek. Programın bu bölümü, saat 12.00'de TARİŞ Milas Zeytinyağı Fabrikasında Soğuk Sıkım ve ikramla tamamlanacak. Yarın ayrıca Atapark'ta Özge Koleji Resim Atölyesi, Milas MYO Çocuk Etkinliği, Arçelik Çocuk Etkinliği, Ada Müzik Konser, Liseler Arası Şiir, Kompozisyon ve Resim Yarışması, Ödül Töreni, Milas Kent Konseyi En Güzel Balkon ve Bahçe Yarışması Ödül Töreni, Zeytin Dostu Derneği Kaliteli Zeytinyağı Tanıma Programı, Sınır Tanımayan Şefler Derneği Uluslararası Yemek Yarışması, Mahalleler Arası Yemek Yarışması ve Ödül Töreni yapılacak.

Görüntü Dökümü

Şenlik yürüyüşünden görüntü

Konuşmacıların görüntüsü

Stantların ziyaretinden görüntü

Plaket töreni ve kurdele kesiminden görüntü

( Haber - Kamera: Oktay ÇAYIRLI / MİLAS (Muğla),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Berat Albayrak Şirvan Siirt Milas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title